Psoriáza nechtov

Obsah:

  • Čo je psoriáza nechtov?
  • Príznaky a príčiny psoriázy nechtov
  • Ako sa diagnostikuje psoriáza nechtov?
  • Manažment a liečba psoriázy nechtov
  • Ako môžem znížiť riziko vzniku psoriázy nechtov?
  • Ako sa mám o seba starať?
  • Záver

Psoriáza nechtov je autoimunitné ochorenie. Spôsobuje zmenu farby, jamky a zmeny na nechtoch na rukách a nohách. Neexistuje liek, ale liečba môže zmierniť súvisiace príznaky.

Čo je psoriáza nechtov?

Psoriáza nechtov je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje rýchle rozmnožovanie kožných buniek. Je to typ psoriázy, ktorý postihuje nechty na rukách a nohách.

Lupienka na nechtoch sa zvyčajne objavuje spolu so psoriatickou vyrážkou na iných častiach vášho tela.

Koho psoriáza nechtov postihuje?

Psoriázou nechtov môže ochorieť ktokoľvek. Pravdepodobnosť vzniku psoriázy nechtov však môže byť vyššia, ak ste:

  • ste starší ako 40 rokov.
  • ste pri narodení priradený k mužom.
  • Máte psoriázu alebo sa psoriáza vyskytla v rodine.
  • máte psoriatickú artritídu.

Ako častá je psoriáza nechtov?

Psoriáza nechtov je častá. Postihuje viac ako 50 % všetkých ľudí so psoriázou a približne 86 % všetkých ľudí so psoriatickou artritídou.

Príznaky a príčiny psoriáza nechtov

Je psoriáza nechtov plesňou?

Nie, psoriáza nechtov nie je pleseň. Psoriáza nechtov je autoimunitné ochorenie. Váš imunitný systém reaguje nadmerne, čo vedie k príliš rýchlemu rastu nových kožných buniek.

Aké sú príznaky psoriázy nechtov?

Medzi príznaky psoriázy nechtov patria:

  • Zafarbenie: Koža pod nechtami (nechtové lôžko) môže zmeniť farbu. Tieto zmeny, nazývané lososové škvrny alebo škvrny po kvapkách oleja, môžu vyzerať žlto, červeno, ružovo alebo hnedo.
  • Dierkovanie: Na vašich nechtoch sa môžu vytvoriť jamky alebo priehlbiny (kupulovité priehlbiny). Môžu byť malé ako špendlík (0,4 milimetra) alebo veľké ako špička pastelky (2 milimetre) a môžu byť plytké alebo hlboké. Na nechtoch môžete mať len jednu alebo dve jamky, alebo ich môžete mať viac ako 10 na jeden necht.
  • Zmeny v štruktúre nechtov: Môžu sa vám vytvoriť ryhy, ktoré sa tiahnu vodorovne cez nechty (Beauove línie). Vaše nechty môžu rásť tak tenko, že sa začnú drobiť. Hrubá vrstva kože pod špičkou vášho nechtu sa tiež môže začať odlupovať a pomaly oddeľovať od nechtového lôžka (onycholýza), čo môže viesť k vzniku nechtovej huby.

Niektoré z týchto príznakov môžu mať za následok nepríjemné pocity, citlivosť alebo bolesť, ktoré môžu ovplyvniť vaše pohodlie alebo schopnosť stáť, chodiť alebo používať ruky.

Čo spôsobuje psoriázu nechtov?

Psoriáza nechtov je problém imunitného systému. Zvyčajne každých 28 až 30 dní rastú nové kožné bunky. U ľudí so psoriázou však nové bunky rastú a presúvajú sa na povrch kože každé tri až štyri dni, čo vytvára kožné vyrážky. U niektorých ľudí so psoriázou postihuje okrem kože alebo iných častí tela aj nechty.

Je psoriáza nechtov nákazlivá?

Lupienka na nechtoch nie je nákazlivá. Psoriázu nechtov nemôžete preniesť na inú osobu kontaktom koža na kožu.

Ako sa diagnostikuje psoriáza nechtov?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže zvyčajne diagnostikovať psoriázu nechtov po fyzikálnom vyšetrení. Vyšetrí vaše postihnuté miesta a bude hľadať bežné príznaky psoriázy nechtov. Opýta sa aj na vaše príznaky a rodinnú anamnézu.

Keď váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje psoriázu nechtov, môže na hodnotenie jej závažnosti použiť index závažnosti psoriázy nechtov (NAPSI). NAPSI používa pomyselné čiary na rozdelenie vášho nechtu na štyri rovnomerné časti (kvadranty). Vaše nechty dostanú skóre 0-4 na základe prítomnosti akýchkoľvek príznakov psoriázy nechtov v každom z kvadrantov. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti potom tieto skóre sčíta. Nízke číslo znamená, že psoriáza vašich nechtov je mierna, a vysoké číslo znamená, že psoriáza vašich nechtov je závažnejšia.

Manažment a liečba psoriázy nechtov

Môže psoriáza nechtov zmiznúť sama?

Na psoriázu nechtov neexistuje liek. Je to dlhodobé (chronické) ochorenie, čo znamená, že vzplanutia sa môžu vyskytovať počas celého života. Môžete mať vzplanutia a obdobia, keď príznaky vymiznú (remisia). Liečba vám môže poskytnúť úľavu od príznakov.

Ako sa lieči psoriáza nechtov?

Psoriáza nechtov je často rezistentná voči niektorým možnostiam liečby, preto môže byť náročné zvládnuť ju bez štandardnej liečby. Vy a váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti možno budete musieť preskúmať rôzne možnosti liečby vrátane:

  • Kortikosteroidy: Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať kortikosteroidový krém, masť alebo lak na nechty. Aby kortikosteroidy účinne liečili vašu psoriázu nechtov, musia sa dostať do nechtového lôžka a oblasti prstov, kde začína necht rásť (nechtová matrica), čo môže byť ťažké. Možno budete musieť aplikovať lieky až dvakrát denne a výrazné zlepšenie môžete pozorovať až po uplynutí najmenej štyroch až šiestich mesiacov.
  • Injekcie liekov: V závažnejších prípadoch psoriázy nechtov vám môže lekár pomocou tenkej ihly vstreknúť liek do kože okolo nechtov. Tieto lieky môžu zahŕňať etanercept, adalimumab alebo ustekinumab.
  • Perorálne lieky: V závažnejších prípadoch psoriázy nechtov vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže predpísať tekuté lieky alebo tablety, ktoré prehltnete s vodou. Tieto lieky môžu zahŕňať metotrexát, cyklosporínalebo apremilast.
  • Fototerapia: Fototerapia využíva ultrafialové svetlo zo špeciálnych lámp. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže použiť liek nazývaný psoralén v kombinácii s ultrafialovým žiarením A (PUVA) alebo ultrafialovým žiarením B (UVB). Vlny ultrafialového svetla pri fototerapii môžu pomôcť pri niektorých ochoreniach kože a nechtov vrátane psoriázy nechtov.
  • Laserová terapia: Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže použiť pulzný farbiaci laser (PDL), ktorý sa zameria na krvné cievy pod nechtami, čo môže znížiť závažnosť psoriázy nechtov. Kúry laserovej terapie sa zvyčajne vykonávajú každých šesť mesiacov.

Existujú nejaké domáce lieky alebo tipy na príznaky psoriázy nechtov?

Existuje niekoľko domácich prostriedkov a tipov, ktoré môžu pomôcť zvládnuť príznaky psoriázy nechtov.

Hoci sú domáce prostriedky pre väčšinu ľudí bezpečné, pred vyskúšaním niektorých z nasledujúcich možností je dobré poradiť sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Môže vám hroziť riziko vzniku alergickej reakcie.

  • Aloe vera: Aloe vera gél má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu zmierniť príznaky psoriázy nechtov. Gél z aloe vera nanášajte na nechty a okolitú pokožku až niekoľkokrát denne, a to aj pred spaním.
  • Kapsaicín: Kapsaicín je chemická zlúčenina, ktorá sa prirodzene nachádza v pálivých paprikách a dodáva papričkám ich pálivú chuť. Kapsaicínové krémy alebo masti môžu zmierniť príznaky psoriázy nechtov. Dávajte však pozor, aby ste sa po ich použití nedotýkali očí alebo si ich netreli, pretože môžu spôsobiť podráždenie očí.
  • Soľ z Mŕtveho mora: Soľ z Mŕtveho mora pochádza z Mŕtveho mora v juhozápadnej Ázii a môže poskytnúť úľavu od príznakov psoriázy nechtov. Pridajte soľ z Mŕtveho mora do misky s teplou vodou - približne 35 stupňov Celzia - a namočte nechty aspoň na 10 minút. Možno budete musieť nechty namáčať niekoľkokrát týždenne.
  • Kurkuma: Kurkuma je korenie, ktoré obsahuje chemickú látku nazývanú kurkumín. Štúdie ukazujú, že kurkumín má protizápalové a protiplesňové vlastnosti, ktoré môžu zmierniť príznaky psoriázy nechtov. Kurkumu môžete pridávať ako korenie do potravín v strave alebo ju môžete užívať vo forme tabliet alebo tabliet v určitých dávkach.

Dobrý nápad je tiež:

  • Pravidelne si umývajte ruky a nechty, aby ste predišli infekcii.
  • Vlhčite si nechty a pokožku okolo nechtov.
  • Udržujte si nechty zastrihnuté nakrátko.
  • Aplikujte lak na spevnenie nechtov.
  • Odstrihávajte zádery nechtov.
  • Pri činnostiach, ktoré môžu poškodiť alebo vysušiť vaše nechty alebo pokožku okolo nechtov, ako je umývanie riadu, športovanie alebo práca vonku, noste rukavice.

Ak vás psoriáza nechtov privádza do rozpakov alebo hanby, môžete si jemne vyleštiť nechty a použiť lak na nechty, aby ste zakryli jamky alebo zmenu farby a zlepšili vzhľad nechtov. Vyhnite sa však používaniu umelých nechtov. Umelé nechty môžu poškodiť vaše skutočné nechty.

Ako môžem znížiť riziko vzniku psoriázy nechtov?

Neexistuje žiadny spôsob, ako zabrániť psoriáze nechtov. Ak máte psoriázu nechtov, môže sa objaviť a odísť počas vášho života. Liečba môže zmierniť príznaky, dokonca aj u ľudí s ťažkou psoriázou nechtov.

Existujú nejaké ďalšie komplikácie psoriázy nechtov?

Ak máte psoriázu nechtov, môže byť u vás vyššie riziko:

  • Cukrovka.
  • Srdcový infarkt.
  • Vysoký cholesterol.
  • Obezita.
  • Mŕtvica.

Ako sa mám o seba starať?

Ak máte psoriázu nechtov, najlepším spôsobom, ako sa o seba postarať, je:

  • Užívajte lieky alebo aplikujte liečbu podľa pokynov.
  • Pravidelne si čistite, zastrihávajte a zvlhčujte nechty a chráňte si nechty pred poškodením.

Záver

Psoriáza nechtov je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje zmenu farby, jamky a zmeny v štruktúre vašich nechtov. Môže vo vás vyvolať pocit hanblivosti, hoci si môžete nechty vyleštiť a naniesť lak na nechty, aby ste zlepšili ich vzhľad. Psoriáza nechtov nie je nákazlivá a liečba môže pomôcť zlepšiť vaše príznaky.

Je dôležité venovať pozornosť svojim nechtom. Kontaktujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti hneď, ako spozorujete zmeny na svojich nechtoch.