Potravinové alergie

Obsah:

  • Čo sú potravinové alergie?
  • Ako potravinové alergie ovplyvňujú môj organizmus?
  • Sú potravinové alergie rovnaké ako potravinové intolerancie?
  • Čo spôsobuje potravinové alergie?
  • Aké sú príznaky potravinových alergií? 
  • Ako sa diagnostikujú potravinové alergie?
  • Ako sa liečia potravinové alergie?
  • Ako môžem predchádzať potravinovým alergiám?

Potravinové alergie vznikajú vtedy, keď vaše telo imunitne reaguje na určité potraviny. Medzi bežné potravinové alergie patria alergie na mlieko, vajcia a arašidy. Najlepšou liečbou potravinovej alergie je vyhýbať sa spúšťacím potravinám. Ak máte závažné príznaky alergickej reakcie, napríklad opuch hrdla, zavolajte záchrannú službu alebo choďte na najbližšiu pohotovosť.

Čo sú potravinové alergie?

Potravinové alergie vznikajú vtedy, keď vaše telo nadmerne reaguje na bielkoviny v určitých potravinách. Táto prehnaná reakcia sa nazýva alergická reakcia.

Aké sú typy potravinových alergií?

Alergiu môžete mať na akýkoľvek typ potraviny. Osem druhov potravín predstavuje približne 90 % všetkých potravinových alergií. Tieto potraviny sú:

  • Vajcia.
  • Ryby.
  • Mlieko.
  • Arašidy.
  • Kôrovce.
  • Sója.
  • Orechy stromov.
  • Pšenica.

Ako časté sú potravinové alergie?

Potravinové alergie postihujú viac ako 50 miliónov Američanov. Približne 4 % dospelých majú potravinové alergie. Potravinové alergie postihujú až 6 % detí.

Ako potravinové alergie ovplyvňujú môj organizmus?

Váš imunitný systém identifikuje a ničí škodlivé baktérie a vírusy. Keď máte potravinovú alergiu, váš imunitný systém mylne identifikuje potravinový proteín ako niečo škodlivé. Kontakt s touto bielkovinou vyvoláva alergickú reakciu.

Sú potravinové alergie rovnaké ako potravinové intolerancie?

Potravinové alergie nie sú to isté ako potravinové intolerancie. Alergie spôsobujú reakciu vášho imunitného systému. Alergie môžu byť život ohrozujúce.

Potravinová intolerancia spôsobuje reakciu vo vašom tráviacom systéme. Môžete byť schopní zjesť malé množstvo potraviny, na ktorú máte intoleranciu, bez toho, aby ste pociťovali príznaky. Neznášanlivosť môže byť nepríjemná, ale zvyčajne nie je nebezpečná.

Čo spôsobuje potravinové alergie?

Potravinové alergie sa zvyčajne vyskytujú v rodinách. Ak máte iné alergické ochorenia, napríklad sennú nádchu alebo ekzém, je pravdepodobnosť potravinovej alergie vyššia. Potravinové alergie sa u vás častejšie vyskytujú aj vtedy, ak máte astmu.

Aké sú príznaky potravinových alergií?

Príznaky potravinovej alergie sa zvyčajne prejavia do dvoch hodín po konzumácii jedla. Príznaky potravinových alergií sa môžu pohybovať od miernych až po závažné. Ak máte alergickú reakciu, môžete pociťovať:

  • Žihľavku alebo kožnú vyrážku.
  • Opuch pier alebo očných viečok.
  • Svrbenie úst a hrdla, opuch jazyka.
  • Chrapľavý hlas, ťažkosti s prehĺtaním.
  • Kašeľ, sipot alebo dýchavičnosť.
  • Bolesť brucha, vracanie, hnačka.
  • Závraty alebo strata vedomia.

Existujú nejaké život ohrozujúce príznaky potravinových alergií?

Najzávažnejšou alergickou reakciou na potraviny je anafylaxia. Anafylaxia je rýchlo postupujúca reakcia, pri ktorej vaše telo upadne do šoku. Môže spôsobiť, že sa ťažko alebo vôbec nedá dýchať. Bez lekárskej liečby môže byť anafylaxia život ohrozujúca.

Ako sa diagnostikujú potravinové alergie?

Potravinové alergie spôsobujú podobné reakcie vždy, keď zjete spúšťaciu potravinu. Na stanovenie diagnózy sa vás poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže opýtať:

  • Ako dlho trvá, kým sa objavia vaše príznaky.
  • Čo a koľko ste zjedli z určitej spúšťacej potraviny.
  • Aké príznaky pociťujete a ako dlho.

Aké testy sa používajú na diagnostiku potravinových alergií?

Ak máte podozrenie, že máte potravinovú alergiu, poskytovatelia alergologických/imunologických služieb môžu vykonať kožný test na jej potvrdenie. Počas kožného testu váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti:

  1. aplikuje malé množstvo rôznych typov alergénov (látok spôsobujúcich alergiu) na vašu pokožku na rukách alebo na chrbte.
  2. Urobí drobné vpichy alebo škrabance cez alergény.
  3. Po 15 minútach testovania zmeria vaše reakcie na alergény.

Oblasti vašej pokožky, ktoré sčervenajú a svrbia, naznačujú alergiu. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti na základe týchto informácií určí, na čo ste alergický.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže použiť aj rádioalergologický krvný test (RAST). RAST kontroluje hladinu alergických protilátok na rôzne alergény vo vašej krvi. Zvýšené hladiny špecifických protilátok môžu poukazovať na alergiu.

Ako sa liečia potravinové alergie?

Keď viete, na ktoré potraviny ste alergický, najlepším prístupom je prísne vylúčiť tieto potraviny zo stravy a mať vždy k dispozícii pohotovostné lieky vrátane adrenalínových autoinjektorov pre prípad náhodného požitia a reakcie. Po použití adrenalínového autoinjektora je dôležité okamžite vyhľadať pohotovostnú lekársku starostlivosť. Odporúča sa tiež nosiť lekársky výstražný identifikátor označujúci vašu potravinovú alergiu.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať lieky, ktoré zmierňujú príznaky alergickej reakcie. Medzi tieto lieky patria napr:

  • Epinefrín
  • Antihistaminikálieky, ktoré znižujú svrbenie alebo prekrvenie.
  • Kortikosteroidy na zníženie opuchu, ak máte závažnú alergickú reakciu.

Ako sa môžem vyhnúť spúšťačom potravinovej alergie?

Ak sa chcete vyhnúť potravinám, na ktoré ste alergický, musíte pozorne kontrolovať označenia zložiek na potravinových výrobkoch. Výrobcovia potravín musia na etikete jasne uviesť, či výrobok obsahuje niektorý z ôsmich najčastejších potravinových alergénov.

Na niektorých etiketách sa používajú bezpečnostné upozornenia, ako napríklad "môže obsahovať" alebo "vyrobené na spoločnom zariadení". Ak máte akékoľvek otázky o tom, čo môžete a čo nemôžete jesť, opýtajte sa svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Ako môžem predchádzať potravinovým alergiám?

Nie je známy spôsob, ako predchádzať potravinovým alergiám u dospelých. U detí môže dojčenie v prvých šiestich mesiacoch života zabrániť alergii na mlieko. Včasné zavedenie vysoko alergizujúcich potravín, ako sú arašidové bielkoviny a vajcia, do stravy môže mať tiež preventívny účinok. Poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Poznámka 

Potravinové alergie vznikajú, keď vaše telo omylom spustí imunitnú reakciu na určité potraviny. Táto imunitná odpoveď alebo alergická reakcia môže spôsobiť rôzne príznaky, ako je žihľavka, opuch alebo ťažkosti s dýchaním. V závažných prípadoch môže dôjsť k život ohrozujúcej reakcii nazývanej anafylaxia. Keď viete, na ktoré potraviny ste alergický, najlepším spôsobom, ako zvládnuť svoju alergiu, je vyhýbať sa týmto konkrétnym potravinám. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu predpísať lieky, ktoré zvrátia anafylaxiu a iné príznaky alergie.