Žihľavka

Obsah:

  • Čo je žihľavka?
  • Aké sú príznaky akútnej žihľavky?
  • Aké sú príznaky chronickej žihľavky?
  •  Čo spôsobuje žihľavku?
  • Ako sa diagnostikuje žihľavka?
  • Ako sa žihľavka lieči alebo spravuje?
  • Ako môžem predísť žihľavke?
  • Záver


Žihľavka, kožná vyrážka, ktorá často veľmi svrbí, je často dôsledkom alergickej reakcie na jedlo alebo niečo, čoho ste sa dotkli. Žihľavka môže rýchlo zmiznúť (akútna žihľavka) alebo môže trvať dlho (chronická žihľavka). Liečba môže zahŕňať antihistaminiká alebo steroidy.

Žihľavka je typ alergickej reakcie, pri ktorej sa na koži vytvárajú svrbiace hrbolčeky.

Čo je žihľavka?

Žihľavka sú vyvýšené červené hrbolčeky (vriedky) alebo škvrny na koži. Sú typom opuchu na povrchu kože a vznikajú pri alergickej reakcii vášho tela. K alergickým reakciám dochádza, keď sa váš imunitný systém dostane do kontaktu s alergénom. Alergény sú bielkoviny, ktoré sú pre mnohých ľudí neškodné, ale u citlivých ľudí vyvolávajú alergickú reakciu.

Žihľavka často veľmi svrbí, ale môžete pociťovať aj pálenie alebo pichanie. Môžu byť malé ako konček prsta alebo veľké ako tanier. Lekársky názov pre žihľavku je urtikária.

Niekedy sa žihľavka spojí do väčších plôch, ktoré sa nazývajú plaky. Žihľavka zvyčajne zmizne do 24 hodín, hoci môže byť viditeľná niekoľko dní alebo aj dlhšie.

Typy žihľavky

Akútna žihľavka sa vzťahuje na žihľavku, ktorá netrvá veľmi dlho (menej ako šesť týždňov). Chronická žihľavka sa vzťahuje na žihľavku, ktorá sa vyskytuje aspoň dvakrát týždenne po dobu dlhšiu ako šesť týždňov.

Chronická, spontánna žihľavka je názov pre chronickú žihľavku, ktorá nemá zjavnú príčinu. Starší názov pre tento stav je chronická idiopatická žihľavka.

Existuje aj stav nazývaný fyzikálna žihľavka alebo indukovateľná žihľavka. Tieto žihľavky sa môžu objaviť, keď ste v chlade, horúčave alebo na slnku. Niektorí ľudia reagujú na vibrácie alebo tlak, cvičenie alebo potenie. Fyzikálna žihľavka sa zvyčajne objaví do hodiny po expozícii. Tento typ žihľavky môže byť aj chronický.

Aký je rozdiel medzi žihľavkou a vyrážkou?

Vyrážka je stav kože, ktorý zahŕňa niečo neobvyklé, napríklad škvrny, opuch, svrbenie alebo začervenanie. Žihľavka je príkladom vyrážky, ale nie všetky vyrážky sú žihľavkou.

Koho postihuje žihľavka?

Žihľavku môže dostať ktokoľvek. Ak ste človek, ktorý reaguje na mnohé druhy alergénov, môžete mať žihľavku často. Iní ľudia, ktorí nereagujú na alergény, môžu dostať žihľavku raz alebo niekoľkokrát za život.

Zdá sa, že existuje súvislosť medzi akútnou žihľavkou a stavmi, ako sú astma, alergická nádcha a atopická dermatitída, najmä u detí. Žihľavka vás môže postihnúť aj v období extrémneho stresu.

Ako častá je žihľavka?

Približne 20 % populácie dostane aspoň raz žihľavku. Približne 1 % až 3 % populácie má chronickú žihľavku.

Aké sú príznaky akútnej žihľavky?

Žihľavka vyzerá rôzne v závislosti od osoby a situácie. Môžu sa objaviť kdekoľvek na vašom tele. Medzi príznaky akútnej žihľavky patria:

  • Zdvihnuté rany alebo hrče na koži. Na svetlejšej pokožke môžu hrče vyzerať načervenalé.
  • Žihľavka bledne (stred žihľavky po stlačení zbledne).
  • Svrbenie kože.
  • Opuch pod kožou spôsobujúci opuch (angioedém).
  • Objavuje sa aj bolestivý opuch pier, očí a vnútra hrdla.

Aké sú príznaky chronickej žihľavky?

V mnohých ohľadoch môžu chronická žihľavka a akútna žihľavka vyzerať podobne: môžu to byť svrbiace, opuchnuté vyvýšené rany, ktoré sa v strede a pri tlaku zosvetľujú. Chronická žihľavka však môže:

  • meniť veľkosť a tvar.
  • Objaviť sa, zmiznúť a potom sa znovu objaviť minimálne každých niekoľko dní počas dlhých období, dokonca mesiacov alebo rokov.
  • Vyskytovať sa spolu s teplom, cvičením alebo stresom.

Čo spôsobuje žihľavku?

Príčiny akútnej žihľavky

Akútna žihľavka je často alergickou reakciou na niečo, čo ste si dali do tela, napríklad jedlo, nápoje alebo lieky, alebo na niečo, čoho ste sa dotkli. V koži sa nachádzajú imunitné bunky nazývané žírne bunky. Keď sa tieto bunky dajú do pohybu, uvoľňujú chemické látky vrátane jednej z nich, ktorá sa nazýva histamín. Histamín je príčinou vzniku žihľavky.

Žihľavku môžete dostať aj z rôznych iných dôvodov. Niektoré z nich zahŕňajú infekciu, stres alebo fyzický tlak na pokožku. Nezriedka sa stáva, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nedokážu presne určiť, čo spôsobilo vašu žihľavku.

Príčiny chronickej žihľavky

Na rozdiel od akútnej žihľavky nie je chronická žihľavka zvyčajne spôsobená alergiou. Môžu byť spôsobené infekciami spôsobenými baktériami alebo vírusmi alebo ako dôsledok iných zdravotných stavov, napríklad lupusu. Váš lekár nemusí odhaliť presnú príčinu. V týchto prípadoch sa hovorí, že chronická žihľavka je idiopatická alebo spontánna.

Chronická žihľavka síce trvá dlhší čas, ale zvyčajne nie je trvalá. Môžu byť nepríjemné, ale nie sú život ohrozujúce.

Je žihľavka nákazlivá?

Na rozdiel od niektorých iných kožných ochorení nie je žihľavka nákazlivá. Ak sa však u vás objaví žihľavka, pretože vaša pokožka je vystavená výlučkom z rastlín, ako je napríklad jedovatý brečtan, môžete alergizujúci rastlinný produkt šíriť na ostatných, kým si ho z pokožky nezmyjete.

Ako sa diagnostikuje žihľavka?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže diagnostikovať žihľavku a angioedém pohľadom na vašu kožu. Alergologické testy môžu pomôcť určiť, čo reakciu vyvoláva, ale to platí predovšetkým pre akútnu žihľavku. Poznanie príčiny vám môže pomôcť vyhnúť sa alergénom a s nimi spojenej žihľavke. Alergologické testy na diagnostiku žihľavky zahŕňajú:

  • Kožné testy: Počas tohto testu vám poskytovatelia zdravotnej starostlivosti na koži otestujú rôzne alergény. Ak vaša koža sčervená alebo opuchne, znamená to, že ste na danú látku alergický. Tento typ alergického testu sa nazýva aj kožný vpichový alebo škrabací test. Kožné testy sa zvyčajne nevykonávajú pri chronickej žihľavke.
  • Krvné testy: Krvným testom sa zisťuje prítomnosť špecifických protilátok v krvi. Vaše telo vytvára protilátky, aby bojovalo proti alergénom. Ak vaše telo vytvára príliš veľa protilátok, môže sa u vás objaviť žihľavka a opuch.

Ako sa žihľavka lieči alebo spravuje?

Väčšinou žihľavka zmizne bez liečby. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť lieky a domácu starostlivosť, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie a znížia pravdepodobnosť, že sa u vás žihľavka opäť objaví. Medzi liečebné postupy patria: - liečba žihľavky:

  • Lieky proti alergii: Lieky nazývané antihistaminiká blokujú účinky histamínu. Môžu sa užívať perorálne (prehltnúť tabletu) alebo lokálne (naniesť na postihnutú kožu). Antihistaminiká zmierňujú svrbenie spôsobené žihľavkou a spôsobujú, že alergické reakcie zmiznú alebo sa stanú menej závažnými.

Alergické injekcie: V prípade ťažko liečiteľnej chronickej žihľavky môže váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti prediskutovať mesačné injekcie liekov, ktoré blokujú alergické reakcie. Ľudia s ťažkými alergiami vytvárajú príliš veľa IgE. Tieto injekcie blokujú váš imunitný systém v tvorbe IgE.

  • Domáca liečba: Na zmiernenie žihľavky si môžete dať chladný kúpeľ alebo sprchu, nosiť voľné oblečenie a prikladať studené obklady. Voľne predajný hydrokortizónový alebo antihistamínový krém môže zmierniť svrbenie a opuch.
  • Perorálne steroidy: Kortikosteroidy, ako je prednizón, môžu zmierniť príznaky úľa, ktoré nereagujú na antihistaminiká alebo lokálne steroidy.
  • Epinefrín: Závažné akútne alergické reakcie môžu viesť k život ohrozujúcemu stavu nazývanému anafylaxia. Príznaky zahŕňajú žihľavku, opuch tváre, úst alebo hrdla, dýchavičnosť, sipot, vracanie a nízky krvný tlak. Anafylaxia je život ohrozujúca a každý, kto má tento druh reakcie, potrebuje okamžitú injekciu adrenalínu na otvorenie opuchnutých dýchacích ciest.

Komplikácie žihľavky

Každý, kto má závažnú akútnu alergickú reakciu, môže mať život ohrozujúci opuch dýchacích ciest - hrdla a pľúc. Tento stav je známy ako anafylaxia. Môže potenciálne uzavrieť dýchacie cesty, čo môže mať za následok smrť.

Anafylaxiu často vyvoláva silná alergická reakcia na určitú potravinu, ako sú arašidy a orechy stromov, alebo na včelie bodnutie. Ak máte anafylaxiu, potrebujete okamžitú injekciu adrenalínu, napríklad injekčný adrenalín .

Epinefrín otvára dýchacie cesty, zvyšuje krvný tlak a znižuje žihľavku a opuch. Ak užijete adrenalín mimo zdravotníckeho zariadenia, mali by ste ísť na pohotovosť, kde vás budú sledovať. Príznaky anafylaxie sa môžu vrátiť, keď epinefrín vyprchá.

Ako môžem predísť žihľavke?

Akútna žihľavka

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže na základe výsledkov alergologických testov pomôcť zistiť, ktoré látky vyvolávajú akútnu žihľavku. Keď poznáte spúšťače, môžete sa im vyhnúť. Možno budete chcieť:

  • vyradiť zo svojho jedálnička niektoré potraviny.
  • Znížiť vystavenie alergénom prenášaným vzduchom.
  • Prejsť na pracie prostriedky a mydlá bez vôní a farbív.
  • Vyhýbajte sa extrémnym zmenám teploty.
  • Uvoľnite sa a urobte si prestávku, keď ste v strese alebo prepracovaní.
  • Noste voľné, ľahké oblečenie.

Niektoré z týchto tipov môžu pomôcť aj pri chronickej žihľavke.

Chronická žihľavka

Chronickej žihľavke sa nemusí dať predísť. Váš poskytovateľ nemusí byť schopný presne zistiť, čo ich spôsobuje. Môžu byť tiež súčasťou väčšieho zdravotného stavu, ktorý ovplyvňuje váš imunitný systém.

Záver

Žihľavka je spôsob reakcie vášho tela na látku (alergén), na ktorú je citlivé. Tieto reakcie môžu byť nepríjemné, ale často nie sú závažné. Môže sa u vás objaviť samotná žihľavka, žihľavka s opuchom alebo len opuch. Väčšinou tieto reakcie zmiznú do jedného alebo dvoch dní. Ak ste náchylní na tieto reakcie, poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o vyšetrení príčin. Keď budete vedieť, čo spúšťa vaše alergie, môžete prijať opatrenia na vyhýbanie sa spúšťačom a liečbu reakcií.

Chronická žihľavka nezmizne za niekoľko týždňov. Môže to trvať oveľa dlhšie. Nezabudnite informovať svojho poskytovateľa, ak liečba nezaberá. Liečba môže byť účinná, aj keď neviete, prečo máte chronickú žihľavku.