Výhody kyseliny hyalurónovej pre zdravie

 

Obsah:

  • Čo je kyselina hyalurónová?
  • Potraviny s kyselinou hyalurónovou
  • Výhody kyseliny hyalurónovej pre pleť
  • Výhody kyseliny hyalurónovej pre oči
  • Kyselina hyalurónová na vlasy
  • Kyselina hyalurónová na kĺby 
  • Potenciálne výhody kyseliny hyalurónovej pri refluxe kyseliny
  • Potenciálne výhody kyseliny hyalurónovej pri bolesti močového mechúra
  • Vedľajšie účinky kyseliny hyalurónovej 
  • Ako bezpečne používať kyselinu hyalurónovú
  • Kyselina hyalurónová a retinol
  • Často kladené otázky o kyseline hyalurónovej
  • Záver 

Čo je kyselina hyalurónová?

Kyselina hyalurónová alebo hyaluronan je látka, ktorá sa prirodzene nachádza vo vašom tele vrátane očí, kože a kĺbov.

Kyselina hyalurónová je obľúbená pri starostlivosti o pleť, ale táto látka sa dá použiť aj na podporu iných oblastí vášho zdravia. 

Dospelý človek vážiaci 70 kg má v tele približne 15 gramov kyseliny hyalurónovej. Kyselina hyalurónová udržiava vlhkosť a premazáva tkanivá a kĺby.

Vedci môžu kyselinu hyalurónovú vyrobiť aj v laboratóriu prostredníctvom bakteriálnej fermentácie. Táto laboratórne vyrobená verzia môže rôznymi spôsobmi podporiť vaše zdravie a stala sa populárnou aj ako súčasť postupov starostlivosti o pleť.

Potraviny s kyselinou hyalurónovou

Kyselinu hyalurónovú môžete získať z každodennej stravy. Potraviny neúčinkujú tak rýchlo ako séra alebo krémy, ktoré si nanášate na pleť, ale sú lacnejšie a môžu poskytovať trvalejšie výhody pri udržiavaní a zlepšovaní zdravia pleti bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

Kostný vývar je hlavným potravinovým zdrojom kyseliny hyalurónovej, pretože kyselina hyalurónová je prítomná v kostnej dreni mäsa. Môžete tiež jesť potraviny, ktoré majú rastlinný estrogén nazývaný fytoestrogén. Výskum ukazuje, že fytoestrogény môžu zvýšiť produkciu kyseliny hyalurónovej vo vašom tele. Medzi tieto potraviny patria napr:

  • Sladké zemiaky
  • Fazuľa
  • Sója
  • Obilniny
  • Arašidy
  • Cícer
  • Cesnak
  • Cibuľa
  • Ovocie, ako sú jablká, hrozno, slivky, hrušky a bobuľové ovocie
  • Zelenina, ako je kel, kapusta, špenát a chmeľ
  • Čaje, napríklad čierny a zelený čaj

Kyselina hyalurónová v prášku

Výrobky s kyselinou hyalurónovou vrátane výživových doplnkov a sér môžu byť vo forme prášku. Ak plánujete užívať prášok kyseliny hyalurónovej, mali by ste ho pred vypitím zmiešať s vodou podľa pokynov výrobcu. Podobne pred použitím séra s kyselinou hyalurónovou v prášku ho zmiešajte s vodou podľa pokynov na výrobku.

Výhody kyseliny hyalurónovej pre pleť

Kyselina hyalurónová sa stala populárnou metódou starostlivosti o pleť. Hoci existuje len málo dôkazov, že funguje ako kozmetický výrobok proti starnutiu, môžete si ju nechať vstreknúť do tváre - zákrok sa nazýva dermálna výplň - na zmiernenie vrások a dodanie plnosti.

Výrobky tvrdia, že gély, krémy a séra s kyselinou hyalurónovou bojujú proti vráskam astarnutiu a zároveň celkovo zlepšujú vzhľad vašej tváre. Dôkazy naznačujú, že kyselina hyalurónová pomáha pri raste mäkkých tkanív, podnecuje telo k tvorbe väčšieho množstva kolagénu a elastínu, udržiava pokožku hydratovanú, zabraňuje jej napínaniu, zvyšuje jej pružnosť a znižuje tvorbu jaziev.

Výhody kyseliny hyalurónovej pre oči

Kyselina hyalurónová je schválená na použitie pri niektorých operáciách očí. Môže znížiť zápal a urýchliť hojenie po operácii. Môže tiež pomôcť ľuďom so suchými očami. Keď sa používa v očných kvapkách alebo kontaktných šošovkách, môže udržiavať oči vlhké a zlepšovať ich zdravie.

Kyselina hyalurónová na vlasy

Kyselina hyalurónová sa môže používať ako zložka výrobkov na vlasy, ako je olej na vlasy, šampón, kondicionér a sprej na vlasy. Keďže kyselina hyalurónová pôsobí ako humektant (niečo, čo pomáha zadržiavať vlhkosť), môže pomôcť vlasom udržať vlhkosť, udržať ich hydratované a dokonca ich pomôcť revitalizovať. Hoci je potrebných viac štúdií o jej použití na vlasy, používaním prípravkov na vlasy s kyselinou hyalurónovou môžete zaznamenať zlepšenie štruktúry vlasov, menšie krepatenie a výhody pre pokožku hlavy.

Kyselina hyalurónová na kĺby

Injekcie kyseliny hyalurónovej alebo viskosuplementácia môžu pomôcť pri osteoartróze kolena . Táto forma artritídy je dôsledkom úbytku chrupavky, hubovitého materiálu, ktorý vypĺňa kĺby.

Váš lekár vám môže navrhnúť injekcie kyseliny hyalurónovej na zmiernenie bolesti. Môže byť potrebných mnoho injekcií gélovej formy kyseliny hyalurónovej, kým zaznamenáte výsledky, ale prínos môže trvať 6 mesiacov až rok. Táto liečba najlepšie funguje, ak máte miernu až stredne ťažkú artritídu.

Potenciálne výhody kyseliny hyalurónovej pri refluxe kyseliny

Reflux kyseliny nastáva, keď žalúdočná kyselina prúdi do pažeráka. Je to príznak gastroezofageálnej refluxnej choroby (GERD ). Výskum naznačuje, že kyselina hyalurónová by mohla zmierniť poškodenie spôsobené žalúdočnou kyselinou v pažeráku a podporiť rýchlejší proces hojenia.

Jedna štúdia ukázala, že ľudia, ktorí užívali kyselinu hyalurónovú a chondroitínsulfátové doplnkyspolu s liekmiznižujúcimi kyselinu, mali menej príznakov refluxuako tí, ktorí užívali len lieky znižujúce kyselinu. Hoci výskum vyzerá sľubne, odborníci stále skúmajú, ako liečba kyselinou hyalurónovou prospieva refluxu.

Potenciálne výhody kyseliny hyalurónovej pri bolesti močového mechúra

Intersticiálna cystitída alebo syndróm bolestivého močového mechúra (IC/PBS) vzniká vtedy, keď sa steny močového mechúra zapália a podráždia. To môže spôsobiť citlivosť a bolesť. Intravezikálna kyselina hyalurónová, liečba zavedená priamo do močového mechúra, môže zmierniť nutkanie na močenie aj bolesť spojenú s IC/PBS.

V jednej štúdii odborníci liečili ľudí, ktorí mali IC/PBS, kyselinou hyalurónovou počas 3 mesiacov. Ich nutkanie na močenie počas noci sa znížilo o 40 % a celková bolesť klesla o 30 %. Znížila sa aj ich potreba liekov proti bolesti.

Vedľajšie účinky kyseliny hyalurónovej

Zriedkavo môže kyselina hyalurónová spôsobiť alergickú reakciu. Váš lekár sa vás pred jej predpísaním opýta na alergie.

Medzi ďalšie vedľajšie účinky kyseliny hyalurónovej, ktoré sa prejavujú najmä pri používaní výplne kyselinou hyalurónovou, patria:

  • Bolesť
  • Modriny
  • Svrbenie
  • Bolestivosť
  • Hrbolčeky v mieste vpichu
  • Začervenanie
  • Opuch

Tieto vedľajšie účinky zvyčajne vymiznú do 7 dní. Ak príznaky pretrvávajú dlhšie, poraďte sa so svojím lekárom.

Ako bezpečne používať kyselinu hyalurónovú

Ak používate voľnopredajnú kyselinu hyalurónovú, najprv si pozorne prečítajte návod a zloženie.

Okamžite informujte svojho lekára, ak máte kožné infekcie, infekcie kolenných kĺbov alebo akýkoľvek iný problém v okolí miesta, kde plánujete podať injekciu kyseliny hyalurónovej. Podstúpenie liečby by mohlo byť nebezpečné. Podobne je najlepšie liečiť výpotok v kĺbe (príliš veľa tekutiny v kolene) skôr, ako použijete kyselinu hyalurónovú.

Je tiež dôležité, aby ste lekára informovali o všetkých ďalších liekoch, ktoré užívate. Niektoré voľnopredajné lieky a lieky na predpis sa môžu s kyselinou hyalurónovou vzájomne ovplyvňovať. Váš lekár môže pred podaním kyseliny hyalurónovej zmeniť dávkovanie vašich liekov alebo prijať iné bezpečnostné opatrenia.

Kyselina hyalurónová a retinol

Retinol je typ retinoidu, aktívnej formy vitamínu A. Často sa používa ako zložka starostlivosti o pleť a kozmetická zložka na zlepšenie problémov s pleťou, ako je nerovnomerný tón pleti, vrásky, suchosť, jemné vrásky, akné, pigmentácia a štruktúra.

Retinol zvyšuje produkciu kožných buniek, pomáha exfoliácii pokožky a pomáha pokožke produkovať viac kolagénu. Je dostupný bez lekárskeho predpisu a môže sa aplikovať ako krém, sérum, gél, pleťová voda alebo masť.

Môžu sa kyselina hyalurónová a retinol používať spoločne?

Kyselinu hyalurónovú a retinol môžete používať spoločne. Odborníci na starostlivosť o pleť môžu dokonca odporučiť túto kombináciu pre mladšie vyzerajúcu a dobre vyživenú pleť. Kyselina hyalurónová môže tiež pomôcť znížiť akékoľvek podráždenie spôsobené retinolom.

Často kladené otázky o kyseline hyalurónovej

Čo sa stane, ak používate kyselinu hyalurónovú každý deň?

Kyselina hyalurónová môže zlepšiť zdravie vašej pokožky, očí, vlasov a kĺbov. V závislosti od liečby, o ktorú sa snažíte, sa forma kyseliny hyalurónovej môže líšiť. Napríklad každodenné používanie voľne predajného séra s kyselinou hyalurónovou môže zlepšiť vzhľad vašej pokožky. Pred každodenným užívaním doplnkov vo forme tabliet alebo prášku by ste sa mali poradiť so svojím lekárom. Injekcie proti bolesti kĺbov vám môže podať len zdravotnícky pracovník.

Čo robí užívanie kyseliny hyalurónovej pre telo?

Kyselina hyalurónová zadržiava vlhkosť a udržiava vaše tkanivá a kĺby premazané. Môže pomôcť podporiť nasledujúce oblasti tela a stavy:

  • Oči
  • Pokožka
  • Vlasy
  • Kĺby
  • Kyslý reflux
  • Bolesť močového mechúra

Je perorálne užívanie kyseliny hyalurónovej účinné?

Áno, niektoré štúdie ukazujú, že užívanie kyseliny hyalurónovej ústami vo forme doplnku môže pomôcť zlepšiť a udržať zdravie vašej pokožky.

Záver

Kyselina hyalurónová je prirodzená látka, ktorá sa nachádza vo vašom tele. Udržuje vlhkosť a premazáva kĺby a tkanivá, čím poskytuje mnoho výhod pre pokožku, oči, vlasy, kĺby a iné časti tela. Nachádza sa v niektorých potravinách a je dostupná aj ako sérum, krém, gél, krém, doplnok, výplň a prášok. Hoci je vo všeobecnosti používanie kyseliny hyalurónovej v mnohých jej formách bezpečné, pred užívaním doplnkov stravy s kyselinou hyalurónovou sa poraďte so svojím lekárom.