Glaukóm

Obsah:

  • Čo je glaukóm
  • Aké sú typy glaukómu?
  • Príznaky a príčiny glaukómu
  • Diagnostika a testy glaukómu
  • Aké sú rizikové faktory glaukómu?
  • Manažment a liečba glaukómu
  • Aké sú komplikácie glaukómu?
  • Prevencia glaukómu
  • Vyhliadky / prognóza glaukómu
  •  Záver

Ludia s glaukómom majú poškodený zrakový nerv v dôsledku nahromadenia tekutiny v oku. Ak sa tento tlak v oku nelieči, môže trvalo ovplyvniť videnie. Glaukóm je druhou najčastejšou príčinou slepoty na svete. Liečba - vrátane očných kvapiek, laserovej liečby a operácií - môže spomaliť stratu zraku a zachrániť váš zrak

Glaukóm je charakterizovaný hromadením tekutiny a tlaku v oku, ktoré poškodzujú zrakový nerv.

Čo je glaukóm?

Glaukóm je všeobecný termín používaný na označenie skupiny očných ochorení, ktoré poškodzujú váš zrakový nerv. Je to najčastejšia forma poškodenia zrakového nervu, ktorá vedie k strate zraku.

Vo väčšine prípadov sa tekutina hromadí v prednej časti vášho oka. Táto nadmerná tekutina vytvára tlak na oko a postupne poškodzuje váš zrakový nerv. Názov tohto tlaku je vnútroočný tlak (IOP) alebo očný tlak. Niektorí ľudia majú normálny očný tlak a napriek tomu dostanú glaukóm. Neliečený glaukóm alebo zle liečený glaukóm môže viesť k trvalej a nezvratnej strate zraku a slepote.

U väčšiny ľudí sa glaukóm vyvinie na oboch očiach, hoci spočiatku môže byť ochorenie horšie na jednom oku. Pri glaukóme s otvoreným uhlom môže mať jedno oko stredne ťažké alebo ťažké poškodenie, zatiaľ čo druhé oko môže byť postihnuté mierne. Ľudia s glaukómom s uzavretým uhlom na jednom oku majú 40 % až 80 % pravdepodobnosť, že sa do piatich až desiatich rokov vyvinie rovnaký typ glaukómu na druhom oku.

Ako častý je glaukóm?

Glaukóm je bežný očný problém súvisiaci s vekom, ktorý postihuje približne 3 milióny obyvateľov. V celosvetovom meradle je to druhá najčastejšia príčina slepoty po šedom zákale.

Aké sú typy glaukómu?

Existuje niekoľko typov glaukómu vrátane:

Glaukóm s otvoreným uhlom

Tento typ je najčastejší a postihuje až 90 % obyvateľov, ktorí majú glaukóm. Vzniká vtedy, keď sa v odtokových kanálikoch vášho oka nahromadí odpor. Vaše odvodňovacie kanáliky sa zdajú byť otvorené a fungujú normálne. V priebehu mesiacov alebo rokov sa tekutina v oku môže hromadiť a vytvárať tlak na váš zrakový nerv. Ochorenie môže zostať roky nepovšimnuté, pretože väčšina ľudí nemá príznaky.

Glaukóm s uzavretým uhlom

Tento zriedkavý typ glaukómu, nazývaný aj glaukóm s uzavretým uhlom alebo glaukóm s úzkym uhlom, často prichádza náhle (akútne). Vzniká vtedy, keď je uhol medzi dúhovkou a rohovkou príliš úzky. Môže k nemu dôjsť, keď sa vaša zrenica zmení a príliš rýchlo sa zväčší (rozšíri). Tým sa zablokujú odtokové kanáliky a vodná tekutina nemôže opustiť oko, čo spôsobí zvýšenie očného tlaku. Príznaky vrátane bolesti očí a hlavy môžu byť závažné a vyžadujú si okamžitú lekársku pomoc.

Glaukóm s normálnym napätím

Až u 1 z 3 ľudí dochádza k poškodeniu zrakového nervu, aj keď je očný tlak normálny alebo nie veľmi vysoký. Odborníci si nie sú istí, čo spôsobuje glaukóm s normálnym napätím. Iný názov pre tento typ je glaukóm s normálnym tlakom alebo glaukóm s nízkym tlakom. 

Vrodený glaukóm

Niektoré deti sa narodia s odtokovými kanálikmi, ktoré sa v maternici nevytvorili správne. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti si môže všimnúť príznaky glaukómu vášho dieťaťa pri narodení alebo sa príznaky môžu prejaviť v detstve. Iné názvy pre tento typ sú detský, infantilný alebo pediatrický glaukóm.

Príznaky a príčiny

Aké sú príznaky glaukómu?

Ľudia chcú vedieť, aké sú včasné varovné príznaky glaukómu. Problémom je, že pri niektorých typoch glaukómu neexistujú žiadne včasné varovné príznaky a zmeny videnia môžu nastať postupne, takže príznaky je ľahké prehliadnuť. Keďže mnoho ľudí s glaukómom s otvoreným uhlom nemá žiadne viditeľné príznaky, je veľmi dôležité absolvovať bežné očné vyšetrenia, aby sa toto ochorenie odhalilo v skorších štádiách. Poškodenie glaukómu je nezvratné, preto je potrebné včasné odhalenie a liečba, aby ste predišli slepote.

Glaukóm s uzavretým uhlom má závažnejšie príznaky, ktoré sa zvyčajne objavia náhle.

Pri ktoromkoľvek type sa môžu vyskytnúť:

  • bolesť alebo tlak v oku.
  • Bolesti hlavy.
  • Dúhovo sfarbené haló okolo svetiel.
  • Slabé videnie, rozmazané videnie, zúžené videnie (tunelové videnie) alebo slepé škvrny.
  • Nevoľnosť a vracanie.
  • Červené oči.

Čo spôsobuje glaukóm?

Glaukóm sa môže vyskytnúť bez akejkoľvek príčiny, ale môže ho ovplyvniť mnoho faktorov. Najdôležitejším z týchto faktorov je vnútroočný tlak v oku. Vaše oči produkujú tekutinu nazývanú vodný mok, ktorá ich vyživuje. Táto tekutina prúdi cez vašu zrenicu do prednej časti oka. V zdravom oku tekutina odchádza cez odtokové kanáliky, ktoré sa nachádzajú medzi vašou dúhovkou a rohovkou.

Pri glaukóme sa vo vašich odtokových kanálikoch zvyšuje odpor. Tekutina nemá kam odísť, preto sa hromadí v oku. Táto nadbytočná tekutina vytvára tlak na oko. Tento zvýšený tlak v oku môže nakoniec poškodiť váš zrakový nerv a viesť k glaukómu.

Aké sú rizikové faktory glaukómu?

Glaukóm môže postihnúť každého, ale riziko sa zvyšuje s vekom. Ľudia čiernej a hispánskej pleti majú oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú glaukóm, ako iné etnické skupiny, a majú tendenciu ochorieť skôr. Ázijská a inuitská populácia je tiež náchylnejšia na špecifickú formu glaukómu známu ako glaukóm s uzavretým uhlom alebo glaukóm s uzavretým uhlom.

U ľudí s cukrovkou je pravdepodobnosť vzniku glaukómu dvakrát vyššia. Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • glaukóm v rodinnej anamnéze.
  • Ďalekozrakosť alebo ďalekozrakosť (pri glaukóme s uzavretým uhlom).
  • Vysoký krvný tlak (hypertenzia a veľmi nízky krvný tlak (hypotenzia).
  • Dlhodobé užívanie kortikosteroidov.
  • Krátkozrakosť alebo krátkozrakosť (pri glaukóme s otvoreným uhlom).
  • Predchádzajúce poranenie alebo operácia oka.

Diagnostika a testy glaukómu

Ako sa diagnostikuje glaukóm?

Je možné mať glaukóm a nevedieť o tom. Pravidelné očné vyšetrenia sú dôležité na zachytenie glaukómu alebo iných očných problémov. Pri očných vyšetreniach možno posúdiť stav zrakového nervu a stratu zraku.

Na kontrolu glaukómu môže očný lekár vykonať jeden alebo viacero z týchto bezbolestných testov:

  • Rozšírené očné vyšetrenie na rozšírenie zreničiek a zobrazenie zrakového nervu v zadnej časti očí.
  • Goniografia na preskúmanie uhla, v ktorom sa stretáva dúhovka a rohovka.
  • Optická koherentná tomografia (OCT) na zistenie zmien na vašom zrakovom nerve, ktoré môžu poukazovať na glaukóm.
  • Test očného tlaku (tonometria) na meranie očného tlaku.
  • Pachymetria na meranie hrúbky rohovky.
  • Vyšetrenie štrbinovou lampou na vyšetrenie vnútra vášho oka špeciálnym mikroskopom nazývaným štrbinová lampa.
  • Test zrakovej ostrosti (očné tabuľky) na kontrolu straty zraku.
  • Test zorného poľa (perimetria) na kontrolu zmien periférneho videnia (schopnosť vidieť veci do strán).

Manažment a liečba glaukómu

Ako sa lieči glaukóm?

Neliečený glaukóm môže viesť k rýchlejšiemu rozvoju trvalej straty zraku alebo slepoty. Liečba môže spomaliť ďalšiu stratu zraku, ale nemôže obnoviť stratené videnie. Ak máte bolesti očí, silné bolesti hlavy alebo problémy so zrakom, je dôležité okamžite navštíviť očného lekára.

Lieky na liečbu glaukómu

Glaukóm možno liečiť mnohými typmi očných kvapiek na predpis. Niektoré znižujú množstvo tekutín a zvyšujú odtok vody, aby sa zlepšil očný tlak. Keďže glaukóm je celoživotné ochorenie, možno budete musieť používať denné očné kvapky po celý život. Možno ich budete musieť aplikovať viac ako raz denne.

Laserová terapia na liečbu glaukómu

Váš očný lekár používa laser (silný svetelný lúč), ktorý pomáha zlepšiť odtok tekutiny z vášho oka. Váš lekár vám môže navrhnúť laser ako prvú voľbu liečby namiesto kvapiek alebo ako doplnok k očným kvapkám. Liečba laserom nemusí úplne nahradiť používanie očných kvapiek. Výsledky laserovej liečby sa líšia, ale v niektorých prípadoch môžu trvať roky. Váš poskytovateľ môže niektoré typy laserových ošetrení zopakovať.

Chirurgická liečba glaukómu

Chirurgický zákrok je ďalším spôsobom, ako pomôcť znížiť očný tlak. Je invazívnejšia, ale môže tiež dosiahnuť lepšiu kontrolu očného tlaku rýchlejšie ako kvapky alebo lasery. Chirurgický zákrok môže pomôcť spomaliť stratu zraku, ale nemôže obnoviť stratené videnie ani vyliečiť glaukóm. Existuje mnoho typov operácií glaukómu a v závislosti od konkrétneho typu a závažnosti môže váš očný lekár zvoliť jednu operáciu namiesto druhej.

Existuje napríklad tradičná operácia, ktorá zahŕňa rezanie oka, a minimálne invazívna operácia glaukómu (tzv. MIGS). K dispozícii je mnoho typov zákrokov MIGS vrátane rôznych typov stentov alebo zariadení používaných na zlepšenie odtoku tekutiny z vášho oka. Zákroky MIGS zvyčajne trvajú kratšie a majú rýchlejšiu dobu zotavenia s potenciálne menšími rizikami ako tradičné operácie glaukómu. Typy dostupných operácií glaukómu, najmä menej invazívne postupy MIGS, sa naďalej rozširujú a vyvíjajú.

Aké sú komplikácie glaukómu?

Odhaduje sa, že u 1 z 10 ľudí s glaukómom sa vyvinie určitý stupeň poruchy zraku. Slepota je menej častá a postihuje 5 % ľudí s glaukómom.

Dá sa glaukóm vyliečiť?

Nie, glaukóm sa nedá vyliečiť. Môžete však zvládnuť príznaky a zastaviť zhoršovanie ochorenia.

Aká je najúčinnejšia liečba glaukómu?

Neexistuje jedna najlepšia liečba glaukómu. Váš lekár môže navrhnúť jednu liečbu pre vás a inú pre niekoho iného, kto má glaukóm.

Prevencia glaukómu

Ako môžem predísť glaukómu?

Včasné odhalenie glaukómu prostredníctvom pravidelných očných vyšetrení je najlepším spôsobom, ako chrániť zdravie očí a zabrániť strate zraku. Vyšetrenie glaukómu by sa malo uskutočniť každý:

  • Jeden až tri roky po 35. roku života u ľudí s vysokým rizikom.
  • Dva až štyri roky pred 40. rokom života.
  • Jeden až tri roky medzi 40. a 54. rokom života.
  • Jeden až dva roky vo veku 55 až 64 rokov.
  • Šesť mesiacov až 12 mesiacov po 65. roku života.

Vyhliadky / prognóza glaukómu

Čo môžem očakávať, ak mám glaukóm?

Oslepnutie je zriedkavou komplikáciou u ľudí s glaukómom, pokiaľ ho lekár včas odhalí. Glaukóm je však chronické a progresívne ochorenie, ktoré často časom spôsobuje určitý stupeň straty zraku. Čím skôr sa glaukóm zachytí a začne sa s liečbou, tým je väčšia šanca na záchranu zraku. Liečba môže spomaliť progresiu ochorenia a stratu zraku. Ak máte vysoké riziko glaukómu, mali by ste pravidelne absolvovať očné vyšetrenia.

 Záver

Hoci glaukóm sa nedá vyliečiť, liečba môže udržať tlak v oku pod kontrolou a zabrániť strate zraku. Očné vyšetrenia môžu ochorenie zachytiť včas a zachrániť vám zrak. Ak máte vysoké riziko glaukómu, opýtajte sa svojho očného lekára, ako často potrebujete vyšetrenia. Ak máte glaukóm, je dôležité používať denne očné kvapky podľa predpisu. Svojho poskytovateľa sa môžete opýtať aj na možnosti laserovej liečby a chirurgického zákroku. Správnou starostlivosťou môžete zabrániť tomu, aby sa glaukóm zhoršil a spôsobil nezvratnú stratu zraku alebo slepotu.