Prečo sú moje vlasy také mastné?

Obsah:

  • Príčiny mastných vlasov
  • Šampóny na mastné vlasy
  • Domáce prostriedky na mastné vlasy
  • Rýchle riešenia na mastné vlasy
  • Tipy týkajúce sa životného štýlu
  • Záver

Zdravé vlasy produkujú určité množstvo kožného mazu alebo oleja ako spôsob hydratácie pokožky hlavy a ochrany vlasov. Množstvo oleja, ktoré produkujete, sa líši v závislosti od typu vašich vlasov, hygienických návykov a ďalších faktorov životného štýlu.

Niekedy sa tento prirodzený olej môže hromadiť na vlasoch, najmä pri korienkoch. Vlasy tak získajú klzký vzhľad, ktorý niektorým ľuďom pripadá špinavý.

Ak máte pocit, že vaše vlasy sú mastnejšie, ako by mali byť, čítajte ďalej. Tento článok sa zaoberá príčinami mastných vlasov, výrobkami, ktoré môžu regulovať produkciu oleja, a niektorými domácimi prostriedkami, keď vaše vlasy vyzerajú na váš vkus príliš mastne.

Príčiny mastných vlasov

Olej vo vlasoch je súčasťou obranného systému vášho tela pre citlivé vlasy na pokožke hlavy.

Tento olej sa mieša s potom a nečistotami a pokrýva pokožku hlavy a niekedy aj vrch hlavy. Je to normálne a väčšinou sa tomu nedá vyhnúť.

Dodržiavaním správnej vlasovej hygieny častým a kvalitným umývaním pokožky hlavy šampónom sa olej vyčistí a vaše vlasy získajú nový štart.

Niektoré typy vlasov sú však náchylné na hromadenie oleja. Olej sa môže nahromadiť do viditeľnej úrovne za menej ako 24 hodín. Niekedy môže intenzívne cvičenie, nadmerné používanie vlasových prípravkov alebo dokonca pobyt vonku v nadmernej vlhkosti alebo horúčave vyvolať deň mastných vlasov.

Nadmerné umývanie

Jednou z trochu neočakávaných príčin mastných vlasov je nadmerné umývanie. Presne tak, je možné umývať si vlasy príliš často.

Zakaždým, keď si vlasy umyjete šampónom, vyšlete pokožke hlavy signál, aby produkovala viac mazu. Ak si vlasy umývate príliš často, pokožka hlavy dostáva správu, že potrebuje nadmernú produkciu oleja.

To môže mať za následok hromadenie mastnoty na pokožke hlavy.

Typ vlasov

Rovné vlasy sú obzvlášť náchylné na hromadenie oleja.

Je to preto, že vlasový stonok nemá žiadnu štruktúru ani vlny, takže olej kĺže priamo po vlasovom stonku a hromadí sa po celej hlave. Olej vo vlasoch je tiež viditeľnejší, keď vlasy visia rovno dole.

Produkty

Ďalšou príčinou mastných vlasov je typ výrobkov, ktoré používate.

Sebum je typ oleja, čo znamená, že jednoduché umytie vodou ho nerozbije. Oplachovanie vlasov iba vodou alebo vynechanie kroku šampónu a použitie iba kondicionéru môže umožniť hromadenie oleja.

Aj keď nemusí byť ľahké spozorovať olej, keď sa vaše vlasy sušia, rýchlo sa opäť objavia mastné len o niekoľko hodín neskôr.

Je to preto, že iba určité zložky, ktoré sa nachádzajú vo väčšine šampónov, dokážu rozložiť olej, ktorý sa na vlasoch hromadí.

Šampóny na mastné vlasy

Existujú špeciálne šampóny, ktoré obzvlášť dobre čistia vlasy od oleja.

Po rozpustení prebytočného kožného mazu si všimnete, že vaše vlasy zostanú svieže, čisté a bez oleja dlhšie obdobie. Medzi odborníkmi odporúčané šampóny na mastné vlasy patria napr:

  • Neutrogena T/Sal Therapeutic Shampoo. Tento šampón si odborníci obľúbili, pretože ako účinnú zložku obsahuje kyselinu salicylovú. Kyselina salicylová rozkladá olej na hlave a pokožke hlavy lepšie ako bežné šampóny.
  • Šampón Aveda Scalp Benefits Balancing Shampoo. Šampón Aveda sa zameriava na čistenie pokožky hlavy pomocou zložiek, ako je echinacea a šalvia. Tieto zložky majú za cieľ osviežiť pokožku hlavy, odstrániť odumreté kožné bunky a zanechať póry a potné žľazy pod vlasmi bez prekážok.
  • Šampón Chi Tea Tree Oil. Značka Chi je známa výrobkami, ktoré chránia a posilňujú vlasovú pokožku, aj keď boli vaše vlasy poškodené teplom. Tento šampón s olejovou starostlivosťou nie je iný. Tea tree olej rozkladá a odplavuje olej a nečistoty na pokožke hlavy.
  • Šampón Redken Scalp Relief Oil Detox. Cieľom šampónu Redken na mastné vlasy je hĺbkové čistenie pokožky hlavy. Eukalyptový olej a citrusová kôra sú súčasťou toho, vďaka čomu tento šampón rieši problémy s lupinami a ošetruje mastnú pokožku hlavy.

Domáce prostriedky na mastné vlasy

Na liečbe mastných vlasov môžete pracovať aj pomocou jednoduchých domácich prostriedkov. Existuje niekoľko zložiek, ktoré môžu fungovať na zníženie mastných vlasov alebo vlasov, ktoré vyzerajú mastne.

Esenciálne oleje

Ak máte po ruke niekoľko olejov, ktoré sú vhodné pre vlasy, môžete urobiť zázraky a minimalizovať hromadenie oleja na pokožke hlavy.

Aj keď sa vám môže zdať, že používanie olejov v snahe znížiť mastnotu vlasov je protichodné, niektoré esenciálne oleje rozkladajú kožný maz a čistia póry na pokožke hlavy.

Zistilo sa, žemätový olej a čajovníkový olej hĺbkovo čistia vlasy.

Medzi jednotlivými umývaniami vlasov si do nich kvapnite jednu alebo dve kvapky a dávajte pozor, aby ste nezriedené éterické oleje neaplikovali priamo na pokožku. Esenciálne oleje môžete tiež kombinovať s inými zložkami na vytvorenie upokojujúcej masky na vlasy.

Jablčný ocot

Používanie jablčného octu (ACV) ako príležitostného oplachovania mastných vlasov sa neoficiálne osvedčilo.

Ľudia, ktorí naň prisahajú, veria, že ACV rozkladá olej a zároveň mení pH vlasov a pokožky hlavy, vďaka čomu sú v prvom rade menej náchylné na hromadenie oleja.

Ak by ste chceli tento prostriedok vyskúšať:

  1. Zmiešajte až 10 čajových lyžičiek ACV s približne galónom teplej vody.
  2. Po umytí vlasov šampónom a kondicionérom ich do zmesi na niekoľko minút namočte.
  3. Keď skončíte, opláchnite z vlasov všetok ACV.

Aloe vera

Používanie aloe vera odstraňuje prebytočný maz a môže tiež podporiť cirkuláciu okolo pokožky hlavy.

Môžete použiť niekoľko kvapiek čistej aloe vera ako kondicionér alebo si vlasy čistiť aloe ako súčasť bežnej starostlivosti.

Rýchle riešenia na mastné vlasy

Možno sa vám medzi jednotlivými umývaniami vlasov stane, že sa vám budú vlasy mastiť. Najmä po tréningu alebo počas horúceho dňa je dobré mať po ruke niekoľko rýchlych prípravkov na minimalizáciu mastnoty vo vlasoch.

Suchý šampón

Suchý šampón môže zmatniť a vysušiť korienky tým, že absorbuje olej. Majte na pamäti, že príliš časté používanie suchého šampónu medzi jednotlivými umývaniami môže viesť k podráždeniu pokožky hlavy.

Kukuričný škrob alebo detský púder

Kukuričný škrob a detský púder sú rovnakým konceptom ako suchý šampón, len s jednou prírodnou zložkou.

Môže byť trochu zložité naniesť na vlasy správne množstvo kukuričného škrobu alebo detského púdru. Obe tieto zložky môžu rýchlo vysušiť pokožku hlavy, preto použite len malú dávku na temene hlavy ako spôsob, aby boli mastné korienky menej viditeľné.

Listy pohlcujúce olej

Listy na pohlcovanie oleja sa zvyčajne používajú na absorbovanie prebytočného oleja z pokožky tváre. Ak ste v núdzi, môžete ich použiť na rýchlu absorpciu oleja z vlasov. Zamerajte sa na korienky vlasov a pokožku hlavy, aby ste sa zbavili časti oleja.

Tipy týkajúce sa životného štýlu

Niekedy môže množstvo oleja vo vlasoch znížiť jednoduchá zmena vašich návykov pri starostlivosti o vlasy. Tu je niekoľko tipov týkajúcich sa životného štýlu, ktoré môžu pomôcť hladine oleja vo vašich vlasoch.

Používajte detský šampón

Ak nie ste pripravení investovať do špecializovaného šampónu určeného na zníženie mastnoty, skúste používať jemný šampón vyrobený pre citlivú pokožku hlavy dojčiat a batoliat.

Zložky v týchto výrobkoch by mali rozpúšťať olej na hlave bez toho, aby spúšťali pokožku hlavy k produkcii extra mazu.

Umývajte si vlasy častejšie (alebo menej často)

Na tento krok bude potrebné prísť metódou pokus - omyl, ale ak sa vám zdá, že vaša hriva je často zaťažená prebytočným olejom, je pravdepodobné, že musíte zmeniť svoj kozmetický režim.

Ak ste zvyknutí umývať si vlasy každý deň, skúste urobiť jeden alebo dva dni prestávku medzi umývaním a uvidíte, či sa to zmení.

Ak si vlasy umývate len dva alebo trikrát do týždňa alebo s umývaním vlasov čakáte až po spotenom tréningu či vlhkom dni, skúste si ich umývať častejšie.

Vynechajte kefovanie medzi umývaním vlasov

Zakaždým, keď si kefujete vlasy, vťahujete maz a pot z pokožky hlavy do vlasovej pokožky. Keď rozvádzate olej po vlasoch, pokožka hlavy ho produkuje viac. Kefujte menej, aby ste situáciu s olejom obmedzili na minimum.

Odložte žehličku na vlasy

Podobne ako pri česaní vlasov, aj pri narovnávaní vlasov sa olej presúva po celej vlasovej kutikule. Žehličky na vlasy a iné horúce nástroje na vlasy tiež pôsobia teplom v blízkosti korienkov vlasov, čo môže spúšťať potné žľazy.

Vymieňajte si obliečky na vankúše

Nezabudnite často prať obliečky na vankúše. Dobrým pravidlom je raz týždenne. V opačnom prípade vždy, keď si ľahnete do postele, ležíte v nánosoch oleja a potu z vlasov z uplynulého dňa.

Môžete sa zobudiť s čistým štítom, ak sa uistíte, že vaše obliečky na vankúše sú čo najčistejšie.

Záver

Niektoré typy vlasov sú náchylnejšie na hromadenie mastnoty ako iné. Existuje však veľa domácich prostriedkov, produktov na starostlivosť o vlasy a zmien v kozmetických postupoch, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili mastnotu svojich vlasov.

Je pravdepodobné, že aj keď máte pocit, že ste už vyskúšali všetko, existuje jeden alebo dva triky, o ktorých neviete.

Pamätajte si, že olej je len súčasťou spôsobu, akým vaše telo chráni pokožku hlavy, a na malom nahromadení oleja vo vlasoch nie je nič špinavé ani zlé.

Ak vás znepokojuje, ako veľmi sa potíte alebo ak je vaša pokožka hlavy často podráždená, poraďte sa s dermatológom, ktorý vám poskytne odborné rady.