Jazvy

Obsah:

  • Čo sú jazvy?
  • Aké sú príznaky jazvy?
  • Aké sú typy jaziev?
  • Čo spôsobuje jazvy?
  • Ako sa diagnostikujú jazvy?
  • Liečba jaziev
  • Môžem predísť vzniku jaziev?
  • Blednú jazvy, zmenšujú sa alebo sú časom menej viditeľné?
  •  Záver

Jazvy vznikajú ako súčasť procesu hojenia v tele. Telo si vytvára tkanivo, aby opravilo poškodenú pokožku a uzavrelo medzery spôsobené zranením. Jazvy majú rôzne tvary a veľkosti. Môžu byť dôsledkom nehôd, popálenín, operácií, akné a chorôb. Väčšina jaziev časom zmizne. Viaceré ošetrenia môžu jazvy urobiť menej viditeľnými.

Čo sú jazvy?

Jazvy vznikajú ako súčasť procesu hojenia po porezaní alebo poškodení kože. Koža sa opravuje sama tým, že si vypestuje nové tkanivo, ktoré stiahne ranu a vyplní všetky medzery spôsobené poranením. Tkanivo jazvy sa skladá predovšetkým z bielkoviny nazývanej kolagén.

Jazvy vznikajú vo všetkých tvaroch a veľkostiach. Niektoré jazvy sú veľké a bolestivé, zatiaľ čo niektoré sú sotva viditeľné. Ľudia s tmavou pokožkou (najmä ľudia s africkým, ázijským alebo hispánskym pôvodom), ako aj ryšaví jedinci majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku keloidných jaziev. Keloidy sú vyvýšené jazvy, ktoré rastú a presahujú poranené miesto. V závislosti od ich veľkosti, typu a umiestnenia môžu vaše jazvy vyzerať nevzhľadne a môžu dokonca sťažovať pohyb.

Nie všetky jazvy si vyžadujú liečbu a mnohé časom vymiznú. Ak vás jazva trápi alebo spôsobuje bolesť, ošetrenie vám môže pomôcť.

Ako časté sú jazvy?

Takmer každému sa vytvorí nejaký typ jazvy, či už po nehode, chirurgickom zákroku, akné alebo chorobe, ako sú ovčie kiahne (varicella). Jazvy postihujú ľudí všetkých vekových kategórií a pohlaví.

Aké sú príznaky jazvy?

Keď sa jazva prvýkrát objaví na svetlejšej pokožke, je zvyčajne ružová alebo červená. Časom ružovkastá farba vybledne a jazva je o niečo tmavšia alebo svetlejšia ako farba pokožky. U ľudí s tmavou pokožkou sa jazvy často prejavujú ako tmavé škvrny. Niekedy jazvy svrbia a môžu byť bolestivé alebo citlivé.

Vzhľad jazvy závisí od viacerých faktorov vrátane:

  • Zranenia alebo udalosti, ktorá jazvu spôsobila, napríklad chirurgický zákrok, popálenie alebo silné akné.
  • Veľkosť, závažnosť a umiestnenie rany.
  • Liečby, ktorú ste podstúpili v súvislosti s ranou, napríklad stehov alebo obväzov.
  • Váš vek, gény, etnický pôvod a celkový zdravotný stav.

Aké sú typy jaziev?

Jazvy môžu vzniknúť kdekoľvek na koži. Existuje niekoľko typov jaziev vrátane:

  • Kontrakcia: Kontraktúrna jazva, ktorá často vzniká po popálení, spôsobuje napnutie (stiahnutie) kože. Tieto jazvy môžu sťažovať pohyb, najmä ak sa jazva dostane do svalov a nervov alebo sa vyskytuje nad kĺbom.
  • Vpadnutá (atrofická): Tieto vpadnuté jazvy sú často dôsledkom ovčích kiahní alebo akné. Vyzerajú ako zaoblené jamky alebo malé priehlbiny v koži. Nazývajú sa aj jazvy po ľadovej triešti a vznikajú najčastejšie na tvári. Jazvy po akné môžu byť s pribúdajúcim vekom výraznejšie, pretože koža časom stráca kolagén a pružnosť.
  • Plochá: Hoci môže byť spočiatku mierne vyvýšená, tento typ jazvy sa pri hojení splošťuje. Ploché jazvy sú často ružové alebo červené. Časom môžu byť o niečo svetlejšie alebo tmavšie ako okolitá koža.
  • Keloidy: Tieto jazvy sú vyvýšené nad povrch kože a rozširujú sa mimo poraneného miesta. Prerastené tkanivo jazvy sa môže zväčšiť a môže ovplyvňovať pohyb.
  • Zdvihnuté (hypertrofické): Hypertrofickú jazvu môžete cítiť, keď po nej prejdete prstom. Tieto vyvýšené jazvy sa môžu časom zmenšiť, ale nikdy sa úplne nezrovnajú. Na rozdiel od keloidov nerastú ani sa nerozširujú mimo poraneného miesta.
  • Strie: Keď sa koža rýchlo rozširuje alebo sťahuje, môže dôjsť k poškodeniu spojivového tkaniva pod kožou. Striečasto vznikajú počas tehotenstva, puberty alebo po priberaní či chudnutí. Zvyčajne sa objavujú na prsiach, bruchu, stehnách a hornej časti paží.

Zjazvené tkanivo sa môže vytvoriť aj vo vnútri tela. Vnútorné zjazvené tkanivo môže byť dôsledkom chirurgického zákroku (napríklad zrasty v brušnej dutine) a niektorých zdravotných stavov, ako je Ashermanov syndróm a Peyronieho choroba. Autoimunitné ochorenie, ako je sklerodermia, vytvára kožné zmeny pripomínajúce jazvy zo zápalu v koži.

Čo spôsobuje jazvy?

Jazvy sú súčasťou procesu hojenia v tele. Koža ako súčasť vášho imunitného systému je bariérou, ktorá vás chráni pred choroboplodnými zárodkami a inými škodlivými látkami. Keď je koža poškodená, telo si vytvára nové tkanivo z kolagénu, aby sa pomohlo znovu zaceliť.

Kolagén zohráva mnoho dôležitých úloh v celom vašom tele vrátane vypchávania pokožky a pomoci chrupavkám chrániť vaše kĺby. Keď vznikne jazva, kolagénové vlákna opravujú poškodenú pokožku a uzatvárajú všetky otvorené miesta. Nové tkanivo vás chráni pred infekciou.

Ako sa diagnostikujú jazvy?

Väčšinu jaziev môžete ľahko diagnostikovať sami tak, že budete sledovať oblasť kože, ktorá sa zahojila po zranení. Jazvy často vyzerajú tmavšie, svetlejšie alebo ružovejšie ako okolitá koža.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vykoná fyzikálne vyšetrenie, aby zhodnotil jazvu, ktorá spôsobuje problémy. Váš poskytovateľ sa pozrie na veľkosť, štruktúru a farbu jazvy, aby určil jej typ. Liečba sa líši v závislosti od typu jazvy, jej umiestnenia, toho, čo ju spôsobilo, a od toho, ako dlho ju máte.

Liečba jaziev

Dajú sa jazvy liečiť?

Viaceré spôsoby liečby môžu jazvy zmenšiť alebo urobiť menej nápadnými. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť jednu liečbu alebo ich kombináciu. Liečba jaziev závisí od viacerých faktorov vrátane:

  • typu, veľkosti a umiestnenia jazvy.
  • Či vám jazva spôsobuje bolesť alebo ovplyvňuje vašu schopnosť pohybu.
  • Vášho veku a veku jazvy.

Aké sú spôsoby liečby jaziev?

Liečba môže zmenšiť veľkosť alebo vzhľad jazvy, ale jazva nikdy úplne nezmizne. Niektoré spôsoby liečby zabraňujú vzniku jazvy pri hojení rany. Medzi spôsoby liečby jaziev patria:

  • Dermabrázia: Dermabrázia, ktorá je bežnou metódou liečby jaziev po akné, odstraňuje vrchnú vrstvu kože jemným „obrúsením“ kože. Zákrok zmäkčuje a vyhladzuje pokožku a môže zlepšiť vzhľad jaziev.
  • Injekcie: Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám priamo do jazvy vstrekne lieky, ktoré ju zmenšia a sploštia. 
  • Laserové ošetrenie: Niekoľko typov laserových a svetelných ošetrení môže spôsobiť, že jazvy (vrátane jaziev po akné) budú menej viditeľné. Laserové ošetrenia využívajú určitú vlnovú dĺžku svetla, ktorá v koži vyvolá určitý účinok. Lúč V je pulzný farbiaci laser s vlnovou dĺžkou 595 nm (nanometrov), ktorý sa zameriava na malé krvné cievy v koži. Niekedy jazvy zostávajú ružové alebo červené, pretože nové cievy, ktoré sa vytvorili na zahojenie rany, po vykonaní svojej práce nikdy neustúpili. Tento laser dokáže malé cievy zvnútra kauterizovať, aby sa z jazvy odstránili a ružová alebo červená farba vybledla. Tento zásah môže tiež pomôcť jazvu sploštiť, ak je príliš hrubá, alebo zhrubnúť, ak je príliš tenká. Iné lasery (ako napríklad laser Fraxel) môžu odparovať malé stĺpce tkaniva vo vnútri jazvy, aby sa rozbili kolagénové vlákna a umožnili remodeláciu jazvy a jej väčšiu pružnosť. Ošetrenia môžu pomôcť aj pri bolesti, svrbení a citlivosti. Laserové ošetrenia môžu spôsobiť hyperpigmentáciu (stmavnutie kože) alebo hypopigmentáciu (zosvetlenie kože) u ľudí, ktorí majú tmavú pleť. O vedľajších účinkoch sa pred začatím liečby poraďte so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
  • Tlaková terapia: Elastický obväz, obväz alebo pančucha vyvíjajú tlak na ranu počas procesu hojenia. Tlak zabraňuje tvorbe jazvy alebo zmenšuje jej veľkosť. Masážna terapia môže tiež pomôcť rozrušiť tkanivo jazvy a umožniť jej remodeláciu.
  • Chirurgickárevízia jazvy: Rôzne chirurgické zákroky môžu odstrániť jazvu, zlepšiť jej vzhľad alebo transplantovať kožu z inej oblasti (kožný transplantát). Ide o výmenu jedného typu jazvy za inú, vhodnejšiu jazvu.
  • Lokálne krémy a masti: Nanesenie silikónovej masti na jazvu ju môže zmenšiť alebo zabrániť jej vzniku. Alebo vám lekár môže odporučiť, aby ste na danú oblasť aplikovali kortikosteroidný krém alebo silikónovú gélovú fóliu. Ak máte tmavú pokožku, opýtajte sa svojho poskytovateľa na použitie krému na zosvetlenie pokožky s hydrochinónom na zosvetlenie jaziev.

Môžem predísť vzniku jaziev?

Hoci nie vždy môžete zabrániť zraneniam, ktoré spôsobujú jazvy, môžete znížiť riziko vzniku jazvy po zranení. Ak sa jazva predsa len vytvorí, starostlivou starostlivosťou môžete dosiahnuť, aby bola menej nápadná.

Aby ste znížili riziko vzniku jaziev, mali by ste:

  • Navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti: Ak máte poranenie, po ktorom môže zostať jazva, navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aby vás vyšetril. Možno budete potrebovať stehy alebo špeciálne obväzy, ktoré udržia kožu pohromade, kým sa zahojí. Stehy môžu minimalizovať vznik jaziev. Pri starostlivosti o stehy sa uistite, že sa riadite pokynmi poskytovateľa. V závislosti od typu a umiestnenia rany môžete potrebovať perorálne alebo lokálne antibiotiká na prevenciu infekcie.
  • Ranu vyčistite: Umyte miesto mydlom a vodou. Vyčistite všetky nečistoty alebo zaschnutú krv a ranu prelepte obväzom, aby sa do nej nedostali baktérie. Nezabudnite obväz často meniť, kým sa rana hojí.
  • Udržujte ranu vlhkú: Nanášanie vazelíny alebo vlhkých obkladov na popáleniny zabráni prílišnému vysušeniu rany a vzniku chrasty. Chrasty môžu zhoršiť zjazvenie.
  • Chráňte ju pred slnkom: Na ochranu jazvy si ju zakryte alebo použite opaľovací krém. Vystavenie jazvy slnku môže spôsobiť jej stmavnutie. Opakované vystavenie zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.
  • Dbajte na správnu výživu: Nízka hladina vitamínu D alebo C v organizme môže zhoršiť zjazvenie a v strave potrebujete dostatok kvalitných bielkovín, aby si pokožka vytvorila potrebné látky na hojenie.

Blednú jazvy, zmenšujú sa alebo sú časom menej viditeľné?

Väčšina jaziev časom vybledne a nespôsobuje dlhodobé zdravotné problémy. To, ako sa jazva zmení, závisí od jej umiestnenia, veľkosti a typu. Jazva môže vyblednúť natoľko, že ju takmer nevidíte, ale nikdy úplne nezmizne.

Niektoré jazvy spôsobujú problémy o niekoľko mesiacov alebo rokov neskôr. Keďže nervové zakončenia dorastajú, jazva môže byť bolestivá alebo svrbieť. V jazvách sa môže vyvinúťrakovina kože, najmä v jazvách po popáleninách. Ak chcete predísť rakovine kože, používajte opaľovací krém alebo si jazvu zakrývajte.

Záver

Ak nie ste spokojní s tým, ako jazva vyzerá, navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. S jazvou, ktorá vám vadí, nemusíte žiť. Niekoľko účinných zákrokov môže jazvy sploštiť alebo urobiť menej nápadnými. Po ošetrení si jazvu možno vôbec nevšimnete. Ak vám jazva spôsobuje nepríjemné pocity alebo vám sťažuje pohyb, obráťte sa na svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Liečba môže zlepšiť pohyb a zmierniť bolesť. Vždy chráňte jazvy pred slnkom, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny kože.