Výhody kolagénu pre pleť

Obsah:

  • Výhody kolagénu pre pleť
  • Je kolagénová starostlivosť o pleť účinná?
  • Typy kolagénovej starostlivosti o pleť
  • Obsahuje vaša starostlivosť o pleť skutočne kolagén?
  • Fungujú kolagénové masky?
  • Ako používať kolagénovú starostlivosť o pleť
  • Vyskúšajte ďalšiu starostlivosť o pleť podporujúcu kolagén
  • Vedľajšie účinky kolagénu
  • Ako zvýšiť množstvo prírodného kolagénu
  • Stručný prehľad 

Kolagén je bielkovina, ktorá pomáha vytvárať pružné a štrukturálne vlákna v koži, šľachách, kostiach, väzoch a svaloch.Kolagén v koži pomáha udržiavať tkanivá pružné a plné. S pribúdajúcim vekom však vaše telo začína produkovať menej kolagénu. Tento úbytok kolagénu vedie k vzniku vrások a suchej pokožky.

Na doplnenie úbytku kolagénu a obnovenie mladistvého vzhľadu nájdete na trhu množstvo kolagénových prípravkov starostlivosti o pleť, ktoré sú určené na redukciu jemných vrások a posilnenie kolagénu. Na rozdiel od iných perorálnych kolagénových doplnkov sa kolagénová starostlivosť o pleť aplikuje lokálne vo forme krému alebo séra. Avšak hoci sa môže zdať, že ide o jednoduchý spôsob obnovy kolagénu a vypnutia pleti, kolagénová starostlivosť o pleť nie je zázračný výrobok proti starnutiu. 

Funguje teda kolagénová starostlivosť o pleť? Kolagénová starostlivosť o pleť pravdepodobne len pomáha hydratovať pleť a zlepšuje jej štruktúru. Neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy, že skutočne zvyšuje obsah kolagénu v pokožke a poskytuje tak skutočné účinky proti starnutiu.

Výhody kolagénu pre pleť

Väčšina navrhovaných prínosov kolagénu pre pleť pochádza zo štúdia kolagénových doplnkov. Výskum ukazuje, že užívanie kolagénových doplnkov pomáha zlepšovať štruktúru a pružnosť pokožky dopĺňaním kolagénu, ktorý sa nachádza v strednej vrstve pokožky (dermis). Okrem toho sa zdá, že kolagén pomáha pokožke vytvárať viac elastínu, bielkoviny zodpovednej za napnutú a pružnú pokožku. Perorálne užívanie kolagénu môže tiež zlepšiť hydratáciu pokožky a hojenie rán.

Prínosy lokálneho kolagénu v starostlivosti o pleť nie sú také jasné - alebo dobre preskúmané. Napriek tomu sa zdá, že podobne ako perorálne kolagénové doplnky, aj lokálny kolagén môže zlepšiť štruktúru a elasticitu pokožky. Okrem toho sa zdá, že aplikácia lokálneho kolagénu zlepšuje hydratáciu pokožky a zabraňuje strate vody.

Je kolagénová starostlivosť o pleť účinná?

Výskum naznačuje, že kolagénová starostlivosť o pleť zlepšuje jemné vrásky, hydratáciu a elasticitu. Je však nepravdepodobné, že kolagénová starostlivosť o pleť skutočne lieči jemné vrásky na najhlbšej úrovni. Vaša pleť stráca pružnosť a kolagén v dermis a hlbšom tukovom tkanive. Nie je dokázané, že lokálne kolagénové prípravky dosahujú tieto vrstvy a stimulujú produkciu kolagénu.

Molekuly lokálneho kolagénu sú príliš veľké na to, aby ich vaša pokožka dokázala správne absorbovať, takže vaša kožná bariéra nedokáže absorbovať všetky tieto kolagénové dobroty. V dôsledku toho môže byť kolagénová starostlivosť o pleť menej účinná pri dopĺňaní hladiny kolagénu vo vašej pokožke. Zdá sa však, že táto obmedzená absorpcia neznamená, že kolagénová starostlivosť o pleť je úplne neúčinná. Kolagénová starostlivosť o pleť sa totiž často vyrába z hydrolyzovaného kolagénu (tzv. kolagénových peptidov) alebo aminokyselín, ktoré pomáhajú produkovať kolagén.

Hydrolyzovaný kolagén sa rozkladá na menšie reťazce aminokyselín (peptidy), ktoré sa ľahšie vstrebávajú. Štúdie ukazujú, že tento typ kolagénu sa pri aplikácii na pokožku môže vstrebať do najvrchnejšej vrstvy pokožky ( epidermy). Táto obmedzená absorpcia pomáha hydratovať pokožku a zabraňuje strate vody.

Kolagénová starostlivosť o pleť vyrobená s aminokyselinami produkujúcimi kolagén tiež lepšie preniká do pokožky. Tieto kolagénové výrobky sa môžu predávať ako „vegánsky kolagén“, ale neobsahujú žiadny kolagén. Namiesto toho aminokyseliny - ako glycín, prolín a hydroxyprolín - zvyšujú produkciu kolagénu v pokožke a zlepšujú jej pružnosť.

Typy kolagénovej starostlivosti o pleť

Kolagénová starostlivosť o pleť zahŕňa séra s obsahom kolagénu, hydratačné krémy, očné krémy a masky. Pri výbere kolagénovej starostlivosti o pleť hľadajte produkty obsahujúce hydrolyzovaný kolagén, kolagénové peptidy alebo aminokyseliny, ktoré sa lepšie vstrebávajú.

Séra majú vysokú koncentráciu účinnej látky, ktorou je v tomto prípade kolagén. Tieto výrobky sú často na báze vody a sú ľahké pre lepšie prenikanie do pokožky. Zvyčajne nájdete séra uvedené ako kolagénové peptidové séra alebo séra proti starnutiu, ktoré obsahujú kolagén ako jednu z hlavných účinných látok. 

Kolagénové hydratačné a očné krémy pomáhajú hydratovať pokožku a zároveň poskytujú potenciálne kolagénové výhody, ako je zlepšenie elasticity a textúry. Hydratačné krémy môžu zahŕňať kolagénové krémy, každodenné hydratačné krémy a nočné krémy. Kolagénové masky sú dostupné vo forme krémov, gélov alebo plátov, ktoré obsahujú kolagén ako aktívnu zložku. Sú určené na ponechanie na pokožke určitý čas, aby sa kolagén vstrebal do pokožky. 

Obsahuje vaša starostlivosť o pleť skutočne kolagén?

Nájsť skutočný zdroj kolagénu v kolagénovej starostlivosti o pleť môže byť zložité. Môžete objaviť kolagén uvedený v zložení ako morský kolagén, kolagénové peptidy alebo hydrolyzovaný kolagén.

„Vegánsky kolagén“ vyrobený pomocou aminokyselín môže byť uvedený ako sr-hydrozoan polypeptid-1, kokoylhydrolyzovaný kolagén alebo kolagénové aminokyseliny. Tieto výrobky v skutočnosti neobsahujú kolagén. Obsahujú aminokyseliny, ktoré pomáhajú vytvárať kolagén. V týchto výrobkoch sa môžu používať aj slovné spojenia ako „kolagén posilňujúci“ alebo „kolagénový komplex“. 

Fungujú kolagénové masky?

Podobne ako v prípade iných foriem lokálneho kolagénu, ani v prípade kolagénových masiek na tvár neexistuje veľa výskumov, ktoré by dokazovali ich účinnosť. Na základe toho, čo vieme o rôznych formách lokálnych kolagénových produktov, je pravdepodobné, že kolagénové pleťové masky nestimulujú kolagén na hlbšej úrovni, aby ponúkali skutočné výhody proti starnutiu. Kolagénové masky však môžu fungovať tak, že hydratujú pokožku a zlepšujú jej štruktúru.

Ak chcete vyskúšať kolagénovú pleťovú masku, vyberte si masky vyrobené s hydrolyzovaným kolagénom, kolagénovými peptidmi alebo kolagénovými aminokyselinami pre lepšiu absorpciu. 

Ako používať kolagénovú starostlivosť o pleť

Ste pripravení pridať kolagén do svojej rutinnej starostlivosti o pleť? Tu je návod, ako používať rôzne kolagénové produkty:

  • Kolagénové séra: Kolagénové séra: Vaša pokožka rýchlo vstrebáva séra, takže hneď po čistení alebo tonizácii jemne vmasírujte množstvo kolagénového séra vo veľkosti hrášku. Doplňte ho hydratačným krémom - a ak je deň, aj opaľovacím krémom.
  • Kolagénové hydratačné a nočné krémy: Po čistení, tonizácii, použití séra alebo ošetrení naneste na tvár a krk kolagénové hydratačné krémy. Kolagénové krémy a hydratačné krémy určené na denné použitie sa môžu používať cez deň aj na noc. Nočné krémy by sa mali používať pred spaním.
  • Kolagénové očné krémy: Pomocou prstenníka jemne naneste očný krém na oblasť pod očami. Vzhľadom na jeho hustú textúru ho aplikujte pred hydratačným krémom a po čistení, tonizácii a iných ošetreniach.
  • Kolagénové masky: Po vyčistení si na tvár naneste krém, gél alebo plátennú masku podľa pokynov na výrobku. Nechajte masku pôsobiť odporúčaný čas, potom odstráňte fóliu alebo krém či gél zmyte teplou vodou. Následne použite hydratačný hydratačný krém.

Vyskúšajte ďalšiu starostlivosť o pleť podporujúcu kolagén

Výrobky starostlivosti o pleť obsahujúce rôzne účinné látky môžu tiež pomôcť stimulovať tvorbu kolagénu - navyše môžu byť dokonca účinnejšie ako samotná kolagénová starostlivosť o pleť! 

  • Retinolové alebo retinoidové séra a krémy môžu pomôcť podporiť tvorbu kolagénu a bunkovú výmenu, aby sa vyhladili jemné linky a vrásky.
  • Séra s vitamínom C a niacínamid (vitamín B3) v starostlivosti o pleť využívajú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú zvyšovať tvorbu kolagénu v pleti. Zároveň chránia pokožku pred poškodením vplyvom životného prostredia, ktoré môže ešte viac poškodiť kolagén, ktorý  máte.
  • Séra a hydratačné prípravky s kyselinou hyalurónovou môžu pomôcť posilniť kolagén v pokožke a zvýšiť obsah vody pre väčšiu hydratáciu.

Vedľajšie účinky kolagénu

Výskumom sa nezistili žiadne nežiaduce účinky aplikácie lokálneho kolagénu. Ako pri každom novom výrobku starostlivosti o pleť je však možná reakcia a vznik vyrážky nazývanej alergická kontaktná dermatitída.

Pred použitím akejkoľvek novej kolagénovej starostlivosti o pleť si vždy urobte náplasťový test, aby ste zistili, ako vaša pokožka reaguje. Ak sa u vás objaví červená, svrbivá alebo opuchnutá pokožka, môžete byť alergickí na kolagénový výrobok starostlivosti o pleť. Ak sa u vás objaví reakcia na starostlivosť o pokožku, prestaňte ju používať.

Ľudia, ktorí dodržiavajú rastlinnú stravu alebo sa vyhýbajú produktom živočíšneho pôvodu, by si mali skontrolovať aj typ kolagénu v starostlivosti o pleť. Hydrolyzovaný kolagén alebo peptidy pridávané do starostlivosti o pleť často pochádzajú z morských zdrojov, ako sú morské huby, riasy a ryby.6 „Vegánsky kolagén“ však môže byť geneticky upravený alebo vyrobený z kvasiniek a baktérií. Len upozorňujeme, že vegánsky kolagén v skutočnosti neobsahuje kolagén. Namiesto toho obsahuje aminokyseliny, ktoré pomáhajú vytvárať kolagén.

Ako zvýšiť množstvo prírodného kolagénu

Ak chcete vynechať kolagénovú starostlivosť o pleť - alebo pridať do svojho životného štýlu ďalšie metódy na zvýšenie tvorby kolagénu - tu je niekoľko ďalších spôsobov, ako zvýšiť tvorbu kolagénu:

  • Jedzte potraviny s vysokým obsahom kolagénu: Kolagén sa zvyčajne nachádza v živočíšnych produktoch, ktoré obsahujú spojivové tkanivá, ako je kuracie mäso, hovädzie mäso, jeden vývar, ryby, bravčové mäso a potraviny obsahujúce želatínu.
  • Jedzte potraviny s vysokým obsahom aminokyselín: Neživočíšne potraviny a mliečne výrobky, ako sú fazuľa, tvaroh, strukoviny, huby a quinoa, môžu pomôcť syntetizovať produkciu kolagénu.
  • Jedzte potraviny s obsahom vitamínu C: Skúste jesť surovú červenú a zelenú papriku, brokolicu a citrusové plody, aby ste získali viac vitamínuC. 
  • Denne používajte opaľovací krém: Pomôcť vám môže používanie opaľovacieho krému s ochranným faktorom (SPF) 30 alebo viac.
  • Vyhnite sa fajčeniu: Okrem iných zdravotných dôsledkov môžu tabakové výrobky tiež znižovať obsah kolagénu v pokožke.
  • Terapia červeným svetlom: Výskum ukazuje, že vystavenie kožných buniek červenému svetlu môže pomôcť stimulovať tvorbu kolagénu a elastínu v kožných bunkách, čo môže zabrániť vzniku vrások spôsobených úbytkom kolagénu.
  • Ošetrenie mikronôžkami:  Mikronedling, nazývaný aj derma rolling, spočíva v prechádzaní jemných ihiel po pokožke, ktoré môžu pomôcť vypnúť pokožku a znížiť jemné vrásky tým, že naštartujú tvorbu kolagénu a elastínu. 

Stručný prehľad

Kolagénová starostlivosť o pleť obsahuje veľa tvrdení o posilnení kolagénu a účinkoch proti starnutiu. Kolagénová starostlivosť o pleť sa však nevstrebáva hlboko do pokožky, kde sa tvoria vrásky. Napriek tomu výskumy ukazujú, že kolagénová starostlivosť o pleť vyrobená z hydrolyzovaného kolagénu (tzv. kolagénových peptidov) pomáha hydratovať pokožku a zlepšuje jej štruktúru, čo môže znížiť výskyt jemných vrások. Zdá sa, že kolagénové doplnky vyrobené s aminokyselinami, ktoré produkujú kolagén - a v skutočnosti kolagén neobsahujú - tiež účinnejšie prenikajú do pokožky a zlepšujú jej vlhkosť a štruktúru.