Potravinová intolerancia

Obsah:

  • Čo je potravinová intolerancia?
  • Aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a potravinovou alergiou?
  • Aké sú najčastejšie typy potravinovej intolerancie?
  • Čo spôsobuje potravinovú intoleranciu?
  • Aké sú príznaky potravinovej intolerancie?
  • Ako sa diagnostikuje potravinová intolerancia?
  • Ako sa potravinová intolerancia lieči?
  • Aké sú komplikácie potravinovej intolerancie?
  • Aká je prognóza (výhľad) ľudí, ktorí majú potravinovú intoleranciu?
  •  Záver

 Potravinová intolerancia

Potravinová intolerancia ovplyvňuje váš tráviaci systém. Ľudia, ktorí trpia intoleranciou alebo citlivosťou, nedokážu rozložiť určité potraviny. Objavujú sa u nich plynatosť, hnačky a iné problémy. Neznášanlivosť alebo citlivosť na potraviny je nepríjemná, ale neohrozuje život.

Čo je potravinová intolerancia?

Ak máte potravinovú intoleranciu, znamená to, že váš tráviaci systém má problémy s trávením (rozkladom) určitej potraviny. Iný výraz pre potravinovú intoleranciu je citlivosť na potraviny.

Potravinová intolerancia znamená, že vaše črevá sú citlivé na určité potraviny a nedokážu ich tolerovať. Keď tieto potraviny zjete, môžete pociťovať nepríjemné príznaky, ako sú plynatosť, hnačka a bolesti brucha.

Aký je rozdiel medzi potravinovou intoleranciou a potravinovou alergiou?

Potravinová intolerancia alebo citlivosť na potraviny nie je to isté ako potravinová alergia.

Potravinová intolerancia:

  • Ovplyvňuje váš tráviaci systém.
  • Vyskytuje sa vtedy, keď váš tráviaci systém nedokáže rozložiť určité potraviny.
  • Spôsobuje príznaky, ako sú žalúdočné ťažkosti, ktoré nie sú život ohrozujúce.
  • Príznaky sa objavia do niekoľkých hodín po jedle, keď sa potravina dostane do tráviaceho traktu.
  • Nemusí spôsobiť príznaky, ak zjete len malé množstvo potraviny.

Alergia na potraviny:

  • Ovplyvňuje imunitný systém.
  • Vzniká vtedy, keď si váš imunitný systém pomýli bielkovinu alebo inú zložku v potravine ako hrozbu. Váš imunitný systém uvoľňuje protilátky (bielkoviny) nazývané imunoglobulín E (IgE), aby bojoval proti hrozbe.
  • Spôsobuje alergickú reakciu, ako je žihľavka a opuch, dýchavičnosť alebo sipot.
  • Vyvoláva príznaky v priebehu niekoľkých minút po konzumácii aj malého množstva potraviny vyvolávajúcej alergiu.
  • Môže spôsobiť závažnú, život ohrozujúcu reakciu nazývanú anafylaxia. Bez liečby adrenalínom môže byť táto reakcia smrteľná.

Aké sú najčastejšie typy potravinovej intolerancie?

Medzi najčastejšie potravinové precitlivenosti patria:

  • Laktóza: Ľudia s intoleranciou laktózy nevytvárajú dostatočné množstvo enzýmu laktázy na rozklad laktózy, cukru, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Táto potravinová intolerancia je najčastejšia.
  • Histamín: Histamíny sú prirodzene sa vyskytujúce chemické látky v potravinách, ako sú syry, ananásy, banány, avokádo a čokoláda. Histamíny obsahuje aj červené víno a niektoré biele vína. Ľudia s histamínovou intoleranciou nevytvárajú dostatočné množstvo enzýmu diaminoxidázy na odbúravanie tejto chemickej látky.
  • Lepok: Lepok je bielkovina v pšenici, raži a jačmeni. Citlivosť na lepok nie je to isté ako celiakia, typ autoimunitného ochorenia. Pri celiakii lepok poškodzuje tenké črevo. Ak máte neceliakálnu citlivosť na lepok, vaše telo ťažšie trávi lepok.

Čo spôsobuje potravinovú intoleranciu?

Ľudia s potravinovou intoleranciou často nevytvárajú dostatok určitého enzýmu, ktorý tráviaci systém potrebuje na rozklad určitej potraviny alebo zložky. Odborníci si nie sú istí, prečo u niektorých ľudí vzniká potravinová intolerancia.

Určité ochorenia tráviaceho traktu môžu spôsobiť, že budete náchylnejší na potravinovú citlivosť. Medzi tieto stavy patria:

  • Celiakia.
  • Zápalové ochorenie čriev (IBD) vrátane Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy.

Aké sú príznaky potravinovej intolerancie?

Medzi príznaky potravinovej intolerancie patria:

  • Bolesti brucha.
  • Hnačka.
  • Plynatosť a nadúvanie.
  • Bolesti hlavy alebo migrény.
  • Pálenie záhy.
  • Nevoľnosť.
  • Znečistený žalúdok.

Ako sa diagnostikuje potravinová intolerancia?

Vodíkový dychový test môže odhaliť neznášanlivosť laktózy. Počas tohto testu vypijete tekutinu, ktorá obsahuje laktózu. Potom každých 30 minút počas niekoľkých hodín dýchate do nádoby podobnej balóniku. Ak máte intoleranciu na laktózu, nestrávená laktóza spôsobí vysoké hladiny vodíka vo vašom dychu. Môžu sa u vás objaviť aj príznaky z vypitia roztoku laktózy.

Test na citlivosť na lepok alebo histamínovú intoleranciu neexistuje. Alergologický test môže odhaliť potravinové alergie, ale nie potravinovú intoleranciu. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vás môže požiadať, aby ste si viedli potravinový denník na sledovanie jedál a príznakov.

Môžete tiež vyskúšať eliminačnú diétu, pri ktorej na dva až šesť týždňov vylúčite z jedálnička určité potraviny. Ak počas tejto doby príznaky vymiznú - a potom sa vrátia, keď začnete danú potravinu opäť jesť - môže ísť o potravinovú intoleranciu.

Ako sa potravinová intolerancia lieči?

Možno budete musieť zmeniť svoj jedálniček, aby ste obmedzili alebo vylúčili problematické potraviny. Mnohí ľudia s potravinovou intoleranciou zistia, že konzumácia malých množstiev potravín spôsobuje len málo príznakov, ak vôbec nejaké. Ak sa príznaky objavia, môžu pomôcť voľnopredajné lieky, ako sú antacidá alebo lieky proti hnačke.

Ľudia s intoleranciou laktózy môžu konzumovať mlieko a mliečne výrobky bez laktózy. V lekárňach si môžete kúpiť aj enzýmy laktázy. Pred konzumáciou mliečnych výrobkov môžete užiť tablety laktázy alebo pridať kvapky laktázy priamo do mlieka na rozklad laktózy.

Aké sú komplikácie potravinovej intolerancie?

Ľudia s intoleranciou laktózy nemusia získať dostatok vápnika a vitamínu D, ak úplne vynechajú mliečne výrobky. Môžete užívať doplnky stravy alebo používať voľne predajné enzýmy laktázy, aby ste konzumovali mliečne výrobky bez toho, aby ste mali žalúdočné ťažkosti.

Ľudia, ktorí obmedzili výrobky s lepkom, možno budú musieť jesť viac čerstvej zeleniny, ovocia a bezlepkových celozrnných výrobkov, aby mali v strave dostatok vlákninyaďalších živín, ako sú vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravie.

Aká je prognóza (výhľad) ľudí, ktorí majú potravinovú intoleranciu?

Potravinová intolerancia býva celoživotná. Väčšina ľudí dokáže zvládnuť príznaky, ak zníži alebo vyradí potraviny, ktoré spôsobujú tráviace problémy. Potravinová intolerancia môže byť nepríjemná (a príznaky nepríjemné), ale nie je to život ohrozujúci problém ako potravinová alergia.

Záver

Potravinová intolerancia môže po konzumácii určitých potravín alebo nápojov spôsobiť žalúdočné ťažkosti a iné tráviace problémy. Potravinová intolerancia nie je to isté ako potravinová alergia. Potravinové alergie spôsobujú reakciu imunitného systému, ktorá môže byť život ohrozujúca. Väčšina ľudí s potravinovou intoleranciou môže konzumovať malé množstvá týchto potravín bez obťažujúcich príznakov. Potravinový denník a eliminačná diéta môžu pomôcť určiť, či máte potravinovú intoleranciu.