Nafúknuté brucho

Obsah:

  • Čo je nafúknuté brucho?
  • Čo spôsobuje nadúvanie brucha?
  • Starostlivosť a liečba nafuknutého brucha
  • Ako môžem zabrániť nadúvaniu brucha?
  • Záver

 

Nafúknuté brucho je napäté, plné a často bolestivé. Nadúvanie môžete pociťovať, aj keď nemáte nafúknuté brucho. Nadúvanie je zvyčajne problémom tráviaceho traktu, hoci svoju úlohu zohrávajú aj hormóny a stres. Niekedy ide o skrytý zdravotný stav.

Čo je nafúknuté brucho?

Nafúknuté brucho je predovšetkým pocit napätia, tlaku alebo plnosti v bruchu. Môže, ale nemusí ho sprevádzať viditeľne nafúknuté (opuchnuté) brucho. Tento pocit môže byť od mierne nepríjemného až po intenzívne bolestivý. Zvyčajne po určitom čase zmizne, ale u niektorých ľudí ide o opakujúci sa problém. Tráviace problémy a hormonálne výkyvy môžu spôsobovať cyklické nadúvanie. Ak vaše nafúknuté brucho nezmizne, mali by ste vyhľadať lekársku starostlivosť, aby sa určila príčina.

Prečo mám nafúknutý žalúdok?

Najčastejšou príčinou bolesti žalúdka a nadúvania je nadbytok črevných plynov. Ak sa vám po jedle nafúkne žalúdok, môže ísť o problém s trávením. Môže ísť o jednoduchú príčinu, ako je príliš rýchle jedenie, alebo môžete mať potravinovú intoleranciu či iné ochorenie, ktoré spôsobuje hromadenie plynov a obsahu tráviaceho traktu. Váš menštruačný cyklusjeďalšou častou príčinou dočasného nadúvania. Niekedy môže nafúknutý žalúdok naznačovať vážnejší zdravotný stav.

Ako časté je nadúvanie žalúdka?

Na občasné nadúvanie brucha sa sťažuje 10 až 25 % inak zdravých ľudí. Až 75 % opíše svoje príznaky ako stredne závažné až závažné. Približne 10 % ľudí tvrdí, že ich zažíva pravidelne. U ľudí s diagnostikovaným syndrómom dráždivého čreva (IBS) to môže byť až 90 %. Až 75 % žien pociťuje nadúvanie pred a počas menštruácie. Iba 50 % ľudí, ktorí pociťujú nadúvanie, uvádza aj nafúknuté brucho.

Čo spôsobuje nadúvanie brucha?

Plyn

Plyn je prirodzeným vedľajším produktom trávenia, ale príliš veľa črevného plynu znamená, že vaše trávenie nie je v poriadku. Plyny síce môžete prijímať prehĺtaním vzduchu alebo pitím sýtených nápojov, ale tieto plyny väčšinou unikajú grganím skôr, ako sa dostanú do čriev. Plyny v črevách vznikajú najmä pri trávení sacharidov črevnými baktériami v procese nazývanom fermentácia.

Ak prebieha príliš veľké kvasenie, je to preto, že príliš veľa sacharidov nebolo prirodzene vstrebaných skôr v procese trávenia, než sa dostali k týmto črevným baktériám. To môže mať niekoľko príčin. Možno ste jednoducho zjedli príliš veľa a príliš rýchlo na správne trávenie. Alebo môžete mať špecifickú potravinovú intoleranciu alebo gastrointestinálne (GI) ochorenie. Medzi možné príčiny patria napr:

  • Malabsorpcia sacharidov. Mnoho ľudí má ťažkosti s trávením určitých sacharidov (cukrov). Medzi najčastejších vinníkov patrí laktóza, fruktóza a sacharidy v pšenici a fazuli. Môžete mať intoleranciu alebo len všeobecné ťažkosti, ktoré spôsobujú, že vaše telo viac bojuje s ťažšími sacharidmi. Výživový špecialista alebo špecialista na gastrointestinálny trakt vám môže pomôcť izolovať vašu citlivosť na stravu.
  • Nadmerný rast baktérií v tenkom čreve (SIBO). K tomu dochádza, keď sa črevné baktérie z hrubého črevaprelejú do tenkého čreva. Premnoženie týchto baktérií môže zahltiť aj iné baktérie, ktoré ich majú vyvažovať. Niektoré baktérie skutočne absorbujú plyny produkované inými, ale príliš veľa jedného druhu a nedostatok iného druhu môže túto rovnováhu narušiť.
  • Funkčné poruchy trávenia. IBS a funkčná dyspepsia sa diagnostikujú vtedy, keď vaše telo z nevysvetliteľných príčin viac zápasí s trávením. Príznaky často zahŕňajú plynatosť a nadúvanie po jedle. Dávajte si pozor na klasické alarmujúce príznaky, ako sú hnačka alebo zápcha, nevoľnosť, vracanie, horúčka, krvácanie, anémia a neúmyselné chudnutie.
  • Viscerálna precitlivenosť. Niektorí ľudia majú pocit, že sú plynatí a nafúknutí, aj keď je ich objem plynov normálny. Tento stav často koreluje s IBS a inými poruchami, ktoré sa týkajú nervových dráh medzi črevom a mozgom. U niektorých ľudí sa dokonca vyvinie svalová hyperreakcia s cieľom vytvoriť v brušnej dutine viac miesta pre plyn (abdominofrenická dyssynergia). Ich brušné svaly sa v prítomnosti plynu uvoľňujú a vystupujú smerom von, aj keď je skutočný objem normálny.

Obsah tráviaceho traktu

Môže ísť o tuhé látky, tekutiny a plyn. Tráviaci obsah sa môže hromadiť v tráviacom systéme, keď je v tráviacom trakte záloha alebo obmedzenie alebo keď sú svaly, ktoré pohybujú tráviacim obsahom, nejakým spôsobom oslabené. Akékoľvek nahromadenie tráviaceho obsahu pozdĺž tráviaceho traktu ponecháva menej priestoru na spracovanie normálneho množstva plynu. V brušnej dutine zostáva menej miesta aj pre iné veci vrátane obehových tekutín a tuku, čo spôsobuje, že sa všetko cíti tesnejšie. Príčiny hromadenia môžu byť nasledovné:

  • Zápcha. Môžete mať príležitostnú zápchu v dôsledku diéty alebo faktorov životného štýlu, alebo môžete mať chronickú zápchu v dôsledku základného ochorenia. Nahromadené výkaly v hrubom čreve spôsobujú, že nedávno strávená potrava zostáva dlhšie v črevách a čaká na zostup. Všetko sa zväčšuje, aby sa doň zmestil ďalší objem, čo vedie k nadúvaniu.
  • Obštrukcie čriev. Ak vaše črevá neobmedzujú nahromadené výkaly, môže ísť o niečo vážnejšie. Tlusté aj tenké črevo môžu zablokovať nádory, jazvy, zúženia, stenózy alebo prietrže. Zápalové ochorenia, ako je Crohnova choroba a divertikulóza, môžu poškodiť časti tenkého čreva a vytvoriť striktúry, ktoré zužujú priechod tráviaceho obsahu.
  • Poruchy pohyblivosti môžu spôsobovať zápchu alebo môžu jednoducho spôsobiť, že sa všetko pohybuje tráviacim traktom pomalšie. Zvyčajne ide o poruchy svalov a nervov, ktoré vnímajú tráviaci obsah v tráviacom trakte. Príkladom je črevná pseudoobštrukcia, stav, ktorý napodobňuje účinky obštrukcie, hoci žiadna nie je, gastroparéza, čiastočné ochrnutie žalúdočných svalov a dysfunkcia panvového dna.
  • Nedávny prírastok hmotnosti. Hmotnosť, ktorá sa zvýšila v priebehu posledného roka, má tendenciu ísť najprv do brucha. Ak ste pribrali desať a viac kilogramov, pravdepodobne to má vplyv na objem vášho brucha. To znamená menej priestoru pre normálne tráviace procesy, takže aj bežné jedlo môže počas trávenia spôsobiť pocit abnormálneho nadúvania. Niekedy sa s nárastom hmotnosti spája aj zadržiavanie vody, čo môže spôsobiť, že sa budete cítiť nafúknutí tekutinami v žalúdku aj inde.

Hormóny

Možno ste si všimli, že vaše nadúvanie žalúdka sa riadi iným cyklom - ani nie tak tráviacim cyklom, ale menštruačným cyklom. Ak áno, nie ste sami. Až 3 zo 4 žien tvrdia, že pred menštruáciou a počas nej pociťujú nadúvanie brucha. Nadúvanie je tiež častou sťažnosťou počas hormonálnych výkyvov v perimenopauze. Ženské hormóny si zaslúžia osobitnú zmienku, pokiaľ ide o nadúvanie brucha, pretože môžu ovplyvniť nadúvanie z mnohých hľadísk - tekutiny, plyny, spätný chod tráviaceho traktu - a tiež vašu citlivosť na tieto veci.

Po prvé, estrogén spôsobuje zadržiavanie vody. Keď estrogén stúpne a progesterón klesne, zaznamenáte nadúvanie z tekutín. To vám okrem zväčšeného objemu maternice tesne pred menštruáciou môže spôsobiť nafúknutý žalúdok. Hormóny však pôsobia aj na váš tráviaci systém. Estrogén a progesterón môžu spôsobovať črevné plyny každý tým, že buď spomalia, alebo zrýchlia vašu motilitu. Estrogénové receptory vo vašom tráviacom trakte ovplyvňujú aj vašu viscerálnu citlivosť - to, čo vám spôsobuje pocit nafúknutého brucha.

Ďalšie príčiny

Nadúvanie, ktoré prichádza a odchádza, má zvyčajne tráviaci, hormonálny alebo obidva dôvody. Tieto príčiny môžu tiež spôsobiť, že sa budete cítiť celkovo zle a unavene. Pokiaľ vaše príznaky nakoniec zmiznú, pravdepodobne nie sú vážne. Ak však nadúvanie žalúdka nemizne alebo sa zhoršuje, alebo ak máte iné príznaky vážneho ochorenia, napríklad horúčku alebo zvracanie, mali by ste vyhľadať lekársku pomoc, aby sa vylúčili iné zdravotné príčiny. Tie môžu zahŕňať:

  • Ascites. Ide o postupné hromadenie tekutiny v brušnej dutine. Zvyčajne je spôsobený ochorením pečene a niekedy zlyhaním obličiek alebo srdca.
  • Nedostatočnosť pankreasu. Ide o druh poruchy funkcie pankreasu, pri ktorej vaša slinivka brušná už nedokáže vytvárať dostatok tráviacich enzýmov, aby plnila svoju funkciu v procese trávenia.
  • Zápal žalúdka (gastritída) alebo čriev (enteritída). Ten je zvyčajne spôsobený bakteriálnou infekciou (obyčajne infekciouH. pylori ) alebo nadmerným pitím alkoholu. Môže tiež súvisieť s peptickými vredmi.
  • Rakovina (vaječníkov, maternice, hrubého čreva, pankreasu, žalúdka alebo mezentéria). Každoročné prehliadky u vášho lekára prvého kontaktu sú dôležité pre skríning rakoviny.

Starostlivosť a liečba nafuknutého brucha

Ako dlho trvá nafúknuté brucho?

Ak je vaše nadúvanie spôsobené niečím, čo ste zjedli alebo vypili, alebo výkyvmi hormónov, malo by sa začať zmierňovať v priebehu niekoľkých hodín až dní. Ak máte zápchu, nepominie, kým nezačnete kakať. Voda, cvičenie a bylinkové čaje môžu pomôcť podporiť všetky tieto veci. Ak to neprejde alebo sa to zhorší, vyhľadajte lekársku pomoc.

Čo zmierňuje nadúvanie?

To, čo prinesie úľavu z dlhodobého hľadiska, bude závisieť od príčiny vašich ťažkostí. Možno budete potrebovať odbornú diagnózu, aby ste prišli jej podstate na koreň. Ak však hľadáte domáce prostriedky, ktoré vám dnes uvoľnia žalúdok alebo zajtra zabránia nadúvaniu, môžete vyskúšať niekoľko vecí.

  • Bylinkové čaje vrátane mäty piepornej, harmančeka, zázvoru, kurkumy a feniklu môžu podporiť trávenie a pomôcť spracovať plyny. Púpavový čaj môže pomôcť zmierniť zadržiavanie vody.
  • Kapsuly s mätovým olejom sú prírodným protikŕčovým prostriedkom. To znamená, že pomáhajú uvoľniť črevné svaly. To vám môže pomôcť vypustiť uviaznuté hovienka a plyny, najmä ak vaše problémy pramenia z problémov s pohyblivosťou.
  • Bolo preukázané, že antacidá zmierňujú zápal v tráviacom trakte a pomáhajú ľahšiemu odchodu plynov. Antacidá často obsahujú účinnú látku simetikón, ktorá pôsobí na odchod plynov tým, že zoskupuje menšie plynové bubliny. Simetikón je dostupný aj samostatne.
  • Doplnky stravy s horčíkom pomáhajú neutralizovať žalúdočnú kyselinu a uvoľňovať črevné svaly. Horčík má prirodzený laxatívny účinok, ktorý môže byť z času na čas užitočný, ale ak ho používate príliš často, môže si naň zvyknúť.
  • Probiotiká môžu pomôcť doplniť alebo obnoviť rovnováhu črevných baktérií. Niektoré vám pomôžu v prvom rade lepšie stráviť potravu a iné môžu skutočne pomôcť absorbovať prebytočné plyny. Možno ich budete musieť užívať sústavne niekoľko dní alebo týždňov, aby ste skutočne spozorovali rozdiel.
  • Plevy psyllia sú obľúbeným vlákninovým doplnkom, ktorý vám môže pomôcť pravidelnejšie kakať. Vlákninové doplnky zavádzajte vždy postupne a s veľkým množstvom vody. Podľa potreby môžete použiť aj voľne predajné preháňadlá.
  • Pravidelné cvičenie so zameraním na posilnenie jadra tela môže pomôcť v boji proti nadúvaniu brucha.

Ako môžem zabrániť nadúvaniu brucha?

Ak je nadúvanie brucha spôsobené stravou alebo alkoholom, môžete mu pomôcť predchádzať určitými zmenami životného štýlu. Medzi dobré všeobecné zásady patria:

  • Jedzte dostatok vlákniny. Ak zvyčajne neprijímate veľa vlákniny v strave, mali by ste začať postupne, aby ste nezaťažili svoj systém. Vláknina bude spočiatku spôsobovať viac plynov, ale akonáhle sa začne preháňať tráviacim systémom, pomôže vám vyčistiť kvasiace výkaly, ktoré v ňom uviazli. Vláknina tiež vášmu telu prikáže piť viac vody a vďaka nej sa budete skôr cítiť sýti, aby ste sa neprejedli. V neposlednom rade je vláknina prebiotikum, ktoré pomáha vyživovať a podporovať dobré baktérie vo vašom čreve.
  • Pite dostatok vody. To podporí pohyblivosť pozdĺž celého tráviaceho traktu a zabráni tomu, aby trávená potrava bola príliš tvrdá a zhutnená na to, aby mohla prejsť. Voda vám tiež pomôže cítiť sa sýty medzi jedlami.
  • Cvičte. Cvičenie pomáha predchádzať zadržiavaniu vody a udržiava vaše črevá v pohybe. Môže tiež pomôcť zabrániť rýchlemu priberaniu na váhe, ktoré často smeruje priamo do brucha. Ak máte prácu za stolom, pravidelné cvičenie sa môže zdať náročnejšie, ale netreba naň veľa času - stačí nezabudnúť občas vstať a prejsť sa.
  • Vyhýbajte sa spracovaným potravinám. Spracované potraviny obsahujú málo vlákniny a veľa soli a tuku. Soľ spôsobuje zadržiavanie vody a tuk spomaľuje tráviaci proces, pretože trvá dlhšie, kým sa strávi. To všetko môže viesť k zápche a nadúvaniu. Spracované potraviny majú aj nízky obsah živín, takže po nich budete mať pocit hladu aj po tom, čo skonzumujete veľa kalórií. To vedie k ďalšiemu prejedaniu sa a zhoršovaniu problému.
  • Praktizujte uvedomelé stravovanie. Neponáhľajte sa dôkladne žuvať a prestaňte skôr, ako sa nasýtite. Pocit sýtosti je oneskorená reakcia, pretože chvíľu trvá, kým sa zjedené jedlo skutočne dostane do žalúdka. Väčšina ľudí zje dosť na to, aby sa nasýtili skôr, než to skutočne pocítia.
  • Všímajte si citlivosť. Či už ide o alkohol alebo konkrétne potraviny, už len venovanie pozornosti vám môže pomôcť všimnúť si, na ktoré zložky ste najcitlivejší. Niektorí ľudia si vedú potravinový denník a robia si poznámky, aby sledovali, ako sa po rôznych jedlách cítia. Môžete tiež skúsiť vyradiť potraviny jednu po druhej a všímať si, či pociťujete nejaký rozdiel vo svojich príznakoch.

Ak je príčinou vášho nafúknutého žalúdka niečo špecifickejšie, napríklad neznášanlivosť špecifických potravín, perimenopauza alebo zdravotný stav, možno budete potrebovať pomoc pri diagnostike, liečbe a prevencii. Medzi niektoré možnosti patrí napr:

  • Eliminačná diéta. Dietológ vám môže pomôcť viesť eliminačnú diétu, aby ste zistili svoju potravinovú citlivosť a dali tráviacemu systému šancu na uzdravenie. Zvyčajne to znamená, že počas krátkeho obdobia budete držať veľmi obmedzenú diétu a potom budete postupne pridávať určité druhy potravín, aby ste zistili, ako vaše telo reaguje. Pri nadúvaní je dobré vyskúšať diétu s nízkym obsahom FODMAP. FODMAP potraviny obsahujú všetky sacharidy, ktoré najčastejšie spôsobujú tráviace problémy, nadúvanie a plynatosť.
  • Vodíkový dychový test. Tento relatívne jednoduchý test je účinným spôsobom, ako vyšetriť niekoľko rôznych porúch trávenia vrátane špecifickej intolerancie cukrov a SIBO. Môžete ho absolvovať ambulantne alebo niekedy aj doma a výsledky budete mať do jedného alebo dvoch dní.
  • Cielené probiotiká. Ak vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti diagnostikuje SIBO alebo inú nerovnováhu črevných baktérií, môže vám pomôcť obnoviť váš mikrobióm opätovným zavedením špecifických baktérií, ktoré vám chýbajú, aby pomohli vyvážiť tie, ktoré dominujú.
  • Hormonálna liečba. Niektoré ženy nachádzajú úľavu od mesačného nadúvania a iných príznakov PMS užívaním hormonálnych antikoncepčných tabletiek. O výhodách a nevýhodách tabletiek sa môžete poradiť so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Niektoré ženy v perimenopauze nachádzajú úľavu od svojich príznakov pomocou doplnkového estrogénu a progesterónu. Poraďte sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste zistili, či je pre vás vhodná hormonálna substitučná liečba.
  • Biofeedback. Ide o druh terapie mysle a tela, ktorá vám môže pomôcť uvoľniť sa a preškoliť telesné funkcie. Biofeedback môže pomôcť predchádzať nafúknutému žalúdku, ak máte tendenciu pociťovať poruchy trávenia alebo zápchu ako reakciu na stres, alebo ak máte viscerálnu precitlivenosť a cítite sa nafúknutý, aj keď je vaše trávenie normálne.

Záver

Nafúknutý žalúdok nie je príjemný pocit. Hoci je to bežná skúsenosť a zvyčajne je dočasná, môže vás tento cyklus unaviť. Venovať tomuto problému trochu sústredenej pozornosti, aby ste zistili príčinu, sa môže oplatiť. Skúste si svoje príznaky a možné spúšťače zaznamenať do denníka. Zaznamenávajte si stravovacie, hormonálne a stresové faktory. V prípade pochybností prineste svoje poznámky odborníkovi, aby vám poskytol odborné poradenstvo. Rôzne faktory, ktoré prispievajú k nadúvaniu, môžu byť zložité a ťažko rozlíšiteľné, ale lekárske testy môžu pomôcť. Ako vždy, ak sú vaše príznaky pretrvávajúce alebo závažné, vyhľadajte lekársku pomoc.