Omrzliny

Obsah:

  • Čo sú omrzliny?
  • Príznaky a príčiny omrzlín
  • Ako sa diagnostikujú omrzliny?
  • Ako sa liečia omrzliny?
  • Ako môžem zabrániť omrzlinám?
  • Aké sú komplikácie omrzlín?
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver 

omrzliny

K omrzlinám dochádza, keď vaša pokožka zamrzne pri vystavení teplotám pod bodom mrazu. Príznaky omrzlín môžu zahŕňať bolesť, necitlivosť, opuch, pľuzgiere a zmenu farby kože. Najčastejšie sa vyskytuje na prstoch rúk, nôh, nosa a uší. Liečba omrzlín sa líši v závislosti od štádia.

Čo sú omrzliny?

Omrzliny sú poškodenia kože spôsobené mrazom pod 0 stupňov Celzia. Omrzliny vám hrozia skôr v akejkoľvek situácii, ktorá vedie k dlhodobému vystaveniu sa chladu:

  • Počas zimy.
  • Vo veterných poveternostných podmienkach.
  • Vo veľkých nadmorských výškach.
  • Ak nemáte úkryt pred chladným počasím.

Omrzliny môžete dostať aj pod oblečením do chladného počasia.

Omrzliny môžu viesť k trvalému, nezvratnému poškodeniu tkaniva (nekróze). Spôsob, ako predísť omrzlinám, je obmedziť pobyt vonku a často zahrievať telo, ak ste vystavení teplotám pod bodom mrazu.

Ak sa domnievate, že máte omrzliny, choďte dovnútra alebo vyhľadajte úkryt pred chladom. Potom okamžite zavolajte svojho lekára alebo navštívte pohotovosť, aby ste znížili riziko poškodenia tkaniva.

Koho postihujú omrzliny?

Omrzliny môžu postihnúť každého, kto je vystavený nízkym teplotám. Najčastejšie sa vyskytuje na prstoch rúk, nôh, nosa a uší. Omrzliny vám hrozia skôr pri dlhodobom vystavení sa nízkym teplotám, najmä ak:

  • ste mladší ako 18 rokov alebo máte viac ako 65 rokov.
  • Žijete a pracujete v chladnom podnebí.
  • Ste bez bývania.
  • Máte základné ochorenie, ako je periférne cievne ochorenie, podvýživa, Raynaudovsyndróm, hypotyreóza, artritídaalebo cukrovka.
  • Fajčia tabakové výrobky.

Ako časté sú omrzliny?

Omrzliny sú časté, ale sú menej časté ako v minulosti. Je to preto, že ľudia majú lepší prístup k oblečeniu do chladného počasia a vedia viac o nebezpečenstve omrzlín a o tom, ako im predchádzať.

Aké sú štádiá omrzlín?

Príznaky omrzlín sa objavujú v troch štádiách, ktoré zahŕňajú pocit:

  1. Chlad, bolesť a bolesť (omrzliny).
  2. Omrzliny a ihly (povrchové omrzliny).
  3. Necitlivosť (hlboké omrzliny).

Ak spozorujete niektorý z príznakov druhého alebo tretieho štádia omrzlín, okamžite vyhľadajte lekárske ošetrenie, aby ste predišli dlhodobému poškodeniu.

Príznaky a príčiny omrzlín

Existujú tri hlavné štádiá omrzlín, ktoré vyzerajú a pociťujú sa rôzne.

Ako vyzerajú a ako sa cítia omrzliny?

Príznaky omrzlín sa líšia podľa toho, v akom štádiu sa nachádzate, a podľa závažnosti poškodenia kože, ktoré chlad spôsobil.

  • Omrzliny: Počas omrzlín alebo prvého štádia omrzlín môžete vidieť, že vaša postihnutá pokožka je červená až fialová alebo svetlejšia ako váš prirodzený odtieň kože. Vaša pokožka môže byť tiež studená, mierne bolestivá a mravenčiaca. Omrzliny sú varovným štádiom, keď je poškodenie kože len dočasné. Ak spozorujete príznaky, okamžite vojdite dovnútra a postihnuté miesto pokožky rozmrazte teplou (nikdy nie horúcou) vodou. Následne si môžete na pokožke všimnúť malé červené hrbolčeky (omrzliny). Aj v prípade miernych príznakov navštívte lekára, aby ste sa uistili, že nemáte dlhodobé poškodenie spôsobené omrzlinami.
  • Povrchové (povrchové) omrzliny: Ide o druhé štádium omrzlín, ktoré si vyžaduje lekárske ošetrenie. Vaša pokožka môže byť teplá, ale voda v pokožke pomaly mrzne na kryštáliky ľadu. Vaša pokožka obsahuje viac ako 60 % vody. To môže spôsobiť pocit "špendlíkov a ihiel". Okrem toho vás môže pokožka štípať alebo opuchnúť. Po opätovnom zahriatí môžete mať bolestivé, škvrnité miesta alebo fialové či modré oblasti kože ako modriny. Vaša pokožka sa môže začať olupovať a môžete mať pocit ako pri spálení od slnka. Po približne jednom dni sa vám v danej oblasti môžu objaviť aj pľuzgiere naplnené tekutinou.
  • Závažné (hlboké) omrzliny: V treťom štádiu omrzlín vám zmrznú spodné vrstvy kože (podkožné tkanivo) a nastane úplná necitlivosť. S omrznutou oblasťou môže byť ťažké hýbať alebo ňou nemusíte byť schopní normálne pohybovať. Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Na omrznutej pokožke sa deň alebo dva po vystavení chladu objavia veľké pľuzgiere. Vaša omrznutá pokožka sčernie, pretože kožné bunky po zamrznutí odumierajú. Na vašej koži sa môže vytvoriť tvrdý, čierny povlak (karapax), ktorý sám odpadne. Ak sa tak nestane, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti ju odstráni chirurgicky.

Omrzliny sú nebezpečné, pretože často znecitlivejú vašu pokožku, takže vôbec nemusíte cítiť, že niečo nie je v poriadku. Ak si myslíte, že máte omrzliny alebo omrzliny, obráťte sa na poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Môžete mať omrzliny a nevedieť o tom?

Áno. Mnohí ľudia, ktorí majú omrzliny, vôbec nevedia, že ich majú. Stáva sa to preto, lebo omrzliny znecitlivujú nervy a môžu spôsobiť poškodenie hlboko v koži. Po príchode z chladu si nemusíte všimnúť žiadne príznaky. Aby ste predišli omrzlinám, je dôležité obmedziť čas strávený vonku pri nízkych teplotách.

Kde sú časté miesta, kde môžete dostať omrzliny?

Omrzliny môžu postihnúť ktorúkoľvek časť vašej pokožky, ale pravdepodobnejšie je, že omrzliny dostanete na končatinách. Ide o časti tela, ktoré sú najviac vystavené nízkym teplotám, aj keď sú zahalené a zahŕňajú vaše:

  • Ruky a prsty.
  • Chodidlá a prsty na nohách.
  • Tvár a nos.
  • Uši.

Ako zistím, či má moje dieťa omrzliny?

Môže byť ťažké zistiť, či má vaše dieťa omrzliny. Dojčatá sa netrasú tak ako dospelí, pretože nemajú v zásobe toľko energie. Staršie deti sú zvyčajne príliš zaneprázdnené zábavou vonku, aby si všimli, že sú omrznuté.

Ak je vaše bábätko alebo batoľa vonku v chlade čo i len 10 minút, je čas skontrolovať ho. Ak si všimnete, že časti ich pokožky sú svetlejšie ako ich prirodzený odtieň kože, červené, biele alebo sivé, kontaktujte ich poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Ak sú vaše deti staršie a boli vonku viac ako pol hodiny v mrazivých teplotách, dokonca aj s oblečením do chladného počasia, požiadajte ich, aby vošli dovnútra a vyzliekli si mokré oblečenie. Mali by si obliecť suché oblečenie a zahriať svoje telo pod prikrývkou. Teplý kúpeľ môže tiež pomôcť vášmu dieťaťu zahriať sa od chladu. Vždy používajte vlažnú, nikdy nie horúcu vodu.

Ako si privodiť omrzliny?

Mrazivé teploty spôsobujú omrzliny. Nízke teploty (mierne nad bodom mrazu) počas dlhého obdobia môžu tiež spôsobiť omrzliny. Omrzliny môžete dostať:

  • vystavením sa teplotám pod bodom mrazu.
  • Pritlačením zmrznutých predmetov, ako je ľadový obklad alebo kov, na pokožku.
  • Nenosením dostatočného oblečenia na ochranu pokožky pred chladom.

Aj keď máte na sebe ochranný odev, ako je čiapka, topánky a rukavice, môžete si omrzliny spôsobiť cez oblečenie.

Pri omrzlinách voda v pokožke zamrzne a vykryštalizuje. Viac ako 60 % vašej pokožky obsahuje vodu. To poškodzuje kožné bunky a tkanivá, čo zabraňuje prietoku krvi do týchto častí tela. Závažné omrzliny môžu poškodiť vaše svaly, nervy a kĺby.

Ako dlho trvá, kým dostanete omrzliny?

Omrzliny môžete dostať za 30 minút alebo menej, ak je chlad vetra -15 F (-26 C) alebo nižší. Ak žijete alebo pracujete v chladnom podnebí, snažte sa obmedziť pobyt vonku, aby ste predišli poškodeniu pokožky.

Aká zima musí byť, aby ste dostali omrzliny?

Mrazivé teploty spôsobujú omrzliny. Aby ste dostali omrzliny, musí byť chladnejšie ako 32 F alebo 0 C. Nezabudnite, že teplota môže byť výrazne nižšia, ak fúka vietor, ktorý môže zvýšiť riziko vzniku omrzlín.

Ako sa diagnostikujú omrzliny?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje omrzliny po fyzickom vyšetrení a prípadných zobrazovacích testoch. Počas vyšetrenia bude poskytovateľ pátrať po zmene farby kože alebo iných kožných príznakoch, ako sú škvrny alebo pľuzgiere. Poskytovateľ vám tiež položí otázky týkajúce sa vášho vystavenia chladu. Napríklad, ako dlho ste boli vystavení teplotám pod bodom mrazu a aká bola teplota počas vystavenia?

V závislosti od závažnosti vašich príznakov môže váš poskytovateľ urobiť zobrazovacie vyšetrenie, napríklad röntgenové vyšetrenie, aby sa pozrel pod kožu na poškodenie tkaniva.

Čo je príznakom trvalého poškodenia kože v dôsledku omrzlín?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám oznámi, či je vaše poškodenie kože trvalé alebo nie. Príznakom toho, že máte dočasné poškodenie kože, je prítomnosť jasných pľuzgierov. Ak máte pľuzgiere naplnené krvou, môžete mať trvalé poškodenie. Ak vaša pokožka sčernelá alebo je tmavšia ako váš prirodzený odtieň pokožky, je to znak vážneho poškodenia tkaniva. V takom prípade môže byť potrebný chirurgický zákrok na odstránenie poškodenej kože, aby sa zabránilo sekundárnym infekciám alebo gangréne.

Ako sa liečia omrzliny?

Liečba omrzlín sa líši v závislosti od štádia.

Ak sa u vás prejavia príznaky omrzlín, choďte do interiéru alebo si nájdite úkryt, aby ste sa dostali mimo mrazivých teplôt, ak je to možné. Ďalej vykonajte tieto kroky na zahriatie postihnutej pokožky:

  • Jemne si vyzlečte oblečenie do chladného počasia, ako sú rukavice alebo topánky. Mali by ste si tiež odstrániť všetky šperky, ako sú prstene alebo hodinky, ak sa nachádzajú v blízkosti postihnutej oblasti kože. Ak je vaše oblečenie mokré, oblečte si suché oblečenie.
  • Postihnutú pokožku vložte do kúpeľa s teplou (nie horúcou) vodou. Pôjde o pomalé zohrievanie, ktoré môže trvať najmenej 30 minút.
  • Na postihnuté miesto na koži položte prikrývku. Neoblievajte si pokožku prikrývkami, pretože by to mohlo prerušiť krvný obeh a zabrániť prietoku krvi do postihnutých tkanív.
  • Vyhnite sa aplikácii tepla priamo na pokožku, aby ste predišli popáleninám.

Ak máte príznaky povrchových alebo hlbokých omrzlín, ktoré sú druhým a tretím štádiom omrzlín, okamžite navštívte poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, ktorý vás ošetrí. Pri omrzlinách je rozhodujúci čas. Pri omrzlinách môžete pociťovať silnú bolesť, keď sa vaša pokožka rozmrazí.

Pri liečbe omrzlín vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti:

  • Zvýši vašu telesnú teplotu vo vlažnej vode alebo priložením teplých, vlhkých obkladov na pokožku až na 30 minút.
  • Na omrznutú pokožku vám priloží sterilné obväzy na rany, pričom prsty na rukách a nohách drží oddelene, aby sa zabránilo ich treniu.
  • Vyskúšajte prietok krvi v postihnutej oblasti tela. Ak máte omrzliny tretieho stupňa, váš lekár vás môže napojiť aj na infúziu (ihla, ktorá sa zavedie do žily na ruke a dodáva tekutiny), aby sa zlepšil váš krvný obeh.
  • Podá vám antibiotiká a lieky proti bolesti, napríklad ibuprofén (Advil®, Motrin®).
  • Rehydratujú vaše telo podaním vody (omrzliny dehydratujú vaše tkanivá).
  • Poskytnú vám kyslíkovú terapiu. Pri extrémnych omrzlinách vám lekár môže nariadiť dýchanie čistého kyslíka v miestnosti pod tlakom. Táto liečba, nazývaná hyperbarická kyslíková terapia, pomáha niektorým ľuďom rýchlejšie sa uzdraviť zvýšením hladiny kyslíka v krvi.

Potrebujem operáciu omrzlín?

V prípade závažných prípadov omrzlín môže byť potrebné, aby váš lekár po vyliečení vykonal chirurgický zákrok na odstránenie odumretej kože a tkaniva. Môže trvať niekoľko dní alebo dokonca mesiacov, kým sa určí, či potrebujete operáciu. Chirurgovia možno budú musieť odstrániť (amputovať) prsty na rukách alebo nohách, ak vám odumrelo tkanivo alebo ak sa u vás vytvorí gangréna.

Môžem omrzliny liečiť doma?

Ak máte omrzliny alebo omrzliny, mali by ste vyhľadať zdravotníckeho pracovníka. Ak sa nachádzate v odľahlej oblasti alebo nemôžete ísť hneď do nemocnice, môžete podniknúť kroky na ošetrenie omrzlín doma, aby ste zabránili poškodeniu kože a tkanív. Vašou prioritou je zabezpečiť, aby ste zostali v teple. Mali by ste si nájsť úkryt a zabrániť otepleniu a opätovnému zamrznutiu vášho tela, ktoré môže spôsobiť vážnejšie poškodenie kože. Ak sa chcete zahriať, postupujte podľa týchto krokov:

  • Odložte si všetko mokré oblečenie a oblečte si suché oblečenie.
  • Poranené miesto mierne nadvihnite.
  • Pokožku zohrejte namočením omrznutého miesta do teplej vody s teplotou približne 98,6 F až 102,2 F (37 C až 39 C). Môže byť ťažké určiť teplotu vody, pretože vaša pokožka môže byť znecitlivená. Ak máte k dispozícii teplomer, použite ho. Keď sa vaša pokožka opäť cíti mäkká alebo po najmenej 30 minútach, môžete ju prestať zohrievať.
  • Omrznuté miesto si zakryte čistou látkou. Ak máte omrznuté prsty na rukách alebo nohách, zabaľte každý z nich osobitne. Uistite sa, že ich držíte oddelene, aby ste predišli stresu alebo tlaku. Vyhnite sa tesnému obtočeniu prstov na rukách a nohách, aby ste umožnili ľahký krvný obeh.
  • Počas rozmrazovania sa snažte miestom vôbec nehýbať. Vyhnite sa chôdzi po omrznutých prstoch alebo chodidlách.
  • Neotierajte si omrznuté miesta, pretože trenie tvrdej alebo znecitlivenej kože môže spôsobiť poškodenie tkaniva.

Počas rozmrazovania môžete pociťovať bolesť. Je to normálne. Môžete užívať voľnopredajné lieky proti bolesti podľa pokynov vášho lekára.

Ako môžem zabrániť omrzlinám?

Tu je niekoľko tipov na prevenciu omrzlín:

  • Vyhnite sa pobytu vonku: Keď je vonku zima, snažte sa zostať doma.
  • Obmedzte svoje výlety: Ak už musíte ísť von, snažte sa to obmedziť na 10 alebo 15 minút a potom sa na niekoľko hodín vráťte dovnútra.
  • Pred odchodom von sa teplo oblečte: Vždy, keď viete, že budete v nízkych teplotách, sa vhodne oblečte. Oblečenie si navrstvite. Noste teplé ponožky, hrubú čiapku, palčiaky a ťažký šál cez tvár, uši a ústa.
  • Noste vetruvzdorné a nepremokavé oblečenie: Noste oblečenie určené na ochranu pred nepriaznivým počasím a na udržanie tepla v oblasti hlavy a krku.
  • Neprerušujte si krvný obeh: Uistite sa, že vaše topánky a oblečenie nie sú príliš tesné. To môže spôsobiť zlý krvný obeh. Neustále sa hýbte, aby ste udržali dobrý prietok krvi.

Pri cestovaní v chladnom počasí majte vždy so sebou telefón. Je to vaše záchranné lano k lekárskej pomoci, ak sa vám stane nehoda alebo uviaznete na ceste. Nakoniec si do vozidla pribaľte súpravu pre prípad núdze v aute. Takto budete mať pripravenú prvú pomoc, jedlo a vodu, rukavice, topánky a prikrývky vždy, keď sa počasie zhorší.

 

Aké sú komplikácie omrzlín?

Komplikácie omrzlín sú možné. Ak omrzliny pokračujú aj po prvom štádiu (omrzliny), môžu mať dlhodobé vedľajšie účinky vrátane:

  • Poškodenie nervov (neuropatia).
  • Silné potenie.
  • Väčšia citlivosť na chlad.
  • Omrzlinová artritída, stuhnutosť rúk a nôh.
  • Zmena farby pokožky.
  • Poškodenie nechtov alebo strata nechtov.
  • Zjazvenie.

Je tiež pravdepodobnejšie, že sa vám omrzliny po ich vzniku zopakujú.

Závažné komplikácie omrzlín môžu zahŕňať:

  • Gangréna.
  • Sekundárna infekcia.
  • Amputácia.
  • Poškodenie šliach, svalov a kostí.

Ďalšie časté otázky

Aký je rozdiel medzi omrzlinami a omrzlinami?

Omrzliny (pernio) sú zapálené škvrny na koži, ktoré vznikajú po vystavení chladnému vzduchu. Tento stav nie je rovnaký ako omrzliny. Omrzliny sú poškodenie kože v dôsledku vystavenia sa nízkym teplotám. Hlavným rozdielom medzi oboma stavmi je teplota. Teploty pod 32 F alebo 0 C spôsobujú omrzliny a vyžadujú si okamžitú lekársku pomoc. Chladné alebo nízke teploty nad 33 F alebo 1 C spôsobujú omrzliny, ktoré zvyčajne samé odoznejú.

Aký je rozdiel medzi omrzlinami a podchladením?

K omrzlinám dochádza, keď časť vášho tela zamrzne, čím sa poškodia kožné bunky a tkanivá. Podobne ako ľad pokrývajúci čelné sklo, aj vaša pokožka pri omrzlinách stvrdne a zmení farbu.

Kpodchladeniu dochádza, keď teplota vášho tela klesne pod 35 C (95 F). Vaša normálna telesná teplota je približne 37 C (98,6 F). Podchladenie je závažnejšie a má rozsiahlejšie účinky na vaše telo ako omrzliny, ktoré postihujú len určité časti tela (sú lokalizované).

Podchladenie aj omrzliny môžete dostať súčasne. Obe sú lekárskymi núdzovými situáciami.

Záver

Zostaňte v bezpečí vnútri alebo sa uistite, že sa všetci teplo obliekajú vždy, keď príde chladné počasie. Nielenže sa budete cítiť pohodlnejšie, ale pomôžete aj ochrániť seba a svojich blízkych pred omrzlinami a všetkými vážnymi zdravotnými rizikami, ktoré sú s nimi spojené. Ak ste v mrazivých podmienkach vystavení chladu dlhšie ako pol hodiny a myslíte si, že môžete mať omrzliny, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.