Glukozamín a chondroitín proti bolesti pri osteoartróze

Obsah:

  • Čo sú glukozamín a chondroitín?
  • Dôkazy dlhodobej štúdie glukozamínu a chondroitínu
  • Sú glukozamín a chondroitín bezpečné?
  • Záver

Výskumy sa rôznia v tom, či tieto doplnky pomáhajú pri bolestiach a stuhnutosti pri OA, ale je bezpečné ich vyskúšať.

Glukozamín a chondroitín sú obľúbené výživové doplnky používané na liečbu osteoartrózy (OA). Podľa jedného z odhadov Národného inštitútu zdravia 6,5 milióna dospelých, teda 2,6 % populácie, užívalo jeden alebo oba tieto produkty. Hoci štúdie o glukozamíne a chondroitíne boli nejednotné, niektoré dôkazy naznačujú, že môžu pomôcť zmierniť bolesť a stuhnutosť kĺbov pri OA.

Čo sú glukozamín a chondroitín?

Glukozamín a chondroitín sú prírodné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú v zdravej chrupavke - spojivovom tkanive, ktoré vypcháva kĺby. Doplnky stravy sa vyrábajú z chrupaviek zvierat, ako sú kravy, ošípané alebo mäkkýše, alebo sa vyrábajú v laboratóriu. Glukozamín sa predáva v rôznych formách vrátane glukozamín sulfátu a glukozamín hydrochloridu. Glukozamín a chondroitín si môžete kúpiť samostatne, ale najčastejšie sa predávajú spolu v jednom doplnku.

V mnohých európskych krajinách sú tieto doplnky predpísanou liečbou OA. 

Ako fungujú?

Pri OA vedie postupná degenerácia chrupavky k bolesti, opuchu a ďalším príznakom. Glukozamín a chondroitín majú protizápalové vlastnosti. „Majú aj určité ochranné účinky na chrupavku prostredníctvom rôznych mechanizmov.

Glukozamín a chondroitín chránia bunky nazývané chondrocyty, ktoré pomáhajú udržiavať štruktúru chrupavky. Teoreticky majú tieto doplnky potenciál spomaliť zhoršovanie stavu chrupavky v kĺboch a znížiť tak bolesť.

Dôkazy dlhodobej štúdie glukozamínu a chondroitínu

Najkomplexnejšia dlhodobá štúdia - Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT) - porovnávala kombináciu glukozamín hydrochloridu a chondroitínu, oba doplnky samostatne, celekoxib (Celebrex) a placebo (neaktívnu tabletu) u takmer 1 600 ľudí s osteoartrózou kolena.

V prvej fáze štúdie GAIT, publikovanej v roku 2006, sa zistilo, že kombinácia glukozamínu a chondroitín sulfátu vo všeobecnosti neposkytla účastníkom výraznú úľavu, ale pomohla malej podskupine osôb so stredne silnou až silnou bolesťou kolena. V následných výsledkoch štúdie zverejnených v roku 2010 tieto doplnky zlepšili bolesť a funkciu, hoci nie lepšie ako placebo alebo NSAID liek celekoxib.

Od zverejnenia štúdie GAIT sa v niekoľkých rozsiahlych štúdiách objavili pozitívnejšie výsledky, hovorí D'Adamo. „Ak sa pozriete na všetky dôkazy o glukozamíne a chondroitíne pri osteoartróze kolena, sú veľmi silné.“

Medzinárodná štúdia z roku 2016 s názvom MOVES trial zistila, že kombinácia glukozamínu a chondroitínu je rovnako účinná pri zmierňovaní bolesti a opuchu kolena pri OA ako celekoxib, a to bez vedľajších účinkov. Autori tvrdia, že tieto doplnky by mohli byť dobrou alternatívou pre ľudí, ktorí nie sú vhodnými kandidátmi na NSAID, pretože majú kardiovaskulárne alebo gastrointestinálne ochorenia. A v inej štúdii z roku 2015 sa zistilo, že táto kombinácia pomáha znižovať zužovanie kĺbového priestoru - znak degenerácie chrupavky.

Recenzie štúdií priniesli o týchto doplnkoch zmiešané výsledky. Niektoré zistili, že doplnky prinášajú úľavu od bolesti a funkcie v porovnaní s placebom, zatiaľ čo iné nie. Rozdiel vo výsledkoch môže byť spôsobený rôznymi typmi doplnkov a dávkami, ktoré výskumníci použili.

Ktorá forma je najlepšia?

Štúdie sa líšili aj v tom, ktorý z týchto doplnkov poskytuje najväčší prínos pri OA. Niektoré považujú chondroitín za lepší, iné uprednostňujú glukozamín, zatiaľ čo ďalšie dávajú prednosť kombinácii oboch. „Dôkazy hovoria v prospech oboch,“ hovorí D'Adamo. „Zvyčajne sú pri kúpe balené v takomto balíku.“

Ideálna forma glukozamínu vyvolala vo výskumnej komunite aj nezhody. Niektoré štúdie poukazujú na výhodu glukozamín sulfátu, iné na výhodu glukozamín hydrochloridu. Jedna štúdia, ktorá porovnávala tieto dve formy glukozamínu, nezistila medzi nimi žiadny skutočný rozdiel.

„Existujú štúdie, ktoré ukazujú lepšiu flexibilitu kĺbov a rozsah pohybu pri glukozamín sulfáte,“ hovorí doktor Farshad Fani Marvasti, MPH, riaditeľ oddelenia verejného zdravia, prevencie a podpory zdravia na Arizonskej univerzite. „Práve ten by som bral, ak sa ho chystáte užívať pri stuhnutosti kĺbov.“

Vedci z Mayo Clinic súhlasia a tvrdia, že dôkazy podporujú vyskúšanie glukozamín sulfátu - nie hydrochloridu - s chondroitín sulfátom alebo bez neho pri OA kolena.

Sú glukozamín a chondroitín bezpečné?

Glukozamín a chondroitín sa považujú za bezpečné, v štúdiách neboli zaznamenané žiadne závažné vedľajšie účinky. Tieto doplnky však môžu interagovať s liekmi na riedenie krvi.

Môžu tiež ovplyvniť hladinu cukru v krvi a v jednej malej štúdii sa zistilo, že zvyšujú očný tlak, čo môže zvýšiť riziko glaukómu. Ak máte cukrovku alebo glaukóm, možno sa budete musieť týmto doplnkom vyhnúť, alebo požiadať svojho lekára, aby počas ich užívania pozornejšie sledoval hladinu cukru v krvi a očný tlak.

Záver

V usmerneniach pre liečbu OA z roku 2019 nadácia Arthritis Foundation a American College of Rheumatology uvádzajú podmienečné odporúčanie chondroitín sulfátu pri OA rúk. Národné centrum pre komplementárne a integratívne zdravie (NCCIH) uvádza, že dôkazy o glukozamíne pri bolestiach pri OA sú nejasné a chondroitín nepomáha, ale že sa nepreukázalo, že by tieto doplnky boli škodlivé. To znamená, že neexistujú silné dôkazy o tom, že prínosy prevažujú nad rizikami, ale doplnok by mohol byť pre ľudí s OA užitočný.

Ak chcete vyskúšať glukozamín a/alebo chondroitín, najprv sa poraďte so svojím lekárom a lekárnikom, aby ste sa uistili, že je pre vás bezpečný a že sa nebude vzájomne ovplyvňovať s inými liekmi, ktoré užívate. Buďte tiež trpezliví. „Môže trvať niekoľko týždňov, kým sa účinnosť naplno prejaví,“ hovorí D'Adamo. „To je rozdiel oproti NSAID alebo COX-2 inhibítorom, kde je úľava pomerne okamžitá, ale vedľajšie účinky sú oveľa častejšie.“

Glukozamín je látka, ktorá sa prirodzene produkuje vo vašom tele a môže sa užívať aj ako doplnok stravy.
Niektoré dôkazy naznačujú, že doplnky glukozamínu môžu pomôcť znížiť bolesť a iné príznaky u ľudí s určitými zdravotnými ťažkosťami vrátane OA kolena a OA TMJ.
Glukozamín sa považuje za bezpečný, ale nie je správnou voľbou pre každého. Ak máte záujem užívať glukozamín, zvážte možnosť poradiť sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Ten vám pomôže určiť, či doplnok glukozamínu môže byť správnou voľbou pre vaše zdravotné potreby, a môže vám odporučiť bezpečný a účinný plán liečby.