Rozmazané videnie

Obsah:

  • Čo je rozmazané videnie?
  • Možné príčiny rozmazaného videnia
  • Ako sa lieči rozmazané videnie?
  • Ako možno predchádzať rozmazanému videniu?
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver

K rozmazanému videniu môže dôjsť z dôvodu únavy alebo môže byť príznakom iného ochorenia. Liečba závisí od príčiny. Ak sa rozmazané videnie objaví náhle, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo je rozmazané videnie?

Keď nevidíte veci jasne, pravdepodobne máte rozmazané videnie. Rozmazané videnie alebo neostré videnie znamená, že váš zrak nie je ostrý a jasný. Niekedy sa žmurkaním veci zaostria. Rozmazané videnie sa zvyčajne časom zhoršuje. Niektoré stavy spôsobia, že rozmazané videnie sa objaví náhle.

Rozmazané videnie je najčastejším príznakom súvisiacim so zrakom, ktorý ľudia hlásia svojim poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Možné príčiny rozmazaného videnia

Ako váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zistí, prečo vidíte rozmazane?

Aby poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zistil, prečo máte rozmazané videnie, položí vám otázky, ako napr:

  • Máte nejaké iné ochorenia, napríklad cukrovku, hypertenziu, HIV/AIDS, kosáčikovitú anémiu alebo lupus?
  • Môžete opísať, čo máte na mysli, keď hovoríte, že vidíte rozmazane?
  • Máte nejaké iné príznaky? Patria sem veci, ktoré súvisia so zrakom, ako napríklad plávanie očí, alebo iné fyzické príznaky a symptómy, ktoré môžu súvisieť s určitým ochorením alebo stavom.
  • Mali ste úraz v dôsledku nejakej udalosti, napríklad pádu?
  • Užívate nejaké lieky, ktoré môžu ovplyvniť zrak, napríklad steroidy?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám urobí očné vyšetrenie a môže vykonať aj fyzikálne vyšetrenie. Môže tiež navrhnúť ďalšie vyšetrenia.

Aké sú najčastejšie príčiny rozmazaného videnia, ktoré sa časom zhoršuje?

Rozmazané videnie je bežný príznak s mnohými možnými príčinami vrátane veľmi bežných, ako sú refrakčné chyby a suché oči. Tu sú len niektoré z možných príčin:

Refrakčné chyby, ktoré spôsobujú rozmazané videnie

Refrakčná chyba je porucha, ku ktorej dochádza, keď oči nedokážu správne zaostriť obraz. Tento pojem zahŕňa tieto stavy: astigmatizmus, ďalekozrakosť a krátkozrakosť. Tieto stavy môžete často korigovať okuliarmi, kontaktnými šošovkami alebo operáciou. Refrakčné chyby sú najčastejšou príčinou rozmazaného videnia.

Syndróm suchého oka, ktorý spôsobuje rozmazané videnie

Ďalšou častou príčinou rozmazaného videnia sú suché oči. Suché oči môžete mať, ak sa vaše videnie zlepší, keď žmurkáte. Syndróm suchého oka môže spôsobiť niečo, čo sa javí ako film. Syndróm môže spôsobovať aj svrbenie, začervenanie a bolesť. Liečba bude zahŕňať používanie umelých sĺz.

S vekom súvisiaca makulárna degenerácia, ktorá spôsobuje rozmazané videnie

S vekom súvisiaca makulárna degenerácia je najčastejšou príčinou straty zraku u starších Američanov. Toto ochorenie ovplyvňuje centrálne videnie, takže nevidíte to, čo je priamo pred vami. Môže postihovať jedno alebo obe oči.

Diabetická retinopatia, ktorá spôsobuje rozmazané videnie

Diabetická retinopatia môže postihnúť každého, kto má cukrovku. Tento stav môže znížiť vaše videnie až do bodu slepoty. Oslabuje krvné cievy vo vašej sietnici.

Glaukóm, ktorý spôsobuje rozmazané videnie

Pri glaukóme vytvára nahromadená tekutina v oku tlak na zrakový nerv. Poškodenie zrakového nervu môže viesť k čiastočnej strate zraku alebo slepote.

Sivý zákal, ktorý spôsobuje rozmazané videnie

V očiach vzniká sivý zákal, keď sa šošovky zakalia a stanú sa nepriehľadnými (ťažko viditeľnými). Katarakta sa môže vyvinúť na jednom alebo na oboch očiach. Môžete mať rozmazané videnie a stratu kontrastu. Keď je tma, môžete vidieť haló okolo svetiel.

Zápal zrakového nervu, ktorý spôsobuje rozmazané videnie

Zápal zrakového nervu sa vzťahuje na zápal (opuch) a podráždenie zrakového nervu. Môže sa vyskytnúť samostatne alebo ako dôsledok iného ochorenia vrátane sklerózy multiplex. Zápal zrakového nervu sa najčastejšie vyskytuje na jednom oku, ale môže sa vyskytnúť na oboch.

Dedičné poruchy zrakového nervu, ktoré spôsobujú rozmazané videnie

Niektoré genetické poruchy spôsobujú poškodenie zrakového nervu. Ide o menej častú príčinu rozmazaného videnia ako šedý zákal alebo refrakčné chyby.

Jazvy na rohovke, ktoré spôsobujú rozmazané videnie

Tieto jazvy môže spôsobiť nedostatok vitamínu A. Táto situácia sa vyskytuje najmä v menej rozvinutých oblastiach sveta.

Čo spôsobuje, že sa rozmazané videnie začne náhle?

Hoci sa rozmazané videnie často zhoršuje postupne, existujú stavy, ktoré môžu spôsobiť, že sa rozmazané videnie začne náhle. Tieto typy stavov môžu byť naliehavými lekárskymi stavmi a patria sem:

  • Cievna mozgová príhoda alebo prechodný ischemický záchvat (TIA).
  • Prudké zvýšenie krvného tlaku.
  • Hyfema (krvácanie do vnútra oka).
  • Odlúčenie sietnice.
  • Otras mozgu.
  • Infekcie oka a jeho tkanív.
  • Migréna, bolesť hlavy.
  • Poranenie oka.

Ak sa vám rýchlo rozostrí zrak a/alebo ak dôjde k náhlej strate zraku, mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Ako sa lieči rozmazané videnie?

Liečba rozmazaného videnia závisí od toho, čo ho spôsobuje. Liečba môže zahŕňať:

Okuliare a kontaktné šošovky na liečbu rozmazaného videnia

Tieto výrobky liečia rozmazané videnie spôsobené refrakčnými chybami a inými príčinami vrátane sivého zákalu.

Lieky na liečbu rozmazaného videnia

Váš lekár vám môže predpísať lieky na liečbu ochorenia, ktoré spôsobuje rozmazané videnie. Lieky sa budú líšiť v závislosti od vášho základného ochorenia.

Pokiaľ ide o liečbu rozmazaného videnia spôsobeného presbyopiou, očným ochorením, ktoré spôsobuje, že knihu držíte stále ďalej od očí, váš poskytovateľ vám môže predpísať očné kvapky, pilokarpín hydrochlorid (VUITY®). Tento prípravok je nový a schválený FDA na liečbu rozmazaného videnia súvisiaceho s vekom.

Chirurgický zákrok na liečbu rozmazaného videnia

Váš poskytovateľ vám môže navrhnúť chirurgické zákroky na zlepšenie zraku, napríklad operáciu na odstránenie sivého zákalu alebo LASIK na liečbu refrakčných chýb.

Čo môžem urobiť doma na liečbu rozmazaného videnia?

Ak váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti zhodnotil vaše rozmazané videnie a lieči akékoľvek základné ochorenie, môžete vyskúšať nasledujúce postupy, ktoré vám pomôžu pri rozmazanom videní doma:

  • Doprajte si dostatok odpočinku.
  • Vyhýbajte sa alergénom, ako je dym a prach.
  • Vonku na slnku vždy noste slnečné okuliare.
  • Pri práci alebo záľubách, ktoré môžu poškodiť vaše oči, vždy používajte ochranu očí.
  • Jedzte zdravú stravu, ktorá vám a vašim očiam dodá potrebné vitamíny a minerály, a dostatok vody alebo iných tekutín, aby ste boli hydratovaní.
  • Ak sú oči suché alebo podráždené, používajte očné kvapky na ich premazanie.

Ako možno predchádzať rozmazanému videniu?

Pravdepodobne nemôžete zabrániť rozmazanému videniu za každých okolností, ale môžete si pomôcť tým, že sa uistíte, že dodržiavate odporúčania svojho lekára, ak máte napríklad cukrovku. Pomôcť si môžete aj tým, že si vytvoríte a budete udržiavať zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa výživné potraviny a fyzickú aktivitu. Dbajte na pravidelné očné prehliadky.

Ďalšie časté otázky

Môže rozmazané videnie spôsobiť závraty a nevoľnosť?

Závraty, nevoľnosť a rozmazané videnie sa niekedy vyskytujú súčasne, ale jedno v skutočnosti nespôsobuje druhé.

Prečo mám rozmazané videnie, keď sa postavím?

Syndróm posturálnej ortostatickej tachykardie (POTS) je stav, ktorý ovplyvňuje prietok krvi. Keď sa postavíte po tom, čo ste ležali, môžete mať pocit závratu alebo mdloby. S POTS sa spája mnoho príznakov a symptómov. Rozmazané videnie je jedným z nich.

Môže dehydratácia spôsobiť rozmazané videnie?

Dehydratácia môže spôsobiť suché oko, stav, keď vášmu oku chýbajú tekutiny na udržanie jeho mazania. Suché oko môže spôsobiť rozmazané videnie.

Aký je rozdiel medzi zakaleným videním a rozmazaným videním?

Zakalené videnie alebo zahmlené videnie tiež znamená, že nevidíte veci jasne. Nestáva sa to však preto, že by boli veci rozostrené. Videnie vecí, akoby ste sa pozerali cez hmlu, opar alebo mrak, je podobné rozmazanému videniu a môže mať dokonca niektoré rovnaké príčiny.

Ak je vaše videnie zahmlené alebo hmlisté, nebudete vidieť lepšie, ak budete žmurkať.

Záver

K rozmazanému videniu môže dôjsť, keď sú vaše oči unavené alebo podráždené, alebo môže ísť o príznak vážnejšieho ochorenia. Bez ohľadu na to, čo je jeho príčinou, rozmazané videnie môže sťažovať prácu a znemožňovať také činnosti, ako je čítanie, šoférovanie alebo sledovanie televízie. Dbajte na pravidelné očné prehliadky a nahlasujte akékoľvek zmeny v tom, ako dobre vidíte, vrátane rozmazaného videnia. Nezabudnite, že náhle rozmazané videnie je núdzové a mali by ste okamžite vyhľadať lekársku pomoc.