Intolerancia laktózy

 

Obsah:

  • Čo je intolerancia laktózy?
  • Príznaky a príčiny intolerancie laktózy
  • Diagnostika a testy  intolerancie laktózy
  • Manažment a liečba intolerancie laktózy
  • Vyhliadky / prognóza  intoleranciae laktózy
  • Záver

Intolerancia laktózy sa vyskytuje u ľudí, ktorí nemajú dostatok enzýmu potrebného na štiepenie laktózy, cukru obsiahnutého v mlieku. Spôsobuje tráviace ťažkosti pri konzumácii mliečnych výrobkov. Potravinová intolerancia sa líši od potravinovej alergie.

Čo je intolerancia laktózy?

Intolerancia laktózy je reakcia tráviaceho systému na laktózu, cukor obsiahnutý v mlieku. Spôsobuje nepríjemné príznaky po konzumácii mliečnych výrobkov. Mnohí ľudia majú ťažkosti s trávením laktózy, ale nie každý z nich pociťuje výrazné príznaky. Ak ich máte, ide o tzv. laktózovú intoleranciu.

Čo je to malabsorpcia laktózy?

Malabsorpcia laktózy je neschopnosť rozložiť a vstrebať molekuly laktózy vo vašom tráviacom systéme. Je bežná - v skutočnosti približne 65 % dospelých na celom svete nedokáže rozkladať a vstrebávať laktózu. Neabsorbovaná laktóza prechádza nestrávená tráviacim traktom, čo u niektorých ľudí spôsobuje príznaky.

Aký je rozdiel medzi malabsorpciou laktózy a intoleranciou laktózy?

Každý človek s intoleranciou laktózy má malabsorpciu laktózy, ale nie každý človek s malabsorpciou laktózy má intoleranciu laktózy. Jeden zo spôsobov, ako o tom premýšľať, je, že malabsorpcia sa deje v tenkom čreve, zatiaľ čo príznaky potravinovej intolerancie sa objavujú neskôr v hrubom čreve.

V tenkom čreve sa vstrebáva väčšina živín z potravy. Tenké črevo rozkladá živiny na menšie molekuly, ktoré môžu prejsť cez črevnú stenu do krvného obehu. Všetko, čo sa nevstrebalo v tenkom čreve, prechádza do hrubého čreva.

Nestrávené molekuly cukru vo vašom hrubom čreve produkujú viac vody a viac plynov. Spúšťajú vaše hrubé črevo (hrubé črevo), aby vylúčilo extra tekutinu, ktorá im pomôže prejsť. Keď ich baktérie vo vašom hrubom čreve fermentujú, produkujú plyn. To môže viesť k tráviacim príznakom, ako je hnačka a bolesť pri plynatosti.

To, aké výrazné budú vaše príznaky, závisí od ďalších premenných. Dokážete laktózu rozložiť len trochu, alebo vôbec? Koľko laktózy naraz zjete? Aké ďalšie stavy môžu ovplyvniť obsah vody a plynu vo vašom hrubom čreve? Toto sú niektoré z faktorov, ktoré váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti preskúma.

Príznaky a príčiny intolerancie laktózy

Neznášanlivosť laktózy môže spôsobiť tráviace ťažkosti po konzumácii mliečnych výrobkov.

Aké sú príznaky a symptómy intolerancie laktózy?

Príznaky a symptómy intolerancie laktózy môžu zahŕňať:

  • Nadúvanie žalúdka.
  • Črevné plyny.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Bolesť žalúdka a kŕče.
  • Bublanie alebo škvŕkanie v žalúdku.
  • Hnačka.

Tieto príznaky pochádzajú z nestrávenej laktózy v hrubom čreve. Trvá šesť až desať hodín, kým sa potrava po konzumácii dostane do hrubého čreva, a ďalších 24 až 36 hodín potom, kým prejde hrubým črevom. Príznaky sa teda môžu objaviť až deň alebo dva po konzumácii laktózy.

Ktoré potraviny vyvolávajú príznaky intolerancie laktózy?

Laktóza sa nachádza vo väčšine mliečnych výrobkov, pokiaľ nebola odstránená. To zahŕňa kravské mlieko a výrobky z kozieho mlieka. V niektorých druhoch je jej viac ako v iných. Napríklad čerstvé mlieko a smotana obsahujú viac laktózy, zatiaľ čo tvrdé syry menej. Možno vám nebude vadiť, ak si na šalát nasypete parmezán.

Čo spôsobuje neznášanlivosť laktózy?

K intolerancii laktózy prispievajú dva faktory: malabsorpcia laktózy a citlivosť čriev. Malabsorpcia laktózy je najdôležitejším faktorom. Je to neschopnosť rozložiť a vstrebať laktózu v tenkom čreve, ktorá vedie k tomu, že sa laktóza neskôr dostane do hrubého čreva a vyvolá príznaky.

Nedostatok laktázy

Vaše tenké črevo potrebuje špecifický enzým, ktorý sa nazýva laktáza, na rozklad laktózy na menšie molekuly, ktoré môže vstrebať. Väčšina ľudí prirodzene produkuje laktázu v tenkom čreve počas detstva, aby pomohla stráviť materské mlieko. Väčšina ľudí ju začne produkovať menej, keď vyrastú.

Ak nemáte dostatok laktázy, nebudete schopní stráviť laktózu. Niektorí ľudia produkujú viac alebo menej laktázy ako iní. Z technického hľadiska má však väčšina ľudí na svete poruchu vstrebávania laktózy spôsobenú nedostatkom laktázy. Len niektoré skupiny obyvateľstva pokračujú v produkcii laktázy aj v dospelosti.

Vy a vaše črevá

Tu zohráva úlohu vaša citlivosť čriev. Všetci z času na čas konzumujeme veci, ktoré nedokážeme úplne stráviť. Niektoré vlákniny a cukry prechádzajú priamo cez náš tráviaci systém a živia baktérie žijúce v našich črevách. Väčšina z nás to do určitej miery toleruje bez ohromujúcich príznakov.

Každý je však trochu iný. Zohrávajú tu úlohu naše gény, zdravie čriev, citlivosť a strava. Váš jedinečný črevný mikrobióm - rôzne typy baktérií žijúcich vo vašom hrubom čreve - môže spracúvať laktózu inak ako u niekoho iného. Vaše príznaky vám napovedia, koľko laktózy môžete tolerovať.

Aké sú štyri typy intolerancie laktózy?

Štyri typy a ich príčiny sú:

  • Primárna (spôsobená zníženou produkciou laktázy vo vašom tenkom čreve).
  • Sekundárna (spôsobená poranením alebo ochorením, ktoré poškodzuje vaše tenké črevo).
  • Vrodená (spôsobená nedostatkom laktázy pri narodení).
  • Vývojový (spôsobený predčasným pôrodom, keď je tenké črevo nedostatočne vyvinuté).

Je intolerancia laktózy genetická?

Gény určujú, aká je pravdepodobnosť, že budete naďalej produkovať laktázu, enzým, ktorý vám pomáha tráviť laktózu. Gény môžu čiastočne ovplyvniť aj citlivosť vášho čreva a typy baktérií, ktoré máte v čreve. Niektoré baktérie premieňajú laktózu na plyn, ale iné ju premieňajú na kyselinu mliečnu, ktorá nemusí spôsobovať príznaky.

Ak máte takýto genetický profil, je pravdepodobnejšie, že budete mať malabsorpciu laktózy a laktózovú intoleranciu:

  • Ázia.
  • Pôvodný Američan.
  • Hispánec.

Môžete mať väčšiu pravdepodobnosť perzistencie laktázy a tolerancie laktózy, ak je váš genetický profil::

  • Severoeurópan.
  • Afričan.
  • Stredného východu.

Zriedkavo sa niektorí ľudia narodia s vrodeným nedostatkom laktázy. Ide o genetickú poruchu, ktorá spôsobuje intoleranciu laktózy od narodenia.

Môže sa u vás časom vyvinúť intolerancia laktózy?

U väčšiny ľudí sa laktózová intolerancia vyvinie počas rastu z detstva do dospelosti. K najčastejšiemu typu intolerancie laktózy, primárnej intolerancii laktózy, dochádza preto, že postupne prestávate produkovať laktázu, enzým, ktorý trávi laktózu. Citlivosť vášho čreva sa môže časom tiež meniť.

Oddelene od malabsorpcie laktózy sa u vás môžu s väčšou pravdepodobnosťou vyskytnúť príznaky, ak máte:

Ide o stavy, ktoré majú tendenciu vyvíjať sa postupne v priebehu života.

Môže sa u vás náhle objaviť intolerancia laktózy, ak ste ňou predtým netrpeli?

Sekundárna intolerancia laktózy sa u vás môže vyvinúť náhle v dôsledku poškodenia tenkého čreva. Úrazy, operácie, infekcie alebo chronické ochorenia môžu poškodiť bunky, ktoré produkujú laktázu. To môže spôsobiť náhlu malabsorpciu a intoleranciu laktózy, aj keď ste predtým mohli laktózu stráviť.

Medzi sekundárne príčiny intolerancie laktózy patria:

  • Rádioterapia.
  • Resekcia tenkého čreva.
  • Cystická fibróza.
  • Zápalové ochorenie čriev.
  • Celiakia.
  • Enterokolitída.

Sekundárna intolerancia laktózy nemusí byť trvalá. Ak sa obnoví obvyklá funkcia tenkého čreva, môže sa obnoviť schopnosť tráviť laktózu.

Diagnostika a testy intolerancie laktózy

Ako sa testuje neznášanlivosť laktózy?

  • Vodíkový dychový test. Dychový test meria množstvo vodíka a metánu vo vašom dychu pri výdychu. Tieto plyny produkujú baktérie vo vašom hrubom čreve. Ak máte po požití laktózy vyššie hladiny týchto plynov, je to preto, že vaše črevné baktérie fermentujú laktózu a produkujú v hrubom čreve plyn, ktorý sa dá neskôr zmerať vo vašom dychu.
  • Test na hladinu cukru v krvi. Ak je dychový test nepresvedčivý, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže navrhnúť test glukózy v krvi (cukru v krvi). Tento test meria obsah cukru v krvi pred a po požití laktózy. Ak sa hladina cukru v krvi nezvýši, ukazuje to, že laktózu neabsorbujete.
  • Test kyslosti stolice. Zdravotnícki pracovníci používajú tento test u malých detí a dojčiat. Po podaní laktózy dieťaťu odoberú vzorku stolice a analyzujú jej obsah. Hladina kyseliny mliečnej a iných vedľajších produktov vo vzorke môže ukázať, či telo vstrebáva laktózu.

Manažment a liečba intolerancie laktózy

Ako vyriešiť neznášanlivosť laktózy?

Ak chcete byť schopní tráviť laktózu, potrebujete v črevách laktázu. Väčšina ľudí s intoleranciou laktózy nedokáže prirodzene produkovať laktázu. Doplnky laktázy môžu vášmu telu dodať laktázu, ktorú potrebuje na štiepenie laktózy. Môžete ich užívať vo forme tabliet alebo kvapiek pred konzumáciou laktózy.

Vedci experimentujú aj s baktériami mliečneho kvasenia ako možným riešením príznakov intolerancie laktózy. Ide o baktérie, ktoré premieňajú laktózu na kyselinu mliečnu namiesto plynu. Prijímanie týchto baktérií ako probiotík spolu s prebiotikami, ktoré ich vyživujú, môže zlepšiť toleranciu laktózy.

Ako sa dá intolerancia laktózy zvládnuť pomocou diéty?

Experimentujte so stravou, aby ste zistili, aký je váš osobný prah laktózy. Niektorí ľudia zistia, že môžu tolerovať určité mliečne potraviny v určitom množstve alebo v kombinácii s inými potravinami. Začnite s bezlaktózovou diétou a potom postupne znovu zavádzajte potraviny obsahujúce laktózu, aby ste zistili, ako váš systém reaguje.

Niektorí ľudia s intoleranciou laktózy môžu naraz tolerovať až 12 gramov (g) laktózy, čo predstavuje šálku mlieka alebo kopček zmrzliny. V supermarketoch nájdete aj verzie väčšiny mliečnych výrobkov so zníženým obsahom laktózy a bez laktózy. Experimentujte s týmito a inými alternatívami mliečnych výrobkov vo svojej strave.

Vyhliadky / prognóza intolerancie laktózy

Môže intolerancia laktózy vymiznúť?

Sekundárna intolerancia laktózy spôsobená poškodením tenkého čreva môže byť reverzibilná po tom, ako sa vaše tenké črevo zotaví. To bude závisieť od toho, aké trvalé je poškodenie. Môže to tiež trvať určitý čas. Predčasne narodené deti, ktoré majú vývojovú intoleranciu laktózy, z nej zvyčajne vyrastú.

Ak máte primárnu alebo vrodenú intoleranciu laktózy, nikdy nezačnete prirodzene produkovať viac laktázy. Je však možné, že sa vaše príznaky zmenia, ak sa zmení vaše zdravie čriev alebo mikrobióm. Teoreticky by sa vaša tolerancia mohla trochu zlepšiť alebo by ste mohli svoje príznaky pociťovať o niečo menej.

Čo sa stane, ak neznášanlivosť laktózy ignorujete?

Intolerancia laktózy vám vážne neublíži. Ak sa dokážete vyrovnať s príznakmi, kým laktóza prechádza tráviacim systémom, nakoniec sa skončia. Príznakom intolerancie laktózy sa však môžete ľahko vyhnúť pomocou doplnkov laktázy a mliečnych výrobkov bez laktózy.

Existujú nejaké dlhodobé následky intolerancie laktózy?

Intolerancia laktózy ovplyvní vašu stravu, čo znamená, že budete musieť venovať pozornosť živinám, ktoré prijímate. Ak sa budete vyhýbať všetkým mliečnym výrobkom, mohlo by sa stať, že budete mať nedostatok vápnika a vitamínu D. Tieto živiny môžete získať aj z iných potravinových zdrojov, ale mliečne výrobky patria medzi najbežnejšie.

Nedostatok vápnika alebo vitamínu D môže ovplyvniť vaše kosti, svaly a nervový systém. Nedostatok môže postihnúť najmä rastúce deti. Váš lekár vám môže odporučiť užívanie doplnkov vápnika alebo vitamínu D - alebo ich podávanie dieťaťu - ak ich nemôžete získať dostatok zo stravy.

Ďalšie časté otázky

Je neznášanlivosť laktózy alergia?

Nie. potravinová alergia je reakcia vášho imunitného systému, zvyčajne na bielkovinu v potrave. Váš imunitný systém zaregistruje bielkovinu ako hrozbu a reaguje tak, aby ju odstránil. Ak ste alergický, aj malé množstvo bielkoviny môže spôsobiť veľkú reakciu, ktorá sa zvyčajne dostaví veľmi skoro po jej požití.

Alergická reakcia môže spôsobiť príznaky v celom tele, nielen v tráviacom systéme. Môže zahŕňať opuch, žihľavku a dýchavičnosť. Môžete mať aj bolesti žalúdka, nevoľnosť a vracanie, ale to by sa zvyčajne objavilo na začiatku tráviaceho procesu, keď je bielkovina ešte v žalúdku.

Aký je rozdiel medzi intoleranciou laktózy a alergiou na mlieko?

Hlavný rozdiel je v tom, že alergia na mlieko je reakcia vášho imunitného systému na mliečnu bielkovinu. Neznášanlivosť laktózy je reakcia vášho tráviaceho systému na mliečny cukor. Alergická reakcia má charakter pohotovosti. Môže byť okamžitá, závažná a v niektorých prípadoch aj život ohrozujúca (anafylaxia).

Keď váš tráviaci systém reaguje na cukor, ktorý nedokáže stráviť, môže to znamenať nepríjemné príznaky počas trávenia, ale nie je to nebezpečné. Nestrávená laktóza spôsobí, že sa v hrubom čreve vytvorí extra voda a plyn. Počas jej spracovania sa môže objaviť hnačka a plynatosť, ale neublíži vám.

Aký je rozdiel medzi intoleranciou laktózy a intoleranciou mliečnych bielkovín?

Podobne ako neznášanlivosť laktózy, aj neznášanlivosť mliečnych bielkovín začína poruchou vstrebávania v tenkom čreve. Keď vaše tenké črevo nedokáže rozložiť a vstrebať jednu z bielkovín v mlieku (zvyčajne kazeín alebo srvátku), nestrávená bielkovina prechádza ďalej cez črevá, rovnako ako nestrávené cukry.

Rozdiel je v tom, že nestrávené bielkoviny v tráviacom systéme môžu vo vašom imunitnom systéme vyvolať červený signál. Váš imunitný systém môže zaregistrovať bielkovinu ako alergén niekedy neskôr v procese trávenia, čo spôsobí oneskorenú imunitnú reakciu. Neskôr sa u vás môže vyvinúť alergia na bielkovinu.

Záver:

Neznášanlivosť laktózy nie je porucha. Je to len prirodzená odchýlka fungovania nášho tráviaceho systému. V skutočnosti je schopnosť tráviť laktózu po dojčenskom veku relatívne nedávnou genetickou adaptáciou u ľudí. Nie všetci z nás majú túto adaptáciu a to je v poriadku. Aj s intoleranciou laktózy môžete žiť zdravo.

Ak máte tráviace príznaky a myslíte si, že by mohli súvisieť s mliečnymi výrobkami, môže vám pomôcť lekár. Môže vás otestovať na intoleranciu laktózy a iné možné príčiny vašich príznakov. Ak máte intoleranciu laktózy, poskytovateľ vám môže pomôcť upraviť váš životný štýl tak, aby ste sa týmto príznakom vyhli.