Probiotiká a ich výhody a riziká

Obsah:

  • Čo sú probiotiká?
  • Čo robia probiotiká?
  • Kedy sa probiotiká odporúčajú?
  • Ktoré probiotiká sú účinné?
  • Aké sú potenciálne zdravotné prínosy probiotík?
  • Existujú nejaké riziká alebo vedľajšie účinky užívania probiotík?
  • Ako zistím, či mi probiotiká pomáhajú?
  • Môžu probiotiká spôsobiť hnačku, zápchu alebo bolesť žalúdka?
  • Aký je najlepší spôsob užívania probiotík?

Probiotiká sú živé baktérie a kvasinky, ktoré majú priaznivé účinky na váš organizmus. Tieto druhy už žijú vo vašom tele spolu s mnohými ďalšími. Probiotické doplnky stravy doplnia vašu existujúcu zásobu priateľských mikróbov. Pomáhajú bojovať proti menej priateľským druhom a posilňujú vašu imunitu proti infekciám.

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy (mikróby), ktoré môžu mať priaznivé účinky na vaše telo alebo vo vašom tele. Každé ľudské telo je domovom biliónov mikroorganizmov, ktoré žijú s nami a pomáhajú podporovať naše telesné funkcie a zdravie. Nie všetky mikróby, ktoré v sebe môžeme nosiť, sú pre nás užitočné - niektoré druhy (mikróby) môžu byť škodlivé. Ale prospešné mikróby, ako sú probiotiká, pomáhajú kontrolovať potenciálne škodlivé typy.

Probiotické výrobky obsahujú vybrané, prospešné typy mikróbov, ktoré dopĺňajú populácie už žijúce vo vašom tele. Mnohé probiotiká sú perorálne doplnky určené na požitie do tráviaceho traktu. Iné sú lokálne produkty, ktoré si môžete aplikovať na pokožku alebo na sliznice vo vnútri telesných dutín, ako je nos alebo genitálie. To všetko sú miesta, kde bežne žijú prospešné mikróby.

Čo robia probiotiká?

Probiotiká sú potraviny a zdravotné výrobky, ktoré prispievajú živými prospešnými mikróbmi k populáciám vo vašich črevách a inde s cieľom posilniť tieto spoločenstvá. Ich cieľom je predchádzať a liečiť dysbiózu - nerovnováhu alebo nedostatok prospešných mikróbov vo vašom mikrobióme. Keď fungujú, mikróby sa usadia na vašom tele alebo v ňom a doplnia populácie, ktoré tam už žijú.

Nie všetky probiotiká sú však rovnaké. Rôzne typy mikróbov fungujú vo vašom tele odlišne, takže rôzne typy môžu byť pre váš stav lepšie alebo horšie. Probiotiká tiež nie sú regulované Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), takže výrobcovia nemusia dokazovať kvalitu alebo dokonca obsah svojich výrobkov. O tom, ktoré probiotiká by mohli najlepšie vyhovovať vašim potrebám, je dobré poradiť sa s kompetentným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Kedy sa probiotiká odporúčajú?

Ak máte príznaky dysbiózy v tráviacom systéme alebo inde, váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť probiotiká, ktoré pomôžu vrátiť váš mikrobióm do rovnováhy. Ak ste nedávno prekonali ochorenie alebo liečbu, ktoré oslabili váš mikrobióm, váš poskytovateľ vám môže odporučiť probiotiká, ktoré vám pomôžu obnoviť ho. Môže napríklad navrhnúť užívanie alebo používanie probiotík po ukončení liečby antibiotikami.

Niektorí ľudia užívajú denne probiotický doplnok na udržanie celkovej pohody. Možno to budete chcieť urobiť, ak ste náchylní na črevné zdravotné problémy a všimnete si, že vám to pomáha. Zdravý črevný mikrobióm môže posilniť vašu celkovú imunitu, zmierniť zápal a pomôcť udržať pravidelnosť čriev. Každodenné veci, ako je stres a výber potravín, môžu váš črevný mikrobióm znižovať a probiotiká sú jedným zo spôsobov, ako ho pomôcť obnoviť.

Ktoré probiotiká sú účinné?

Aby probiotiká mali nejaký prínos pre vaše zdravie, musia:

  • Byť odrody, ktorá má preukázateľný prínos pre váš organizmus.
  • Byť vo forme, ktorá je bezpečná na konzumáciu alebo aplikáciu na vaše telo.
  • Obsahovať životaschopné mikróby, ktoré prežili obchodný proces.
  • Byť schopný prežiť cestu cez váš tráviaci trakt (ak ide o orálne probiotikum).

Medzi najčastejšie skúmané a odporúčané probiotiká patria napr:

  • Lactobacillus, vrátane L. acidophilus, L. rhamnosus, L. casei a L. plantarum.
  • rod Bifidobacterium, vrátane Bifidobacterium longum a Bifidobacterium breve.

Acidofilus (L. acidophilus) je možno najznámejším probiotikom na súčasnom trhu, možno preto, že má toľko rôznych aplikácií. Acidofilus sa prirodzene nachádza v ústach, črevách, žalúdku, pľúcach, vagíne a močových cestách a môže pomôcť obnoviť rovnováhu vo všetkých týchto mikrobiómoch.

Všetky tieto výrobky sú dostupné bez lekárskeho predpisu (OTC), v obchodoch s potravinami, v drogériách a v obchodoch so zdravou výživou. Dodávajú sa ako doplnky stravy (kapsuly, tekutiny alebo prášky) alebo ako lokálne pleťové vody či krémy na rôzne použitie. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže pomôcť vybrať vhodný prípravok, ktorý môžete vyskúšať pre svoje potreby.

Probiotiká môžete získať aj v menej koncentrovaných množstvách z fermentovaných potravín anápojov, vrátane:

  • Jogurt a kefír.
  • Tvaroh.
  • Miso polievka.
  • Kombucha.
  • Kyslá kapusta alebo kimchi.
  • Uhorky a šťava z uhoriek.

Fermentované potraviny a nápoje sú jedným zo spôsobov, ako dostať do tráviaceho traktu viac probiotík. Spracovanie potravín však niekedy môže tieto prirodzené probiotiká zničiť, preto si na etiketách skontrolujte, či sú uvedené „živé a aktívne kultúry“.

Aké sú potenciálne zdravotné prínosy probiotík?

Prospešné mikróby, ktoré žijú v rôznych častiach nášho tela, nám pomáhajú rôznymi spôsobmi. Jedným z najdôležitejších spôsobov je boj proti škodlivejším druhom baktérií, plesní, vírusov a parazitov, ktoré by s nami tiež mohli chcieť žiť. Probiotiká teoreticky bojujú na strane vašich prospešných mikróbov.

Mnohé probiotické výrobky sú zložené z prospešných baktérií a kvasiniek za účelom prevencie alebo liečby bakteriálnych alebo kvasinkových infekcií v rôznych častiach vášho tela, vrátane:

  • Atopická dermatitída a akné.
  • Zubného kazu a ochorení ďasien.
  • Infekciepošvy a močových ciest (UTI).
  • Hnačka spojená s antibiotikami.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže navrhnúť preventívne používanie týchto produktov, ak ste v minulosti prekonali infekcie, alebo ich používanie na pomoc pri obnove vášho mikrobiómu po liečbe antibiotikami.

Perorálne probiotiká môžu mať mnoho ďalších výhod. Váš črevný mikrobióm - spoločenstvo mikróbov žijúcich vo vašom tráviacom trakte - zohráva komplexnú úlohu vo vašom tráviacom systéme a v mnohých ďalších telesných systémoch.

V rámci vášho tráviaceho systému vieme, že zdravý črevný mikrobióm:

  • Pomáha rozkladať a vstrebávať určité živiny a lieky.
  • Produkuje ďalšie dôležité živiny ako vedľajšie produkty.
  • Pomáha rozkladať a recyklovať žlč po trávení.
  • Pomáha trénovať imunitný systém, aby rozpoznal a eliminoval škodlivé mikróby.

Vieme tiež, že nezdravý črevný mikrobióm, v ktorom škodlivé mikróby prevažujú nad užitočnými, môže prispievať k rôznym chronickým ochoreniam tráviaceho traktu vrátane:

  • Chronické bakteriálne infekcie, ako sú H. pylori a C. difficile.
  • Nadmerný rast baktérií v tenkom čreve (SIBO).
  • Zápalové ochorenia čriev, ako je ulcerózna kolitída a Crohnova choroba.
  • Všeobecné tráviace ťažkosti, ako je zápcha, plynatosť a syndróm dráždivého čreva(IBS).

Užívanie perorálnych probiotík môže pomôcť pri prevencii alebo liečbe týchto stavov, hoci výsledky sa môžu líšiť.

Okrem tráviaceho systému vieme, že črevný mikrobióm interaguje aj s mozgom a nervovým systémom, imunitným systémom a endokrinným systémom. Niektorí vedci sa domnievajú, že zdravie vášho črevného mikrobiómu môže ovplyvňovať mnohé aspekty vášho celkového zdravia vrátane vášho:

  • náladu a toleranciu bolesti.
  • mentálnu ostrosť a únavu.
  • Zápal a imunitnú odpoveď.
  • Metabolizmus, hladinu cukru v krvi a ukladanie tukov.

Toto všetko je však stále predmetom aktívneho výskumu. Ešte úplne nerozumieme tomu, ako to všetko funguje, ani tomu, aké účinky by probiotiká mohli mať v rámci týchto telesných systémov, ak vôbec nejaké. Nie je dostatok dôkazov na vyvodenie pevných záverov, ale je ich dosť na to, aby ich niektorí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti odporúčali vyskúšať.

Existujú nejaké riziká alebo vedľajšie účinky užívania probiotík?

Hoci existuje len málo konkrétnych výskumov o bezpečnosti probiotík, zdá sa, že ich užívanie je pre zdravých ľudí bezpečné. Majú dlhú históriu rozšíreného a pravidelného užívania medzi verejnosťou. U ľudí so slabším imunitným systémom existuje malé riziko nežiaducich vedľajších účinkov. Patria sem ľudia užívajúci imunosupresíva, ľudia s kritickými ochoreniami a predčasne narodené deti.

Riziko spočíva v tom, že probiotický výrobok môže obsahovať škodlivý typ mikroorganizmov spolu s užitočnými typmi. Mikróby sú veľmi malé, takže ak výrobok nie je dôkladne testovaný, môže sa stať, že sa do neho dostane nesprávny druh. Je to zriedkavé a pre väčšinu ľudí to nepredstavuje vážne riziko. Zdravý imunitný systém ľahko odstráni podvodníka. Ale u oslabeného imunitného systému by mohol spôsobiť vážnu infekciu.

Ako zistím, či mi probiotiká pomáhajú?

Ak užívate probiotiká na konkrétny účel a probiotiká fungujú, mali by ste vedieť, že sa cítite lepšie. Napríklad, ak ich užívate na zmiernenie zápchy alebo hnačky, mali by ste si všimnúť, že vaše hovienka sa časom upravia. Ak ich užívate na zmiernenie bakteriálnej alebo kvasinkovej infekcie alebo premnoženia, mali by ste si všimnúť, že sa vaše príznaky zlepšili.

Uistite sa, že ich užívate dôsledne a v odporúčanom dávkovaní, aby ste mohli správne posúdiť, ako dobre fungujú. Ak ich užívate preventívne, môže to byť ťažšie zistiť. Niektorí ľudia napríklad užívajú probiotiká na zlepšenie imunity počas sezóny nachladnutia a chrípky. Môžete si všimnúť, že ste neboli chorí tak často ako zvyčajne, ale je ťažké zistiť, či je to vďaka probiotikám.

Môžu probiotiká spôsobiť hnačku, zápchu alebo bolesť žalúdka?

Mnohí ľudia užívajú probiotiká, aby zmiernili hnačku, zápchu alebo bolesť žalúdka. Z dlhodobého hľadiska by probiotiká mali zlepšiť celkové zdravie vašich čriev vrátane pravidelnosti čriev a trávenia, čím sa znížia nepríjemné pocity. Z krátkodobého hľadiska je však možné, že zavedenie nových probiotík by mohlo vyvolať podobné príznaky, najmä ak užívate veľkú dávku alebo ak vaše črevá bývajú vo všeobecnosti citlivé.

Mnohé probiotiká produkujú v črevách vedľajší produkt nazývaný mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Tieto vedľajšie produkty majú mnoho výhod pre zdravie vašich čriev, ale ich náhly prílev by mohol spôsobiť dočasnú hnačku. Iné probiotiká produkujú vo vašich črevách ako vedľajšie produkty plyny. Ak ich máte náhle viac ako zvyčajne, môžete počas trávenia zaznamenať zvýšené nadúvanie a plynatosť. Tieto príznaky by mali do niekoľkých dní ustúpiť.

Aký je najlepší spôsob užívania probiotík?

Probiotiká môžete užívať ako doplnok stravy alebo ich môžete získať prostredníctvom fermentovaných potravín a nápojov. Oba spôsoby majú svoje výhody. Vo všeobecnosti môžu zdroje potravín a nápojov pomôcť podporiť väčšiu rozmanitosť mikróbov vo vašom biome, čo je dobré pre udržanie vášho celkového zdravia. Niektoré potravinové zdroje môžu obsahovať aj prebiotiká, vlákniny, ktorými sa probiotiká potrebujú živiť, aby sa im darilo.

Ak chcete liečiť konkrétny problém, možno budete chcieť užívať konkrétny probiotický doplnok, ktorý vám na tento účel odporučil váš lekár. Výživový doplnok zvyčajne poskytuje vyššiu dávku probiotík ako potravinové zdroje. Užívajte ho podľa odporúčania na etikete. Niektoré probiotiká účinkujú lepšie s jedlom a iné na prázdny žalúdok. Väčšinu z nich je potrebné užívať denne, aby sa dosiahli najlepšie výsledky.

V súčasnosti prebieha množstvo výskumov o potenciálnych prínosoch probiotík a prvé výsledky sú sľubné. Rôzne probiotické produkty môžu pomôcť zlepšiť zdravie vašej pokožky, vagíny alebo čriev a celkovo budovať vašu imunitu. Aj keď nemusia byť úplným riešením vašich zdravotných problémov, môžu poskytnúť dôležitý kúsok skladačky. Opýtajte sa svojho poskytovateľa na užívanie probiotík. Môže vám pomôcť vybrať tie najlepšie pre vás, zaistiť vašu bezpečnosť a sledovať vaše výsledky.