Obezita

Obsah:

  • Čo je obezita?
  • Je obezita definovaná vašou hmotnosťou?
  • Aké sú tri typy obezity?
  • Čo je to "morbídna" obezita?
  • Ako sa hodnotí detská obezita?
  • Príznaky a príčiny obezity
  • Ako sa diagnostikuje obezita?
  • Ako sa lieči obezita?
  • Ako môžem predchádzať obezite?
  • Záver

Obezita sa bežne definuje ako príliš veľká telesná hmotnosť. BMI 30 alebo viac je obvyklým kritériom pre obezitu u dospelých. BMI 40 alebo viac sa považuje za ťažkú (predtým "morbídnu") obezitu. Detská obezita sa meria podľa rastových tabuliek.

Obezita má priamy a nepriamy vplyv na mnohé telesné systémy.

Čo je obezita?

Obezita je komplexné, chronické ochorenie s viacerými príčinami, ktoré vedú k nadmernému množstvu telesného tuku a niekedy aj k zhoršeniu zdravotného stavu. Samotný telesný tuk samozrejme nie je choroba. Keď má však vaše telo príliš veľa tuku navyše, môže to zmeniť jeho fungovanie. Tieto zmeny sú postupné, môžu sa časom zhoršovať a môžu viesť k nepriaznivým zdravotným následkom.

Dobrou správou je, že môžete zlepšiť svoje zdravotné riziká tým, že sa zbavíte časti nadbytočného telesného tuku. Aj malé zmeny hmotnosti môžu mať veľký vplyv na vaše zdravie. Nie každá metóda chudnutia je vhodná pre každého. Väčšina ľudí sa pokúšala schudnúť viac ako raz. A udržať si váhu je rovnako dôležité ako ju vôbec zhodiť.

Je obezita definovaná vašou hmotnosťou?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti bežne používajú na definovanie obezity v bežnej populácii index telesnej hmotnosti (BMI). BMI meria priemernú telesnú hmotnosť v pomere k priemernej telesnej výške. Všeobecne sa dá povedať, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti spájajú BMI 30 alebo vyšší s obezitou. Hoci má BMI svoje obmedzenia, je to ľahko merateľný ukazovateľ a môže vás upozorniť na zdravotné riziká súvisiace s obezitou.

Príkladom obmedzení sú kulturisti a športovci, ktorí majú viac svalov a môžu mať vyššie skóre BMI, aj keď majú nízku hladinu tuku. Je tiež možné mať obezitu pri "normálnej" hmotnosti. Ak je vaša telesná hmotnosť priemerná, ale percento telesného tuku je vysoké, môžete mať rovnaké zdravotné riziká ako niekto s vyšším BMI.

Zdravotníci tiež pozorovali etnické rozdiely v tom, koľko kilogramov navyše môžu rôzni ľudia nosiť, kým to ovplyvní ich zdravie. Napríklad ľudia ázijského pôvodu majú väčšiu pravdepodobnosť zdravotných rizík pri nižšom BMI a ľudia čiernej pleti majú väčšiu pravdepodobnosť zdravotných rizík pri vyššom BMI.

Ďalším spôsobom hodnotenia obezity je meranie obvodu pása. Ak máte viac telesného tuku okolo pása, ste štatisticky viac ohrození chorobami súvisiacimi s obezitou. Riziko sa stáva významným, keď je váš obvod pása väčší ako 35 palcov u ľudí priradených pri narodení k ženám alebo 40 palcov u ľudí priradených pri narodení k mužom.

Aké sú tri typy obezity?

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti klasifikujú obezitu do tried podľa toho, aká je závažná. Používajú na to BMI. Ak je váš BMI medzi 25,0 a 29,9 kg/m², zaradia vás do kategórie nadváhy. Existujú tri všeobecné triedy obezity, ktoré poskytovatelia zdravotnej starostlivosti používajú na posúdenie toho, aká liečba môže byť pre každého človeka najlepšia. Patria medzi ne:

  • Trieda obezity I: BMI 30 až <35 kg/m².
  • Obezita II. triedy: BMI 35 až <40 kg/m².
  • Obezita III. triedy: BMI 40+ kg/m².

Čo je to "morbídna" obezita?

"Morbídna obezita" je zastaraný termín pre obezitu III. triedy. V lekárskom jazyku "morbidita" znamená súvisiace zdravotné riziká. Lekári označovali obezitu triedy III ako "morbídnu", pretože s najväčšou pravdepodobnosťou prichádzala so súvisiacimi zdravotnými problémami. Tento termín však vyradili z dôvodu jeho negatívnych konotácií.

Ako sa hodnotí detská obezita?

Zdravotnícki pracovníci používajú na výpočet obezity u detí aj BMI, ale vypočítavajú ho vzhľadom na vek dieťaťa a pridelené pohlavie. Dieťa staršie ako 2 roky môže byť diagnostikované ako obézne, ak je jeho BMI vyšší ako 95 % jeho rovesníkov v rovnakej kategórii. Rôzne rastové grafy môžu uvádzať mierne odlišné priemery BMI v závislosti od populácie, ktorej sú vzorkou.

Príznaky a príčiny obezity

Ako obezita ovplyvňuje moje telo?

Obezita ovplyvňuje vaše telo mnohými spôsobmi. Niektoré sú jednoducho mechanickým dôsledkom väčšieho množstva telesného tuku. Môžete napríklad jasne vymedziť hranicu medzi vyššou hmotnosťou vášho tela a vyšším tlakom na vašu kostru a kĺby. Iné účinky sú jemnejšie, napríklad chemické zmeny v krvi, ktoré zvyšujú riziko cukrovky, srdcových ochorení a mŕtvice.

Niektoré účinky ešte stále nie sú dobre známe. Napríklad pri obezite sa zvyšuje riziko niektorých druhov rakoviny. Nevieme prečo, ale existuje. Štatisticky obezita zvyšuje riziko predčasnej smrti zo všetkých príčin. Z rovnakého dôvodu štúdie ukazujú, že tieto riziká môžete výrazne zlepšiť, ak schudnete aj malé množstvo hmotnosti (5 až 10 %).

Metabolické zmeny

Váš metabolizmus je proces premeny kalórií na energiu, ktorá poháňa funkcie vášho tela. Keď má vaše telo viac kalórií, ako dokáže využiť, premieňa dodatočné kalórie na lipidy a ukladá ich do tukového tkaniva (telesného tuku). Keď vám dôjde tkanivo, do ktorého sa ukladajú lipidy, zväčšujú sa samotné tukové bunky. Zväčšené tukové bunky vylučujú hormóny a iné chemické látky, ktoré vyvolávajú zápalovú reakciu.

Chronický zápal má mnoho nepriaznivých účinkov na zdravie. Jedným zo spôsobov, ako ovplyvňuje váš metabolizmus, je prispievanie k inzulínovej rezistencii. To znamená, že vaše telo už nedokáže používať inzulín na účinné znižovanie hladiny glukózy a lipidov v krvi (cukrov a tukov v krvi). Vysoká hladina cukru v krvi a lipidov v krvi (cholesterolu a triglyceridov) prispieva aj k vysokému krvnému tlaku.

Tieto kombinované rizikové faktory sa spoločne nazývajú metabolický syndróm. Sú zoskupené do jednej skupiny, pretože majú tendenciu sa navzájom posilňovať. Zároveň posilňujú ďalšie zvyšovanie telesnej hmotnosti a sťažujú chudnutie a udržiavanie úbytku hmotnosti. Metabolický syndróm je spoločným faktorom obezity a prispieva k mnohým súvisiacim ochoreniam vrátane:

  • Diabetes 2. typu. Obezita konkrétne zvyšuje riziko cukrovky 2. typu sedemnásobne u ľudí, ktorým boli pri narodení priradení muži, a 12-násobne u ľudí, ktorým boli pri narodení priradené ženy. Riziko sa zvyšuje o 20 % za každý ďalší bod na stupnici BMI. Znižuje sa aj pri úbytku hmotnosti.
  • Kardiovaskulárne ochorenia. Vysoký krvný tlak, vysoká hladina cholesterolu, vysoká hladina cukru v krvi a zápaly sú rizikovými faktormi kardiovaskulárnych ochorení vrátane ischemickej choroby srdca, kongestívneho zlyhania srdca, srdcového infarktu a mŕtvice. Tieto riziká sa zvyšujú ruka v ruke s BMI. Kardiovaskulárne ochorenia sú celosvetovo aj v USA hlavnou príčinou úmrtí, ktorým sa dá predísť.
  • Tukové ochorenie pečene. Nadbytočné tuky, ktoré cirkulujú v krvi, sa dostávajú do pečene, ktorá je zodpovedná za filtrovanie krvi. Keď sa v pečeni začne ukladať nadbytočný tuk, môže to viesť k chronickému zápalu pečene (hepatitíde) a dlhodobému poškodeniu pečene (cirhóze).
  • Ochorenie obličiek. Vysoký krvný tlak, cukrovka a ochorenie pečene patria medzi najčastejšie faktory, ktoré prispievajú k chronickému ochoreniu obličiek.
  • Žlčové kamene. Vyššia hladina cholesterolu v krvi môže spôsobiť hromadenie cholesterolu v žlčníku, čo vedie k vzniku cholesterolových žlčových kameňov a potenciálnych žlčníkových ochorení.

Priame účinky

Nadbytok telesného tuku môže preťažovať orgány dýchacieho systému a spôsobovať stres a záťaž na pohybový aparát. To prispieva k:

  • astme.
  • Spánkovej apnoe.
  • Syndrómu hypoventilácie pri obezite.
  • Osteoartritíde.
  • Bolesti chrbta.
  • Dna.

Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb má každý tretí dospelý človek s obezitou aj artritídu. Štúdie ukázali, že na každých 5 kg prírastku hmotnosti sa riziko artritídy kolena zvyšuje o 36 %. Dobrou správou je, že spolu s cvičením môže zníženie hmotnosti o 10 % výrazne znížiť bolesť súvisiacu s artritídou a zlepšiť kvalitu vášho života.

Nepriame účinky

Obezita sa spája aj nepriamo:

  • Pamäťou a poznávaním vrátane zvýšeného rizika Alzheimerovej choroby a demencie.
  • neplodnosťou žien a komplikáciami pri tehotenstve.
  • Depresiou a poruchami nálady.
  • Niektoré druhy rakoviny vrátane rakoviny pažeráka, pankreasu, hrubého čreva, prsníka, maternice a vaječníkov.

Čo spôsobuje obezitu?

Na najzákladnejšej úrovni je obezita spôsobená konzumáciou väčšieho množstva kalórií, ako dokáže vaše telo využiť. Prispieva k tomu mnoho faktorov. Niektoré faktory sú u vás individuálne. Iné sú zabudované v štruktúre našej spoločnosti, či už na národnej, miestnej alebo rodinnej úrovni. Prevencia obezity si v istom zmysle vyžaduje vedomé pôsobenie proti týmto viacerým faktorom.

Medzi faktory, ktoré môžu zvyšovať spotrebu kalórií, patria:

  • Rýchle a rýchle občerstvenie. V komunitách a rodinách, kde sú vysoko spracované rýchle a rýchle občerstvenie základom stravy, je ľahké skonzumovať veľa kalórií. Tieto potraviny majú vysoký obsah cukru a tuku a nízky obsah vlákniny a iných živín, čo môže spôsobiť, že budete mať väčší hlad. Ich zložky podporujú návykové stravovacie návyky. V niektorých komunitách to môžu byť jediné druhy potravín, ktoré sú ľahko dostupné, a to z dôvodu ceny aj dostupnosti. Centrá pre kontrolu chorôb odhadujú, že 40 % domácností v Amerike žije viac ako kilometer od predajní zdravých potravín.
  • Cukor je vo všetkom. Potravinársky priemysel nie je určený na udržiavanie nášho zdravia. Je navrhnutý tak, aby predával výrobky, na ktorých sa staneme závislí a budeme ich chcieť kupovať viac. Vysoko na tomto zozname výrobkov sú sladkosti a sladké nápoje, ktoré nemajú žiadnu výživovú hodnotu a majú veľa pridaných kalórií. Ale aj štandardné potraviny majú vysoký obsah pridaného cukru, aby boli atraktívnejšie a návykové. Je to také bežné, že to zmenilo naše chuťové očakávania.
  • Marketing a reklama. Všadeprítomná reklama presadzuje spracované potraviny, sladkosti a sladké nápoje, teda výrobky, ktoré potrebujeme najmenej, ale ktoré priemysel potrebuje, aby sme kupovali najviac. Reklama vytvára dojem, že tieto výrobky sú normálnou a nevyhnutnou súčasťou každodenného života. Reklama zohráva veľkú úlohu aj pri predaji alkoholu, ktorý dodáva veľa prázdnych kalórií.
  • Psychologické faktory. Nuda, osamelosť, úzkosť a depresia sú v modernej spoločnosti bežné a môžu viesť k prejedaniu sa. Môžu viesť najmä k jedeniu určitých druhov potravín, ktoré aktivujú centrá potešenia v našom mozgu, potravín, ktoré majú tendenciu byť kalorickejšie. Jesť, aby sme sa cítili lepšie, je prvotný ľudský inštinkt. Vyvinuli sme sa, aby sme si našli jedlo, a evolúcia nás nedobehla do takej hojnosti jedla, akú majú teraz západné spoločnosti.
  • Hormóny. Hormóny regulujú naše signály hladu a sýtosti. Tieto regulačné procesy môže narušiť mnoho vecí vrátane bežných vecí, ako je stres a nedostatok spánku, a menej bežných vecí, ako sú genetické odchýlky. Hormóny môžu spôsobiť, že budete mať chuť na ďalšie jedlo, aj keď už nepotrebujete žiadne kalórie. Môžu spôsobiť, že je ťažké určiť, kedy už máte dosť.
  • Niektoré lieky. Lieky, ktoré užívate na liečbu iných ochorení, môžu prispievať k priberaniu. Patria medzi ne antidepresíva, steroidy, lieky proti záchvatom, lieky na cukrovku a betablokátory.

Medzi faktory, ktoré môžu znížiť množstvo kalórií, ktoré vydávame, patria:

  • Kultúra obrazovky. Keďže práca, nakupovanie a spoločenský život sa stále presúvajú na internet, trávime čoraz viac času pred telefónmi a počítačmi. Streamovanie médií a sledovanie filmov umožňujú dlhé hodiny sedavej zábavy.
  • Zmeny v pracovnej sile. So zmenami v priemysle, ktoré smerujú k automatizácii a počítačom, teraz viac ľudí pracuje za stolom ako na nohách. Zároveň pracujú dlhšie.
  • Únava. Sedavý spôsob života má efekt snehovej gule. Štúdie ukazujú, že čím dlhšie sedíte, tým ste unavenejší a menej motivovaní. Sedenie spôsobuje stuhnutie tela a prispieva k bolestiam, ktoré odrádzajú od pohybu. Spôsobuje tiež celkový stres, ktorý zvyšuje únavu.
  • Dizajn okolia. Mnohým ľuďom chýbajú miestne miesta na aktívny pohyb, či už z dôvodu dostupnosti alebo bezpečnosti. Viac ako polovica Američanov nebýva vo vzdialenosti do pol míle od parku. Možno nežijú v susedstvách, kde sa dá chodiť pešo, a možno nevidia, že ostatní v ich komunitách sú aktívni v každodennom živote. Ak neexistuje možnosť verejnej dopravy, väčšina ľudí môže cestovať len autom.
  • Trendy v oblasti starostlivosti o deti. Deti trávia menej času hrou vonku ako kedysi. Trávia viac času v uzavretých zariadeniach starostlivosti o deti, ktoré nemusia mať dostatočný priestor alebo vybavenie na fyzickú aktivitu. Čiastočne je to spôsobené kultúrnymi trendmi, ktoré nepovažujú za bezpečné, aby sa deti hrali vonku bez dozoru. Je to spôsobené aj nedostatočným prístupom k verejným priestorom a nedostatočným prístupom ku kvalitnej starostlivosti o deti. Mnohé prostredia starostlivosti o deti nahrádzajú voľnú hru televíziou.
  • Zdravotné postihnutie. Dospelí a deti s telesným a mentálnym postihnutím sú najviac ohrození obezitou. Môžu k tomu prispieť fyzické obmedzenia a nedostatok primeraného špecializovaného vzdelávania a prostriedkov.

Ako sa diagnostikuje obezita?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám pri návšteve zmeria hmotnosť, výšku a obvod pása.

Dôležitejšie je, že keď prídete k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti na ošetrenie, bude chcieť poznať celý váš zdravotný príbeh. Bude sa vás pýtať na vaše zdravotné ťažkosti, lieky a zmeny hmotnosti v minulosti. Budú chcieť vedieť aj o vašich súčasných stravovacích, spánkových a pohybových návykoch a stresových faktoroch a o tom, či ste v minulosti vyskúšali nejaké programy na zníženie hmotnosti. Môžu sa opýtať na zdravotnú anamnézu vašej biologickej rodiny.

Vyšetria aj vaše vitálne funkcie meraním srdcovej frekvencie a krvného tlaku a počúvaním srdca a pľúc. Môžu vám urobiť krvný test na kontrolu hladiny glukózy a cholesterolu v krvi a vyšetriť, či nemáte problémy s hormónmi. Tento kompletný profil použijú na diagnostiku vašej obezity a všetkých súvisiacich ochorení, ktoré môžete mať.

Ako sa lieči obezita?

Váš kompletný zdravotný profil určí váš individuálny plán liečby. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa najskôr zameria na vaše najnaliehavejšie zdravotné problémy a potom bude nasledovať dlhodobý plán na zníženie hmotnosti. Niekedy vám môže odporučiť rýchle zmeny s okamžitým účinkom, napríklad zmenu liekov. Celkový plán liečby bude postupnejší a pravdepodobne bude zahŕňať mnoho faktorov. Keďže každý človek je iný, môže si vyžadovať niekoľko pokusov a omylov, aby ste zistili, ktoré terapie pre vás najlepšie fungujú. Štúdie opakovane ukázali, že intenzívne, tímové programy s častou osobnou komunikáciou medzi poskytovateľom a vami sú najúspešnejšie pri pomoci ľuďom schudnúť a udržať si hmotnosť.

Váš plán liečby môže zahŕňať:

zmeny v stravovaní

Zmeny v stravovaní, ktoré vy osobne potrebujete urobiť, aby ste schudli, budú individuálne pre vás. Niektorým ľuďom môže prospieť zníženie veľkosti porcií alebo občerstvenia medzi jedlami. U iných môže ísť skôr o zmenu toho, čo jedia, ako toho, koľko jedia. Takmer každému môže prospieť, ak bude jesť viac rastlín. Ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a strukoviny majú zvyčajne nižší obsah tuku a vyšší obsah vlákniny a mikroživín. Sú výživnejšie a po zjedení menšieho množstva kalórií sa môžete cítiť sýtejší a spokojnejší.

Zvýšená aktivita

Každý už počul, že strava aj pohyb sú dôležité pri chudnutí a udržiavaní hmotnosti. Cvičenie však nemusí znamenať členstvo v posilňovni. Už len chôdza v miernom tempe je jedným z najúčinnejších druhov cvičenia na chudnutie. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti odporúčajú len 30 minút päť dní v týždni. Každodenná prechádzka v čase obeda alebo pred či po práci môže priniesť skutočný rozdiel.

Behaviorálne terapie

Poradenstvo, podporné skupiny a metódy, ako je kognitívno-behaviorálna terapia, môžu zohrávať úlohu pri podpore vašej cesty za znížením hmotnosti. Tieto metódy môžu pomôcť prestaviť váš mozog tak, aby podporoval pozitívne zmeny. Môžu vám tiež pomôcť zvládať stres a riešiť emocionálne a psychologické faktory, ktoré môžu pôsobiť proti vám. Snaha o zníženie hmotnosti a chudnutie nás ovplyvňuje na mnohých úrovniach, preto môže byť užitočné mať podporu po ľudskej aj praktickej stránke.

Lieky

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť lieky, ktoré môžete používať v kombinácii s inými liečebnými postupmi. Lieky nie sú úplnou odpoveďou na chudnutie, ale môžu ho pomôcť riešiť z iného uhla pohľadu. Napríklad lieky na potlačenie chuti do jedla môžu zachytiť niektoré cesty do mozgu, ktoré ovplyvňujú váš hlad. Pre niektorých ľudí to môže byť malý kúsok skladačky, ale pre iných to môže byť väčší kúsok.

Chirurgický zákrok na zníženie telesnej hmotnosti

Ak vám bola diagnostikovaná obezita III. triedy, bariatrická operácia môže byť pre vás možnosťou. Chirurgický zákrok je závažným, ale veľmi účinným riešením dlhodobého a výrazného zníženia hmotnosti. Funguje tak, že mení vašu biológiu, a nie iba vašu myseľ alebo vaše návyky. Všetky bariatrické chirurgické zákroky určitým spôsobom menia váš tráviaci systém. Obmedzujú počet kalórií, ktoré môžete skonzumovať a prijať. Menia aj hormonálne faktory vo vašom tráviacom systéme, ktoré ovplyvňujú váš metabolizmus a hlad.

Medzi zákroky bariatrickej chirurgie patria:

  • Žalúdočný rukáv (sleeve gastrectomy).
  • Žalúdočná bandáž (LAP band).
  • Žalúdočný bypass (Roux-en-Y).
  • Duodenálny switch.

Ako môžem predchádzať obezite?

Predchádzať obezite je jednoduchšie ako ju liečiť, keď sa už prejaví. Keď si vaše telo stanoví nový vysoký "set point", bude ho považovať za vašu novú základnú hmotnosť. Vaše telo sa snaží modulovať signály hladu a výdaj energie tak, aby si udržalo rovnakú telesnú hmotnosť napriek vašim zámerom schudnúť.

Ak ste si u seba alebo u svojho dieťaťa všimli v poslednom čase nárast hmotnosti alebo ak sa v rodine vyskytla obezita, možno budete chcieť podniknúť kroky, aby ste zasiahli skôr ako neskôr. Preskúmanie vašich návykov a vykonanie primeraných zmien teraz vám môže pomôcť predísť budúcim problémom s obezitou a chudnutím.

Napríklad:

  • Urobte malú obetu. Máte každodenný zvyk podávať rýchle občerstvenie alebo si doprajete sladký nápoj, ktorý obsahuje veľa kalórií? Zvážte jeho nahradenie. Len 150 kalórií denne navyše môže za rok predstavovať až 10 kíl navyše. To sa rovná jednému vrecúšku zemiakových lupienkov alebo len dvom dvakrát plneným Oreos.
  • Pridajte malú aktivitu. Prípadne zvážte, čo by ste mohli urobiť, aby ste minuli ďalších 150 kalórií za deň. Napríklad choďte na túru alebo používajte eliptický trenažér 25 minút, alebo vezmite psa na 35-minútovú rýchlu prechádzku.
  • Nakupujte zámerne. Zásobte sa doma zdravými potravinami a sladkosti a pochúťky si nechajte na špeciálne príležitosti, keď si vyjdete von. Plnohodnotné potraviny obsahujú viac vlákniny a majú nižší glykemický index, takže nespôsobujú prudký nárast a pokles hladiny cukru v krvi tak, ako to robia spracované pochutiny.
  • Pestujte si celkovú pohodu. Znížte čas strávený pri obrazovke, choďte von a na prechádzku. Zvládajte stres a snažte sa dostatočne spať, aby ste udržali hladinu hormónov pod kontrolou. Zamerajte sa skôr na pozitívne zmeny a zdravé aktivity než na to, ako vaše úsilie ovplyvní vašu hmotnosť.

Záver

Možno ste sa stretli s predsudkom, že obezita je osobná voľba alebo morálne zlyhanie. Ak hľadáte lekársku radu v súvislosti s obezitou, je pravdepodobné, že ste sa ju už niekoľkokrát pokúsili zvládnuť sami.

Dobrou správou je, že s pokračujúcim výskumom prinášajú prelomové objavy v medicíne stále novú nádej na liečbu obezity. Možno bude potrebné trochu skúmať, kým narazíte na ten správny recept pre vás, ale spolu so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti môžete vziať svoje zdravie späť do vlastných rúk. Aj malé zníženie hmotnosti môže zlepšiť vaše zdravie takmer na všetkých úrovniach a zo zdravej stravy a zmeny životného štýlu môžete mať celoživotný úžitok.