Znižuje kolagén vrásky?

Obsah:

  • Čo je kolagén?
  • Nevýhody a zápory kolagénu
  • Výhody kolagénu na očné vrásky, pružnosť pokožky a ďalšie výhody
  • Ochrana prirodzeného kolagénu pre zdravú pleť

Čo je kolagén? Prečo je to také horúce meno v kozmetickom priemysle? Slovo „kolagénový doplnok“ dnes nájdete takmer všade, od obchodu so zdravou výživou vo forme tabliet a prášku až po vašu obľúbenú reštauráciu, kde vám do smoothie pridajú kopček tohto dobrého prípravku. Užívanie kolagénového doplnku sa bežne odporúča ako spôsob, ako zlepšiť zdravie vašej pokožky, ale prečo? Ako kolagén znižuje starnutie pokožky, zabraňuje tvorbe vrások a podobne? Ako môže mať taká malá vec také účinky proti starnutiu?

Čo je kolagén?

Kolagén je bielkovina, ktorá už existuje vo vašom tele. Pomáha vytvárať spojivové tkanivá vášho tela, ako sú väzy, svaly, šľachy a, samozrejme, vaša pokožka. Produkcia kolagénu alebo „syntéza kolagénu“ prebieha predovšetkým v bunkách fibroblastov. Kolagén existuje v 28 rôznych formách, ale najbežnejší typ, typ I, sa nachádza v spojivovom tkanive. Typy II až IV sa nachádzajú v kĺboch, medzistavcových platničkách, retikulárnych vláknach v krvi a koži a ako súčasť vnútorného ucha, očnej šošovky a obličiek.

Kolagén v prášku a výrobky

V poslednom čase si získali popularitu kolagénové výrobky. Doplnkový kolagén môže mať dve formy. Môžete si kúpiť perorálny kolagén (hydrolyzovaný kolagén, ktorý je rozložený na menšie peptidy a telo ho dokáže ľahšie stráviť), ktorý sa užíva buď vo forme prášku alebo kapsúl, alebo sa môžete rozhodnúť pre lokálny kolagén vo forme krému alebo masti.

Kolagén v potravinách

Vysoké množstvo kolagénu obsahujú aj rôzne potraviny. Zvyčajne ide o potraviny, ktoré majú vysoký obsah bielkovín, napríklad vývar z kostí a bravčová koža. Bolo dokázané, že potraviny obsahujúce kolagén výrazne zlepšujú zdravie čriev. Kolagénové doplnky môžu existovať aj vo forme potravín, do ktorých je pridaný kolagén. Potraviny, ktoré už majú vysoký obsah aminokyselín, majú tendenciu mať vyšší obsah kolagénu.

Mnohí odborníci odporúčajú konzumovať potraviny bohaté na kolagén, čo je cenovo dostupnejšia alternatíva ku kúpe kolagénových doplnkov. Hovädzie mäso, ryby a kuracia koža/bravčová koža sú okrem potravín bohatých na vitamín C (keďže tento vitamín je kľúčový pre syntézu kolagénu) skvelými spôsobmi, ako zvýšiť hladinu kolagénu vo vašom tele. Žalúdočné kyseliny rozložia kolagén z jedla, ktoré zjete, na jednotlivé kolagénové vlákna a peptidy, ktoré sa ľahšie vstrebávajú do ciev a vášho tela.

Nevýhody a zápory kolagénu

Kolagén má aj niektoré nevýhody, najmä vo forme požitého kolagénu. Niektorí ľudia používajúci kolagén tvrdia, že majú večný pocit plnosti alebo nadúvania, a kolagénu môže trvať až 8 týždňov, kým zlepší pružnosť pokožky a prejaví sa jeho účinnosť.

Kyselina hyalurónová a doplnky vitamínu C sú dobrou alternatívou kolagénu pri kožných ochoreniach pre tých, ktorí ho možno nechcú užívať. Ďalšou možnosťou je keratín.

Výhody kolagénu na očné vrásky, pružnosť pokožky a ďalšie výhody

Znižujú kolagénové doplnky výživy vráskyZabraňuje užívanie kolagénu vzniku vrások a zvrásneniu pokožky? V istom zmysle áno. V prípade citlivej pleti alebo pleti, ktorá začína starnúť a slabnúť, môže požitie kolagénových peptidov zlepšiť hydratáciu a pružnosť pokožky. Užívanie kolagénu s pribúdajúcim vekom je obzvlášť dôležité, pretože u mnohých z nás sa časom znižuje tvorba kolagénu.

Je tiež dokázané, že kolagénové vlákna znižujú tvorbu vrások a suchosť pokožky, čím spomaľujú proces starnutia a vedú k zlepšeniu pružnosti pokožky. U žien užívanie 3 až 10 gramov kolagénových derivátov denne počas približne 70 dní výrazne zlepšilo hydratáciu pokožky.

Užívanie kolagénových doplnkov v podstate funguje tak, že podporuje vaše telo vo zvýšenej miere produkovať kolagén. Lokálna aplikácia a perorálne kolagénové doplnky môžu tiež zvýšiť produkciu aminokyselín a iných bielkovín nachádzajúcich sa vo vašom tele, ktoré prospievajú štruktúre vašej pokožky, čím kolagén získava svoje „anti-aging“ vlastnosti.

Medzi ďalšie zdravotné výhody patrí zmiernenie bolesti kĺbov. Kolagén proti bolesti kĺbov môže pomôcť udržať štruktúru vašej chrupavky. Zdravotnícki odborníci vidia priaznivé účinky u starších osôb užívajúcich kolagén na zlepšenie príznakov osteoartrózy.

Kolagén môže tiež znížiť úbytok kostnej hmoty. Vaše kosti sú z veľkej časti tvorené kolagénom. Kolagénové doplnky pomáhajú znižovať nízku hustotu kostí. Nízka hustota kostí môže prispieť k vyššiemu riziku zlomenín kostí. Kontrolná skupina v rámci 12-mesačnej štúdie užívala doplnok vápnika a žiadny kolagén, zatiaľ čo samostatná skupina užívala doplnok vápnika a 5 gramov kolagénu. U tých, ktorí užívali kombináciu vápnika a kolagénu, sa výrazne znížila hladina bielkovín v krvi, ktoré podporujú odbúravanie kostí, zatiaľ čo u tých, ktorí užívali len vápnik, sa hladina bielkovín v krvi zvýšila.

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že perorálna suplementácia kolagénom môže podporiť zdravie srdca. Keď ľudia bez dostatočného množstva kolagénu v tele starnú, tepny v ich tele, ktorým kolagén dodáva štruktúru, začínajú slabnúť a stávajú sa menej pružnými. To môže mať za následok aterosklerózu, srdcový infarkt a mŕtvicu. Denné užívanie kolagénu môže viesť k výraznému zníženiu tohto rizika.

O nasledujúcich zdravotných prínosoch bolo vykonaných príliš málo štúdií na ľuďoch, ale kolagénové hydrolyzáty môžu pomôcť ponúknuť nasledujúce zdravotné prínosy:

  • Úbytok hmotnosti, pretože špecifické kolagénové peptidy môžu napomáhať rýchlejšiemu metabolizmu.
  • Zdravie mozgu, keďže doplnkový kolagén môže prispieť k zlepšeniu nálady a výrazne znížiť príznaky úzkosti.
  • Zdravie vlasov a nechtov, pretože užívanie doplnkov stravy s kolagénovým hydrolyzátom môže pomôcť zvýšiť pevnosť štruktúry nechtov/nechtov.
  • Zdravie čriev, keďže niektorí odborníci tvrdia, že užívanie kolagénu môže znížiť príznaky črevnej priepustnosti.

A čo kolagénové krémy?

Doktor hovorí, že lokálne ošetrenia ako retinol a tretinoín vedecky preukázateľne podporujú tvorbu kolagénu. Okrem toho antioxidanty, ako napríklad vitamín C, môžu zvrátiť zápal, ktorý spôsobuje poškodenie kolagénu v pokožke.

Z toho, čo v súčasnosti vieme, vyplýva, že ľudia budú mať pravdepodobne väčší úžitok z prípravkov na starostlivosť o pleť s obsahom retinolu alebo vitamínu C ako z krému s obsahom kolagénu.

Ochrana prirodzeného kolagénu pre zdravú pleť

Ultrafialové slnečné žiarenie rozkladá kolagén, preto je dôležité denne používať opaľovací krém.

Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov, ako je ovocie a zelenina, môže tiež zabrániť rozpadu kolagénu.

Ak máte otázky týkajúce sa osvojenia si novej rutiny starostlivosti o pleť alebo používania kozmetických výrobkov proti starnutiu,  odporúča sa naplánovať si konzultáciu s dermatológom, ktorý vám pomôže určiť, čo je vhodné pre vašu pleť.