Dyzúria (bolestivé močenie)

Obsah:

  • Čo je dyzúria (bolestivé močenie)?
  • Kto trpí dyzúriou (bolestivým močením)?
  • Aké sú príznaky dyzúrie (bolestivého močenia)?
  • Ako sa diagnostikuje dyzúria (bolestivé močenie)?
  • Aké sú príčiny dyzúrie (bolestivého močenia)?
  • Ako sa lieči dyzúria (bolestivé močenie)?
  • Dá sa niečo urobiť na prevenciu dyzúrie?
  • Záver

 Dyzúria (bolestivé močenie)

Bolesť a pálenie pri močení sú prvými príznakmi zápalu močových ciest. Vyhľadajte rýchlu pomoc pri zápale močového mechúra skôr, ako sa objavia ďalšie príznaky, ako je neúplné vyprázdňovanie alebo neustála potreba močiť a bolesť v podbrušku.

Dyzúria znamená, že pri močení pociťujete bolesť alebo pálenie. Dyzúriu môžu pociťovať muži aj ženy v každom veku, ale častejšie sa vyskytuje u žien. S dyzúriou sa bežne spájajú infekcie močových ciest. Liečba závisí od príčiny a siaha od antibiotík, cez vyhýbanie sa dráždivým látkam až po liečbu základného zdravotného problému.

Čo je dyzúria (bolestivé močenie)?

Dyzúria je bolesť alebo nepríjemný pocit pri močení (močení). Páli! Dyzúria nie je o tom, ako často chodíte močiť (frekvencia močenia), hoci frekvencia močenia sa často vyskytuje spolu s dyzúriou. Dyzúria nie je diagnóza. Je to príznak alebo symptóm základného zdravotného problému.

Kto trpí dyzúriou (bolestivým močením)?

Bolestivé močenie môžu zažiť muži a ženy v akomkoľvek veku. Častejšie sa vyskytuje u žien. S dyzúriou sa bežne spájajú infekcie močových ciest (UTI). Infekcie močových ciest sa vyskytujú častejšie u žien ako u mužov.

Medzi ďalšie osoby s vyšším rizikom dyzúrie patria napr:

  • Tehotné ženy.
  • Muži a ženy s cukrovkou.
  • Muži a ženy s akýmkoľvek typom ochorenia močového mechúra.

Aké sú príznaky dyzúrie (bolestivého močenia)?

Príznaky bolestivého močenia sa môžu u mužov a žien líšiť, ale obe pohlavia ho zvyčajne opisujú ako pálenie, pichanie alebo svrbenie. Pálenie je najčastejšie uvádzaným príznakom.

Bolesť sa môže objaviť na začiatku močenia alebo po močení. Bolesť na začiatku močenia je často príznakom infekcie močových ciest. Bolesť po vašom močení môže byť príznakom problému s močovým mechúrom alebo prostatou. U mužov môže bolesť zostať aj v penise pred a po močení.

Príznaky u žien môžu byť vnútorné alebo vonkajšie. Bolesť mimo vašej vaginálnej oblasti môže byť spôsobená zápalom alebo podráždením tejto citlivej kože. Vnútorná bolesť môže byť príznakom infekcie močových ciest.

Ako sa diagnostikuje dyzúria (bolestivé močenie)?

Ak pociťujete bolesť alebo pálenie pri močení, navštívte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Dyzúria môže byť príznakom zdravotného stavu, ktorý môže byť potrebné liečiť. Na diagnostikovanie vašej bolesti najprv poskytovateľ zdravotnej starostlivosti preskúma vašu kompletnú anamnézu vrátane otázok o vašich súčasných a minulých zdravotných stavoch, ako je napríklad cukrovka alebo poruchy imunity. Môže sa tiež opýtať na vašu sexuálnu anamnézu, aby zistil, či príčinou bolesti nemôže byť pohlavne prenosná choroba. Môže byť potrebné aj vyšetrenie na prítomnosť pohlavne prenosných chorôb, najmä ak majú muži výtok z penisu alebo ženy výtok z pošvy. Ak ste žena v plodnom veku, môže sa vykonať tehotenský test.

Váš poskytovateľ sa vás tiež opýta na vaše súčasné užívanie liekov na predpis a voľnopredajných liekov a na všetky vyskúšané „domáce prostriedky“ na zvládnutie dyzúrie.

Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti sa vás tiež opýta na vaše aktuálne príznaky a získa čistú záchytnú vzorku vášho moču. Vzorka vášho moču bude analyzovaná na prítomnosť bielych krviniek, červených krviniek alebo cudzorodých chemických látok. Prítomnosť bielych krviniek vášmu poskytovateľovi oznámi, že máte zápal v močových cestách. Kultivácia moču odhalí, či máte infekciu močových ciest, a ak áno, aké baktérie ju spôsobujú. Tieto informácie umožnia vášmu poskytovateľovi vybrať antibiotikum, ktoré bude najlepšie pôsobiť pri liečbe baktérií.

Ak sa vo vzorke moču nezistia žiadne známky infekcie, poskytovatelia zdravotnej starostlivosti vám môžu navrhnúť ďalšie testy na vyšetrenie močového mechúra alebo prostaty (u mužov). Poskytovateľ vám môže tiež odobrať vzorku výteru zo sliznice pošvy alebo močovej trubice, aby skontroloval, či sa u vás neobjavili príznaky infekcie (u žien).

Aké sú príčiny dyzúrie (bolestivého močenia)?

Existuje mnoho príčin dyzúrie. Vedzte tiež, že lekári nedokážu vždy určiť príčinu.

ŽENY: Bolestivé močenie u žien môže byť dôsledkom:

  • infekcie močového mechúra (cystitídy).
  • Vaginálnej infekcie.
  • Infekcia močových ciest.
  • Endometritídy a iných príčin mimo močových ciest vrátane divertikulózy a divertikulitídy.
  • Zápal močového mechúra alebo močovej trubice (uretritída) (Vaša močová trubica je trubica, ktorá začína pri dolnom otvore močového mechúra a vyúsťuje von z tela). Zápal je zvyčajne spôsobený infekciou.

Zápal môže byť spôsobený aj pohlavným stykom, sprchovacími prípravkami, mydlami, voňavým toaletným papierom, antikoncepčnými hubkami alebo spermicídmi.

MUŽI: Bolestivé močenie u mužov môže byť dôsledkom:

  • infekcie močových ciest a iných infekcií mimo močových ciest vrátane divertikulózy a divertikulitídy.
  • Ochorenie prostaty.
  • Rakovina.

Bolestivé močenie u mužov a žien môže byť dôsledkom sexuálne prenosných infekcií (STI) alebo vedľajšieho účinku liekov. Lieky na chemoterapiu rakoviny alebo ožarovanie panvovej oblasti môžu spôsobiť zápal močového mechúra a bolestivé močenie.

Ako sa lieči dyzúria (bolestivé močenie)?

Liečba dyzúrie závisí od príčiny vašej bolesti/pálenia. Prvým krokom v liečbe je určiť, či je vaše bolestivé močenie spôsobené infekciou, zápalom, diétnymi faktormi alebo problémom s močovým mechúrom alebo prostatou.

  • Infekcie močových ciest sa najčastejšie liečia antibiotikami. Ak je vaša bolesť silná, môže vám byť predpísaný fenazopyridín. Poznámka: tento liek vám zmení farbu moču na červenooranžovú a zafarbí spodnú bielizeň.
  • Zápal spôsobený podráždením kože sa zvyčajne lieči tak, že sa vyhnete príčine podráždenia.
  • Dyzúria spôsobená základným ochorením močového mechúra alebo prostaty sa lieči riešením základného ochorenia.

Existuje niekoľko krokov, ktoré môžete podniknúť na zníženie nepríjemných pocitov pri bolestivom močení, vrátane pitia väčšieho množstva vody alebo užívania voľnopredajných pomôcok  na liečbu bolestivého močenia. Iné spôsoby liečby si vyžadujú lieky na predpis.

Ak máte časté infekcie močových ciest, váš lekár vám pomôže nájsť príčinu.

Dá sa niečo urobiť na prevenciu dyzúrie?

 

  • Pite viac vody. Denne vypite dva až tri litre vody.
  • Ak nosíte močovú inkontinenčnú vložku, vymeňte ju hneď, ako sa znečistí.
  • Po tom, ako sa vy (žena) vymočíte, vezmite si navyše nový obrúsok a utrite si moč z vnútornej strany pošvových pyskov.

Záver

Bolesť pri močení je pomerne častý príznak, ktorý môže mať mnoho príčin, od infekcií močových ciest až po vážnejšie zdravotné ťažkosti. Je dôležité pochopiť možné príčiny a stanoviť správnu diagnózu a liečbu. Prevencia vrátane správnej hygieny a zdravého životného štýlu je kľúčom k minimalizácii rizika tohto problému. V prípade pretrvávajúcich alebo závažných príznakov je vždy najlepšie vyhľadať lekársku pomoc.