Tráviaci systém

Obsah:

  • Čo je to tráviaca sústava?
  • Čo robí tráviaci systém?
  • Anatómia tráviaceho systému
  • Aké sú niektoré bežné stavy, ktoré ovplyvňujú tráviaci systém?
  • Ako si môžem udržať zdravý tráviaci systém?

Jedlo, ktoré zjete, prejde neuveriteľnú cestu vaším telom, od hornej časti (ústa) až po dolnú časť (konečník). Počas tejto cesty sa užitočné časti potravy vstrebávajú a dodávajú vám energiu a živiny. Tu nájdete postupný opis fungovania tráviacej sústavy.

Váš tráviaci systém zahŕňa mnoho orgánov. Niektoré spracúvajú potravu a iné spracúvajú tráviace látky, ako napríklad žlč.

Čo je to tráviaca sústava?

Váš tráviaci systém je sieť orgánov, ktoré vám pomáhajú tráviť a vstrebávať výživu z potravy. Zahŕňa váš gastrointestinálny (GI) trakt a žlčový systém. Váš tráviaci trakt je rad dutých orgánov, ktoré sú navzájom prepojené a vedú od úst až po konečník. Váš žlčový systém je sieť troch orgánov, ktoré privádzajú žlč a enzýmy do vášho tráviaceho traktu prostredníctvom žlčovodov.

Gastrointestinálny trakt (GI)

Orgány, ktoré tvoria váš tráviaci trakt, v poradí, v akom sú spojené, zahŕňajú ústa, pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo a konečník.

Žlčový systém

Váš žlčový systém zahŕňa pečeň, žlčník, pankreas a žlčovody.

Čo robí tráviaci systém?

Váš tráviaci systém je jedinečne skonštruovaný tak, aby plnil svoju úlohu a premieňal potravu na živiny a energiu, ktoré potrebujete na prežitie. A keď je s tým hotový, pri vyprázdňovaní vám pohotovo zabalí tuhý odpad alebo stolicu, aby ste sa jej mohli zbaviť.

Prečo je trávenie dôležité?

Trávenie je dôležité, pretože vaše telo potrebuje živiny z potravy, ktorú zjete, a tekutiny, ktoré vypijete, aby bolo zdravé a správne fungovalo. Medzi živiny patria sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály a voda. Váš tráviaci systém rozkladá a vstrebáva živiny z prijatej potravy a tekutín, ktoré využíva na dôležité veci, ako je energia, rast a obnova buniek.

Anatómia tráviaceho systému

Aké orgány tvoria tráviacu sústavu?

Hlavné orgány, ktoré tvoria váš tráviaci systém, sú orgány známe ako tráviaci trakt. Sú to: ústa, pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo a konečník. Orgánom tráviaceho traktu na tejto ceste pomáhajú pankreas, žlčník a pečeň.

Ústa

Ústa sú začiatkom tráviaceho traktu. V skutočnosti sa trávenie začína ešte predtým, ako si zoberiete sústo. Vaše slinné žľazy sa aktivujú, keď vidíte a cítite vôňu toho cestovinového pokrmu alebo teplého chleba. Po tom, ako začnete jesť, žujete jedlo na kúsky, ktoré sa ľahšie trávia. Vaše sliny sa zmiešajú s potravou a začnú ju rozkladať do podoby, ktorú vaše telo dokáže absorbovať a využiť. Keď prehltnete, váš jazyk posunie jedlo do hrdla a do pažeráka.

Pažerák

Pažerák, ktorý sa nachádza v hrdle v blízkosti priedušnice, prijíma potravu z úst pri prehĺtaní. Epiglottis je malá chlopňa, ktorá sa pri prehĺtaní zloží nad priedušnicou, aby sa zabránilo zaduseniu (keď sa jedlo dostane do priedušnice). Sériou svalových kontrakcií v pažeráku, ktoré sa nazývajú peristaltika, sa jedlo dostáva do žalúdka.

Najprv sa však musí uvoľniť prstencovitý sval na dne pažeráka nazývaný dolný pažerákový zvierač, aby sa potrava dostala dovnútra. Zvierač sa potom stiahne a zabráni obsahu žalúdka, aby sa vrátil späť do pažeráka. (Keď sa tak nestane a tento obsah sa vráti späť do pažeráka, môžete pociťovať reflux kyseliny alebo pálenie záhy.)

Žalúdok

Žalúdok je dutý orgán alebo „nádoba“, v ktorej sa nachádza potrava, kým sa mieša so žalúdočnými enzýmami. Tieto enzýmy pokračujú v procese rozkladu potravy do použiteľnej formy. Bunky v sliznici žalúdka vylučujú silnú kyselinu a silné enzýmy, ktoré sú zodpovedné za proces rozkladu. Keď je obsah žalúdka dostatočne spracovaný, uvoľní sa do tenkého čreva.

Tenké črevo

Tenké črevo pozostáva z troch segmentov - dvanástnika, hrubého čreva a hrubého čreva - je 22 metrov dlhá svalnatá trubica, ktorá štiepi potravu pomocou enzýmov uvoľňovaných pankreasom a žlče z pečene. V tomto orgáne funguje aj peristaltika, ktorá posúva potravu a mieša ju s tráviacimi šťavami z pankreasu a pečene.

Dvanástnik je prvý segment tenkého čreva. Je z veľkej časti zodpovedný za nepretržitý proces rozkladania. Jejunum a ileum nižšie v čreve sú zodpovedné najmä za vstrebávanie živín do krvného obehu.

Obsah tenkého čreva začína polotuhý a po prechode orgánom končí v tekutej forme. Na zmene konzistencie sa podieľa voda, žlč, enzýmy a hlien. Po vstrebaní živín a prechode tekutiny so zvyškami potravy cez tenké črevo sa zvyšky potravy presunú do hrubého čreva.

Pankreas

Pankreas vylučuje do dvanástnika tráviace enzýmy, ktoré štiepia bielkoviny, tuky a sacharidy. Pankreas tiež produkuje inzulín, ktorý odovzdáva priamo do krvného obehu. Inzulín je hlavný hormón v tele na metabolizovanie cukru.

Pečeň

Pečeň má mnoho funkcií, ale jej hlavnou úlohou v rámci tráviacej sústavy je spracovávať živiny vstrebané z tenkého čreva. Žlč z pečene vylučovaná do tenkého čreva zohráva dôležitú úlohu aj pri trávení tukov a niektorých vitamínov.

Pečeň je chemická „továreň“ vášho tela. Preberá suroviny absorbované črevom a vyrába všetky rôzne chemické látky, ktoré vaše telo potrebuje na fungovanie.

Pečeň tiež detoxikuje potenciálne škodlivé chemické látky. Rozkladá a vylučuje mnohé lieky, ktoré môžu byť pre vaše telo toxické.

Žlčník

Žlčník uskladňuje a koncentruje žlč z pečene a potom ju uvoľňuje do dvanástnika v tenkom čreve, aby pomohol vstrebávať a tráviť tuky.

Tlusté črevo

Hrubé črevo je zodpovedné za spracovanie odpadu, aby bolo vyprázdňovanie čriev jednoduché a pohodlné. Je to 6 stôp dlhá svalová trubica, ktorá spája tenké črevo s konečníkom.

Hrubé črevo sa skladá z céka, vzostupného (pravého) hrubého čreva, priečneho (priečneho) hrubého čreva, zostupného (ľavého) hrubého čreva a esovitej kosti, ktorá sa spája s konečníkom.

Stolica alebo odpad, ktorý zostane po tráviacom procese, prechádza hrubým črevom pomocou peristaltiky, najprv v tekutom stave a nakoniec v pevnom. Pri prechode stolice hrubým črevom sa z neho odstraňuje voda. Stolica sa ukladá v esovitej časti hrubého čreva (v tvare písmena S), až kým ju „hromadný pohyb“ nevypustí do konečníka raz alebo dvakrát denne.

Zvyčajne trvá približne 36 hodín, kým sa stolica dostane cez hrubé črevo. Samotnú stolicu tvoria prevažne zvyšky potravy a baktérie. Tieto „dobré“ baktérie vykonávajú niekoľko užitočných funkcií, ako je syntéza rôznych vitamínov, spracovanie odpadových produktov a čiastočiek potravy a ochrana pred škodlivými baktériami. Keď sa zostupné hrubé črevo naplní stolicou alebo výkalmi, vyprázdni svoj obsah do konečníka a začne proces vylučovania (stolica).

Konečník

Konečník je poslednou časťou tráviaceho traktu. Je to 2 cm dlhý kanál pozostávajúci zo svalov panvového dna a dvoch análnych zvieračov (vnútorného a vonkajšieho). Sliznica hornej časti konečníka je schopná odhaliť obsah konečníka. Vďaka nej viete, či je obsah tekutý, plynný alebo pevný.

Konečník je obklopený zvieračmi, ktoré sú dôležité pri umožňovaní kontroly stolice. Svaly panvového dna vytvárajú medzi konečníkom a konečníkom uhol, ktorý zabraňuje vychádzaniu stolice, keď nemá. Vnútorný zvierač je vždy napnutý, okrem prípadov, keď sa stolica dostane do konečníka. Tým nás udržiava v kontinencii (bráni nám v nedobrovoľnom vykakaní), keď spíme alebo si inak neuvedomujeme prítomnosť stolice.

Keď dostaneme nutkanie ísť na toaletu, spoliehame sa na vonkajší zvierač, že udrží stolicu, kým nedosiahneme toaletu, kde sa potom uvoľní a uvoľní obsah.

Aké sú niektoré bežné stavy, ktoré ovplyvňujú tráviaci systém?

Existujú dočasné stavy a dlhodobé alebo chronické ochorenia a poruchy, ktoré ovplyvňujú tráviaci systém. Je bežné, že z času na čas sa vyskytnú stavy, ako je zápcha, hnačka alebo pálenie záhy. Ak sa u vás takéto tráviace problémy vyskytujú často, určite sa obráťte na svojho zdravotníckeho pracovníka. Môže to byť príznak vážnejšej poruchy, ktorá si vyžaduje lekársku starostlivosť a liečbu.

Medzi krátkodobé alebo dočasné stavy, ktoré ovplyvňujú tráviaci systém, patria:

  • Zápcha: Zápcha sa vo všeobecnosti vyskytuje vtedy, keď sa chodíte vykakať (vyprázdniť) menej často ako zvyčajne. Keď máte zápchu, vaše hovienka sú často suché a tvrdé a je ťažké a bolestivé ich vykakať.
  • Hnačka: Hnačka je stav, keď máte riedke alebo vodnaté hovienka. Hnačku môže spôsobovať mnoho vecí vrátane baktérií, ale niekedy je príčina neznáma.
  • Pálenie záhy: Pálenie záhy: Hoci má v názve slovo „srdce“, v skutočnosti ide o tráviaci problém. Pálenie záhy je nepríjemný pocit pálenia v hrudi, ktorý sa môže presunúť až do krku a hrdla. Dochádza k nemu, keď sa kyslé tráviace šťavy zo žalúdka vrátia späť do pažeráka.
  • Hemoroidy: Hemoroidy: Hemoroidy sú opuchnuté, rozšírené žily, ktoré sa tvoria vo vnútri a mimo konečníka a konečníka. Môžu byť bolestivé, nepríjemné a spôsobovať krvácanie z konečníka.
  • Žalúdočná chrípka (gastroenteritída): Žalúdočná chrípka je infekcia žalúdka a hornej časti tenkého čreva, ktorú zvyčajne spôsobuje vírus. Zvyčajne trvá menej ako týždeň. Žalúdočnú chrípku každoročne dostanú milióny ľudí.
  • Žalúdočné vredy: Vred je vred, ktorý vzniká na sliznici pažeráka, žalúdka alebo tenkého čreva. Najčastejšími príčinami vredov sú infekcia baktériou nazývanou Helicobacter pylori (H. pylori) a dlhodobé užívanie protizápalových liekov, napríklad ibuprofénu.
  • Žlčové kamene: Žlčníkové kamene sú malé kúsky pevného materiálu vytvorené z tráviacej tekutiny, ktoré sa tvoria v žlčníku, malom orgáne pod pečeňou.

Medzi bežné ochorenia a poruchy tráviaceho systému (gastrointestinálne ochorenia) patria:

  • GERD (chronický reflux kyseliny): GERD (gastroezofageálny reflux alebo chronický reflux kyseliny) je stav, pri ktorom obsah žalúdka obsahujúci kyselinu často uniká späť do pažeráka.
  • Syndróm dráždivého čreva (IBS): IBS je stav, pri ktorom sa svalstvo vášho hrubého čreva sťahuje častejšie alebo menej často ako zvyčajne. Ľudia s IBS pociťujú nadmerné plynatosť, bolesti brucha a kŕče.
  • Neznášanlivosť laktózy: Ľudia s intoleranciou laktózy nie sú schopní stráviť laktózu, cukor, ktorý sa nachádza najmä v mlieku a mliečnych výrobkoch.
  • Divertikulóza a divertikulitída: Divertikulóza a divertikulitída sú dve ochorenia, ktoré sa vyskytujú v hrubom čreve (nazývanom aj hrubé črevo). Spoločným znakom oboch je divertikul, čo sú vrecká alebo vydutiny, ktoré sa tvoria v stene hrubého čreva.
  • Rakovina: Rakovina, ktorá postihuje tkanivá a orgány v tráviacej sústave, sa nazýva rakovina tráviaceho traktu (GIT). Existuje viacero druhov rakoviny tráviaceho traktu. Medzi najčastejšie rakoviny tráviaceho systému patria rakovina pažeráka, rakovina žalúdka (žalúdka), rakovina hrubého čreva a konečníka (kolorektálna rakovina), rakovina pankreasu a rakovina pečene.
  • Crohnova choroba: Crohnova choroba je celoživotná forma zápalového ochorenia čriev (IBD). Toto ochorenie dráždi tráviaci trakt.
  • Celiakia: Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré môže poškodiť tenké črevo. K poškodeniu dochádza, keď osoba s celiakiou konzumuje lepok, bielkovinu, ktorá sa nachádza v pšenici, jačmeni a raži.

Ako si môžem udržať zdravý tráviaci systém?

Ak máte zdravotné ťažkosti, vždy sa opýtajte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, čo by ste mali robiť a jesť, aby ste zostali zdraví a zvládli svoj stav. Vo všeobecnosti sú uvedené nasledujúce spôsoby, ako si udržať zdravý tráviaci systém:

  • Pite často vodu: Voda pomáha jedlu, ktoré zjete, ľahšie prúdiť tráviacim systémom. Nízke množstvo vody vo vašom tele (dehydratácia) je častou príčinou zápchy.
  • Do stravyzaraďte vlákninu: Vláknina je prospešná pre trávenie a pomáha vášmu telu pri pravidelnej stolici. Dbajte na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu.
  • Jedzte vyváženú stravu: Dbajte na to, aby ste každý deň zjedli niekoľko porcií ovocia a zeleniny. Uprednostňujte celozrnné obilniny pred spracovanými a snažte sa vyhýbať spracovaným potravinám vo všeobecnosti. Vyberajte si hydinu a ryby častejšie ako červené mäso a obmedzte všetky druhy lahôdkového (spracovaného) mäsa. Obmedzte množstvo konzumovaného cukru.
  • Jedzte potraviny s probiotikami alebo užívajte probiotické doplnky: Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré pomáhajú bojovať proti zlým baktériám v črevách. Tvoria tiež zdravé látky, ktoré vyživujú vaše črevá. Konzumácia probiotík môže byť obzvlášť užitočná po užití antibiotík, pretože antibiotiká často ničia zlé aj dobré baktérie v črevách.
  • Jedzte s rozvahou a jedlo prežúvajte: Jedzte pomaly, aby vaše telo malo čas na správne strávenie potravy. Telo vám tiež dá signál, že je sýte. Je dôležité jedlo dôkladne prežúvať, pretože to pomáha zabezpečiť, aby vaše telo malo dostatok slín (slín) na trávenie. Úplné prežutie potravy tiež uľahčuje vášmu tráviacemu systému vstrebávanie živín v potrave.
  • Cvičenie: Fyzická aktivita a gravitácia pomáhajú posúvať potravu tráviacim systémom. Napríklad prechádzka po jedle môže pomôcť vášmu telu ľahšie stráviť potravu.
  • Vyhnite sa alkoholu a fajčeniu: Alkohol môže zvýšiť množstvo kyseliny v žalúdku a môže spôsobiť pálenie záhy, reflux kyseliny a žalúdočné vredy. Fajčenie takmer zdvojnásobuje riziko vzniku refluxu kyseliny. Výskum ukázal, že u ľudí s tráviacimi problémami, ktorí prestali fajčiť, sa príznaky zlepšili.
  • Zvládnite svoj stres: Stres sa spája s tráviacimi problémami, ako je zápcha, hnačka a IBS.