Sivý zákal

 

Obsah:  

  • Čo je to sivý zákal?
  • Príznaky a príčiny sivého zákalu
  • Aké sú rizikové faktory vzniku sivého zákalu?
  • Ako sa diagnostikuje sivý zákal?
  • Manažment a liečba sivého zákalu
  • Prevencia sivého zákalu

Sivý zákal sú zakalené oblasti, ktoré sa tvoria na očnej šošovke. Najčastejším typom je vekom podmienená katarakta. Medzi príznaky patrí rozmazané videnie a oslnenie pri svetle. Operácia katarakty odstráni zakalenú šošovku a nahradí ju čírou umelou šošovkou nazývanou IOL. Lekári odporúčajú operáciu, keď príznaky sivého zákalu zasahujú do vášho každodenného života.

Čo je to sivý zákal?

Katarakta sú zakalené oblasti, ktoré sa tvoria na šošovke vášho oka. Vaša šošovka je číra, pružná štruktúra, ktorá sa skladá prevažne z bielkovín (kryštalínov). S pribúdajúcim vekom sa bielkoviny v šošovke rozpadajú a vytvárajú zakalené škvrny, ktoré ovplyvňujú vaše videnie.

Môžete mať pocit, akoby ste sa na svet pozerali cez špinavé okno. Postupom času sa vaše videnie zhoršuje. Môžete mať ťažkosti s vykonávaním bežných úloh.

Zdravotníci považujú sivý zákal za nevyhnutnú súčasť starnutia a vekom podmienený sivý zákal je najčastejšou formou tohto ochorenia.

Nemusíte však žiť s blednúcim zrakom. Oftalmológovia môžu vykonať operáciu na odstránenie sivého zákalu a obnoviť vaše videnie.

Typy sivého zákalu

Existuje mnoho typov sivého zákalu. Tento článok sa zameriava na sivý zákal súvisiaci s vekom. Medzi ďalšie typy sivého zákalu patria:

  • Detský šedý zákal. Detská katarakta postihuje bábätká a deti. Deti sa môžu narodiť so sivým zákalom (vrodeným) alebo sa sivý zákal môže vytvoriť niekedy po narodení. Detský šedý zákal sa zvyčajne vyskytuje v rodinách, ale môže sa vyskytnúť aj v dôsledku úrazov oka alebo iných očných ochorení. Bábätká a deti s detským šedým zákalom potrebujú rýchlu liečbu, aby sa predišlo problémom, ako je tupozrakosť (lenivé oko).
  • Traumatický šedý zákal. Tieto katarakty vznikajú, keď sa oko niečím poraní. Liečba tohto typu je komplikovanejšia, pretože môže byť potrebné opraviť aj štruktúry okolo šošovky.
  • Sekundárna katarakta. Ide o zakalené škvrny, ktoré sa tvoria na puzdre šošovky alebo na membráne, ktorá pokrýva šošovku. Iný termín pre tento stav je zadná kapsulárna opacitácia. Je to bežná, ale ľahko liečiteľná komplikácia operácie sivého zákalu.

Typy sivého zákalu súvisiaceho s vekom

Existuje niekoľko typov vekom podmienenej katarakty. Ich názvy sa vzťahujú na ich umiestnenie v šošovke. Na pochopenie týchto typov vám pomôže dozvedieť sa niečo o anatómii vašej šošovky.

Vaša šošovka sa skladá z niekoľkých vrstiev. Môžete si ich predstaviť ako vrstvy jablka:

  • Jadro sa nachádza v strede šošovky. Je to ako jadro jablka.
  • Kôra je vrstva, ktorá obklopuje jadro. Je to ako ovocie, ktoré jete a ktoré obklopuje jadro.
  • Puzdro šošovky je tenká membrána, ktorá pokrýva kôru. Technicky nie je súčasťou samotnej šošovky, ale je ako tesne priliehajúca koža, ktorá pokrýva a chráni šošovku. Kapsula šošovky je tak trochu ako šupka jablka.

Poskytovatelia očnej starostlivosti klasifikujú kataraktu podľa toho, kde sa v šošovke vytvorí. Ľudia majú často viac ako jeden typ súčasne. Je to preto, že je bežné, že sa zákaly tvoria na viacerých miestach vašej šošovky. Tri najčastejšie typy sivého zákalu súvisiaceho s vekom sú:

  • Jadrová sklerotická katarakta, ktorá sa tvorí v jadre.
  • Kortikálna katarakta, ktorá sa tvorí v kôre.
  • Zadná subkapsulárna katarakta, ktorá sa tvorí v zadnej časti kôry. „Zadná“ v tomto kontexte znamená „zadná“ časť šošovky. Ide o časť, ktorá je najbližšie k vašej sietnici (ktorá je za šošovkou). „Subkapsulárny“ znamená, že katarakta sa tvorí na vonkajšom okraji kôry, tesne pod puzdrom šošovky.

V akom veku sa zvyčajne začína sivý zákal?

Bielkoviny v očnej šošovke sa začínajú rozkladať okolo 40. roku života. Príznaky si však zvyčajne všimnete až po 60. roku života alebo neskôr. Niektoré zdravotné stavy, ako napríklad cukrovka, môžu spôsobiť, že sa u vás príznaky objavia skôr.

Ako často sa vyskytuje sivý zákal?

Katarakta je  vo svete veľmi častá. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie má približne 17 % ľudí na celom svete sivý zákal, ktorý spôsobuje problémy so zrakom. Výskyt sa však v jednotlivých krajinách a regiónoch značne líši. Vyššia prevalencia je v krajinách so strednými a nízkymi príjmami, kde majú ľudia často viac rizikových faktorov a obmedzený prístup k liečbe sivého zákalu.

Príznaky a príčiny sivého zákalu

Ako rozpoznať príznaky sivého zákalu a kedy vyhľadať pomoc.

Aké sú príznaky sivého zákalu?

Medzi príznaky katarakty patria:

  • Videnie, ktoré je zakalené, rozmazané, hmlisté alebo filmové.
  • Zmeny vo videní farieb (farby môžu vyzerať vyblednuté alebo nie sú také živé).
  • Citlivosť na jasné slnečné svetlo, svetlomety alebo lampy.
  • Oslnenie vrátane haló alebo pruhov, ktoré sa tvoria okolo svetiel.
  • Ťažkosti s videním v noci.
  • Zmeny vo vašom zrakovom predpise vrátane zhoršujúcej sa krátkozrakosti.
  • Potreba jasnejšieho svetla na čítanie.
  • Dvojité videnie.

Je sivý zákal bolestivý?

Katarakta zvyčajne nebolí. Môžu však spôsobovať nepríjemné pocity tým, že vaše oči budú citlivejšie na svetlo.

Čo spôsobuje sivý zákal?

Hlavnou príčinou sivého zákalu je postupný rozpad bielkovín v šošovke.

Niektoré genetické faktory a faktory životného prostredia však môžu zvýšiť riziko vzniku sivého zákalu alebo jeho vzniku v mladšom veku v porovnaní s ostatnými.

Aké sú rizikové faktory vzniku sivého zákalu?

Rizikové faktory vzniku sivého zákalu sa delia do troch hlavných skupín: environmentálne, zdravotné a genetické.

Environmentálne rizikové faktory

Environmentálne rizikové faktory sú tie, s ktorými sa stretávate vo svete okolo vás. Niekedy sú to toxické látky, ktoré vdychujete alebo požívate. Environmentálne faktory sú škodlivé, pretože zvyšujú množstvo voľných radikálov vo vašom tele. Ide o nestabilné molekuly, ktoré poškodzujú zdravé bunky. Voľné radikály tým, že poškodzujú bunky v šošovke vášho oka, môžu viesť k vzniku sivého zákalu.

Medzi environmentálne rizikové faktory patria:

  • Znečistenie ovzdušia.
  • Tabakový dym.
  • Alkohol.
  • Priemyselné chemikálie.
  • Pesticídy.
  • Dlhodobé vystavenie UV žiareniu zo slnka.
  • Ožarovanie hornej časti tela v minulosti.

Obmedzenie expozície životného prostredia môže spomaliť tvorbu sivého zákalu. Vedci naďalej skúmajú, akú presnú úlohu zohrávajú preventívne opatrenia.

Zdravotné rizikové faktory

Medzi zdravotné rizikové faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku sivého zákalu, patria:

  • Cukrovka alebo vysoká hladina cukru v krvi.
  • Niektoré očné operácie, napríklad glaukóm.
  • Používanie kortikosteroidov na liečbu niektorých ochorení (napríklad reumatoidnej artritídy).
  • Niektoré očné ochorenia, ako napríklad pigmentová sietnica alebo uveitída.

Genetické rizikové faktory

Riziko vzniku sivého zákalu zvyšuje rodinná anamnéza. Niektoré genetické mutácie vedú k vrodenej kataraktike (prítomnej pri narodení). Pokiaľ ide o kataraktu súvisiacu s vekom, genetické mutácie môžu spôsobiť, že vaša šošovka bude náchylnejšia na poškodenie rizikovými faktormi prostredia. Vedci tieto súvislosti naďalej skúmajú.

Hoci teda nemôžete zmeniť svoje genetické riziko, pomôže vám poznať svoju rodinnú anamnézu a podeliť sa o ňu so svojím lekárom.

Ako sa diagnostikuje sivý zákal?

Oftalmológovia a optometristi diagnostikujú sivý zákal prostredníctvom komplexného očného vyšetrenia. Váš poskytovateľ dôkladne vyšetrí vaše oči, aby vyhľadal príznaky sivého zákalu a posúdil ich závažnosť. Poskytovateľ sa vás tiež opýta na váš zrak, vašu anamnézu a na to, či máte problémy s každodennými úlohami, pretože nevidíte tak dobre ako kedysi.

Testy na diagnostiku sivého zákalu

Konkrétne testy, ktoré môžete podstúpiť, zahŕňajú:

  • Vyšetrenie na štrbinovej lampe.
  • Test zrakovej ostrosti.

Manažment a liečba sivého zákalu

Aký je najlepší spôsob liečby sivého zákalu?

Operácia sivého zákalu je jediný spôsob, ako odstrániť sivý zákal a obnoviť vaše jasné videnie. Počas operácie sivého zákalu vám oftalmológ odstráni zakalenú prirodzenú šošovku a nahradí ju vnútroočnou šošovkou (IOL). IOL je umelá šošovka, ktorá natrvalo zostáva vo vašom oku. Existuje mnoho rôznych možností IOL, ktoré s vami môže váš poskytovateľ prediskutovať.

Hlavnou výhodou IOL je, že je číra - taká, aká by mala byť vaša prirodzená šošovka. Ďalšou výhodou je, že dokáže korigovať refrakčné chyby, vďaka čomu sa po operácii môžete menej spoliehať na okuliare alebo kontaktné šošovky.

Je operácia sivého zákalu bezpečná?

Operácia sivého zákalu je jednou z najbezpečnejších a najčastejšie vykonávaných operácií . Väčšina ľudí nemá žiadne vážne komplikácie. Je však dôležité uvedomiť si všetky možné riziká vrátane odlúpenia sietnice a infekcie.

Niektoré očné ochorenia alebo základné zdravotné ťažkosti môžu zvýšiť riziko komplikácií. Preto by ste sa mali pred operáciou poradiť so svojím poskytovateľom o individuálnej úrovni rizika. Tiež sa opýtajte, ako môže liečiť akékoľvek potenciálne problémy, ktoré sa môžu vyskytnúť.

Zotavenie po operácii sivého zákalu

Po operácii môžete mať miernu bolesť a nepohodlie. Váš poskytovateľ vám môže dať liek proti bolesti, ktorý môžete používať počas prvého dňa alebo dvoch.

Úplné zotavenie trvá štyri až osem týždňov. Zlepšenie zraku by ste však mali zaznamenať oveľa skôr. Váš poskytovateľ vám povie, kedy je bezpečné vrátiť sa k vašim bežným aktivitám.

Prevencia sivého zákalu

Môžem zabrániť vzniku sivého zákalu?

Vznik sivého zákalu je typickou súčasťou starnutia. Môžete však podniknúť niekoľko krokov na ochranu zdravia vašich očí a potenciálne spomaliť tento proces:

  • Nefajčite. Tabakový dym zvyšuje riziko vzniku sivého zákalu. Ak v súčasnosti fajčíte, požiadajte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o zdroje, ktoré vám pomôžu prestať fajčiť.
  • Chráňte svoje oči pred slnkom. Noste slnečné okuliare alebo okuliare s ochranou proti UV žiareniu. Pomôcť môže aj klobúk s brmbolcom.
  • Pravidelne sa starajte o oči. Opýtajte sa svojho poskytovateľa, ako často by ste mali chodiť na prehliadky. Nezabudnite dodržiavať termíny návštev a informujte svojho poskytovateľa o akýchkoľvek nových alebo meniacich sa príznakoch.