Probiotické doplnky

Obsah:

  • Výhody probiotík
  • Ako užívať probiotiká
  • Sú probiotiká bezpečné?
  • Na čo sa zamerať pri kúpe probiotika
  • Môžete užívať príliš veľa probiotík?
  • Krátky prehľad

Probiotické doplnky sú čoraz populárnejšie, pretože sa objavuje čoraz viac informácií o význame udržiavania zdravých čriev.
Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré ovplyvňujú baktérie a iné mikroorganizmy v tráviacom trakte. Probiotiká sa nachádzajú v mnohých fermentovaných potravinách, ako je kyslá kapusta a kimchi. Môžu sa užívať aj ako doplnok stravy.

Dopĺňanie probiotík môže podporiť zdravie tráviaceho traktu a zlepšiť príznaky súvisiace s niektorými zdravotnými stavmi, ako sú zápalové ochorenia čriev (IBD) a syndróm dráždivého čreva (IBS).
Avšak aj keď sú probiotiká pre niektorých ľudí užitočné, nie sú vhodné ani bezpečné pre každého.

Výhody probiotík

Probiotické doplnky obsahujú veľké dávky probiotických mikroorganizmov, ako sú baktérie a kvasinky, a môžu poskytovať jeden typ probiotika alebo viacero kmeňov.
V doplnkoch stravy sa používa viacero druhov probiotík, pričom najčastejšie sa používajú Lactobacillus a Bifidobacterium. Tieto druhy sú dominantnými probiotikami v ľudskom tráviacom trakte.
Užívanie špecifických dávok a kmeňov probiotík môže byť pre zdravie niektorých ľudí prospešné a môže pomôcť zmierniť príznaky niektorých zdravotných ťažkostí.

Môže zlepšiť príznaky tráviacich ťažkostí

Ukázalo sa, že probiotiká podporujú zdravé črevné prostredie tým, že obnovujú vyváženú rovnováhu črevných mikroorganizmov, potláčajú črevné zápaly a zlepšujú stav črevnej bariéry.

Štúdie ukazujú, že užívanie probiotických doplnkov môže byť užitočné pre ľudí so zdravotnými ťažkosťami súvisiacimi s tráviacim traktom, ako je IBS, ulcerózna kolitída a celiakia.
Preskúmaním 59 štúdií sa zistilo, že probiotické doplnky v porovnaní s placebom významne zlepšili príznaky IBS, ako sú plynatosť, nadúvanie a zmena črevných návykov. Výskumníci zistili, že najúčinnejšie sa zdá byť užívanie probiotík obsahujúcich jednotlivé probiotické kmene vo vyššej dennej dávke a kratšom trvaní (menej ako osem týždňov).

Iná nedávna štúdia, do ktorej bolo zaradených 170 detí s celiakiou, ukázala, že kombinácia bezlepkovej diéty a probiotického doplnku počas 28 dní bola o 27 % účinnejšia pri znižovaní frekvencie hnačiek v porovnaní s liečbou len bezlepkovou diétou.5
Výskum tiež ukázal, že probiotiká môžu pomôcť zlepšiť kvalitu života, zápalové markery a niektoré príznaky, ako napríklad nadúvanie, u ľudí s IBD. Niektoré výskumy sú však protichodné.

Mohli by zmierniť zápchu a hnačku

Dopĺňanie niektorých probiotických kmeňov by mohlo pomôcť zmierniť hnačku a zápchu.
Ukázalo sa, že probiotiká zlepšujú hnačku spôsobenú infekciami a užívaním antibiotík u detí a dospelých. Dopĺňanie probiotík môže pomôcť pri liečbe a prevencii hnačky tým, že obnoví a udrží populáciu prospešných črevných baktérií a upraví dysbiózu (nerovnováhu črevných baktérií).

Prehľad 84 štúdií ukázal, že niektoré probiotické kmene a kombinovaná liečba významne skrátili trvanie akútnej hnačky u detí v porovnaní s liečbou placebom. Ako najprínosnejšie sa ukázali kmene Lactobacillus reuteriBifidobacterium lactis a Saccharomyces boulardii, ako aj kombinovaná liečba obsahujúca kmene Lactobacillus, Bifidobacterium a Saccharomyces.
Spomedzi všetkých zaradených probiotík do prehľadu vedci zistili, že Saccharomyces boulardii bol najúčinnejší pri znižovaní trvania hnačky aj rizika hnačky trvajúcej dva alebo viac dní v porovnaní s placebovou liečbou alebo bez liečby.
Štúdie tiež ukázali, že druhy Lactobacillus a Saccharomyces môžu pomôcť predchádzať hnačke spôsobenej liečbou antibiotikami, ktorá postihuje až 30 % ľudí, ktorým boli predpísané antibiotiká.

Aj probiotické doplnky môžu pomôcť znížiť zápchu. Štúdia na 153 ľuďoch s funkčnou zápchou zistila, že užívanie určitých probiotických kombinácií počas štyroch týždňov bolo účinné pri zvyšovaní týždennej frekvencie vyprázdňovania a kvality stolice.

Môže podporiť chudnutie

Hoci chudnutie môže byť ovplyvnené rôznymi faktormi, niektoré výskumy naznačujú, že probiotické doplnky môžu byť užitočné pri stimulácii chudnutia u ľudí s nadváhou a obezitou.

Ľudia s obezitou majú odlišné zloženie črevných baktérií v porovnaní s ľuďmi bez obezity a je u nich vyššia pravdepodobnosť dysbiózy. Niektoré výskumy naznačujú, že probiotické doplnky môžu pomôcť zvýšiť hladinu prospešných baktérií, znížiť zápal, ovplyvniť chuť do jedla a metabolizmus, zlepšiť citlivosť na inzulín a znížiť hromadenie tuku. Tieto faktory môžu podporiť zdravie tráviaceho traktu a môžu pozitívne ovplyvniť telesnú hmotnosť u ľudí s obezitou.

Hoci sú výskumy protichodné, niektoré dôkazy naznačujú, že niektoré probiotické kmene môžu podporovať chudnutie. V prehľade, ktorý zahŕňal 27 štúdií zahŕňajúcich účastníkov s nadváhou alebo obezitou, sa v 23 zo zahrnutých štúdií zistilo, že probiotické doplnky majú pozitívny vplyv na chudnutie a môžu pomôcť výrazne znížiť hmotnosť, ak sa používajú v kombinácii s nízkokalorickou diétou alebo zvýšenou fyzickou aktivitou počas priemerne 12 týždňov. Výskumníci zistili, že kmene Lactobacillus a Bifidobacterium boli najúčinnejšie pri znižovaní telesnej hmotnosti.
V ďalšom prehľade, ktorý zahŕňal 20 štúdií, sa zistilo, že probiotické doplnky významne znižujú index telesnej hmotnosti (BMI), ako aj obvod bokov a pása u ľudí s nadváhou alebo obezitou.
Hoci sú tieto výsledky sľubné, na úplné pochopenie vplyvu probiotických doplnkov na telesnú hmotnosť je potrebný ďalší výskum. 

Výskum citovaný v tomto článku tvrdí, že zníženie hmotnosti môže zabrániť chronickému ochoreniu alebo pomôcť pri jeho liečbe. Hmotnosť jednotlivca ovplyvňuje množstvo biologických, environmentálnych a sociálnych faktorov. Health.com nepropaguje ani neschvaľuje chudnutie, ktoré nie je v starostlivosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Ak máte obavy o zodpovedné a zdravé chudnutie, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Môže znížiť príznaky depresie

Probiotiká môžu pomôcť zlepšiť príznaky niektorých duševných porúch prostredníctvom osi črevo-mozog - signálnej cesty medzi tráviacim traktom a centrálnym nervovým systémom. Vďaka tomu črevá ovplyvňujú hladinu neurotransmiterov a regulujú zápal mozgu.
Prehľad, ktorý zahŕňal sedem štúdií a 404 ľudí s klinickou depresiou, zistil, že probiotické doplnky boli účinné pri znižovaní depresívnych príznakov len vtedy, keď sa podávali spolu s antidepresívami. Výskumníci zistili, že ak sa probiotiká používali ako samostatná liečba, neboli účinné pri zlepšovaní depresívnych symptómov.

Probiotiká by sa nikdy nemali používať namiesto antidepresívnych liekovanie je jasné, či probiotiká prospievajú všetkým ľuďom s depresiou. Ak máte záujem užívať probiotiká na zlepšenie depresívnych príznakov, je dôležité spolupracovať s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, ktorý lieči vašu depresiu, aby ste vypracovali bezpečný a vhodný plán.

Ako užívať probiotiká

Probiotiká sú dostupné v mnohých formách vrátane kapsúl, tabliet a tekutín. Odporúča sa dodržiavať pokyny na dávkovanie uvedené na obale probiotík, pretože niektoré výrobky je najlepšie užívať s jedlom, zatiaľ čo iné môžu byť najúčinnejšie, keď sa užívajú nalačno. 
Rovnako je dôležité skontrolovať etiketu, či je na nej uvedený správny spôsob skladovania. Niektoré probiotické doplnky možno bude potrebné skladovať v chladničke, zatiaľ čo iné sa môžu uchovávať pri izbovej teplote.

Existuje mnoho druhov probiotík, ale najčastejšie mikroorganizmy používané v doplnkoch stravy sú druhy Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus, Saccharomyces, Escherichia a Bacillus .
Účinnosť probiotických doplnkov môže závisieť od typu probiotika, ktoré užívate, a od dĺžky jeho užívania, ako aj od stavu alebo príznaku, ktorý chcete liečiť. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže pomôcť určiť, či sú probiotiká vhodné pre vaše zdravotné potreby, a ponúknuť poradenstvo o konkrétnych typoch probiotík, dávkovaní a ďalších možnostiach. 

Sú probiotiká bezpečné?

Hoci probiotiká môžu byť pre určité skupiny obyvateľstva prospešné, väčšina zdravých ľudí nepotrebuje probiotikádopĺňať. Bezpečnosť probiotických doplnkov sa stále skúma a užívanie probiotík by u niektorých ľudí mohlo viesť k zdravotným problémom. 

Probiotiká môžu napríklad spôsobiť premnoženie baktérií v črevnom trakte a v zriedkavých prípadoch môžu spôsobiť infekcie u ľudí s oslabeným imunitným systémom.
Môžu tiež viesť k nepríjemným gastrointestinálnym príznakom, ako sú plynatosť, hnačka a nadúvanie.

Probiotiká môžu byť bezpečné pre dojčatá a deti, ak sú predpísané a sledované poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Deti môžu byť zraniteľnejšie voči rizikám a vedľajším účinkom užívania probiotík, preto by im probiotiká nemali byť podávané bez lekárskeho usmernenia.

Potenciálne interakcie s liekmi

Niektoré dôkazy naznačujú, že probiotické doplnky môžu ovplyvniť biologickú dostupnosť, účinnosť a bezpečnosť niektorých liekov, ako sú lieky na riedenie krvi a lieky proti rakovine. Účinnosť niektorých probiotík môžu ovplyvniť aj antibiotiká.
Ak v súčasnosti užívate jeden alebo viacero liekov, je dôležité, aby ste sa o doplnkoch stravy vrátane probiotických doplnkov poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. 

Na čo sa zamerať pri kúpe probiotika

Pri kúpe probiotika treba mať na pamäti niekoľko vecí. Okrem nakupovania konkrétnych kmeňov a dávok na základe vašich zdravotných potrieb je nevyhnutné kúpiť kvalitný probiotický doplnok. 
Výrobcovia probiotických doplnkov sú povinní uvádzať na etikete doplnku len celkovú hmotnosť probiotík. Tá môže, žiaľ, zahŕňať živé aj mŕtve mikroorganizmy. 

Probiotiká sú živé mikroorganizmy a sú citlivé na faktory, ako je teplo, svetlo a čas skladovania. Ak chcete mať istotu, že kupujete účinný a kvalitný doplnok, vyberajte si výrobky, ktoré pri správnom skladovaní zaručujú CFU do konca dátumu „Minimálna trvanlivosť“ výrobku. Tým sa zabezpečí, že doplnok poskytuje terapeutickú dávku živých mikroorganizmov.

Môžete užívať príliš veľa probiotík?

Probiotiká sa bežne užívajú vo veľkých dávkach. Doplnky stravy, ktoré poskytujú miliardy probiotík v jednej dávke, sú bezpečné na užívanie. 
Je však dôležité dodržiavať pokyny na dávkovanie uvedené na etiketách doplnkov a v prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa dávkovania sa obrátiť na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. 

Nežiaduce účinky probiotík

Hoci sa probiotiká vo všeobecnosti považujú za bezpečné, môžu spôsobiť nasledujúce vedľajšie účinky:

  • Nadúvanie
  • Plynatosť
  • Hnačka 
  • Zápcha
  • Nevoľnosť

Mierne gastrointestinálne príznaky, ako sú plynatosť a nadúvanie, sa zvyčajne zlepšia v priebehu niekoľkých týždňov. Ak však po užívaní probiotík pociťujete závažné ťažkosti alebo iné príznaky, prestaňte doplnok užívať a obráťte sa na svojho lekára, ktorý vám poradí. 

Krátky prehľad

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré môžu pri užívaní v špecifických dávkach zlepšiť určité aspekty zdravia. 
Ukázalo sa, že niektoré kmene probiotík priaznivo ovplyvňujú niektoré zdravotné stavy a príznaky, ako napríklad IBD, IBS a depresiu. 

Hoci sú probiotické doplnky obľúbené a spájajú sa s viacerými zdravotnými prínosmi, nie sú bezpečné ani vhodné pre každého. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pomôže určiť, či probiotiká môžu byť pre vás tou správnou voľbou, a môže vám poradiť, aké konkrétne druhy, dávkovanie a ako nájsť vysokokvalitné výrobky môžete použiť.