Ochorenia tráviaceho traktu

Obsah:

  • Čo sú to ochorenia tráviaceho traktu?
  • Dá sa ochoreniam tráviaceho traktu predchádzať?

GERD, hnačka a rakovina hrubého čreva sú príklady gastrointestinálnych ochorení. Pri vyšetrení niektorých ochorení sa nepreukáže, že by s tráviacim traktom bolo niečo v poriadku, ale napriek tomu sa objavia príznaky. Iné ochorenia majú príznaky a v tráviacom trakte sú tiež viditeľné nepravidelnosti. Väčšine gastrointestinálnych ochorení možno predchádzať a/alebo ich liečiť.

Čo sú to ochorenia tráviaceho traktu?

Gastrointestinálne ochorenia postihujú váš tráviaci trakt (GI) od úst až po konečník. Existujú dva typy: funkčné a štrukturálne. Niektoré príklady zahŕňajú kolitídu, otravu jedlom, intoleranciu laktózy a hnačku.

Aké sú funkčné ochorenia tráviaceho traktu?

Funkčné ochorenia sú tie, pri ktorých tráviaci trakt pri vyšetrení vyzerá normálne, ale nepohybuje sa správne. Sú to najčastejšie problémy postihujúce tráviaci trakt (vrátane hrubého čreva a konečníka). Častými príkladmi sú zápcha, syndróm dráždivého čreva (IBS), nevoľnosť, plynatosť, nadúvanie a hnačka.

Váš tráviaci trakt a jeho motilitu (schopnosť udržiavať sa v pohybe) môže narušiť mnoho faktorov vrátane:

  • Strava s nízkym obsahom vlákniny.
  • Nedostatok pohybu.
  • Cestovanie alebo iné zmeny v bežnom živote.
  • Konzumácia veľkého množstva mliečnych výrobkov.
  • Stres.
  • Odolávanie nutkaniu na stolicu, prípadne kvôli hemoroidom.
  • Nadmerné užívanie liekov proti hnačke, ktoré časom oslabujú pohyby črevného svalstva nazývané motilita.
  • Užívanie antacidových liekov obsahujúcich vápnik alebo hliník.
  • Užívanie niektorých liekov (najmä antidepresív, tabletiek železa a silných liekov proti bolesti, ako sú narkotiká).
  • Tehotenstvo.

Niektorí ľudia majú tiež zvýšenú citlivosť orgánov tráviaceho traktu (viscerálna precitlivenosť). To môže spôsobiť, že pociťujú bolesť alebo nepríjemné pocity, aj keď orgány fungujú normálne.

Aké sú štrukturálne ochorenia gastrointestinálneho traktu?

Štrukturálne gastrointestinálne ochorenia sú tie, pri ktorých vaše črevo pri vyšetrení vyzerá abnormálne a tiež nefunguje správne. Niekedy je potrebné štrukturálnu abnormalitu chirurgicky odstrániť. Medzi bežné príklady štrukturálnych ochorení tráviaceho traktu patria striktúry, stenózy, hemoroidy, divertikulárna choroba, polypy hrubého čreva, rakovina hrubého čreva a zápalové ochorenia čreva.

Aké sú niektoré z bežných ochorení tráviaceho traktu, ktoré poskytovatelia zdravotnej starostlivosti liečia?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí sa špecializujú na gastrointestinálne ochorenia, sa nazývajú gastroenterológovia. Chirurgovia, ktorí sa špecializujú na gastrointestinálne ochorenia, sa nazývajú kolorektálni chirurgovia (proktológovia). Medzi najčastejšie ochorenia, ktoré liečia, patria:

Zápcha

Zápcha, ktorá je funkčným problémom, spôsobuje, že máte ťažkosti s vyprázdňovaním (alebo vyprázdňovaním stolice), stolica je zriedkavá (menej ako trikrát týždenne) alebo neúplná. Zápcha často súvisí s nedostatočným množstvom „hrubej“ alebo vlákniny v strave alebo s narušením vášho pravidelného režimu alebo stravy.

Zápcha spôsobuje, že sa počas stolice namáhate. Môže spôsobiť malú, tvrdú stolicu a niekedy aj problémy s konečníkom, ako sú trhliny alebo hemoroidy. Zápcha je zriedkavo znakom toho, že máte vážnejšie zdravotné ťažkosti.

Zápchu si môžete liečiť doma:

  • Zvýšením množstva vlákniny a vody v strave.
  • Pravidelným cvičením a zvyšovaním intenzity cvičenia podľa toho, ako to tolerujete.
  • Pohybom čriev, keď máte nutkanie (odolávanie nutkaniu spôsobuje zápchu).

Ak tieto metódy liečby nezaberajú, môžu byť užitočné preháňadlá. Vždy sa riaďte pokynmi uvedenými na vašom preháňadle, ako aj radami vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Syndróm dráždivého čreva (IBS)

Syndróm dráždivého čreva (nazývaný aj spastické hrubé črevo, dráždivé hrubé črevo, IBS alebo nervózny žalúdok) je funkčný stav, pri ktorom sa vaše črevné svaly sťahujú viac alebo menej často ako „normálne“. Niektoré potraviny, lieky a emocionálny stres sú niektoré faktory, ktoré môžu spustiť IBS.

Medzi príznaky IBS patria:

  • Bolesti brucha a kŕče.
  • Nadmerná plynatosť.
  • Nadúvanie.
  • Zmena črevných návykov, napríklad tvrdšia, voľnejšia alebo naliehavejšia stolica ako zvyčajne.
  • Zápcha a/alebo hnačka.

IBS môžete liečiť doma:

  • Vyhýbanie sa nadmernému množstvu kofeínu.
  • Zvýšením obsahu vlákniny v strave.
  • Sledovaním potravín, ktoré spúšťajú IBS (a vyhýbaním sa týmto potravinám).
  • Minimalizovať stres alebo sa naučiť iné spôsoby zvládania stresu.
  • Užívanie liekov podľa predpisu vášho lekára.
  • Vyhýbanie sa dehydratácii a dobré zavodňovanie počas dňa.
  • Kvalitný odpočinok/spánok.
Hemoroidy

Hemoroidy sú rozšírené žily v análnom kanáli. Ide o štrukturálne ochorenie. Sú spôsobené chronickým nadmerným tlakom pri napínaní počas stolice, pretrvávajúcou hnačkou alebo tehotenstvom. Existujú dva typy hemoroidov: vnútorné a vonkajšie.

Vnútorné hemoroidy sú krvné cievy na vnútornej strane vášho análneho otvoru. Keď v dôsledku napínania spadnú do konečníka, podráždia sa a začnú krvácať. Nakoniec môžu vnútorné hemoroidy klesnúť natoľko, že sa vyvrátia (prepadnú alebo vyčnievajú) von z konečníka.

Liečba zahŕňa:

  • Zlepšenie črevných návykov (napríklad vyhýbanie sa zápche, nenamáhanie sa počas vyprázdňovania a pohyb čriev, keď máte nutkanie).
  • Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti použije na odstránenie ciev podväzujúce pásky.
  • Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti ich odstráni chirurgicky. Chirurgický zákrok je potrebný len u malého počtu ľudí s veľmi veľkými, bolestivými a pretrvávajúcimi hemoroidmi.

Vonkajšie hemoroidy sú žily, ktoré ležia tesne pod kožou na vonkajšej strane konečníka. Niekedy po napínaní vonkajšie hemoroidálne žily prasknú a pod kožou sa vytvorí krvná zrazenina. Tento veľmi bolestivý stav sa nazýva „hromada“.

Liečba zahŕňa odstránenie zrazeniny a žily v lokálnej anestézii a/alebo odstránenie samotného hemoroidu.

Análne trhliny

Análne trhliny sú tiež štrukturálnym ochorením. Sú to trhliny alebo praskliny v sliznici konečníka. Najčastejšou príčinou análnej trhliny je vylučovanie veľmi tvrdej alebo vodnatej stolice. Trhlina v sliznici konečníka odhaľuje pod ňou sa nachádzajúce svaly, ktoré kontrolujú prechod stolice cez konečník a von z tela. Análna trhlina je jedným z najbolestivejších problémov, ktoré môžete mať, pretože obnažené svaly sú podráždené pôsobením stolice alebo vzduchu. To vedie k intenzívnej pálivej bolesti, krvácaniu alebo kŕčom po stolici.

Prvotná liečba análnych trhlín zahŕňa lieky proti bolesti, vlákninu na zníženie výskytu veľkých, objemných stolíc a sedacie kúpele (sedenie v niekoľkých centimetroch teplej vody). Ak táto liečba nezmierni vašu bolesť, môže byť potrebná operácia na odstránenie trhliny.

Perianálne abscesy

Perianálne abscesy, tiež štrukturálne ochorenie, môžu vzniknúť, keď sa upchajú malé análne žľazy, ktoré sa otvárajú na vnútornej strane konečníka, a baktérie vždy prítomné v týchto žľazách spôsobia infekciu. Keď sa vytvorí hnis, vznikne absces. Liečba zahŕňa vypustenie abscesu, zvyčajne v lokálnej anestézii v ordinácii poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.

Análna fistula

Po vypustení abscesu často nasleduje análna fistula - opäť štrukturálne ochorenie. Je to abnormálny, rúrkovitý priechod z análneho kanála do otvoru v koži v blízkosti otvoru konečníka. Odpadové látky z tela putujúce análnym kanálom sú odvádzané cez tento malý kanálik a von cez kožu, čo spôsobuje svrbenie a podráždenie. Fistuly tiež spôsobujú odtok, bolesť a krvácanie. Zriedkavo sa zahoja samé a zvyčajne je potrebný chirurgický zákrok na vypustenie abscesu a „uzavretie“ fistuly.

Divertikulárne ochorenie

Divertikulózajeprítomnosť malých výbežkov (divertiklov) v svalovej stene hrubého čreva, ktoré sa tvoria v oslabených oblastiach čreva. Zvyčajne sa vyskytujú v esovitej časti hrubého čreva, v oblasti s vysokým tlakom v dolnej časti hrubého čreva. Divertikulárne ochorenie je veľmi časté a v západných kultúrach sa vyskytuje u 10 % ľudí nad 40 rokov a u 50 % ľudí nad 60 rokov. Často je spôsobená príliš malým množstvom hrubej vlákniny v strave. Divertikulóza sa niekedy môže vyvinúť/prechádzať do divertikulitídy

Komplikácie divertikulárnej choroby sa vyskytujú približne u 10 % ľudí s vývodmi. Patrí k nim infekcia alebo zápal vo vakoch (divertikulitída), ktoré môžu viesť ku krvácaniu a obštrukcii. Liečba divertikulitídy zahŕňa liečbu zápchy a niekedy aj antibiotiká, ak je naozaj závažná. Chirurgický zákrok je potrebný ako posledná možnosť u tých, ktorí majú výrazné komplikácie na odstránenie postihnutého chorého úseku hrubého čreva.

Polypy hrubého čreva a rakovina

Každoročne je u 130 000 Američanov diagnostikovaná rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá je druhou najčastejšou formou rakoviny v Spojených štátoch. Našťastie, vďaka pokroku vo včasnom odhalení a liečbe je rakovina hrubého čreva a konečníka jednou z najliečiteľnejších foriem tohto ochorenia. Pomocou rôznych skríningových testov je možné ochoreniu predchádzať, odhaliť ho a liečiť dlho pred objavením sa príznakov.

Význam skríningu kolorektálneho karcinómu

Takmer všetky druhy rakoviny hrubého čreva a konečníka začínajú ako polypy hrubého čreva, nezhubné (nerakovinové) výrastky v tkanivách vystieľajúcich hrubé črevo a konečník. Rakovina vzniká, keď tieto polypy rastú a abnormálne bunky sa vyvíjajú a začínajú napádať okolité tkanivo. Odstránenie polypov môže zabrániť vzniku rakoviny hrubého čreva. Takmer všetky predrakovinové polypy sa dajú bezbolestne odstrániť počas kolonoskopického vyšetrenia. Ak sa rakovina hrubého čreva nezachytí v počiatočnom štádiu, môže sa rozšíriť do celého tela. Pokročilejšia rakovina si vyžaduje zložitejšie chirurgické techniky.

Väčšina včasných foriem kolorektálneho karcinómu nespôsobuje príznaky, preto je skríning obzvlášť dôležitý. Keď sa príznaky objavia, rakovina už môže byť značne pokročilá. Medzi príznaky patrí krv na stolici alebo primiešaná do stolice, zmena bežných črevných návykov, zúženie stolice, bolesť brucha, strata hmotnosti alebo neustála únava.

Väčšina prípadov kolorektálneho karcinómu sa zistí jedným zo štyroch spôsobov:

  • Skríningom ľudí so stredným rizikom kolorektálneho karcinómu od veku 45 rokov.
  • Skríningom ľudí s vyšším rizikom kolorektálneho karcinómu (napríklad ľudí s rodinnou anamnézou alebo osobnou anamnézou polypov alebo rakoviny hrubého čreva).
  • Vyšetrením čreva u pacientov s príznakmi.
  • Náhodným nálezom pri bežnej prehliadke.

Včasné odhalenie je najlepšou šancou na vyliečenie.

Kolitída

Existuje niekoľko typov kolitídy, čo sú stavy, ktoré spôsobujú zápal čreva. Patrí medzi ne:

  • Infekčná kolitída.
  • Ulcerózna kolitída (príčina neznáma).
  • Crohnova choroba (príčina neznáma).
  • Ischemická kolitída (spôsobená nedostatočným prívodom krvi do hrubého čreva).
  • Radiačná kolitída (po rádioterapii).

Kolitída môže spôsobiť hnačku, krvácanie z konečníka, kŕče v bruchu a urgenciu (častú a okamžitú potrebu vyprázdniť črevá). Liečba závisí od diagnózy, ktorá sa stanoví kolonoskopiou a biopsiou.

Dá sa ochoreniam tráviaceho traktu predchádzať?

Mnohým črevným ochoreniam možno predchádzať alebo ich minimalizovať dodržiavaním zdravého životného štýlu, dodržiavaním správnych črevných návykov a absolvovaním skríningu na rakovinu.

Kolonoskopické vyšetrenie sa odporúča pacientom s priemerným rizikom vo veku 45 rokov. Ak máte v rodine výskyt rakoviny hrubého čreva a konečníka alebo polypov, kolonoskopiu možno odporučiť v mladšom veku. Zvyčajne sa kolonoskopia odporúča o 10 rokov mladšiemu členovi rodiny, ktorý bol postihnutý. (Napríklad, ak bol vášmu bratovi diagnostikovaný kolorektálny karcinóm alebo polypy vo veku 45 rokov, vy by ste mali začať so skríningom vo veku 35 rokov).

Ak máte príznaky kolorektálneho karcinómu, mali by ste sa ihneď poradiť so svojím zdravotníckym pracovníkom. Medzi najčastejšie príznaky patria:

  • Zmena normálnych črevných návykov.
  • Krv na stolici alebo v stolici, ktorá je buď svetlá, alebo tmavá.
  • Nezvyčajné bolesti brucha alebo plynatosť.
  • Veľmi úzka stolica.
  • Pocit, že črevo sa po vylúčení stolice úplne nevyprázdnilo.
  • Nevysvetliteľný úbytok hmotnosti.
  • Únava.
  • Anémia (nízky krvný obraz).

Iné typy gastrointestinálnych ochorení

Existuje mnoho ďalších gastrointestinálnych ochorení. O niektorých sa tu hovorí, ale iné tu nie sú zahrnuté. Medzi ďalšie funkčné a štrukturálne ochorenia patrí peptická vredová choroba, gastritída, gastroenteritída, celiakia, Crohnova choroba, žlčové kamene, inkontinencia stolice, intolerancia laktózy, Hirschsprungova choroba, brušné zrasty, Barrettov pažerák, zápal slepého čreva, poruchy trávenia (dyspepsia), črevná pseudoobštrukcia, pankreatitída, syndróm krátkeho čreva, Whippleova choroba, Zollingerov-Ellisonov syndróm, malabsorpčné syndrómy a hepatitída.