Intersticiálna cystitída

Obsah:

  • Symptómy intersticiálnej cystitídy
  • Príčiny intersticiálnej cystitídy
  • Rizikové faktory intersticiálnej cystitídy
  • Komplikácie intersticiálnej cystitídy
  • Diagnóza intersticiálnej cystitídy
  • Liečba intersticiálnej cystitídy

 Intersticiálna cystitída (2)

Intersticiálna cystitída  je chronické ochorenie spôsobujúce tlak v močovom mechúre, bolesti močového mechúra a niekedy aj bolesti panvy. Bolesť sa pohybuje od mierneho diskomfortu až po silnú bolesť. Toto ochorenie je súčasťou spektra ochorení známych ako syndróm bolestivého močového mechúra.

Váš močový mechúr je dutý, svalnatý orgán, ktorý uchováva moč. Močový mechúr sa rozširuje, kým nie je plný, a potom signalizuje vášmu mozgu, že je čas na močenie, pričom komunikuje prostredníctvom panvových nervov. To u väčšiny ľudí vyvoláva nutkanie na močenie.

Váš močový mechúr, obličky, močovody a močová trubica tvoria močový systém. Keď máte intersticiálnu cystitídu, steny vášho močového mechúra sú podráždené a zapálené (na obrázku vpravo) v porovnaní so stenami normálneho močového mechúra (na obrázku hore).

Pri intersticiálnej cystitíde sa tieto signály zmiešajú - pociťujete potrebu močiť častejšie a s menším objemom moču ako väčšina ľudí.

Intersticiálna cystitída najčastejšie postihuje ženy a môže mať dlhodobý vplyv na kvalitu života. Hoci neexistuje liek, lieky a iné terapie môžu poskytnúť úľavu.

Symptómy intersticiálnej cystitídy

Príznaky a symptómy intersticiálnej cystitídy sa u jednotlivých osôb líšia. Ak máte intersticiálnu cystitídu, vaše príznaky sa môžu meniť aj v priebehu času, pričom pravidelne vzplanú v reakcii na bežné spúšťače, ako je menštruácia, dlhé sedenie, stres, cvičenie a sexuálna aktivita.

Medzi príznaky intersticiálnej cystitídy patria:

  • bolesť v panve alebo medzi vagínou a konečníkom u žienbolesť medzi mieškom a konečníkom (perineum) u mužov
  • Chronická bolesť panvy
  • pretrvávajúca, naliehavá potreba močiť
  • časté močenie, často v malom množstve, počas dňa a noci (až 60-krát denne)
  • Bolesť alebo nepríjemné pocity pri napĺňaní močového mechúra a úľava po vymočení
  • Bolesť počas sexu

Závažnosť príznakov je u každého iná a niektorí ľudia môžu mať obdobia bez príznakov.

Hoci príznaky intersticiálnej cystitídy môžu pripomínať príznaky chronickej infekcie močových ciest, zvyčajne nejde o infekciu. Príznaky sa však môžu zhoršiť, ak osoba s intersticiálnou cystitídou dostane infekciu močových ciest

 Príčiny intersticiálnej cystitídy

Presná príčina intersticiálnej cystitídy nie je známa, ale je pravdepodobné, že k nej prispieva mnoho faktorov. Napríklad ľudia s intersticiálnou cystitídou môžu mať aj defekt ochrannej výstelky (epitelu) močového mechúra. Netesnosť epitelu môže umožniť, aby toxické látky v moči dráždili stenu močového mechúra.

Medzi ďalšie možné, ale nepreukázané prispievajúce faktory patria autoimunitná reakcia, dedičnosť, infekcia alebo alergia.

Rizikové faktory intersticiálnej cystitídy

  • Vaše pohlavie. Ženám sa intersticiálna cystitída diagnostikuje častejšie ako mužom. Príznaky u mužov môžu napodobňovať intersticiálnu cystitídu, ale častejšie sú spojené so zápalom prostaty (prostatitída).
  • Váš vek. Väčšina ľudí s intersticiálnou cystitídou je diagnostikovaná počas 30 rokov alebo starších.
  • To, že máte chronickú bolestivú poruchu. Intersticiálna cystitída môže byť spojená s inou chronickou bolestivou poruchou, napríklad so syndrómom dráždivého čreva alebo fibromyalgiou.

Komplikácie intersticiálnej cystitídy

  • Znížená kapacita močového mechúra. Intersticiálna cystitída môže spôsobiť stuhnutie steny močového mechúra, vďaka čomu váš močový mechúr pojme menej moču.
  • Nižšia kvalita života. Časté močenie a bolesť môžu narúšať spoločenské aktivity, prácu a iné činnosti každodenného života.
  • Problémy so sexuálnou intimitou. Časté močenie a bolesť môžu narušiť vaše osobné vzťahy a môže utrpieť sexuálna intimita.
  • Emocionálne problémy. Chronická bolesť a prerušovaný spánok spojený s intersticiálnou cystitídou môžu spôsobiť emocionálny stres a môžu viesť k depresii.

Diagnóza intersticiálnej cystitídy

  • Anamnézu a denník močového mechúra. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vás môže požiadať, aby ste opísali svoje príznaky a viedli si denník močového mechúra, do ktorého budete zaznamenávať objem vypitých tekutín a objem vylúčeného moču.
  • Vyšetrenie panvy. Počas panvového vyšetrenia vám poskytovateľ vyšetrí vonkajšie genitálie, vagínu a krčok maternice a prehmatá brucho, aby posúdil vaše vnútorné panvové orgány. Váš poskytovateľ môže vyšetriť aj váš konečník a konečník.
  • Vyšetrenie moču. Vzorka vášho moču sa analyzuje na príznaky infekcie močových ciest.
  • Cystoskopia. Poskytovateľ vám cez močovú trubicu zavedie tenkú trubičku s malou kamerou (cystoskop), ktorá zobrazí výstelku vášho močového mechúra. Poskytovateľ vám môže do močového mechúra vstreknúť aj tekutinu na zmeranie kapacity močového mechúra. Váš poskytovateľ môže tento zákrok, známy ako hydrodistenzia, vykonať po tom, ako vás znecitlivie anestetikami, aby ste sa cítili pohodlnejšie.
  • Biopsia. Počas cystoskopie v anestézii môže váš poskytovateľ odobrať vzorku tkaniva (biopsia) z močového mechúra a močovej trubice na vyšetrenie pod mikroskopom. Týmto sa skontroluje, či sa nevyskytuje rakovina močového mechúra a iné zriedkavé príčiny bolesti močového mechúra.
  • Cytológia moču. Váš poskytovateľ odoberie vzorku moču a vyšetrí bunky, aby pomohol vylúčiť rakovinu.
  • Test citlivosti na draslík. Váš poskytovateľ vám do močového mechúra postupne vkladá (instiluje) dva roztoky - vodu a chlorid draselný. Požiadajú vás, aby ste na stupnici od 0 do 5 ohodnotili bolesť a naliehavosť, ktorú pociťujete po instilácii každého roztoku. Ak pociťujete výrazne väčšiu bolesť alebo naliehavosť pri roztoku draslíka ako pri vode, váš lekár môže diagnostikovať intersticiálnu cystitídu. Ľudia s typickým močovým mechúrom nedokážu rozlíšiť oba roztoky.

Liečba intersticiálnej cystitídy

Žiadna jednoduchá liečba neodstraňuje príznaky intersticiálnej cystitídy a žiadna liečba nefunguje u všetkých. Možno budete musieť vyskúšať rôzne spôsoby liečby alebo ich kombinácie, kým nájdete prístup, ktorý zmierni vaše príznaky.

Fyzikálna terapia

Spolupráca s fyzioterapeutom môže zmierniť bolesť panvy spojenú s citlivosťou svalov, obmedzujúcim spojivovým tkanivom alebo abnormalitami svalov panvového dna.

Nervová stimulácia

Techniky nervovej stimulácie zahŕňajú:

  • Transkutánna elektrická stimulácia nervov (TENS). Pri TENS mierne elektrické impulzy zmierňujú panvovú bolesť a v niektorých prípadoch znižujú frekvenciu močenia. TENS môže zvýšiť prietok krvi do močového mechúra. To môže posilniť svaly, ktoré pomáhajú ovládať močový mechúr, alebo vyvolať uvoľňovanie látok, ktoré blokujú bolesť. elektrické drôty umiestnené na spodnej časti chrbta alebo tesne nad pubickou oblasťou dodávajú elektrické impulzy - dĺžka trvania a frekvencia terapie závisí od toho, čo vám najlepšie vyhovuje.
  • Stimulácia krížového nervu. Vaše sakrálne nervy sú hlavným spojovacím článkom medzi miechou a nervami vo vašom močovom mechúre. Stimulácia týchto nervov môže znížiť naliehavosť močenia spojenú s intersticiálnou cystitídou. pri stimulácii sakrálneho nervu tenký drôt umiestnený v blízkosti sakrálnych nervov vysiela elektrické impulzy do vášho močového mechúra, podobne ako to robí kardiostimulátor pre vaše srdce. Ak zákrok zmierni vaše príznaky, môže vám byť chirurgicky implantované trvalé zariadenie. Tento zákrok nezvláda bolesť spôsobenú intersticiálnou cystitídou, ale môže pomôcť zmierniť niektoré príznaky frekvencie močenia a naliehavosti.

Zariadenie na stimuláciu sakrálneho nervu

Počas stimulácie sakrálneho nervu chirurgicky implantované zariadenie dodáva elektrické impulzy do nervov, ktoré regulujú činnosť močového mechúra. Tieto nervy sa nazývajú sakrálne nervy. Prístroj sa umiestňuje pod kožu v dolnej časti chrbta, približne v mieste zadného vrecka na nohaviciach. Na tomto obrázku je zariadenie zobrazené mimo miesta, aby bolo možné lepšie vidieť jednotku.

Roztiahnutie močového mechúra

Niektorí ľudia po cystoskopii s rozťahovaním močového mechúra zaznamenajú dočasné zlepšenie príznakov. Distenzia močového mechúra je roztiahnutie močového mechúra vodou. Ak dôjde k dlhodobému zlepšeniu, zákrok sa môže zopakovať.

Počas distenzie močového mechúra sa môže do steny močového mechúra vstreknúť botulotoxín A (botox). Táto možnosť liečby by však mohla viesť k tomu, že pri močení nebudete môcť úplne vyprázdniť močový mechúr. Po tejto liečbe môže byť potrebné, aby ste sa sami katetrizovali - mohli si zaviesť hadičku do močového mechúra na vyprázdnenie moču.

Lieky vpravované do močového mechúra

Pri instilácii do močového mechúra vám poskytovateľ umiestni liek na predpis dimetylsulfoxid (Rimso-50) do močového mechúra cez tenkú, ohybnú hadičku (katéter) zavedenú cez močovú trubicu.

Roztok je niekedy zmiešaný s inými liekmi, napríklad s lokálnym anestetikom, a zostáva vo vašom močovom mechúre približne 15 minút. Na vylúčenie roztoku sa vymočít

Chirurgický zákrok

Lekári zriedkavo používajú na liečbu intersticiálnej cystitídy chirurgický zákrok, pretože odstránenie močového mechúra nezmierňuje bolesť a môže viesť k ďalším komplikáciám.

Ľudia so silnou bolesťou alebo tí, ktorých močový mechúr dokáže udržať len veľmi malé množstvo moču, sú možnými kandidátmi na operáciu, ale zvyčajne až po zlyhaní iných liečebných postupov a po tom, čo príznaky ovplyvňujú kvalitu života. Medzi možnosti chirurgického zákroku patria:

  • Fulgurácia. Táto minimálne invazívna metóda zahŕňa zavedenie nástrojov cez močovú trubicu na vypálenie vredov, ktoré môžu byť prítomné pri intersticiálnej cystitíde.
  • Resekcia. Ide o ďalšiu minimálne invazívnu metódu, ktorá zahŕňa zavedenie nástrojov cez močovú trubicu s cieľom prerezať prípadné vredy.
  • Zväčšenie močového mechúra. Pri tomto zákroku chirurg zväčší kapacitu vášho močového mechúra tým, že na močový mechúr umiestni záplatu čreva. Tento zákrok sa však vykonáva len vo veľmi špecifických a zriedkavých prípadoch. Zákrok neodstraňuje bolesť a niektorí ľudia si musia močový mechúr vyprázdňovať pomocou katétra mnohokrát denne.