Svalová slabosť

Obsah:

  • Čo je svalová slabosť?
  • Aké sú príčiny svalovej slabosti?
  • Neobvyklé príčiny svalovej slabosti
  • Zriedkavé príčiny svalovej slabosti
  • Mám svalovú slabosť - čo urobí lekár?
  •  Zhrnutie

svalova slabost

Svalová slabosť je častou sťažnosťou, ale slovo slabosť môže pre rôznych ľudí znamenať rôzne veci - vrátane únavy, zníženej sily a neschopnosti pracovať vôbec.

Čo je svalová slabosť?

Pojem svalová slabosť sa môže používať na označenie troch rôznych vecí. Rozdiel medzi týmito tromi typmi svalovej slabosti je často nejasný a je možné mať viac ako jeden z nich. Avšak zistenie, ktorý z nich je hlavným problémom, môže lekárom pomôcť určiť, čo ho spôsobuje. Niektoré stavy totiž majú tendenciu spôsobovať skôr jeden typ slabosti ako iný.

Primárna alebo pravá svalová slabosť

Ide o neschopnosť vykonávať bežné činnosti so svalom, a to ani na prvý pokus. Dochádza k zníženiu sily, ktorú môže sval vyvinúť, nech je pokus akokoľvek náročný. Sval nepracuje správne - stal sa abnormálnym.

Keď sa vyskytne tento druh slabosti, svaly sú často ochablejšie ako zvyčajne a majú zníženú objemnosť. Môže sa to stať napríklad po mozgovej príhode. Vyskytuje sa aj pri ochorení nazývanom svalová dystrofia (o ktorom sa hovorí ďalej). Oba tieto stavy majú za následok oslabenie svalov, ktoré nedokážu preniesť obvyklú záťaž. Ide o skutočnú zmenu svalovej sily.

Svalová únava

Niekedy sa nazýva asténia. Je to pocit únavy alebo vyčerpania pociťovaný pri používaní svalu. Sval nie je skutočne slabší; stále môže vykonávať svoju prácu, ale jeho zvládnutie si vyžaduje viac úsilia.

Tento typ slabosti sa často vyskytuje u ľudí, ktorí majú chronický únavový syndróm, poruchy spánku, depresiu a chronické ochorenia srdca, pľúc a obličiek. Môže byť spôsobená znížením rýchlosti, s akou sval dokáže získať prísun energie.

Svalová únavnosť

Niektorá svalová únava je hlavne svalová „unaviteľnosť“ - sval začína normálne, ale veľmi rýchlo sa unaví a trvá mu dlhšie, než sa normálne zotaví. Často sa vyskytuje spolu so svalovou únavou, ale pozoruje sa najmä pri niektorých nezvyčajných ochoreniach, ako je myasténia gravis a myotonická dystrofia.

Aké sú príčiny svalovej slabosti?

Svalová slabosť je zvyčajne spôsobená nedostatkom pohybu, starnutím, svalovým zranením alebo tehotenstvom. Môže sa vyskytnúť aj pri dlhodobých ochoreniach, ako je cukrovka alebo ochorenie srdca. Existuje mnoho ďalších možných príčin, medzi ktoré patrí mozgová príhoda, skleróza multiplex a depresia.

Nedostatočné používanie

Nedostatočná svalová kondícia (dekondícia) je jednou z najčastejších príčin svalovej slabosti. Môže k nej dôjsť v dôsledku neaktívneho (sedavého) spôsobu života. Ak sa svaly nepoužívajú, vlákna vo svaloch sú čiastočne nahradené tukom. Nakoniec dôjde k ochabnutiu svalov; svaly sa stanú menej objemnými a viac ochabnutými.

Každé vlákno je rovnako silné, ale nie je ich toľko a nestiahnu sa tak účinne. To vedie k ľahkej únave pri snahe robiť veci, ktoré by boli jednoduchšie, keď boli svaly fit. Tento stav sa dá zvrátiť rozumným a pravidelným cvičením. S pribúdajúcim vekom sa zhoršuje a jeho zvrátenie trvá dlhšie.

Svalová sila je najväčšia a doba regenerácie najkratšia v 20. a 30. roku života. To je dôvod, prečo sa väčšina skvelých športovcov nachádza v tomto vekovom rozmedzí. Budovanie svalov pravidelným cvičením však možno vykonávať v každom veku. Mnohí úspešní bežci na dlhé trate sú vo veku nad 40 rokov. Tolerancia svalov pri dlhotrvajúcich aktivitách, ako je maratónsky beh, zostáva dlhšie vysoká ako pri výkonných, krátko trvajúcich aktivitách, ako je šprint.

Vždy je dobré udržiavať sa v kondícii bez ohľadu na vek. Zotavenie zo svalových a šľachových zranení je však s pribúdajúcim vekom tiež pomalšie. Zlepšovanie kondície a svalovej sily vo vyššom veku si môže vyžadovať rady trénerov alebo fyzioterapeutov, aby sa predišlo zraneniam svalov, ktoré aspoň spočiatku nemusia fungovať tak dobre, ako sa očakávalo.

Starnutie

Svaly majú tendenciu s vekom strácať silu a objem a stávajú sa slabšími. Hoci to väčšina ľudí berie ako prirodzený dôsledok veku - najmä vysokého veku - je frustrujúce, keď nemôžete robiť veci, ktoré ste v mladosti ľahko zvládali.

Cvičenie je stále prospešné a stále je možné zvýšiť svalovú silu a výkon pomocou opatrného a bezpečného cvičenia. Doba zotavenia zo zranení je vo vysokom veku oveľa dlhšia, rovnováha je často narušená a tenšie kosti sa ľahko lámu.

Svalová slabosť je jedným z faktorov, ktoré definujú niekoho ako „krehkého“. Hoci sa to často spája so starším vekom, je možné byť krehký aj počas mladšieho veku. Aby ste tomu predišli, je dôležité cvičenie.

Infekcie

Infekcie a choroby patria medzi najčastejšie príčiny dočasnej svalovej únavy. Zvyčajne ide o zápal svalov. Aj keď je zotavenie bežné, ak je zápal silný (ako napríklad pri chrípke), slabosť môže trvať niekoľko týždňov.

Tehotenstvo

Počas tehotenstva a tesne po ňom môže vysoká hladina steroidov v krvi spolu s tendenciou k relatívnemu nedostatku železa (anémia) spôsobiť pocit svalovej únavy.

V tehotenstve je to normálne, a hoci je určitá fyzická aktivita stále rozumná, je dôležité dbať na opatrnosť a prispôsobiť sa zmene držania tela spôsobenej nosením váhy vpredu.

Trvalé (chronické) ochorenia

Mnohé chronické ochorenia môžu spôsobovať svalovú slabosť. V niektorých prípadoch je to spôsobené zníženým zásobovaním svalov krvou a živinami.

Periférne arteriálne ochorenia: Toto ochorenie je spôsobené zúžením tepien, zvyčajne v dôsledku nahromadenia cholesterolu. Súvisí s fajčením a stravou. Prívod krvi do svalov je spomalený, čo sa prejaví najmä pri cvičení, pretože prívod krvi nedokáže držať krok so zvýšenými nárokmi. Bolesť je často viditeľnejšia ako slabosť, ale obidve môžu byť problémom.

Cukrovka: Môže spôsobiť slabosť a stratu kondície. Zvýšená hladina cukru v krvi (a niekedy aj zmenená hladina soli) znevýhodňuje aj svaly, ktoré potom nepodávajú taký dobrý výkon. Okrem toho sa s postupujúcou cukrovkou stráca prekrvenie drobných nervov. Keď nerv obsluhujúci svalové vlákno odumrie, prestane pracovať aj svalové vlákno. Ľudia s cukrovkou majú tiež zvýšený sklon k zužovaniu tepien (pozri vyššie „Periférne artériové ochorenie“).

Ochorenia srdca - najmä srdcové zlyhanie: To môže spôsobiť ľahkú únavu svalov v dôsledku zníženia prívodu krvi v čase vysokej potreby. Je to preto, že srdce nie je schopné držať krok so zvýšenými požiadavkami cvičiacich svalov, pretože nedokáže pumpovať krv tak efektívne, ako by malo.

Chronické ochorenie pľúc: Pľúcne ochorenia, ako je chronická obštrukčná choroba pľúc (CHOCHP), spôsobujú zníženie schopnosti organizmu prijímať kyslík. Svaly si vyžadujú rýchly prísun kyslíka z krvi, najmä pri cvičení. Zníženie príjmu kyslíka vedie k ľahkej únave. Chronické pľúcne ochorenie môže časom viesť k ochabovaniu svalov, hoci sa to prejavuje najmä v pokročilých prípadoch, keď začne klesať hladina kyslíka v krvi.

Chronické ochorenie obličiek: Toto ochorenie má vplyv na celé telesné prostredie, a to prostredníctvom nerovnováhy solí v tele a možného vplyvu na hladinuvápnika a vitamínu D. Ochorenie obličiek spôsobuje aj hromadenie škodlivých látok v krvi, pretože zle fungujúce obličky ich spracovávajú pomalšie. To môže viesť k skutočnej svalovej slabosti, ako aj k svalovej únave.

Anémia: Ide o nedostatok červených krviniek. Má mnoho príčin vrátane silnej menštruácie, nesprávnej stravy, straty krvi, tehotenstva, genetických podmienok, infekcií a rakoviny. Znižuje schopnosť krvi prenášať kyslík do svalov, takže sa ľahšie unavia. Anémia sa často „vkráda“ pomerne pomaly, takže výrazná svalová únava a dýchavičnosť sa môžu objaviť skôr, ako sa tento stav diagnostikuje.

Stavy ovplyvňujúce „pohon“ mozgu do svalov

Úzkosť: Všeobecná únava môže byť spôsobená úzkosťou. Je to spôsobené nadmernou aktivitou adrenalínového (adrenalínového) systému v tele.

Depresia: Celková únava a pocit všeobecnej únavy môžu byť spôsobené aj depresiou.

Poznámka: Úzkosť aj depresia sú stavy, ktoré majú tendenciu spôsobovať skôr pocit únavy a „unaviteľnosti“ než skutočnú slabosť.

Chronická bolesť: Chronická bolesť môže mať všeobecný vplyv na úroveň energie. Podobne ako úzkosť stimuluje produkciu chemických látok (hormónov) v tele, ktoré reagujú na bolesť a zranenie. Tieto chemické látky vedú k pocitu únavy alebo vyčerpania. Pri chronickej bolesti môže dôjsť k skutočnej slabosti, pretože svaly sa nemusia používať kvôli bolesti a nepohodliu.

Poškodenie svalov v dôsledku zranenia

Existuje mnoho spôsobov, ako sa svaly môžu priamo poškodiť. Najzrejmejším je poranenie alebo úraz, napríklad športové zranenia, natiahnutia a vyvrtnutia. Pri akomkoľvek poranení svalu dochádza vo vnútri svalu ku krvácaniu z poškodených svalových vlákien, po ktorom nasleduje opuch a zápal. Tým sa sval stáva menej pevným a jeho používanie je tiež bolestivé. Hlavným príznakom je lokálna bolesť, ale prejavuje sa aj slabosťou.

Lieky

Niektoré lieky môžu spôsobiť svalovú slabosť a poškodenie svalov ako vedľajší účinok alebo ako súčasť alergickej reakcie. Zvyčajne to začína ako únava alebo vyčerpanosť. Ak sa lieky neprestanú užívať, môže to prejsť do trvalých zmien.

Medzi bežne používané lieky, ktoré to môžu príležitostne spôsobiť, patria statíny (používajú sa na zníženie hladiny cholesterolu), niektoré antibiotiká (vrátane ciprofloxacínu a penicilínu) a protizápalové lieky proti bolesti (napríklad naproxén a diklofenak).

Dlhodobé užívanie predpísaných perorálnych steroidov alebo vysokých dávok steroidov (napr. ak sa podávajú injekčne) tiež spôsobuje svalovú slabosť a ochabnutie. Ide o očakávaný vedľajší účinok, ktorý sa pravdepodobne vyskytne u každého, kto sa dlhodobo lieči, a je jedným z dôvodov, prečo sa lekári snažia vyhnúť predpisovaniu dlhodobých alebo vysokých dávok steroidov.

Medzi menej často používané lieky, ktoré môžu spôsobiť svalovú slabosť a poškodenie svalov, patria:

  • Niektoré lieky na srdce
  • Lieky na chemoterapiu.
  • Lieky proti HIV.
  • Interferón - používa sa pri niektorých druhoch rakoviny a pri skleróze multiplex (SM).
  • Lieky používané na liečbu nadmernej činnosti štítnej žľazy.

Iné látky

Dlhodobé užívanie alkoholu môže spôsobiť slabosť ramenných a bedrových svalov.

Fajčenie môže nepriamo oslabiť svaly. Fajčenie spôsobuje zužovanie tepien, čo vedie k periférnemu ochoreniu tepien.

Zneužívanie kokaínu môže spôsobiť výraznú svalovú slabosť, rovnako ako iné rekreačné drogy.

Poruchy spánku

Problémy, ktoré narúšajú alebo skracujú spánok, vedú k všeobecnému zvýšeniu únavy vrátane svalovej „únavy“. To môže zahŕňať:

  • Čistá nespavosť.
  • Úzkosť.
  • Depresia.
  • Chronická bolesť.
  • Syndróm nepokojných nôh.
  • Práca na zmeny alebo iné vonkajšie faktory, ktoré ovplyvňujú schopnosť spánku, napríklad malé deti.

Neobvyklé príčiny svalovej slabosti

Chronický únavový syndróm (CFS)

Predpokladá sa, žeCFS môžu vyvolať niektoré vírusové infekcie, napríklad žľazová horúčka (vírus Epsteina-Barrovej) a chrípka (influenza), ale nie je dostatočne objasnený. Svaly nie sú zapálené, ale veľmi ľahko sa unavia. Pacienti majú často pocit, že na svalovú aktivitu, ktorá im predtým pripadala ľahká, je potrebná obrovská námaha.

Pri CFS svaly zvyčajne nie sú vyčerpané a pri testovaní môžu mať normálnu silu. To je upokojujúce, pretože to znamená, že šanca na obnovenie úplne normálnej funkcie je veľmi vysoká. CFS spôsobuje aj psychickú únavu, pričom vyčerpávajúce sú aj iné činnosti, ako napríklad čítanie a spoločenské aktivity. Pacienti často vykazujú príznaky depresie a zlého spánku.

Fibromyalgia

Toto ochorenie sa podobá CFS. Pri fibromyalgii sú však svaly citlivé na dotyk a veľmi ľahko sa unavia. Zvyčajne nie sú vyčerpané a pri formálnom testovaní môžu vykazovať normálnu (hoci nepríjemnú) silu. Ľudia s fibromyalgiou majú tendenciu sťažovať sa viac na bolesť ako na únavu alebo slabosť.

Nedostatočná činnosť štítnej žľazy (hypotyreóza)

Pri tomto stave vedie nedostatok hormónov štítnej žľazy k všeobecnej únave. Pri neliečenej hypotyreóze sa môže vyvinúť svalová degenerácia a ochabnutie. To môže byť závažné a ťažko zvrátiteľné. Hypotyreóza je častým ochorením, ale zvyčajne sa zachytí včas a lieči skôr, ako môže dôjsť k dlhotrvajúcim svalovým problémom.

Poruchy elektrolytov a nedostatok tekutín v tele (dehydratácia)

Problémy s rovnováhou solí v tele vrátane dehydratácie v dôsledku nedostatočného pitného režimu spôsobujú svalovú únavu. Tá môže byť v extrémnych prípadoch, ako je dehydratácia počas maratónu, závažná. Svaly pracujú horšie, keď je v krvi nerovnováha solí.

Podmienky svalového zápalu

Zápalové ochorenia svalov zvyčajne postihujú starších dospelých a patria medzi ne stavy ako polymyalgia rheumatica (svaly ramien a stehien sú citlivé a slabé), polymyozitída a dermatomyozitída.

Niektoré z týchto stavov dobre reagujú na steroidy (ktoré je potrebné užívať mnoho mesiacov, kým stav ustúpi). Nanešťastie, ako je vysvetlené vyššie, steroidy často spôsobujú aj ochabnutie svalov a slabosť.

Stavy všeobecného zápalu tkaniva alebo kĺbov, ako je systémový lupus erythematosus a reumatoidná artritída, môžu spôsobiť svalovú slabosť. V malej časti prípadov reumatoidnej artritídy môže byť svalová slabosť a únava jediným príznakom ochorenia po dlhší čas.

Rakovina

Rakovina môže priamo spôsobiť poškodenie svalov, ale prítomnosť rakoviny kdekoľvek v tele môže tiež spôsobiť všeobecnú svalovú únavu. Pri pokročilom ochorení vedie k skutočnej svalovej slabosti aj všeobecný úbytok hmotnosti. Svalová slabosť zvyčajne nie je prvým príznakom rakoviny, ale objavuje sa neskôr v priebehu ochorenia.

Nervové stavy, ktoré poškodzujú svaly

Stavy postihujúce nervy majú tendenciu viesť k pravej svalovej slabosti. Je to preto, že ak nerv k svalovému vláknu prestane fungovať, nemôže fungovať ani svalové vlákno, ktoré ochabne a nakoniec sa scvrkne.

Neurologické ochorenia: Svalová slabosť môže byť spôsobená cerebrovaskulárnym ochorením, ako je mŕtvica a krvácanie do mozgu a poranenie chrbtice. Nádory v mozgu môžu tiež viesť k svalovej slabosti. Svaly, ktoré čiastočne alebo úplne ochrnú, strácajú svoju normálnu silu a nakoniec ochabnú. Určité zotavenie je možné, ale bude pomalé a nemusí byť úplné.

Ochorenia súvisiace s chrbticou: Keď sa poškodia nervy vychádzajúce z chrbtice (napr. pri „prešmyknutí“ platničky v dolnej časti chrbta alebo v krku), môže dôjsť k slabosti. Keď sa platničky vysunú, tlačia na nervy smerujúce nižšie v tele. Slabosť postihuje len svaly, ktoré obsluhuje podráždený alebo stlačený nerv.

Ďalšie nezvyčajné nervové ochorenia:

Skleróza multiplex (SM): Je spôsobená poškodením nervov v mozgu a mieche a môže spôsobiť náhle ochrnutie svalu. To sa môže čiastočne obnoviť, ale nie vždy sa tak stane.

Guillainov-Barrého syndróm: Ide o poinfarktové ochrnutie, ktoré spôsobuje slabosť a stratu funkcie svalov od prstov na rukách a nohách. Môže trvať mnoho mesiacov, hoci úplné zotavenie je bežné.

Parkinsonova choroba: Ide o progresívnu poruchu pohybu, ktorá postihuje najmä ľudí starších ako 60 rokov. Okrem svalovej slabosti ľudia s Parkinsonovou chorobou pozorujú aj tras a stuhnutosť. Často majú ťažkosti so začatím a zastavením pohybov. U ľudí s Parkinsonovou chorobou sa častejšie vyskytuje depresia a úzkosť.

Zriedkavé príčiny svalovej slabosti

Genetické ochorenia postihujúce svaly

Svalové dystrofie: Ide o dedičné ochorenia, ktoré postihujú svaly. Sú to zriedkavé poruchy, ale najznámejšia a najčastejšia je Duchennova svalová dystrofia. Vyskytuje sa u detí a vedie k postupnej strate svalovej sily od batoľacieho veku.

Niektoré zriedkavé svalové dystrofie: Medzi ne patrí Charcot-Marie-Toothov syndróm a facioskapulohumerálne dystrofie. Tieto dystrofie tiež spôsobujú postupnú stratu sily a funkcie svalov. Osoby, ktoré trpia týmito ochoreniami, môžu byť pripútané na invalidný vozík.

Sarkoidóza: Je to zriedkavé ochorenie, pri ktorom sa v koži, pľúcach a mäkkých tkanivách vrátane svalov tvoria zhluky buniek (granulómy). Toto ochorenie zvyčajne po niekoľkých rokoch vymizne, ale u niektorých ľudí môže progredovať.

Amyloidóza zahŕňa usadeniny abnormálneho proteínu nazývaného amyloid v celom tele vrátane svalov a obličiek. Amyloid poškodzuje orgány, ktoré napáda, vrátane svalov.

Iné zriedkavé príčiny: Priame poškodenie svalov sa môže vyskytnúť pri zriedkavých dedičných metabolických stavoch. Príklady zahŕňajú:

  • Choroby s ukladaním glykogénu (pri ktorých glykogén, sacharid, preniká do svalov, ako aj do iných orgánov).
  • Ešte zriedkavejšie sú mitochondriálne ochorenia, ktoré vznikajú, keď energetické systémy vo vnútri svalových buniek nefungujú správne.

Myotonická dystrofia: Ide o zriedkavú genetickú svalovú poruchu, pri ktorej sa svaly extrémne unavia. Myotonické dystrofie sa prenášajú v rodinách a majú tendenciu vyskytovať sa skôr a zhoršovať sa pri postupe generácií.

Stavy postihujúce nervy

Ochorenie motorického neurónu (MND): Ide o progresívne ochorenie nervov, ktoré postihuje všetky časti tela. Väčšina foriem MND začína na vonkajších končatinách, rukách a nohách a postupne postupuje dovnútra. Ochorenie môže postupovať mesiace alebo roky, ale u ľudí s MND sa často rýchlo vyvinie hlboká svalová slabosť a ochabnutie.

MND sa najčastejšie vyskytuje u mužov vo veku nad 50 rokov, ale existuje mnoho významných výnimiek, vrátane vedca Stephena Hawkinga.

Myasténia gravis: Toto ochorenie je nezvyčajná porucha, pri ktorej sa svaly rýchlo unavia s veľmi dlhým časom na zotavenie. Môže to byť také extrémne, že pacienti nedokážu udržať zdvihnuté viečka a reč môže byť nezrozumiteľná.

Jedy: Jedovaté látky môžu svojím účinkom na nervy spôsobiť svalovú slabosť a ochrnutie. Príkladom sú organofosfáty (používané v poľnohospodárstve a ako chemické zbrane) a botulotoxín (používaný v Botoxe®). V prípade organofosfátov môžu byť príznaky slabosti a ochrnutia trvalé.

Addisonova choroba

Addisonova choroba je zriedkavé ochorenie, pri ktorom nedostatočná činnosť nadobličiek vedie k nedostatku steroidov v krvi a k abnormalitám solí v krvi. Zvyčajne nastupuje postupne. U pacientov sa môže objaviť aj neočakávané opálenie (pigmentácia) kože. Častý je úbytok hmotnosti, ale príznaky sú často nejasné. Svalová únava môže byť mierna a často je skorým príznakom. Ochorenie sa dá veľmi ťažko rozpoznať a na jeho potvrdenie sú potrebné špeciálne testy.

Medzi ďalšie zriedkavé hormonálne príčiny svalovej slabosti patrí akromegália (nadmerná hladina hormónu nazývaného rastový hormón), nedostatočná činnosť hypofýzy (hypopituitarizmus) a závažný nedostatok vitamínu D.

Mám svalovú slabosť - čo urobí lekár?

Zdravotnícky pracovník bude najprv potrebovať nasledujúce informácie:

  • Ako svalová slabosť začala a ako dlho pretrváva.
  • Či sa zhoršuje, zlepšuje alebo zostáva rovnaká.
  • Či sú prítomné aj iné príznaky, napríklad úbytok hmotnosti, alebo či ste nedávno cestovali do zahraničia.
  • Aké lieky alebo iné liečivá sa užívali a či sa v rodine vyskytli nejaké svalové problémy.

Vzor a závažnosť slabosti, pridružené príznaky, užívanie liekov a rodinná anamnéza pomáhajú určiť príčinu vašej slabosti.

Vyšetrenie posúdi, ktoré svaly sú postihnuté a či ide o skutočnú alebo domnelú svalovú slabosť. Skontroluje sa, či sú svaly citlivé na dotyk (čo naznačuje, že sú zapálené) alebo nezvyčajne „unaviteľné“.

Lekár môže potrebovať vyšetriť centrálny nervový systém vrátane rovnováhy, chôdze a koordinácie. Možno bude musieť zorganizovať krvné testy na zistenie abnormalít hormónov, solí a krvných buniek.

V závislosti od výsledkov týchto testov môže všeobecný lekár odporučiť špecialistov na zváženie ďalších testov vrátane:

  • Nervové štúdie, aby sa uistili, že nervy vedú správne.
  • Svalovú biopsiu, aby sa zistilo, či samotné svaly vykazujú známky zápalu alebo poškodenia. Biopsia je postup, pri ktorom sa odoberie malá vzorka na preskúmanie pod mikroskopom.
  • Skenovanie, ako je CT alebo MRI , aby sa zistili stavy na iných miestach tela, ktoré môžu ovplyvniť silu a funkciu svalov.

Zhrnutie

Existuje mnoho možných príčin svalovej slabosti. Sú rôzne, od bežných až po zriedkavé, od závažných až po menej závažné, od dočasných až po trvalé. Našťastie, väčšina prípadov svalovej slabosti, ktorá nemá zjavnú príčinu, je reverzibilná. Veľmi zriedkavo sa stáva, že svalová slabosť je jediným príznakom závažného základného ochorenia.