Gastritída

Obsah:

  • Čo je gastritída?
  • Príznaky a príčiny gastritídy
  • Aké sú možné komplikácie gastritídy?
  • Ako sa diagnostikuje gastritída?
  • Manažment a liečba gastritídy
  • Je gastritída nákazlivá?
  • Záver 

Gastritída je zápal mäkkej sliznice žalúdka. Táto sliznica je ochrannou bariérou žalúdka. Keď je zapálená, znamená to, že je napadnutá. Môže to byť spôsobené infekciou, látkou, ktorú ste požili, alebo chemickými látkami v tráviacom trakte.

Čo je gastritída?

Gastritída je zápal v sliznici vášho žalúdka. Táto výstelka (mäkké tkanivo nazývané sliznica) chráni váš žalúdok pred kyselinami, enzýmami a mikroorganizmami, ktoré ním každý deň prechádzajú. Gastritída vzniká, keď váš imunitný systém zistí ohrozenie tejto bariéry. Váš imunitný systém spustí zápal v tkanivách, aby pomohol v boji proti infekciám a podporil hojenie.

Aké sú rôzne typy gastritídy?

Môžete mať akútnu gastritídu alebo chronickú gastritídu.

  • Akútna gastritída je náhla a dočasná. Podmienky, ktoré ju spôsobujú, sú tiež akútne.
  • Chronická gastritída je dlhodobý stav, hoci ju nemusíte pociťovať stále (alebo vôbec). Zvyčajne sa vyvíja postupne, ako dôsledok iného chronického ochorenia.

Gastritída môže byť aj erozívna alebo neerozívna.

  • Erozívna gastritída znamená, že to, čo spôsobuje vašu gastritídu, skutočne rozožiera sliznicu žalúdka a zanecháva rany (vredy). Často je to chemická látka, napríklad kyselina, žlč, alkohol alebo lieky.
  • Neerozívna gastritída nezanecháva erozívne zmeny, ale môže spôsobiť podráždenie, napríklad začervenanie sliznice žalúdka. Špecifická forma neerozívnej gastritídy, atrofická gastritída, môže spôsobiť, že sliznica žalúdka reaguje stenčením alebo chradnutím (atrofia). To môže spôsobiť tráviace problémy.

Gastritída môže mať špecifickejší názov podľa príčiny. Niektoré príklady sú:

  • Infekčná gastritída.
  • Gastritída vyvolaná liekmi.
  • Alkoholom vyvolaná gastritída.
  • Gastritída vyvolaná stresom.
  • Autoimunitná gastritída.
  • Eozinofilná gastritída.

Príznaky a príčiny gastritídy

Aké sú varovné príznaky a symptómy gastritídy?

Gastritída nemusí spôsobovať žiadne výrazné príznaky. Ak ich má, môže to znamenať, že je závažnejšia alebo trvá už dlhší čas. Príznaky sa môžu objaviť, keď je sliznica žalúdka natoľko opotrebovaná, že sa už nedokáže brániť vlastným kyselinám a enzýmom. Kyseliny môžu spôsobiť príznaky poruchy trávenia alebo môžu spôsobiť žalúdočné vredy, ktoré môžu bolieť a krvácať. Príznaky môžu zahŕňať:

  • Strata chuti do jedla alebo pocit plnosti krátko po jedle.
  • Bolesť žalúdka a nadúvanie.
  • Nevoľnosť a/alebo vracanie.

Ak máte krvácajúci vred, môžete zistiť:

  • Čiernu krv v stolici (meléna).
  • Čiernu krv vo vašich zvratkoch (eméza z kávovej múčky).

Ako rozpoznáte bolesť pri gastritíde?

Bolesti pri gastritíde sú v žalúdku, ktorý sa nachádza v hornej časti strednej časti brucha („epigastrická“ oblasť). Celkovú bolesť zo zápalu budete cítiť ako niekde v tejto oblasti (bolesť v hornej časti brucha), ale nemusíte vedieť presne určiť miesto. Ak máte vred, možno budete vedieť bolesť určiť presnejšie. Môže mať charakter pálenia alebo hryzenia. Môže sa cítiť lepšie, keď jete.

Čo spôsobuje gastritídu?

Gastritída je reakciou vášho imunitného systému na niečo, čo sa už deje vo vnútri žalúdka. Váš imunitný systém posiela do sliznice žalúdka zápalové bunky, aby bojoval proti infekciám a pomohol obnoviť tkanivá. Zápal spôsobuje príznaky gastritídy, ak nejaké máte. Pôvodným páchateľom je však niečo iné - niečo, čo ohrozuje sliznicu vášho žalúdka. Existuje mnoho možností.

Infekcie

Infekcie patria medzi najčastejšie príčiny gastritídy, najmä akútnej gastritídy. Bakteriálne infekcie a vírusové infekciespojené so žalúdočným flukanomspôsobujú krátkodobú reakciu, ktorá sa zvyčajne sama vylieči. InfekciaH. pylori je bežná, chronická bakteriálna infekcia, ktorá môže spôsobiť chronickú gastritídu. Menej často môžu akútnu alebo chronickú gastritídu spôsobiť aj parazitárne infekcie a plesňové infekcie.

Chemické látky

Alkohol a niektoré lieky môžu spôsobiť akútnu alebo chronickú gastritídu v závislosti od toho, koľko a ako často ich užívate. Môžu spôsobiť chemickú eróziu sliznice žalúdka (erozívna gastritída). Nadmerné užívanie NSAID(nesteroidných protizápalových liekov), ako sú aspirín a ibuprofén, je jednou z najčastejších príčin akútnej gastritídy. Môžu ju spôsobiť aj niektoré rekreačné drogy, napríklad kokaín.

Autoimunitné ochorenie

Autoimunitné ochorenia spôsobujú chronický zápal. Pri autoimunitnom ochorení váš imunitný systém omylom útočí na vlastné bunky vášho tela zápalom. Chronická autoimunitná gastritída môže vzniknúť spontánne. Alebo, zriedkavejšie, môžete mať gastritídu ako vedľajší účinok iného autoimunitného ochorenia.

Znížené zásobovanie krvou

Akútnu gastritídu môže spôsobiť závažná operácia, úraz alebo kritické ochorenie. Silný fyziologický stres spôsobuje, že vaše telo stiahne prívod krvi z tráviaceho systému, aby ho presmerovalo na životne dôležitejšie orgány. Tým sa zníži obranyschopnosť žalúdočnej sliznice a tá sa stane zraniteľnejšou voči chemickým látkam vo vnútri.

Ďalšie príčiny

Medzi ďalšie príčiny gastritídy patria:

  • Rádioterapia (zápal sliznice).
  • Chemoterapia.
  • Reflux žlče.

Aké sú možné komplikácie gastritídy?

Väčšinou je gastritída dočasná a nie je závažná. Ak však gastritída trvá dlhšie, môže nakoniec začať poškodzovať sliznicu žalúdka. To môže viesť ku komplikáciám.

Erozívna gastritída a komplikácie vredov

Erozívna gastritída môže prejsť do peptickej vredovej choroby. Vredy môžu spôsobiť krvácanie z tráviaceho traktu, čo vedie k anémii. Časté vredy môžu spôsobiť aj zjazvenie. Zjazvené tkanivo v žalúdku sa môže stať problémom, ak zúži alebo zablokuje otvory na jeho dne (pylorus). Toto sa nazýva obštrukcia vývodu žalúdka (GOO).

Vred, ktorý sa nezahojí, môže nakoniec opotrebovať dieru cez celú stenu žalúdka (perforácia žalúdka). To môže umožniť únik baktérií zo žalúdka do brušnej dutiny (peritonitída). Peritonitída môže viesť k ďalším komplikáciám vrátane septikémie a sepsy.

Neerozívna gastritída, atrofia a metaplázia

Neerozívna gastritída spôsobuje komplikácie oveľa pomalšie. Po mnohých rokoch však môže spôsobiť zmenšenie žalúdočnej sliznice (atrofiu) a stratu časti jej funkčnosti. Môžete mať problémy s trávením a vstrebávaním niektorých živín, napríklad železa, kyseliny listovej a vitamínu B12 (perniciózna anémia).

Zriedkavo môže dlhodobá gastritída spôsobiť, že bunky žalúdočnej sliznice sa reštrukturalizujú a vyzerajú ako úplne iný druh tkaniva. Toto sa nazýva intestinálna metaplázia žalúdka. Zdravotníci považujú túto bunkovú zmenu za prekancerózu, čo znamená, že môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny žalúdka.

Ako sa diagnostikuje gastritída?

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti začne tým, že sa vás opýta na vaše príznaky a zdravotnú anamnézu. Na základe vašich odpovedí môže mať podozrenie na gastritídu, ale bez vyšetrenia na jej prítomnosť nebude vedieť s istotou, či ju máte. Môže začať zobrazovacím vyšetrením, napríklad sériou röntgenových snímok hornej časti tráviaceho traktu. Toto vyšetrenie môže odhaliť vredy alebo eróziu sliznice žalúdka, hoci nie vždy samotnú gastritídu.

Skutočný dôkaz gastritídy je mikroskopický, takže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude potrebovať vzorku tkaniva na jej potvrdenie. Vzorku (biopsiu) môže odobrať počas vyšetrenia hornej časti endoskopie. Pri tomto vyšetrení sa do hornej časti tráviaceho traktu dostane malá kamera na konci dlhého katétra (endoskopu). Endoskopista môže cez endoskop odobrať biopsiu. Zvyčajne rozpozná gastritídu vizuálne ešte predtým, ako ju potvrdí biopsia.

Možno budete potrebovať ďalšie vyšetrenia na izoláciu príčiny gastritídy alebo na kontrolu komplikácií. Váš poskytovateľ vám môže nariadiť:

  • Krvné testy.
  • Test stolice.
  • Dychový test na H. pylori.

Manažment a liečba gastritídy

Zmizne gastritída sama od seba?

Akútna gastritída zmizne po tom, ako zmizne jej akútna príčina. Ak máte infekciu, vo väčšine prípadov ju váš imunitný systém čoskoro odstráni a potom zápal ustúpi. Ak ste to nakrátko prehnali s alkoholom alebo tabletkami, sliznica žalúdka sa čoskoro sama napraví. Ak bol prietok krvi do vášho žalúdka dočasne znížený, ale teraz je obnovený, vaša žalúdočná sliznica začne proces hojenia.

Chronická gastritída nezmizne sama od seba, ale liečba jej môže pomôcť zmiznúť. Chronická gastritída súvisí s iným chronickým ochorením, ktoré máte. Špecifická liečba môže niektoré z týchto stavov vyliečiť. Iné stavy nie sú liečiteľné, ale dlhodobá liečba môže znížiť zápal, ktorý spôsobujú. Chronická gastritída mohla spôsobiť hlbšie poškodenie vašich tkanív, takže ich liečenie môže trvať dlhšie.

Ako môžem rýchlo zmierniť gastritídu?

Svoje príznaky môžete liečiť voľnopredajnými liekmi, ktoré zmierňujú podráždenie a neutralizujú žalúdočnú kyselinu, ako sú inhibítory protónovej pumpy (PPI) alebo Pepto Bismol®. Tie môžu priniesť dočasnú úľavu, kým sa váš žalúdok uzdraví. Musíte sa však uistiť, že príčina vašej gastritídy bola odstránená. Preto sa uistite, že ste navštívili poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, aj keď sa liečite sami.

Ako vyliečiť gastritídu natrvalo?

Vyliečenie chronickej gastritídy si vyžaduje odbornú starostlivosť. Liečba bude závisieť od príčiny.

Môže to znamenať:

  • Antibiotiká a iné lieky na liečbu H. pylori.
  • Nájdenie alternatívnych liekov na stavy, ktoré ste liečili NSAID.
  • Služby liečbyzávislosti od alkoholu alebo kokaínu.
  • Cielené lieky na autoimunitné ochorenia.
  • V zriedkavých prípadoch chirurgický zákrok na odstránenie krvácania z tráviaceho traktu (GIT), ischémie alebo refluxu žlče.
  • Lieky na blokovanie kyseliny na predpis na podporu liečby.

Je gastritída nákazlivá?

Samotná gastritída nie je nákazlivá, ale infekcie, ktoré ju spôsobujú, nákazlivé sú. Najmäbaktéria H. pylori infikovala väčšinu svetovej populácie a približne u polovice spôsobila chronickú gastritídu. Šíri sa fekálno-orálnou cestou. Šíreniu infekcie môžete zabrániť dodržiavaním správnej hygieny, napríklad umývaním rúk po návšteve toalety a pred manipuláciou s potravinami. Tým by ste mohli predísť mnohým prípadom gastritídy.

Záver

Príležitostnej epizódy akútnej gastritídy sa netreba obávať a zvyčajne ju môžete liečiť doma. Ak však nepominie alebo ak máte príznaky gastritídy často, mali by ste navštíviť poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Chronické príznaky poukazujú na chronické ochorenie, ktoré si vyžaduje pozornosť. Väčšina gastrointestinálnych príznakov sa prekrýva s mnohými rôznymi ochoreniami, preto je dôležité stanoviť presnú diagnózu.