Prirodzená imunita

Obsah:

  • Čo je prirodzená imunita?
  • Typy imunity
  • Ako dlho trvá prirodzená imunita?
  • Prirodzená imunita verzus očkovanie - aký je medzi nimi rozdiel?
  • Ako si môžem prirodzene posilniť imunitný systém?
  •  Záver

Prirodzená imunita je ochrana, ktorú si vytvoríte, keď vaše telo bojuje proti infekcii. Váš imunitný systém vytvára protilátky, ktoré ničia útočiace baktérie a zapamätajú si ich v príprave na ďalší útok. Prirodzená imunita môže trvať len niekoľko mesiacov alebo oveľa dlhšie, v závislosti od daného infekčného ochorenia.

Čo je prirodzená imunita?

Prirodzená imunita je ochrana proti konkrétnemu infekčnému ochoreniu, ktorú získate po prekonaní tohto ochorenia. Keď ochoriete, imunitný systém vášho tela sa naštartuje a podnikne útok, aby zbavil vaše telo útočníka - zvyčajne vírusu alebo baktérie. Jedným zo spôsobov, ako to vaše telo robí, je produkcia proteínov nazývaných protilátky, ktoré sa zameriavajú na útočníka a ničia ho. Protilátky odstránia infekciu a vy sa budete cítiť lepšie. To je však len prvá časť príbehu.

Keď sa budete cítiť lepšie, možno nebudete veľmi premýšľať o tom, čo robí váš imunitný systém. V zákulisí si však drobné imunitné bunky vo vašom tele (pamäťové bunky) uchovávajú spomienku na túto infekciu. Je to preto, že kým podnikli útok, naučili sa rozpoznávať antigén - alebo chemický marker - spojený s týmto konkrétnym útočníkom alebo choroboplodným zárodkom.

Tieto pamäťové bunky prežívajú aj po skončení infekcie. Zostávajú tu s jediným cieľom, a to hľadať antigén toho istého útočníka. Ak sa útočník vráti, vaše pamäťové bunky sa dajú do pohybu a upozornia ostatné imunitné bunky, aby ho rýchlo napadli a odstránili - často bez toho, aby ste si to vôbec všimli.

Tento proces je trochu podobný nájdeniu invazívnej buriny vo vašej záhrade. Keď ju vykoreníte, zapamätáte si, ako vyzerá. Táto pamäť vám umožní burinu spozorovať a zbaviť sa jej ešte rýchlejšie, ak sa rozrastie a ohrozí okolité rastliny.
Pamäťové bunky sú kľúčovou súčasťou fungovania prirodzenej imunity. Aby si však vaše telo mohlo vytvoriť pamäťové bunky, musí sa v prvom rade stretnúť s útočníkom. Prirodzená imunita sa teda vyvinie až po tom, ako ste infekciu dostali a zotavili sa z nej.

Aby ste pochopili úlohu, ktorú prirodzená imunita zohráva v rámci vášho imunitného systému, pomôže vám vedieť trochu viac o rôznych typoch imunity a o tom, ako všetky spolupracujú, aby vás chránili.

Typy imunity

Existujú dva hlavné typy imunity, ktoré slúžia ako dve línie obrany vášho tela:

  • Vrodená imunita: Vrodená imunita je prvou obrannou líniou, keď sa útočník pokúša dostať dovnútra. Zahŕňa anatomické bariéry, ako je vaša koža a sliznice, ako aj mnoho rôznych typov buniek (ako sú prirodzené bunky zabíjačov), ktoré rozpoznávajú útočníkov a okamžite začínajú útok. Tieto bunky si však útočníkov po skončení boja nepamätajú. Namiesto toho bunky zakaždým spustia rovnaký útok bez ohľadu na útočníka. Niekedy to stačí na odstránenie infekcie. Ak sa tak však nestane, vaše vrodené imunitné bunky si zavolajú posily - adaptívne imunitné bunky.
  • Adaptívna imunita: Adaptívna imunita je obranná línia, ktorá rozpoznáva, zameriava sa na konkrétnych útočníkov a pamätá si ich. Špecializované bunky - vrátane T-buniek a B-buniek - spolupracujú, aby rozpoznali antigény, ktoré do vášho tela nepatria, a zničili ich. Najmä pamäťové bunky sú v tomto scenári hrdinami, pretože prežili predchádzajúce infekcie a dokážu rýchlo reagovať na odstránenie následných infekcií.

Keď väčšina ľudí hovorí o prirodzenej imunite, má na mysli formu adaptívnej imunity. Váš imunitný systém prirodzene vytvára bielkoviny a protilátky, ktoré sa zameriavajú na konkrétnych útočníkov a „pamätajú“ si týchto útočníkov. Tento proces pripravuje vaše telo na rozpoznanie a odstránenie útočníkov v budúcnosti.

Čo je to prirodzená aktívna imunita?

Prirodzená aktívna imunita je ochrana, ktorú získavate z protilátok, ktoré si váš imunitný systém vytvára v reakcii na infekciu. Je to trochu odlišné od aktívnej imunity vyvolanej očkovaním alebo ochrany, ktorú získate z protilátok, ktoré váš imunitný systém vytvorí ako odpoveď na látky (ako sú časti vírusov alebo baktérií) v niektorých vakcínach.

Čo je prirodzená pasívna imunita?

Prirodzená pasívna imunita je ochrana, ktorá sa prenáša z rodiča na dieťa počas tehotenstva alebo dojčenia. Ak ste napríklad tehotná, cez placentu odovzdávate plodu mnoho typov protilátok. Ak po narodení dieťaťa dojčíte (hrudník), niektoré typy protilátok odovzdávate dieťaťu prostredníctvom mlieka. Tento prenos protilátok umožňuje vášmu dieťaťu získať ochranu proti škodlivým mikróbom skôr, ako je jeho imunitný systém pripravený vytvoriť si všetky tieto protilátky sám.

Pasívnu imunitu môžete získať aj umelou cestou. Ide o injekčné podanie protilátok na konkrétny lekársky účel. Napríklad monoklonálne protilátky a polyklonálne protilátky pomáhajú liečiť širokú škálu zdravotných stavov. V týchto situáciách vedci vyrábajú protilátky v laboratóriu alebo ich získavajú zo živočíšnych zdrojov.

Ako dlho trvá prirodzená imunita?

To, ako dlho ste chránení pred infekčným ochorením, sa líši v závislosti od ochorenia. Závisí to aj od vášho celkového zdravotného stavu vrátane toho, či máte oslabený imunitný systém.
Niekedy stačí prekonať infekciu len raz, aby ste získali celoživotnú prirodzenú imunitu. Príkladom takýchto „jednorazových“ ochorení sú osýpky a hepatitída typu A.

Inokedy si vaše telo vytvára prirodzenú imunitu, ktorá vás chráni len obmedzený čas. Preto môžete niektoré infekcie - napríklad bežné prechladnutie, COVID-19 a chrípku - dostať počas života viackrát. Vaša prirodzená imunita je určená pre špecifický kmeň vírusu. Vírusy sa však neustále menia, aby obišli našu obranyschopnosť.

Prirodzená imunita verzus očkovanie - aký je medzi nimi rozdiel?

Prirodzená imunita a imunita vyvolaná očkovaním sú obe formy aktívnej imunizácie. V oboch prípadoch si váš imunitný systém vytvára protilátky a T-bunky. Vytvárajú ich však v reakcii na rôzne spúšťače alebo látky, ktoré podnecujú vaše imunitné bunky k činnosti.

Mikróby (mikróby) z infekcie podnecujú vaše telo k vytvoreniu prirodzenej imunity. Látky vo vakcínach - ako oslabené mikróby alebo proteíny či mRNA - vytvárajú imunitu vyvolanú vakcínou.

Keď veľký počet ľudí získa imunitu voči určitému infekčnému ochoreniu prirodzene a/alebo prostredníctvom očkovania, môžeme dosiahnuť to, čo vedci nazývajú stádovou imunitou. Vtedy sa infekcia prestane šíriť, pretože väčšina ľudí je voči nej imúnna. Očkovanie je najbezpečnejší spôsob, ako dosiahnuť stádovú imunitu.

Ako si môžem prirodzene posilniť imunitný systém?

Je veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste posilnili svoj imunitný systém a pomohli mu pracovať čo najlepšie. Od dostatočného spánku až po konzumáciu potravín bohatých na živiny posilňujúce imunitu môžete svojmu imunitnému systému pomôcť odraziť vírusy a iné choroboplodné zárodky, ktoré by vás mohli vyradiť z činnosti.

Záver

Keď ste chorí, pravdepodobne nemyslíte na drobné bunky vo vašom tele, ktoré medzi sebou bojujú. Ale práve to sa skutočne deje. Keď váš imunitný systém porazí útočiaci mikrób, zostane vám prirodzená ochrana, ktorá môže trvať mesiace, roky alebo dokonca celý život.
Prirodzená imunita vás však môže dostať len veľmi ďaleko. V mnohých prípadoch netrvá večne. Navyše, niektoré vírusy alebo baktérie môžu spôsobiť vážne ochorenie - preto je lepšie vyvinúť si imunitu prostredníctvom očkovania. Viac informácií o tom, ako vás prirodzená imunita môže ochrániť pred niektorými bežnými infekciami a čo môžete urobiť, aby ste zostali zdraví, vám poskytne váš lekár.