Kleptománia

Obsah:

  • Čo je kleptománia?
  • Ako kleptománia ovplyvňuje moje telo?
  • Aké sú príznaky kleptománie?
  • Čo spôsobuje kleptomániu?
  • Ako sa kleptománia diagnostikuje?
  • Ako sa kleptománia lieči a existuje na ňu liek?
  • Ako môžem znížiť riziko vzniku kleptománie alebo jej úplne zabrániť?
  • Vyhliadky / prognóza  kleptománie 
  • Ako sa mám o seba postarať?
  • Záver

Kleptománia je duševné ochorenie, pri ktorom človek pociťuje nekontrolovateľnú potrebu kradnúť veci. Ľudia, ktorí trpia týmto stavom, sa môžu neúspešne snažiť nekonať a mnohí z nich pociťujú výčitky svedomia alebo vinu za krádež. Odborníci klasifikujú kleptomániu ako poruchu kontroly impulzov. Často sa dá liečiť liekmi, terapiou alebo oboma spôsobmi.

Čo je kleptománia?

Kleptománia je duševný stav, pri ktorom človek pociťuje neprekonateľnú, neodolateľnú túžbu kradnúť veci. Ľudia, ktorí trpia touto poruchou, vedia, že krádež je nesprávna a môže ich dostať do problémov, ale nedokážu sa zastaviť.

Ľudia, ktorí trpia kleptomániou, nekradnú z dôvodu nedostatku vôle, sebakontroly alebo charakterovej chyby. Namiesto toho ide o zdravotný stav, keď človek nemá schopnosť odolať nutkaniu kradnúť. Je bežné, že ľudia s kleptomániou pociťujú vinu, hanbu alebo stres z krádeže. Mnohí sa to snažia kompenzovať tým, že veci vrátia, darujú ich na charitu alebo sa vrátia a za veci zaplatia dodatočne.

Koho kleptománia postihuje?

Ženy a osoby, ktorým bola pri narodení priradená ženská pohlavná kategória (AFAB), majú trikrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať kleptomániu, ako muži a osoby, ktorým bol pri narodení priradený mužský pohlavný typ (AMAB). Môže sa vyskytnúť u ľudí takmer všetkých vekových kategórií, pričom prípady boli diagnostikované už vo veku 4 rokov a vo veku 77 rokov.

Ako častý je tento stav?

Kleptománia je zriedkavá. Odborníci odhadujú, že postihuje 0,3 % až 0,6 % populácie. Ľudia s kleptomániou tvoria 4 % až 5 % ľudí zatknutých za krádeže v obchodoch.

Ako kleptománia ovplyvňuje moje telo?

Váš mozog je ako neuveriteľne zložitý počítač so zložitou sieťou prepojení medzi jednotlivými oblasťami mozgu. Tieto spojenia vytvárajú obvody, ktoré váš mozog využíva na to, aby vám pomohol vytvárať myšlienky a premieňať tieto myšlienky na činy. Zakaždým, keď sa naučíte niečo nové, váš mozog vytvorí nový obvod.

Keď sa naučíte niečo nerobiť, váš mozog vytvorí okruh, ktorý bráni tomu, čo ste sa naučili nerobiť. Inhibície sú veľmi dôležité pre vaše prežitie a pohodu. Sú užitočné aj v sociálnych situáciách, pretože vám bránia robiť alebo hovoriť veci, o ktorých viete, že by ich ostatní ľudia považovali za neprijateľné.

Ľudia, ktorí trpia kleptomániou, vedia, že kradnúť je zlé a že by to nemali robiť. Napriek tomu, že to vedia, nedokážu si pomôcť. Zábrany u nich nefungujú tak, ako by mali. Neodrádzajú ich ani následky krádeže, napríklad zatknutie alebo väzenie.

Aké sú príznaky kleptománie?

Hlavným príznakom kleptománie je, že človek koná na základe neodolateľného nutkania alebo potreby kradnúť predmety alebo veci. To často zahŕňa jednu alebo viacero z nasledujúcich možností:

  • Predmety nie sú kradnuté z nutnosti alebo pre ich hodnotu.
  • Osoba pred krádežou pociťuje napätie alebo očakávanie, po ktorých bezprostredne nasleduje potešenie, úľava alebo iné pozitívne emócie.
  • Po odznení pozitívnych emócií väčšina ľudí s kleptomániou pociťuje vinu, hanbu alebo ľútosť.
  • Niektorí ľudia ukradnuté veci vyhodia, darujú ich iným alebo ich venujú na charitu. Menej často sa stáva, že človek ukradnuté veci hromadí, tajne ich vráti alebo ich vráti a zaplatí za ne.
  • Krádež nie je plánovaná a osoba s kleptomániou ju vykonáva sama. Väčšina ľudí, ktorí sú manželia s kleptomániou, to pred svojím manželským partnerom tají.

Čo spôsobuje kleptomániu?

Odborníci nevedia, prečo ku kleptománii dochádza. Existujú však dôkazy, ktoré poukazujú na niektoré možné príčiny.

  • Rozdiely v štruktúre mozgu. Ľudia s kleptomániou majú s väčšou pravdepodobnosťou určité rozdiely v štruktúre mozgu, najmä v oblastiach, ktoré riadia kontrolu impulzov a zábrany. Tieto rozdiely môžu naznačovať slabšie alebo menej prepojení v oblastiach ich mozgu, ktoré riadia zábrany.
  • Rozdiely v chemickom zložení mozgu. Váš mozog používa na komunikáciu a riadenie určitých procesov špecializované chemické látky známe ako neurotransmitery. Existujú prípady, keď sa u ľudí vyvinula kleptománia po tom, ako začali užívať lieky, ktoré ovplyvňujú neurotransmitery ich mozgu. Tieto prípady sú však zriedkavé a je potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby sa zistilo, prečo k tomu dochádza.
  • Ako príznak iných duševných ochorení. niektorí odborníci klasifikujú kleptomániu ako príznak, nie ako ochorenie. Je mimoriadne bežné, že ľudia s kleptomániou majú aj iné problémy s duševným zdravím, najmä úzkosť, depresiu, poruchy príjmu potravy, závislosti a poruchy užívania návykových látok. Majú tiež vyššie riziko sebapoškodzovania a samovrážd.
  • Genetika. Odborníci nevedia, či človek môže zdediť kleptomániu alebo či rodinná anamnéza zvyšuje riziko jej výskytu. Hoci ľudia s kleptomániou majú často v rodinnej anamnéze iné duševné poruchy - najmä úzkostné poruchy, poruchy nálady a poruchy užívania návykových látok - neexistuje žiadny pevný dôkaz, že je to genetické.

Je kleptománia nákazlivá?

Kleptománia nie je nákazlivá a nemôžete ju preniesť z človeka na človeka.

Ako sa kleptománia diagnostikuje?

Existuje päť kritérií, ktoré musí osoba spĺňať, aby poskytovateľ zdravotnej starostlivosti mohol diagnostikovať kleptomániu:

  • Opakované neúspešné pokusy nekradnúť a ukradnuté veci neboli vzaté preto, že ich osoba potrebovala alebo potrebovala niečo cenné na výmenu alebo výmenu za peniaze.
  • Pocit napätia alebo očakávania pred krádežou.
  • Pocit pozitívnych emócií (napríklad úľavy alebo potešenia) alebo pocit "opojenia" bezprostredne po krádeži.
  • Čin krádeže nie je emocionálnou reakciou (vykonanou z hnevu alebo z pomsty) a nedeje sa v dôsledku bludu (silne zakoreneného falošného presvedčenia) alebo halucinácie.
  • Iné duševné ochorenie, ako napríklad porucha správania, manické správanie alebo antisociálna porucha osobnosti, nie je lepším vysvetlením správania.

Aké testy sa vykonajú na diagnostikovanie kleptománie?

Neexistujú žiadne testy akéhokoľvek druhu, ktoré by mohli diagnostikovať kleptomániu. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti však môžu odporučiť testy na vylúčenie iných ochorení. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám najlepšie povie, či vám odporučí vykonať testy pre váš konkrétny prípad a prečo.

Ako sa kleptománia lieči a existuje na ňu liek?

Neexistuje žiadny štandardný spôsob liečby kleptománie a výskumy o tom, ktorá liečba funguje najlepšie, sú obmedzené. Čiastočne je to preto, že ľudia s kleptomániou zriedkavo sami vyhľadajú starostlivosť, čo znamená, že je ťažšie skúmať možné spôsoby liečby.

Najpravdepodobnejšie spôsoby liečby patria do dvoch hlavných kategórií:

  • Lieky. Opioidné antagonisty (ktoré blokujú účinky opioidných liekov) sú jednou z možností liečby prvej línie. Existuje výskum podporujúci ich účinnosť. Tieto lieky blokujú pozitívne emócie, ktoré človek pociťuje pri krádeži, čo by mu mohlo pomôcť odolať nutkaniu kradnúť. Medzi ďalšie možné lieky patria antidepresíva, lieky proti záchvatom alebo lítium.
  • Psychoterapia. Známa aj ako terapia duševného zdravia alebo behaviorálna terapia, ktorá zvyčajne zahŕňa pomoc človeku pochopiť, prečo robí určité veci, a potom mu pomáha vyvinúť spôsoby, ako toto správanie zmeniť alebo sa mu vyhnúť. Psychoterapia pri kleptománii môže mať rôzne formy, napríklad kognitívno-behaviorálnu terapiu (KBT), skupinovú terapiu alebo dokonca hypnózu.

Komplikácie/vedľajšie účinky liečby

Komplikácie možné pri liečbe závisia od mnohých faktorov vrátane toho, ktoré lieky človek užíva. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je najlepším zdrojom informácií o vedľajších účinkoch, ktoré sú pre vás možné alebo pravdepodobné, a o tom, čo môžete urobiť, aby ste im predišli alebo ich zvládli.

Ako sa mám o seba starať alebo ako mám zvládať svoje príznaky?

Kleptománia je duševný stav, ktorý nie je vždy ľahké diagnostikovať. Často sa tiež prekrýva s inými stavmi duševného zdravia. Niektoré z týchto iných stavov sú závažné alebo zvyšujú riziko sebapoškodzovania alebo samovraždy. Vzhľadom na tieto faktory by mal kleptomániu diagnostikovať a liečiť vyškolený, kvalifikovaný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.

Ako skoro po liečbe sa budem cítiť lepšie?

Čas, ktorý je potrebný na to, aby ste spozorovali zmeny vo svojom správaní alebo v tom, ako sa cítite, sa môže líšiť v závislosti od toho, aké lieky užívate, od typu terapie, ktorej sa zúčastňujete, a od ďalších skutočností. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti je najlepším zdrojom informácií o časovom pláne vášho zotavenia vrátane toho, kedy by ste mali začať pozorovať zmeny v tom, ako sa cítite.

Ako môžem znížiť riziko vzniku kleptománie alebo jej úplne zabrániť?

Kleptománia je duševný stav, ktorý sa vyskytuje nepredvídateľne a z dôvodov, ktorým odborníci stále úplne nerozumejú. Z tohto dôvodu nie je možné jej predchádzať alebo znížiť riziko jej vzniku.

Vyhliadky / prognóza  kleptománie 

Čo môžem očakávať, ak mám kleptomániu?

Kleptománia nie je nebezpečná, ale napriek tomu môže vážne ovplyvniť váš život. Ľudia s týmto ochorením často čelia právnym následkom, ak sú prichytení. Kleptománia môže spôsobiť aj osobné problémy, napríklad ťažkosti s udržaním si zamestnania alebo udržaním priateľstiev a problémových vzťahov.

Hoci kleptománia sama o sebe nie je nebezpečná, veľmi často sa vyskytuje s duševnými poruchami, ako sú úzkosť, depresia, obsedantno-kompulzívna porucha (OCD), poruchy príjmu potravy, poruchy užívania návykových látok a závislosti a ďalšie. Ľudia s kleptomániou majú vyššie riziko sebapoškodzovania a samovražedných myšlienok alebo pokusov o samovraždu.

Ako dlho trvá kleptománia?

Kleptománia je zvyčajne celoživotný stav, keď sa u človeka raz vyvinie. Ľudia, ktorí ňou trpia, tiež bežne zažívajú obdobia, keď pociťujú silnejšie alebo slabšie nutkanie kradnúť.

Aké sú vyhliadky kleptománie?

Hoci kleptománia je zvyčajne trvalý stav, ľudia môžu získať kontrolu nad týmito impulzmi a prestať kradnúť. Ľudia majú najväčšiu pravdepodobnosť, že sa im podarí tieto impulzy kontrolovať pomocou liečby a podpory. Čím dlhšie je človek bez liečby, tým je pravdepodobnejšie, že tento stav negatívne ovplyvní jeho život.

Ako sa mám o seba postarať?

Ak máte kleptomániu a liečite sa, môžete urobiť niekoľko vecí, aby ste sa o seba postarali:

  • Buďte úprimní k svojmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti o tom, čo prežívate. Je bežné, že ľudia s kleptomániou pociťujú vinu alebo hanbu. Úlohou vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti je pomôcť vám, nie vás súdiť. Úprimnosť im pomôže skôr vás diagnostikovať a liečiť.
  • Užívajte lieky, ak sú predpísané. lieky môžu pre niektorých ľudí s kleptomániou znamenať veľký rozdiel. Je dôležité, aby ste lieky užívali podľa predpisu. Nemali by ste prestať užívať lieky skôr, ako sa poradíte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Náhle vysadenie liekov na kleptomániu, najmä antidepresív, môže mať nepríjemné alebo dokonca nebezpečné účinky.
  • Navštívte svojho poskytovateľa/poskytovateľov zdravotnej starostlivosti podľa odporúčania. Kontrolné návštevy umožnia vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti uistiť sa, že vaše lieky (ak nejaké užívate) účinkujú tak, ako majú. Dôležité sú aj terapeutické návštevy, ktoré vám pomôžu naučiť sa zvládať tento stav.
  • Nájdite si stratégie, ako sa prispôsobiť. mnohí ľudia s kleptomániou môžu tento stav kompenzovať tým, že si nájdu spôsoby, ako sa vyhnúť pokušeniu kradnúť. Napríklad môžu nakupovať s inou osobou alebo na miestach, kde je ťažšie kradnúť. Poskytovateľ duševného zdravia - napríklad terapeut alebo poradca - vám môže pomôcť vymyslieť stratégiu, ktorá vám bude vyhovovať.

Čo môžem urobiť, ak blízka osoba vykazuje príznaky kleptománie alebo mi povie, že si myslí, že by ju mohla mať?

Ľudia s kleptomániou často vedia, že majú problém, ale boja sa vyhľadať pomoc. Často žijú s pocitmi hanby, viny a strachu z toho, čo si o nich pomyslia ostatní. Ak vám blízka osoba povie, že bojuje s príznakmi, ktoré by mohli byť kleptomániou, prejavuje tým veľkú dôveru a zraniteľnosť. Počúvať ich bez toho, aby ste ich súdili, môže mať veľký význam. Vedomie, že niekto je ochotný podporiť ich bez toho, aby ich odsudzoval, ich môže dokonca povzbudiť k tomu, aby vyhľadali lekársku starostlivosť.

Záver

Kleptománia je duševný stav, ktorý spôsobuje neodolateľné nutkanie kradnúť predmety alebo objekty. Ľudia, ktorí trpia týmto stavom, vedia, že kradnúť je nesprávne, a bežne pociťujú vinu alebo hanbu, ale napriek tomu sa nedokážu zastaviť. Kleptománia je skutočný zdravotný problém a ľudia, ktorí ňou trpia, nemajú schopnosť prestať.

Bez liečby majú ľudia s týmto stavom vysoké riziko právnych problémov, problémov vo vzťahoch alebo problémov spôsobených inými duševnými poruchami vrátane vyššieho rizika úmrtia samovraždou. Vďaka liečbe dokážu mnohí ľudia s týmto stavom odolať týmto impulzom alebo nájsť spôsoby, ako tento stav zvládnuť a prispôsobiť sa mu.