Seboroická dermatitída

Obsah:

  • Čo je seboroická dermatitída?
  • Kto trpí seboroickou dermatitídou a prečo?
  • Čo spôsobuje seboroickú dermatitídu?
  • Aké sú príznaky seboroickej dermatitídy?
  •  Ako sa lieči seboroická dermatitída?
  • Na záver

Seboroická dermatitída je bežná forma ekzému, ktorá zvyčajne postihuje pokožku hlavy, hoci môže postihovať aj iné časti tela.

Hoci zriedkavo spôsobuje vážne poškodenie organizmu, môže byť nepríjemné žiť s neustálym svrbením, vyrážkou a ďalšími príznakmi seboroickej dermatitídy. Našťastie existujú niektoré účinné možnosti liečby a seboroická dermatitída môže niekedy zmiznúť sama alebo so správnym šampónom a rutinnou starostlivosťou o pokožku.

Poďme sa ponoriť do toho, kto dostane seboroickú dermatitídu, prečo vzniká, aké sú bežné príznaky a možnosti liečby.

Čo je seboroická dermatitída?

Seboroická dermatitída, ktorá sa považuje za chronickú formu ekzému, sa objavuje na tele, kde je veľa žliaz produkujúcich olej (mazových žliaz), ako je horná časť chrbta, nos a pokožka hlavy. Môže spôsobiť rôzne príznaky od lupín až po vyrážku na postihnutom mieste.

U mnohých dojčiat a niektorých dospelých seboroická dermatitída sama zmizne. Ak príznaky nezmiznú, existuje mnoho účinných liečebných postupov na zvládnutie príznakov a zastavenie vzplanutí seboroickej dermatitídy v budúcnosti.

Kto trpí seboroickou dermatitídou a prečo?

Seboroická dermatitída (niekedy označovaná aj ako seborea alebo seboroická dermatitída), môže postihnúť ľudí v akomkoľvek veku, hoci najčastejšie sa vyskytuje u dojčiat a dospelých vo veku od 30 do 60 rokov. Medzi dospelými a dospievajúcimi je toto kožné ochorenie častejšie u mužov.

U dojčiat sa toto bežné kožné ochorenie zvyčajne vylieči samo a nevracia sa. U dospelých však výskyt seboroickej dermatitídy zvyčajne prebieha podľa schémy vzplanutia a vyjasnenia, ktorá môže trvať roky.

Podľa niektorých výskumov sa seboroická dermatitída počas života vyskytne u 3 až 10 ľudí zo 100. Mnohí ľudia, ktorí dostanú seboroickú dermatitídu v mladosti alebo po 50. roku života, trpia chronickou seboroickou dermatitídou a počas celého života zažívajú vzplanutia.

Čo spôsobuje seboroickú dermatitídu?

Seboroická dermatitída je zvyčajne spôsobená kombináciou genetických a environmentálnych faktorov.

Spúšťačom je zvyčajne zápalová reakcia na nadbytok kvasiniek Malassezia, niekedy nazývaných aj pityrosporum. Tento organizmus, ktorý normálne žije na povrchu kože, je pravdepodobnou príčinou seboroickej dermatitídy. Malassezia sa premnoží a imunitný systém na ňu zrejme reaguje nadmerne, čo vedie k plesňovej infekcii, ktorej výsledkom sú kožné zmeny.

Niektoré zdravotné stavy môžu u ľudí zvyšovať riziko vzniku seboroickej dermatitídy vrátane psoriázy, HIV, akné, rosacey, Parkinsonovej choroby, epilepsie, alkoholizmu, depresie, porúch príjmu potravy a zotavovania sa po mŕtvici alebo infarkte.

Medzi bežné spúšťacie faktory seboroickej dermatitídy patria:

  • stres
  • zotavovanie sa zo stresujúcej životnej udalosti, ako je strata blízkej osoby alebo infarkt
  • hormonálne zmeny alebo choroba
  • drsné čistiace prostriedky, rozpúšťadlá, chemikálie a mydlá
  • chladné, suché počasie alebo zmena ročného obdobia
  • niektoré lieky vrátane psoralenu, interferónu a lítia
  • niektoré zdravotné stavy, ako napríklad HIV a Parkinsonova choroba

Tak ako všetky formy ekzému, seboroická dermatitída nie je nákazlivá. Nemôžete ju „chytiť“ od inej osoby. Namiesto toho je výsledkom environmentálnych a genetických faktorov.

Aké sú príznaky seboroickej dermatitídy?

Seboroická dermatitída môže byť vinníkom rôznych príznakov v závislosti od veku, rasy a závažnosti vzplanutia. Niekedy príznaky vymiznú samé alebo so zmenami v starostlivosti o pleť a vlasy.

Seboroická dermatitída a kolíska u dojčiat

Dojčatá so seboroickou dermatitídou majú najčastejšie formu nazývanú kolíska, ktorá sa na ich pokožke hlavy prejavuje ako šupinaté, mastné škvrny. U dojčiat sa môže seboroická dermatitída objaviť aj na zadočku, kde sa môže zamieňať za plienkovú vyrážku, čo je forma kontaktnej dermatitídy.

Seboroická dermatitída u dospelých a dospievajúcich

Keď sa seboroická dermatitída objaví v blízkosti pokožky hlavy u dospelých a dospievajúcich, často sa označuje ako seboroická dermatitída tváre. Medzi bežné príznaky seboroickej dermatitídy tváre patrí zapálená pokožka a svrbenie.

Pri tejto forme sa príznaky môžu objaviť aj na očných viečkach, po stranách nosa, v obočí a jeho okolí a v blízkosti uší. Seboroická dermatitída tváre môže spôsobiť aj úporné lupiny. Seboroická dermatitída sa však netvorí len na tvári. Môže sa objaviť na mastnej pokožke celého tela. Okrem tváre sa môže začervenanie, opuch a mastné šupinatenie objaviť aj na strede hrudníka, hornej časti chrbta a v podpazuší, pod prsiami a v oblasti slabín.

Bežné príznaky

Bez ohľadu na to, kde na tele sa seboroická dermatitída nachádza, existujú spoločné príznaky, ktoré sa vyskytujú u mnohých pacientov s týmto ochorením. Medzi tieto príznaky patria:

  • Šupinatá koža alebo lupiny;
  • Plošné šupinaté biele alebo žlté šupinky na vrchnej časti mastnej pokožky;
  • Podráždená vyrážka, ktorá vyzerá tmavá na hnedej a čiernej pokožke a svetlejšia na bielej pokožke;
  • vyrážka v tvare prstenca u pacientov s petaloidnou seboroickou dermatitídou;
  • Svrbenie.

Na postihnutej koži sa niekedy vytvorí kôra a môžu sa vytvoriť lézie obsahujúce kožný maz. Môže sa vyskytnúť aj erytém alebo začervenanie kože spôsobené zápalom. Ak sa vzplanutia vyskytujú vo vlasových záhyboch, u tých, ktorých postihnuté miesta príliš svrbia, môže dôjsť aj k vypadávaniu vlasov.

U Afroameričanov a osôb s farebnou pokožkou sa môže vyskytnúť petaloidná seboroická dermatitída, závažnejšia forma, pri ktorej sa tvoria lézie okolo vlasovej línie a dochádza k zmene farby pokožky. Zvyčajne sa zafarbenie kože prejavuje vyrážkou v tvare prstenca. Pri všeobecnejšom pohľade na vzťah medzi ekzémom a farbou pleti sa ukázalo, že svrbenie spôsobené ekzémom má väčší vplyv na pacientov čiernej pleti, u ktorých je tiež vyššia pravdepodobnosť závažného ochorenia.

Príznaky závažných prípadov

Závažnejšie prípady môžu viesť k oslabeniu imunity postihnutej kože a zvýšenému riziku infekcií. Seboroická dermatitída nie je predrakovinová. Ak máte túto formu ekzému, nezvyšuje to pravdepodobnosť vzniku rakoviny kože.

Ďalšou častou mylnou predstavou je, že seboroická dermatitída vedie k vypadávaniu vlasov. To je úplne nepravdivé. Vypadávanie vlasov nie je príznakom seboroickej dermatitídy a ak sa u vás vyskytuje vypadávanie vlasov, pravdepodobne máte iné základné ochorenie.

Či už sú vaše závažné príznaky dôsledkom seboroickej dermatitídy alebo niečoho iného, najlepšie je navštíviť skúseného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, napríklad dermatológa. Tento poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže pomôcť dostať vaše závažné príznaky pod kontrolu, aby prestali narúšať váš každodenný život.

Ako sa lieči seboroická dermatitída?

V závislosti od závažnosti prípadu môžete túto formu ekzému liečiť výmenou šampónu - seboroická dermatitída môže dokonca zmiznúť aj bez liečby. Ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako dva týždne, pravdepodobne budete chcieť zvážiť rozhovor s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o možnostiach voľnopredajnej a predpísanej liečby. Väčšina dospelých s týmto ochorením bude potrebovať liečebný plán na zvládnutie príznakov.

Používajte správny šampón a výrobky na starostlivosť o pokožku

Dodržiavanie rutinnej starostlivosti o pokožku môže pomôcť udržať príznaky pod kontrolou. Postihnuté miesta denne umývajte jemným čistiacim prostriedkom s obsahom zinku (2 % pyritión zinku) a následne použite pleťové mlieko alebo hydratačný krém.

Ak je postihnutá vlasová línia, zvážte šampón proti lupinám a vlasové prípravky určené pre citlivú pokožku. Medzi najlepšie šampóny proti lupinám bez lekárskeho predpisu patria šampóny s:

  • Pyritión zinku. Sulfid selénu;
  • Ketokonazol 1 %;
  • Kyselina salicylová.

 

Zmeny životného štýlu

Zdravé návyky v oblasti životného štýlu, ako je zvládanie stresu a dostatok spánku, môžu tiež zlepšiť stav pokožky. Zmiernenie stresu je často zmena životného štýlu, ktorá bude mať najväčší vplyv na seboroickú dermatitídu. Medzi obzvlášť účinné techniky zmierňovania stresu patria:

  • Vykonávajte ľahké cvičenie, napríklad jogu alebo miernu prechádzku;
  • písanie denníka o strese a negatívnych pocitoch;
  • Rozvíjať mediáciu alebo dychovú prax;
  • Trávte čas v prírode, aj keby to malo byť len päť minút.

Existuje mnoho ďalších spôsobov, ako môžete znížiť stres. Najdôležitejšie je nájsť príjemnú techniku, ktorá vám umožní spomaliť a venovať čas starostlivosti o seba.

Liečba bez lekárskeho predpisu a šampón s liečivami

Ak zmeny životného štýlu a rutinnej starostlivosti o pokožku nezaberajú, možno je čas zvážiť voľnopredajné (OTC) a predpísané možnosti. Voľnopredajná liečba a liečba na predpis pri tomto kožnom ochorení je zameraná na odstránenie šupín, zníženie svrbenia a upokojenie zápalu, ktorý spôsobuje začervenanie a opuch.

U dojčiat zvyčajne stačí použiť zmäkčovadlo, ako je minerálny olej alebo vazelína, na jemné uvoľnenie šupín. Starostlivosť o dospelých môže byť komplikovanejšia, pretože tí často potrebujú nepretržitú liečbu a sebaopateru, ktorá im pomôže predchádzať vzplanutiam.

Dermatológovia zvyčajne začínajú liečbu miernych prípadov lokálnym antimykotickým krémom alebo medikamentóznym šampónom, napríklad šampónom proti lupinám na predpis alebo voľnopredajným prípravkom proti lupinám. Medzi obľúbené lokálne liečby patria krémy s 1% ciklopiroxom alebo 2% ketokonazolom. Keďže ciklopirox aj ketokonazol môžu vysušovať pokožku, je dôležité, aby ste po použití krému s niektorou zo zložiek použili jemný hydratačný krém.

Predpísaná liečba

Ak je stav závažnejší, môže byť potrebné občasné používanie lokálneho kortikosteroidu, ako je fluocinolón, dermatol, ďalšie steroidy alebo inhibítor kalcineurínu. K ďalšej liečbe v závažných prípadoch patria hydrokortizónové masti alebo perorálne lieky, ako je pimekrolimus alebo takrolimus.

O možnostiach liečby seboroickej dermatitídy a vedľajších účinkoch jednotlivých možností sa určite poraďte s dermatológom alebo iným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý má skúsenosti s dermatológiou.

Na záver

Ak sa u vás vyskytuje seboroická dermatitída, nemusíte sa znepokojovať. Hoci príznaky môžu byť dráždivé, existuje mnoho účinných možností liečby. Po rozhovore so zdravotníckym pracovníkom by ste mali byť schopní vypracovať plán liečby aj pre ten najzávažnejší prípad.