Čo sú probiotiká?

Obsah:

  • Čo presne robia probiotiká?
  • Potenciálne zdravotné prínosy probiotík
  • Aké sú najlepšie potravinové zdroje probiotík?
  • Mal by som užívať probiotický doplnok? 
  • Vedľajšie účinky probiotického doplnku
  • Ako si vybrať probiotický doplnok
  • Kedy užívať probiotický doplnok
  • Ako skladovať probiotické doplnky
  •  Zhrnutie

 probiotika

Probiotiká sa skladajú z dobrých živých baktérií a/alebo kvasiniek, ktoré prirodzene žijú vo vašom tele. V tele máte neustále dobré aj zlé baktérie.

V tráviacom trakte sa nachádzajú bilióny pre vás prospešných mikroorganizmov, ktoré vám každý deň pomáhajú fungovať čo najlepšie.

Tieto mikroorganizmy sa nazývajú probiotiká a pomáhajú vám tráviť potravu, brániť sa chorobám a dokonca vytvárať vitamíny.

Sú úzko späté s pojmom, ktorý možno poznáte - mikrobióm, ktorý označuje tajomný mikroskopický svet vo vašich črevách, ktorý vedci dôsledne skúmajú. Každý deň spájajú nové účinky na zdravie s týmto prostredím dobrých a zlých baktérií, čo pomáha rozvíjať priemysel.

Fascinácia vedcov mikrobiómom odštartovala ešte novšiu vedeckú oblasť nazývanú farmabiotika, ktorá označuje vedu o používaní lekárskych produktov na báze mikrobiómu na ovplyvnenie ľudského zdravia.

Hoci sa probiotiká môžu zdať ako relatívne nová oblasť výživy, vedci ich objavili už začiatkom 20. storočia. Elie Metchnikoff, výskumník, ktorého mnohí považujú za „otca probiotík“, pozoroval zdravotné výhody opakovaného požívania baktérií produkujúcich kyselinu mliečnu. Odvtedy sa uskutočnilo viac ako 20 000 štúdií v oblasti probiotík a ich zdravotných účinkov.

Čo presne robia probiotiká?

Vedci ešte stále mnohému v súvislosti s probiotikami nerozumejú, ale doterajšie štúdie identifikovali niekoľko funkcií probiotík, vrátane:

  • podpora zdravia a udržiavanie bunkovej výstelky nášho tráviaceho traktu
  • Podpora imunity
  • zvládanie zápalov

Vďaka týmto zisteniam začínajú vedci vykonávať rozsiahlejšie štúdie o mikrobióme. Predpokladajú, že ak probiotiká zohrávajú definitívnu úlohu v týchto telesných funkciách, môžu zohrávať úlohu aj pri ochoreniach a stavoch, ktoré ovplyvňujú zdravie tráviaceho traktu, imunitu a systémové zápaly.

Potenciálne zdravotné prínosy probiotík

Tieto živé živiny sú základom nášho zdravia. Zdravý mikrobióm môže predchádzať a liečiť ochorenia v oblasti zdravia tráviaceho traktu, kvasinkových infekcií, ochorení ústnej dutiny, potravinových alergií a ekzémov.

Ak chcete využiť tieto propagované výhody, môžete mať záujem o rýchle riešenie prostredníctvom užívania probiotického doplnku (viac o tom, kedy ho užívať - a o možných rizikách - neskôr). Najskôr však vedzte, že probiotické doplnky pravdepodobne na každého pôsobia inak a najmä u starších ľudí je potrebné vykonať ďalší výskum.
Kvalita výskumu o prospešnosti probiotík sa totiž líši v závislosti od konkrétneho ochorenia.

Zlepšenie zdravia tráviaceho traktu

Probiotiká, či už vo forme potravín alebo doplnkov stravy, môžu pomôcť znížiť hnačky spôsobené napríklad užívaním antibiotík, liečbou rakoviny a nemocničnými infekciami. Pomôcť môžu kmene baktérií Streptococcus a Lactobacillus, ale lekári na prevenciu hnačky používajú aj kmene kvasiniek, napríklad rôzne Saccharomyces boulardii.

Ak vám mliečne výrobky spôsobujú plynatosť, môžete mať intoleranciu laktózy, ktorá je spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy.
Dobrou správou je, že probiotiká zrejme pomáhajú pri trávení laktózy. Štúdie ukazujú, že probiotiká používané na výrobu jogurtov (Lactobacillus delbrueckii a Streptococcus thermophilus) uvoľňujú laktázu, ktorá preberá obvyklú zodpovednosť tela za trávenie laktózy.

Ak vaša plynatosť nie je spôsobená neznášanlivosťou laktózy alebo spojená s opakovanými hnačkami z niektorého z vyššie uvedených dôvodov, môžete mať ochorenie nazývané syndróm dráždivého čreva (IBS). IBS je diagnóza, ktorá sa používa pri nevysvetliteľných tráviacich príznakoch, ktoré trvajú najmenej tri mesiace, ako sú plynatosť, nadúvanie, bolesti brucha, hnačka a zápcha. Niektoré štúdie naznačujú, že probiotiká môžu pomôcť zmierniť príznaky IBS.

Nezamieňajte si IBS so závažnejším ochorením tráviaceho traktu nazývaným zápalové ochorenie čriev (IBD). IBD je autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyznačuje chronickým zápalom.

Crohnova choroba (CD), ulcerózna kolitída (UC) a neurčitá kolitída (IC) sú tri typy IBD. Klinické štúdie naznačujú, že probiotiká môžu byť sľubnou liečbou UC.
Bohužiaľ, rovnaký terapeutický účinok sa nezistil pri CD a IC.

Ak ste tiež tehotná, máme pre vás dobrú správu: Jedna štúdia zistila, že užívanie probiotických doplnkov (konkrétne Lactobacillus) počas tehotenstva môže pomôcť znížiť nevoľnosť, vracanie a zápchu.

Okrem toho môžu probiotické doplnky zmierniť depresiu, zistilo sa v prehľade výskumov. Hoci autori si nie sú presne istí, prečo, jedna z teórií je, že probiotiká môžu zlepšiť stavy, ako je IBS, a tým môžu pomôcť zlepšiť duševné zdravie.

Zníženie rizika rakoviny

Väčšina výskumov o potenciálnych účinkoch probiotík na rakovinu a imunitu sa týkala laboratórnych štúdií a štúdií na zvieratách o baktériách mliečneho kvasenia (LAB), ktoré sa nachádzajú v mliečnych výrobkoch a niektorých doplnkoch stravy. Inak povedané, výhody v tejto oblasti si vyžadujú ešte veľa štúdií, najmä na ľuďoch. V existujúcich štúdiách sa zdá, že tento probiotický kmeň znižuje aktivitu enzýmov iných baktérií, ktoré produkujú rakovinové bunky, čo potenciálne znižuje riziko vzniku rakoviny pečene, hrubého čreva a močového mechúra. Čas ukáže, aké dôsledky to bude mať pre zdravie ľudí.

Prevencia alergií a porúch trávenia

Zdá sa, že probiotiká a prebiotiká vo všeobecnosti ovplyvňujú celú imunologickú sieť v tele a majú tendenciu mať najväčší potenciál na začiatku života.
Ak napríklad matka konzumuje potraviny bohaté na probiotiká počas tehotenstva, môže znížiť riziko alergických príznakov udieťaťa, ako sú kožné vyrážky, upchatie nosa a slzenie očí. Niektoré kmene môžu tiež znížiť výskyt chronických porúch trávenia, ako je celiakia, Crohnova choroba a ulcerózna kolitída.

Lepšie zdravie ústnej dutiny

Probiotiká môžu byť prospešné pre tráviaci trakt od začiatku až do konca, hoci sú potrebné ďalšie štúdie. Výhody sa môžu začať v ústach, kde škodlivé baktérie, známe aj ako zubný povlak, môžu byť znížené - áno, uhádli ste - probiotikami. V randomizovanej kontrolovanej štúdii vedci rozdelili 90 detí vo veku 13 až 15 rokov do troch skupín: Jedna dostávala dezinfekciu úst, druhá dostávala probiotický ústny výplach, ktorý sa neprehĺtal, a tretia dostávala placebo. Probiotická ústna voda obsahovala Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum aSaccharomyces boulardii. Po dvoch mesiacoch sa v skupine, ktorá dostávala probiotiká, najviac znížil objem zubného povlaku a riziko zápalu ďasien.

Probiotiká môžu tiež pomôcť predchádzať vzniku zubného kazu, pretože zubný povlak (nahromadenie určitých baktérií, najmä streptokokov, na povrchu zuba) je príčinou vzniku zubného kazu. Probiotiká pomáhajú chrániť zuby tým, že znižujú pH v ústach a robia prostredie menej priaznivé pre tieto škodlivé baktérie.
Nižšie pH (kyslejšie) prostredie plné určitých užitočných baktérií je ochranou popri dobrej ústnej hygiene a vyhýbaní sa cukru.

Znížené riziko potravinových alergií

Probiotiká môžu tiež pomôcť predchádzať potravinovým alergiám, hoci je potrebný ďalší výskum. Jeden prehľad naznačuje, že probiotiká môžu pomôcť predchádzať ekzémom (rizikový faktor potravinových alergií) u detí, ak ich užívajú tehotné alebo dojčiace matky alebo ak sa podávajú dojčatám.
Je však dôležité poznamenať, že detský ekzém nemusí vždy signalizovať potravinovú alergiu a môže byť vyvolaný suchou pokožkou alebo sezónnou alergiou.

Fermentované mliečne výrobky majú vysoký obsah probiotík, ale zároveň sú jedným z hlavných potravinových alergénov. To znamená, že niektoré z potravín, ktoré pomáhajú predchádzať tejto potravinovej alergii, sú pre tých, ktorí už majú tento problém, zakázané. Dobrou správou je, že ak máte potravinovú alergiu, môžete si vybrať zdroje probiotík, ktoré neobsahujú mliečne výrobky alebo nemliečne fermentované potraviny. Príkladmi nemliečnych probiotík sú kimchi, kombucha, kyslá kapusta, kefír (ak je vyrobený z nemliečneho mlieka) a tempeh.

Objavenie najlepšieho probiotika na chudnutie môže podporiť zdravie vašich čriev a pomôcť vám na ceste k regulácii hmotnosti - dozviete sa viac o tom, ako tieto prospešné mikroorganizmy môžu pomôcť pri znižovaní zápalu a v boji proti inzulínovej rezistencii.

Lepší úspech pri chudnutí

Ďalšou rastúcou oblasťou výskumu probiotík je chudnutie.

Napríklad jeden prehľad naznačuje, že zníženie zápalu prostredníctvom zlepšenia črevných baktérií môže bojovať proti inzulínovej rezistencii, ktorá je charakteristickým znakom cukrovky 2. typu, a proti hromadeniu tuku.

Aj systematický prehľad a metaanalýza zistili, že užívanie probiotického doplnku bolo spojené so znížením indexu telesnej hmotnosti (BMI), hmotnosti a hmotnosti tuku pri dávke probiotika aspoň 30 miliárd počas viac ako 12 týždňov.

Autori uviedli, že množstvo, typ a trvanie probiotika si vyžadujú ďalšie štúdie, pretože tieto opatrenia neboli v každej štúdii konzistentné. Probiotiká a prebiotiká vykázali významný pokles, zatiaľ čo synbiotiká nie, a to skôr z dôvodu nedostatku štúdií a veľké rozdiely medzi týmito štúdiami negatívne ovplyvnili analýzu. Napriek tomu autori dospeli k záveru, že tieto dietetické látky sú základnými nástrojmi pri liečbe obezity (viac o tom, ako sa líšia, neskôr).

Aké sú najlepšie potravinové zdroje probiotík?

Niektoré potraviny prirodzene obsahujú zdravé baktérie, ktoré čiastočne podporujú zdravý mikrobióm procesom nazývaným fermentácia kyseliny mliečnej. K tomu dochádza, keď baktérie premieňajú cukor alebo iné sacharidy na kyselinu mliečnu, ktorá potom zvyšuje počet baktérií. Pivo a kváskový chlieb sú fermentované, ale tieto potraviny neobsahujú živé prospešné baktérie, ktoré nazývame probiotiká. Medzi potraviny, ktoré obsahujú probiotiká, patria:

  • Jogurt
  • Kefír
  • fermentované syry, ako je cmar a tvaroh
  • Kimči
  • surová kyslá kapusta
  • Tempeh
  • Miso
  • Kombucha
  • Natto
  • Mliečne kvasená zelenina, napríklad uhorky

Mal by som užívať probiotický doplnok?

Vo všeobecnosti platí, že telo najviac profituje z probiotík, ktoré dostáva prostredníctvom potravy, ktorá často obsahuje aj prospešné živiny. Napriek tomu môžu byť probiotické doplnky užitočné pre určitých ľudí vrátane vyššie uvedených skupín.

Probiotiká môžu byť prospešné aj pre ľudí užívajúcich antibiotiká, pretože môžu zmierniť nežiaduce príznaky, napríklad hnačku, tým, že doplnia dobré baktérie, ktoré antibiotiká zničili.

Vedľajšie účinky probiotického doplnku

Hoci sú probiotické doplnky vo všeobecnosti bezpečné, pre niektorých ľudí môžu predstavovať zdravotné riziko.
Ak máte ochorenie alebo stav, ktorý oslabil imunitný systém, a ste chorý, riziko infekcie môže byť pri užívaní probiotík vyššie.

Ako si vybrať probiotický doplnok

Pokiaľ ide o najlepší jednotlivý probiotický kmeň pre ľudské zdravie, vedci neidentifikovali žiadny. Väčšina štúdií bola vykonaná na bakteriálnych kmeňoch Lactobacillus a Bifidobacterium a kvasinkovom kmeni Saccharomyces boulardii. Je tiež pravdepodobné, že niektoré kmene sú pre určité stavy lepšie.

Ak používate probiotiká na liečbu ochorenia alebo choroby, doplnok, ktorý obsahuje vyšší počet kmeňov, môže byť účinnejší, zistilo sa v jednom z prehľadov.

Tu je niekoľko ďalších vecí, ktoré treba zvážiť pri výbere probiotického doplnku, ktorý je pre vás vhodný.

Buďte vyberaví. Spolupracujte najmä so svojím zdravotníckym tímom, aby ste identifikovali a kúpili najlepší probiotický doplnok pre vás. Niektoré kmene môžu byť najlepšie na určité zdravotné problémy. Napríklad Lactobacillus rhamnosus GG môže pomôcť pri hnačke, zatiaľ čo kombinácia bifidobaktérií a laktobacilov môže byť užitočná pri IBS.

Prečítajte si etiketu. Uistite sa, že akékoľvek probiotikum, ktoré si vyberiete, neobsahuje žiadne zložky, ktoré si neželáte, napríklad potravinové alergény. Váš zdravotnícky tím vám môže pomôcť preložiť všetky pojmy, ktorým nerozumiete.

Buďte opatrní. Uvedomte si, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) nepreveruje produkty výživových doplnkov z hľadiska bezpečnosti a účinnosti pred ich uvedením na trh. Preto zvážte dodržiavanie rád FDA pre používateľov výživových doplnkov. Pred pridaním probiotického doplnku do stravy sa opäť poraďte so svojím zdravotníckym tímom - najmä ak máte nejaké ochorenie.

Kedy užívať probiotický doplnok

Výskumníci stále zisťujú, kedy je najvhodnejšie užívať probiotiká, a v tejto veci neexistujú žiadne univerzálne usmernenia.

Podľa doterajších výskumov vám probiotiká zatiaľ najviac prospejú, ak ich užijete 30 minút pred jedlom alebo počas jedla. Dôležité tiež je, aby ste ich užívali s jedlom alebo nápojom, ktorý obsahuje určité množstvo tuku, pretože probiotiká sú rozpustné v tukoch, čo znamená, že tuk pomáha telu správne ich vstrebávať. 

Ako skladovať probiotické doplnky

Majte na pamäti, že probiotické doplnky sú citlivé na teplo a vlhkosť. Napriek tomu sú mnohé z tých vo forme tabliet sušené mrazom, takže si nevyžadujú chladenie. Spoločnosti vyrábajúce výživové doplnky musia dbať na to, aby sa počas spracovania a prepravy vyhli vysokým teplotám, ktoré by mohli zničiť baktérie. Na dosiahnutie optimálnej účinnosti neužívajte doplnok s veľmi horúcimi jedlami alebo nápojmi.

Zhrnutie

Probiotiká, ktoré sú súčasťou nášho prirodzeného mikrobiómu, zohrávajú dôležitú úlohu v našom zdraví a môžu sa podieľať na odvrátení niektorých zdravotných ťažkostí, ako aj potravinových alergií. Hoci je konzumácia potravín s vysokým obsahom probiotík najlepším spôsobom, ako tieto výhody využiť, možno vás zaujímajú probiotické doplnky. Probiotické doplnky sa považujú za bezpečné pre väčšinu ľudí, ale môžu byť rizikové pre osoby so závažnými ochoreniami a osoby s oslabeným imunitným systémom. Pred zaradením doplnkov do svojho wellness režimu sa poraďte so svojím zdravotníckym tímom.