Retinol

Obsah:

  • Čo je retinol?
  • Čo lieči retinol?
  • Je retinol vhodný pre vašu pleť?
  • Ako používate retinol?
  • Aké sú výhody retinolu?
  • Ďalšie informácie o retinole 

Retinol, forma vitamínu A, je zložka pridávaná do pleťových krémov, pleťových vôd a sér. Má účinky proti starnutiu a môže pomôcť pri odstraňovaní akné. Výrobky obsahujúce retinol sú bežne dostupné bez lekárskeho predpisu a silnejšie koncentrácie retinoidov sú dostupné na lekársky predpis.

Čo je retinol?

Retinol je forma vitamínu A s mnohými spôsobmi použitia v starostlivosti o pleť. Používa sa na liečbu akné a má účinky proti starnutiu. Retinol si môžete kúpiť bez lekárskeho predpisu (bez lekárskeho predpisu) alebo navštíviť svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a poradiť sa, ako by retinol mohol najlepšie zapadnúť do vašej starostlivosti o pleť. Váš poskytovateľ vám môže predpísať lieky, ktoré obsahujú vyššie koncentrácie retinoidov, než aké môžete dostať bez lekárskeho predpisu.

Retinol je lokálna liečba, čo znamená, že ho aplikujete na pokožku. Retinol sa dodáva v mnohých formách vrátane:

  • Krémy.
  • Gély.
  • Pleťové vody.
  • Masti.
  • Séra.

Retinol sa niekedy používa aj ako zložka kozmetických výrobkov.

Čo robí retinol pre vašu pleť?

Retinol zvyšuje tvorbu (proliferáciu) kožných buniek. Pomáha uvoľňovať póry. Retinol tiež exfoliuje pokožku a zvyšuje tvorbu kolagénu, čo môže znížiť výskyt jemných liniek a vrások, čím pokožka získa svieži a plnší vzhľad.

Aké sú rôzne typy výrobkov s retinolom?

Lieky, ktoré si nanášate na pokožku, sa nazývajú „lokálne“. K dispozícii je mnoho lokálnych retinoidných produktov, vrátane:

  • Adapalén
  • Alitretinoín 
  • Bexarotén
  • Tazarotén 
  • Tretinoín

Ako dlho trvá pôsobenie retinolu?

Retinol začne vo vašich bunkách pôsobiť okamžite, ale potrvá niekoľko týždňov, kým uvidíte zlepšenie vzhľadu a pocitu vašej pokožky. V skutočnosti môže stav vašej pokožky spočiatku vyzerať horšie, kým si zvyknete na nový režim.

Čo lieči retinol?

Na zlepšenie vzhľadu vašej pokožky sa predáva niekoľko voľne predajných výrobkov s obsahom retinolu. Ak tieto neúčinkujú, môžete sa poradiť s dermatológom (lekárom, ktorý sa špecializuje na stavy kože) o produktoch na predpis, ktoré sú účinnejšie. Štúdie ukazujú, že lokálne retinoidy môžu pomôcť pri liečbe akné, jaziev po akné a strií. Retinol má tiež účinky proti starnutiu. Konkrétne je retinol vhodný pri nasledujúcich stavoch:

Retinol na akné

Akné je častým ochorením kože. Keď sa póry upchajú odumretými kožnými bunkami a/alebo olejmi, môžu sa objaviť čierne a biele bodky alebo iné typy pupienkov. Retinol pôsobí na akné tak, že zabraňuje upchatiu pórov. Počas prvých pár mesiacov liečby sa môžu ešte objaviť pupienky - vaša pleť môže dokonca vyzerať horšie (niekedy sa to označuje ako retinolová očista). Ak však vydržíte, uvidíte čistejšiu pleť.

Retinol na jazvy po akné

Jazvy po akné vznikajú v dôsledku poranenia a zápalu. Tieto ružové, červené alebo tmavé škvrny na pokožke sa môžu objaviť pri hojení akné a môžu trvať niekoľko týždňov. Okrem toho vyberanie alebo pukanie pupienkov spôsobuje väčšie poškodenie pokožky a môže zanechať trvalé jazvy. Lokálna liečba retinolom môže pomôcť znížiť opuch a zápal, ktoré vznikajú pri výskyte pupienkov, a pomôcť predchádzať ďalším výsevom. Lokálna liečba retinolom však nie vždy funguje na závažné jazvy po akné, ktoré sú vpadnuté alebo vyvýšené.

Retinol na tmavé škvrny

Tmavé škvrny (hyperpigmentácia) môžu vzniknúť v dôsledku poškodenia pokožky slnkom. Ak máte na tvári, rukách, krku alebo ramenách svetlé až tmavohnedé škvrny, ide o nahromadenie melanínu, ktorý dodáva pokožke farbu (pigment). Tieto škvrny, nazývané aj slnečné škvrny, starecké škvrny a pečeňové škvrny, sú nebolestivé, ale ak sa vám nepáči, ako vyzerajú, existujú postupy a lokálne ošetrenia, ktoré môžu pomôcť. Niektorí ľudia zistili, že lokálne podávaný retinol zosvetľuje ich kožné škvrny, hoci to trvá mesiace a môže to byť pre vašu pokožku dráždivé. Ak vás trápia tmavé škvrny, je dobré navštíviť dermatológa (lekára, ktorý sa špecializuje na stavy kože).

Retinol na veľké póry

Pór je otvor na povrchu pokožky, ktorým prechádzajú telesné chĺpky a oleje. Keď sa tieto póry upchajú odumretými kožnými bunkami alebo olejom, vaše póry sa zväčšia a sú nápadnejšie. Lokálne podávaný retinol lieči veľké póry tým, že zvyšuje výmenu kožných buniek - vďaka čomu je vaša pokožka hrubšia - a zabraňuje vzniku upchatých pórov.

Retinol na lézie Kaposiho sarkómu

Kaposiho sarkóm je zriedkavá rakovina, ktorá môže postihnúť ľudí s oslabeným imunitným systémom. U ľudí s Kaposiho sarkómom sa bežne objavujú tmavé škvrny alebo fľaky, ktoré môžu byť ploché alebo hrboľaté. Môžu byť modré, čierne, ružové, červené alebo fialové. Alitretinoín je retinoid, ktorý môže spomaliť rast buniek Kaposiho sarkómu. Hoci rakovinu nelieči, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť aplikovať alitretinoínový gél na lézie Kaposiho sarkómu s cieľom spomaliť ich progresiu.

Retinol na melasmu

Melasma je ďalšia bežná kožná porucha, ktorá vedie k tmavým škvrnám alebo fľakom na miestach vystavených slnku. Vystavenie svetlu, teplu a určitým hladinám hormónov zvyšuje množstvo melanínu, ktorý produkujete, čo spôsobuje tieto ploché alebo pehám podobné škvrny, ktoré sú svetlohnedé, tmavohnedé alebo modrošedé. Melasma sa najčastejšie vyskytuje počas tehotenstva. Ak ste tehotná, pred použitím perorálnych alebo lokálnych liekov alebo doplnkov by ste sa mali poradiť so svojím zdravotníckym pracovníkom. Ak nie ste tehotná, lokálny retinoid (tretinoín) môže pomôcť vyblednúť škvrny melasmy.

Retinol na psoriázu

Psoriáza je kožné ochorenie, ktoré ľudia dostávajú pri zápale, ktorý spôsobuje príliš rýchly rast nových kožných buniek. Nové bunky sa hromadia a vytvárajú hustú, šupinatú vyrážku, ktorá je ružová alebo červená. Lokálny retinol spomaľuje nadmerný rast kožných buniek a znižuje zápal, čo môže pomôcť pri vyrážke. Keďže však retinol môže pokožku aj ďalej dráždiť, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám zvyčajne odporučí používať retinol v kombinácii s lokálnymi steroidmi.

Retinol na strie

Strie sú jazvy, ktoré vznikajú pri tehotenstve, priberaní, extrémnom chudnutí alebo rýchlom raste svalov, keď sa vaša pokožka natiahne. Tieto strie sú najprv ružové, červené alebo fialové a potom postupne blednú, až sa objavia strieborné alebo biele. Lokálny retinol môže pomôcť, aby boli strie menej viditeľné, ale pred jeho použitím počas tehotenstva alebo dojčenia sa poraďte so svojím lekárom.

Retinol na vrásky

Vrásky na pokožke môže spôsobiť viacero faktorov. S pribúdajúcim vekom sa kožné bunky delia pomalšie. Stredná vrstva (dermis) vašej pokožky sa začína stenčovať, ťažšie si udržiava vlhkosť a vaša pokožka má menej elastínu a kolagénu. Lokálne tretinoín a tazarotén môžu zlepšiť vzhľad jemných liniek a vrások tým, že spomalia rozpad kolagénu a vaša pokožka bude pružnejšia. Zvyčajne trvá niekoľko mesiacov lokálneho používania retinolu, kým spozorujete rozdiel.

Je retinol vhodný pre vašu pleť?

Retinol je účinný nástroj proti starnutiu pleti a akné, ale nie je pre každého. Ak ste náchylní na alergie alebo máte citlivú pleť, možno budete chcieť vyskúšať produkty starostlivosti o pleť s alternatívnymi zložkami proti starnutiu alebo na čistenie pleti. Dôležité je, že retinol zvyšuje citlivosť pokožky na slnečné žiarenie, takže počas používania produktov s obsahom retinolu nezabudnite používať opaľovací krém a vyhýbajte sa slnku, ako sa len dá.

Ako používate retinol?

Pred prvým použitím výrobku s retinolom vyskúšajte trochu na malej ploche pokožky (náplasťový test), aby ste zistili, či nemáte nejaké negatívne reakcie. Ak po niekoľkých dňoch nie je váš fľak na pokožke veľmi červený alebo svrbivý, môžete retinol pridať do svojej rutinnej starostlivosti o pleť pred spaním.

Ak chcete používať retinol, postupujte podľa pokynov na obale alebo podľa odporúčaní vášho poskytovateľa na aplikáciu. Vo všeobecnosti sú tu uvedené kroky, ktoré vykonáte:

  • Vyčistite si pleť jemným čistiacim prípravkom a osušte ju. Počas používania produktov s obsahom retinolu si pokožku nedrhnite.
  • Naneste retinol v tenkej vrstve na celú tvár (dávajte pozor, aby sa vám nedostal do úst, nosa a očí). Mali by ste použiť dávku, ktorá je približne vo veľkosti hrášku. Počas prvých pár týždňov liečby aplikujte retinol len každý druhý deň.
  • Na záver použite hydratačný krém na tvár, ktorý vám nebude upchávať póry (nekomedogénny).

Ako často môžete používať retinol?

Keďže retinol môže podráždiť vašu pokožku, najlepšie je začať pomaly. Po náplasťovom teste môžete výrobok používať raz za niekoľko dní a potom postupne zvyšovať až na raz alebo dvakrát denne. Spočiatku sa môže vyskytnúť začervenanie, svrbenie alebo pálenie, ale tieto príznaky zmiznú, keď si vaša pokožka na liečbu zvykne.

Aké sú výhody retinolu?

Retinol má mnoho výhod, ktoré čistia pokožku a pôsobia proti jej starnutiu. Retinol zvyšuje hrúbku a pružnosť vašej pokožky, spomaľuje tvorbu melanínu, znižuje zápal a zabraňuje upchatiu pórov.

Aké sú vedľajšie účinky retinolu?

Vedľajšie účinky lokálnej liečby retinolom sú zvyčajne dočasné. Patria medzi ne:

  • Suchá, podráždená pokožka.
  • Svrbenie alebo pálenie.
  • Začervenanie, olupovanie, šupinatenie alebo šupinatenie pokožky.
  • Popáleniny od slnka.

Tieto vedľajšie účinky by mali postupne vymiznúť, keď si vaša pokožka zvykne na novú liečbu.

Ako môžete zvládnuť vedľajšie účinky retinolu?

Malé úpravy v starostlivosti o vašu pleť môžu pomôcť znížiť začervenanie a podráždenie, ktoré môžu byť spojené s používaním retinolu. Pomôcť by mohlo:

  • Používajte vždy len jeden výrobok s retinolom.
  • Používajte retinol radšej každý druhý deň ako každý deň.
  • Počkajte 30 minút po umytí tváre, kým použijete retinolový prípravok.
  • Vyhnite sa produktom s obsahom retinolu, ak máte spálenú pokožku, poškodenú pokožku alebo iné podráždenia pokožky.
  • Používajte ochranný faktor SPF 30 a noste ochranné oblečenie a pokrývky hlavy, aby ste znížili vystavenie sa slnečnému žiareniu.
  • Opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na najvhodnejší čas na aplikáciu hydratačného krému v rámci rutinnej starostlivosti o pleť.

Môže retinol poškodiť vašu pokožku?

Ak používate retinol, ľahšie sa spálite na slnku, čo môže poškodiť vašu pokožku. Používanie vysokých dávok retinolu sa môže spájať aj so vznikom rakoviny kože. Počas používania produktov s obsahom retinolu nezabudnite používať opaľovací krém a vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu (oblečením a klobúkmi).

Ďalšie informácie o retinole

V čom je rozdiel?

Pri takom množstve rôznych retinolových výrobkov na trhu môže byť ťažké zorientovať sa v nich.

Retinol vs. vitamín A

Vitamín A je vitamín rozpustný v tukoch, ktorý sa nachádza v mnohých potravinách a doplnkoch stravy a ktorý vo vašom tele zohráva niekoľko dôležitých úloh. Pomáha vašim orgánom a podieľa sa na imunitnom systéme, zraku a reprodukcii. Retinol je forma vitamínu A, ktorá sa môže nanášať na pokožku na zlepšenie jej tónu a štruktúry.

Retinoid vs. retinol

Retinol a retinoid sú deriváty vitamínu A používané na zlepšenie štruktúry a vzhľadu pokožky. Hlavný rozdiel je v tom, aké sú silné. Retinol je bežne dostupný bez lekárskeho predpisu v sérach, krémoch a dokonca sa používa ako zložka v niektorých kozmetických prípravkoch. Retinoidy sa vyrábajú vo vyšších koncentráciách a sú dostupné len na lekársky predpis s jednou významnou výnimkou. Adapalén (Differen®) si môžete kúpiť v miestnej lekárni. Je to retinoid používaný na liečbu akné.

Retinoid na lekársky predpis verzus voľne predajný retinol

Retinoidy na predpis obsahujú vyššiu koncentráciu účinných látok. Ak teda navštívite svojho poskytovateľa a dostanete retinoid s predpísanou silou, môžete na svojej pokožke pozorovať výraznejšie zmeny, a to rýchlejšie. Voľne predajný retinol je zvyčajne kombinovaný s inými zložkami. Môže byť ťažšie určiť, koľko účinnej látky sa v ňom nachádza. Ostatné zložky vo voľnopredajných produktoch s retinolom však môžu vašu pleť aj hydratovať a rozjasniť.

Tretinoín vs. retinol

Tretinoín je retinoid dostupný len na lekársky predpis. Používa sa už desaťročia na liečbu akné a príznakov predčasného starnutia v dôsledku vystavenia sa slnečnému žiareniu (photoaging). Je silnejší ako retinol, ktorý si môžete kúpiť bez lekárskeho predpisu, takže môže pôsobiť rýchlejšie.

Môžete používať retinol počas tehotenstva alebo dojčenia?

Ak ste tehotná alebo dojčíte, pred použitím nových produktov, doplnkov alebo liekov sa poraďte so svojím lekárom.

Lokálny retinol počas tehotenstva

Pri ústnom užívaní môžu retinoidy spôsobiť vrodené chyby (vrodené stavy). Niektoré štúdie naznačujú, že pri aplikácii na kožu sa vstrebáva menej lieku a dostáva sa do krvného obehu. Existujú však správy o deťoch, ktoré sa narodili s vrodenými chorobami po lokálnom užívaní retinoidov rodičkou. Keďže existujú aj iné spôsoby liečby kožných ochorení, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti neodporúčajú používať retinoidy, ak ste tehotná. Informujte svojho lekára, ak plánujete otehotnieť, a zvážte metódy antikoncepcie, ak používate retinolové prípravky.

Lokálne používanie retinolu a dojčenie

Keďže lokálny retinoid sa aplikuje na kožu, do krvného obehu sa vstrebáva len málo. Zdravotnícki pracovníci sa domnievajú, že riziko pre dojčené deti je nízke. O liekoch a doplnkoch výživy, aj tých lokálnych, by ste sa mali počas dojčenia vždy poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Ak používate lokálne retinoidy, nenanášajte si ich na prsia a dbajte na to, aby sa prípravok neotrel o pokožku vášho dieťaťa.

Môžete kombinovať retinol s inými lokálnymi prípravkami na ošetrenie pleti?

Áno, retinol môžete kombinovať alebo striedať s inými lokálnymi ošetreniami pleti. Keďže však mnohé ošetrenia môžu podráždiť vašu pokožku, budete to chcieť robiť opatrne.

Retinol a kyselina glykolová

Kyselina glykolová je forma kyseliny alfa-hydroxy, ktorá funguje ako chemický peeling. Striedanie kyseliny glykolovej a retinolu môže dobre fungovať na zníženie výskytu tmavých škvŕn a jaziev po akné. Obe však môžu podráždiť vašu pokožku. Ak chcete vyskúšať oba produkty, zvážte striedanie dní alebo používanie kyseliny glykolovej ráno a retinolu večer.

Retinol a kyselina hyalurónová

Kyselina hyalurónová je skvelý hydratačný prostriedok, ktorý funguje tak, že spomaľuje odparovanie vody z vašej pokožky. Upokojuje a vypĺňa pokožku, čo môže pomôcť neutralizovať niektoré dráždivé účinky používania retinolu.

Retinol a niacínamid

Niacinamid je derivát vitamínu B3, ktorý môže pomôcť odstrániť akné a znížiť známky starnutia. Pomáha tiež chrániť vašu pokožku a môže pomôcť neutralizovať dráždivé vedľajšie účinky retinolu.

Retinol a kyselina salicylová

Na liečbu akné sa používa retinol aj kyselina salicylová. Obe však môžu pokožku vysušovať a dráždiť. Nadmerné vysušovanie pokožky môže stimulovať väčšiu produkciu oleja, čím sa akné ešte zhorší. Ak chcete vyskúšať používanie retinolu aj kyseliny salicylovej, zvážte ich striedanie: Ráno používajte kyselinu salicylovú a večer retinol.

Retinol a vitamín C

Vitamín C môže pomôcť zosvetliť tmavé škvrny a redukovať jemné linky a vrásky. Retinol spomaľuje odbúravanie kolagénu a zvyšuje elasticitu, vďaka čomu pokožka vyzerá pevnejšie a plnšie. Táto kombinácia môže pomôcť vyrovnať štruktúru a tón vašej pleti. Oba produkty môžu spôsobiť podráždenie pleti, preto budete chcieť pridať jeden po druhom v priebehu niekoľkých týždňov. Najlepšie je používať výrobok s vitamínom C ráno a retinol si nechať na noc.