Zápal kĺbov

Obsah:

  • Čo je zápal kĺbov?
  • Príčiny zápalu kĺbov
  • Príznaky zápalu kĺbov
  • Liečba zápalu kĺbov
  • Zhrnutie

Čo je zápal kĺbov?

Zápal kĺbov vzniká vtedy, keď imunitný systém alebo poškodené tkanivo uvoľňuje chemické látky, ktoré spôsobujú opuch a iné príznaky v kĺbe. Môže postihnúť len jeden kĺb, napríklad keď človek utrpí zranenie. Niektoré zdravotné stavy však môžu viesť k viacerým prípadom zápalu kĺbov v celom tele.

Keď je kĺb zapálený, krvné cievy v jeho okolí sa rozšíria, aby sa k nemu dostalo viac krvi. Biele krvinky, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v imunitnej reakcii tela, sa ponáhľajú na zapálené miesto, kde bojujú proti akejkoľvek infekcii alebo dráždivej látke.

Táto reakcia vedie k zápalu v tejto oblasti. Kĺb môže byť horúci alebo bolestivý a zápal môže zosilniť bolesť základného zranenia alebo infekcie.

Z krátkodobého hľadiska zápal pomáha telu bojovať proti nebezpečným votrelcom. Chronický zápal však môže kĺb poškodiť.

Príčiny zápalu kĺbov

Najčastejšie prejavy a príčiny zápalu kĺbov 

Zápal môže byť buď akútny alebo chronický, a môže mať infekčný alebo neinfekčný pôvod. Infekčný zápal zapríčiňujú baktérie a vírusy, neinfekčný zápal môže vzniknúť napríklad kvôli rôznym autoimunitným procesom. Pri zápale kĺbov na ruke sa zvyčajne objavujú tieto symptómy:

  • bolesť kĺbov, stuhnutosť, citlivosť, obmedzenie pohybu,
  • opuch,
  • kožné prejavy, teda napríklad začervenanie kože v oblasti kĺbu,
  • zvýšená teplota, taktiež lokálne zvýšená teplota v oblasti zápalu,
  • nevoľnosť.

Rizikové faktory, ktoré môžu ovplyvniť vznik zápalu, sú napríklad genetická predispozícia, vyšší vek, zlý životný štýl, oslabený imunitný systém, časté infekcie, užívanie niektorých liekov alebo hormonálne poruchy. Ak zápal nie je vyvolaný cudzím patogénom, môže signalizovať vážnejšie ochorenie, a to napríklad reumu alebo osteoartritídu.

Osteoartritída je najčastejšou formou zápalu kĺbov. Môže vzniknúť kvôli genetickej predispozícii, nadváhe, preťaženiu alebo poraneniu kĺbu. Reuma je zase chronické zápalové ochorenie kĺbov a poznáme mnoho druhov tohto ochorenia – najznámejšie sú napríklad DNA alebo reumatoidná artritída.

Najčastejšie príčiny zápalu kĺbov sú:

Zranenia

Zranenie kĺbu zvyčajne spôsobuje lokalizovaný zápal. Niekedy však môže spôsobiť zápal viacerých kĺbov, ak sú veľmi blízko seba. Ak si napríklad človek poraní nohu, môže mať zápal kĺbov na viacerých prstoch.

Opuch je prirodzenou reakciou tela na zranenie. Zápal pomáha telu dodať živiny a biele krvinky do poraneného kĺbu, aby bojovalo proti infekcii a podporilo hojenie.

Zápal je však bolestivý a intenzívny opuch môže v skutočnosti spomaliť hojenie. Každý, u koho sa vyskytne zápal, ktorý je natoľko závažný, že narúša každodenné fungovanie, by mal navštíviť lekára.

Zápalová artritída

Artritída je skupina ochorení, ktoré ovplyvňujú zdravie kĺbov. Zápalové formy artritídy spôsobujú zápal kĺbov. Väčšina typov zápalovej artritídy sú chronické, progresívneZdroj: Dôveryhodný zdrojStavy. Môžu sa začínať v jednom kĺbe, ale nakoniec postupujú do ďalších kĺbov.

Medzi príklady zápalovej artritídy patria napr:

  • lupus
  • reumatoidná artritída
  • systémová skleróza

Mnohé typy zápalovej artritídy sú autoimunitné ochorenia, čo znamená, že sa objavia, keď imunitný systém tela omylom napadne zdravé tkanivo.

Zápalovú artritídu však môžu spôsobiť aj niektoré infekcie. Kseptickej artritíde dochádza, keď sa kĺb infikuje. Niekedy sa infekcia v inej oblasti tela dostane krvným obehom do kĺbu.

Tento typ zápalu nie je chronický a liečbou sa zvyčajne zlepší. Bez rýchlej liečby však hrozí trvalé poškodenie kĺbov a kostí.

Príznaky zápalu kĺbov

Medzi niektoré príznaky zápalu kĺbov patria:

  • ťažkosti s pohybom postihnutého kĺbu alebo kĺbov
  • opuch alebo vyklenutie kĺbu
  • bolesť alebo pálenie v kĺbe
  • bolesť v okolí kĺbu
  • bolesť na inom mieste, pretože človek môže kvôli bolesti zmeniť svoje činnosti alebo spôsob pohybu
  • začervenanie alebo teplo v okolí kĺbu

Ak sa príznaky objavia po úraze, zápal je zvyčajne len krátkodobou reakciou na úraz.

Ľudia, ktorí pozorujú pretrvávajúci zápal alebo bolesť, môžu mať artritídu. Bolesť kĺbov, ktorá sa vyskytuje s horúčkoualebo po infekcii, môže signalizovať infekciu kĺbov, ktorá si vyžaduje okamžité lekárske ošetrenie.

Liečba zápalu kĺbov

Správna liečba zápalu závisí od príčiny. Niektoré menšie poranenia sa zlepšia samé odpočinkom a časom. Vážnejšie poranenia si môžu vyžadovať lekárske ošetrenie alebo dokonca operáciu.

Ľudia s bakteriálnou infekciou často potrebujú antibiotiká. V závažných prípadoch môžu potrebovať pobyt v nemocnici.

Pri vážnych poraneniach a chronických zápaloch môžu pomôcť tieto lekárske zákrokyDôveryhodný zdroj:

  • Lieky na predpis: Môžu zahŕňať lieky proti bolesti na predpis alebo nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), lieky proti artritíde alebo protizápalové lieky.
  • Injekcie: Kortikosteroidové injekcie môžu pomôcť zmierniť zápal a zmierniť bolesť.
  • Fyzikálna terapia: Fyzikálna terapia môže človeku pomôcť obnoviť funkčnosť a zabrániť poškodeniu okolitých svalov a štruktúr.
  • Zmeny v stravovaní: Niektoré dôkazy naznačujú, že určité bylinné doplnky alebo zmeny v stravovaní môžu pomôcť telu bojovať proti zápalu. Výskum hodnotiaci tieto opatrenia však nie je jednoznačný. Pred uskutočnením významných zmien v stravovaní je najlepšie poradiť sa s lekárom.
  • Alternatívne a doplnkové prostriedky: Niektorí ľudia nachádzajú úľavu v akupunktúre, masážach, chiropraktickej starostlivosti a iných formách alternatívnej medicíny. Lekár pravdepodobne odporučí používať tieto prostriedky len popri štandardnej liečbe, aby sa maximalizoval ich prínos.

Lieky

Pri väčšine typov zápalov môže pomôcť niekoľko domácich prostriedkov bez ohľadu na príčinu:

  • RICE: V prvých dňoch po zranení môže pomôcť odpočinok, ľad, kompresia a elevácia. Človek môže skúsiť prikladať ľadový obklad približne na 20 minút, nechať kĺb odpočívať a udržiavať ho čo najviac vo zvýšenej polohe. Zábal môže kĺb stlačiť, čím sa zníži zápal.
  • Cvičenie: Správne cvičenie môže zlepšiť funkciu a pomôcť zraneniam rýchlejšie sa zahojiť. Je však dôležité poradiť sa s lekárom alebo fyzioterapeutom o bezpečných možnostiach cvičenia pri krátkodobých aj chronických zápaloch.
  • Lieky proti bolesti: Voľnopredajné lieky môžu pomôcť pri bolesti a zápale.
  • Masáž: Niektorým ľuďom pomáha masírovanie oblasti okolo poraneného kĺbu.
  • Teplo: Teplo môže pomôcť pri niektorých formách zápalu. Bezprostredne po zranení však môže teplo zápal zhoršiť, preto je najlepšie s použitím tohto prostriedku niekoľko dní počkať.
  • Epsomské soli: Niektorí ľudia zistili, že namáčanie v Epsomskej soli, napríklad v teplom kúpeli, pomáha zmierniť bolesť.

Zhrnutie

Zápal má mnoho foriem a môže postihovať jeden kĺb alebo mnoho kĺbov v celom tele.

Krátkodobý zápal kĺbov spôsobený úrazom zvyčajne zmizne sám.

Chronický zápal sa síce ťažko lieči a časom sa môže zhoršovať, ale pomôcť môžu rôzne lieky. Človek sa môže obrátiť na lekára, ktorý mu pomôže zvládnuť všetky formy zápalu.

Zápaly kĺbov sú bolestivé a pri dlhodobom postihnutí vedú k deštrukcii a obmedzeniu pohybu. Pri infekčných artritídach je nutné čo najskôr navštíviť lekára a nasadiť antibiotiká. Pri celkových príznakoch akútne operačné riešenie. Reumatoidná a reumatická artritída majú podklad v prekonanom infekčnom ochorení. Tu je nutné zdôrazniť, že streptokokové ochorenia – angína, by mali byť vždy dobre preliečené antibiotikami a tiež pri ostatných bakteriálnych ochoreniach je vhodné nasadenie antibiotík.

Samozrejmosťou je doliečenie pokojom, vrátane času rekonvalescencie, aby nedošlo k reakcii organizmu s tvorbou protilátok proti vlastným tkanivám. U dnavej artritídy sú na prvom mieste režimové a diétne opatrenia – obmedziť alkohol, vnútornosti, zverinu, strukoviny, kakao atď.