Kolagénové peptidy

Obsah:

  • Čo sú kolagénové peptidy?
  • Čo robia kolagénové peptidy?
  • Typy kolagénu a kolagénových doplnkov
  • Vedľajšie účinky/riziká užívania kolagénových peptidov
  • Ako užívať kolagénové peptidyJe teplo pre kolagénové peptidy škodlivé? 
  • Čo hovorí výskum o účinnosti kolagénových doplnkov?
  • Záver

Ich každodenné užívanie môže pomôcť v boji proti príznakom starnutia

Celebrity prisahajú, že pridávanie kolagénových peptidov do ich každodenných smoothies ich udržiava mladými a šarmantnými. Ale čo sú vlastne kolagénové peptidy? A je tento zdanlivý prameň mladosti dostupný aj pre nás ostatných?

Čo sú kolagénové peptidy?

Kolagénové peptidy sú doplnok, ktorý môže pomôcť vášmu telu nahradiť stratený kolagén. Sú to malé, ľahko stráviteľné formy kolagénu, bielkoviny, ktorá sa prirodzene vyskytuje vo vašom tele.

Prečo je však kolagén dôležitý?

Kolagén zohráva dôležitú úlohu v zdraví vašej pokožky, kostí a spojivových tkanív, udržiava kĺby silné, robí pokožku pružnou a pomáha chrániť vaše orgány, ako aj plniť ďalšie funkcie. Jednoducho povedané, kolagén drží vaše telo pohromade.

Od 20. roku života však vaše telo začína kolagén strácať. Do 40. roku života pravdepodobne stratíte približne 1 % telesného kolagénu ročne a menopauza tento úbytok urýchľuje, čo prispieva k tvorbe vrások, stuhnutým kĺbom, opotrebovaným chrupavkám a zníženiu svalovej hmoty.

Kolagénové peptidy

Čo robia kolagénové peptidy?

Aj keď nie všetci sme obdarení genetikou, stále môžeme využiť potenciálne výhody kolagénových peptidov, žena uviedla, že si každé ráno pridáva odmerku do svojho smoothie, aby si udržala mladistvú pleť a pružné telo.

Užívanie kolagénových peptidov - známych aj ako hydrolyzovaný kolagén alebo kolagénový hydrolyzát - môže pomôcť predísť nežiaducim zdravotným ťažkostiam tým, že doplní časť zásob kolagénu v tele. Červený vysvetľuje, čo môžu pre vaše telo urobiť kolagénové doplnky, od pokožky až po zdravie čriev.

  1. Môže pomôcť udržať pružnosť pokožky

Nie je žiadnym tajomstvom, že s pribúdajúcim vekom je naša pokožka matnejšia a vráskavejšia. Kolagénové peptidy však môžu pomôcť poskytnúť starnúcej pokožke pomoc. „Pomáhajú spevniť pokožku a vypnúť ju, aby ste vyzerali o niečo mladšie.

Štúdie ukazujú, že kolagénové peptidy môžu skutočne spomaliť príznaky starnutia tým, že udržiavajú pokožku hydratovanú, čo zabraňuje tvorbe vrások.

  1. Môžu zmierniť bolesť kĺbov

Začínajú vám vŕzgať kĺby? Prirodzený kolagén vo vašom tele udržiava vaše kĺby pružné, čo znamená, že s poklesom produkcie kolagénu sa zvyšuje pravdepodobnosť vzniku problémov s kĺbmi, ako je napríklad osteoartróza.

„Kolagénové peptidy môžu pomôcť chrániť vaše väzy a šľachy, “takže stoja za vyskúšanie pre každého, kto má artritické bolesti alebo kto veľa cvičí.“ V štúdiách sa ukázalo, že kolagénové peptidy výrazne znižujú bolesť kĺbov u športovcov, starších ľudí a ľudí s degeneratívnym ochorením kĺbov.

  1. Pomáha posilňovať kosti a svaly

Osteoartróza, samozrejme, nie je jediným ochorením, ktoré môže prísť so starnutím. Rizikom je ajosteoporóza, ktorá oslabuje kosti.

Vaše kosti sú tvorené predovšetkým kolagénom, takže keď sa produkcia kolagénu v tele zníži, kosti sa oslabia a sú náchylnejšie na zlomeniny. Štúdie ukazujú, že užívanie kolagénových peptidov môže byť užitočné pri liečbe a prevencii osteoporózy.

Kolagén tiež tvorí až 10 % svalového tkaniva, takže kolagénové peptidy môžu byť užitočné aj pre ľudí so sarkopéniou (úbytok svalovej hmoty).

Typy kolagénu a kolagénových doplnkov

Kolagénové peptidy sa dodávajú vo forme tabliet aj prášku a zvyčajne sa vyrábajú z hovädzieho (hovädzie mäso) alebo bravčového (bravčové mäso) mäsa. K dispozícii sú aj morské kolagénové doplnky - vyrobené z rybej kože alebo šupín.

Aspoň zatiaľ neexistujú vegánske kolagénové doplnky, pretože samotný kolagén pochádza z kostí a kože zvierat.

Vedľajšie účinky/riziká užívania kolagénových peptidov

Dobré správy: Ak nie ste alergickí na ich zložky, nie sú známe žiadne vedľajšie účinky užívania kolagénových peptidov. Ako pri všetkom ostatnom, pozorne si skontrolujte etiketu, ale ak nemáte alergie, mali by ste kolagénové peptidy vyskúšať v poriadku.

 V najhoršom prípade nemusia fungovať - ale neexistuje žiadne skutočné riziko. „Je potrebný ďalší výskum celkového prínosu kolagénových peptidov, ale je dobre zdokumentované, že v správnych dávkach vám neuškodia,“ hovorí. „Takže ak máte pocit, že vám prospievajú, choďte do toho.“

Štúdie ukazujú, že môžete bezpečne užívať 2,5 až 15 gramov kolagénových peptidov denne. Nezabudnite si prečítať etiketu na kolagénových peptidoch, aby ste zistili, koľko ich dostanete na jednu odmerku, a správne dodržiavajte pokyny na dávkovanie, aby ste si ich mohli pridať do kávy, smoothies a proteínových kokteilov. Jedna až dve odmerky (alebo polievkové lyžice) sú zvyčajne štandardom.

Ako užívať kolagénové peptidy

Užívajte ich akýmkoľvek spôsobom, ktorý vám najviac vyhovuje, aby ste správne začali deň.

Kolagénové peptidy by sa po navlhčení nemali zmeniť na gumovité alebo gélové, čo znamená, že zmiznú vo vašich denných nápojoch bez zmeny chuti alebo konzistencie (hoci sú k dispozícii aj ochutené verzie). Ak zistíte, že sa vám tie vaše lepia - najmä v studených tekutinách - možno budete chcieť vyskúšať inú značku.

Je teplo pre kolagénové peptidy škodlivé?

Možno ste počuli, že teplo má negatívny vplyv na kolagénové peptidy, ale teplo na ne nemá vplyv, pokiaľ nie sú naozaj velmi horúce .

Takže určite neohrievajte kolagénové peptidy v peci na pizzu. Ale ak si ich práve dávate do horúcej šálky kávy, nemusíte sa obávať.

Čo hovorí výskum o účinnosti kolagénových doplnkov?

Chýbajú randomizované kontrolované štúdie doplnkov stravy. Niekoľko takýchto štúdií, ktoré boli vykonané, zistilo, že kolagénové peptidy sú pravdepodobne účinné na zlepšenie hydratácie a pružnosti pokožky. Sú pravdepodobne účinné aj na zmiernenie bolesti a zlepšenie funkcie kĺbov u ľudí s osteoartrózou kolena.

Záver

Kolagén zohráva dôležitú úlohu pri zabezpečovaní štruktúry, pevnosti a podpory v celom tele. Diskusia okolo užitočnosti kolagénových doplnkov pokračuje. Prínosy kolagénu sú možno v médiách viac medializované ako dôkazy, ktoré za nimi stoja. Na preukázanie skutočných zdravotných prínosov kolagénových doplnkov je potrebných viac publikovaných výskumných štúdií.

Medzitým môžete vždy pomôcť svojmu telu vytvárať kolagén prirodzene konzumáciou vyváženej stravy plnej zdravých potravín. Dobre vyvážená strava zahŕňa kuracie mäso, hovädzie mäso, ryby, mliečne výrobky, vajcia, fazuľu, listovú zeleninu, inú zeleninu, celozrnné výrobky a citrusové plody. Ak chcete zlepšiť poškodenie kolagénu v pokožke, nefajčite, vyhýbajte sa pasívnemu fajčeniu a každý deň používajte opaľovací krém.