Celiakia

Obsah:

  • Je celiakia závažná?
  • Príznaky celiakie
  • Príčiny a rizikové faktory celiakie
  • Kedy vzniká celiakia?
  • Komplikácie celiakie
  • Typy celiakie
  • Liečba celiakie

Celiakia je autoimunitné ochorenie, ktoré sa spúšťa pri konzumácii lepku , bielkoviny obsiahnutej v pšenici, jačmeni a iných obilninách. Toto ochorenie je známe aj ako celiakálna sprue, netropická sprue alebo enteropatia citlivá na lepok.

Keď človek s celiakiou zje alebo vypije niečo, čo obsahuje lepok, jeho telo na tento proteín nadmerne reaguje. Tým sa poškodia klky, malé prstovité výbežky, ktoré sa nachádzajú pozdĺž steny tenkého čreva. Keď sú klky poškodené, tenké črevo nemôže správne vstrebávať živiny z potravy. Nakoniec to môže viesť k podvýžive a potenciálne k rôznym príznakom, od oslabenia kostí cez zmeny nálad až po potrat.

Väčšina ľudí s celiakiou nikdy nevie, že ju má. Vedci sa domnievajú, že len 20 % ľudí s týmto ochorením dostane správnu diagnózu. Poškodenie čreva prebieha veľmi pomaly a príznaky sa u jednotlivých ľudí veľmi líšia.

Je celiakia závažná?

Hoci celiakia sama o sebe zvyčajne neohrozuje život, môže viesť k vážnym komplikáciám a príznakom, ak sa nerieši. Neliečená celiakia tiež zvyšuje riziko vzniku niektorých typov rakoviny.

Príznaky celiakie

Príznaky celiakie u dospelých

Príznaky celiakie sa u jednotlivých ľudí veľmi líšia. Niektorí ľudia nepozorujú žiadne, hoci ochorenie môže stále poškodzovať ich črevá.

Ak ich máte, príznaky môžu postihovať mnohé časti vášho tela. Tráviace príznaky si môžete všimnúť krátko po tom, ako ste zjedli alebo vypili niečo, čo obsahuje lepok. Mohli by zahŕňať napr:

  • Bolesti brucha (brucha)
  • Nadúvanie alebo pocit plnosti
  • Zápcha
  • Hnačka
  • Plynatosť
  • Pálenie záhy
  • Nevoľnosť
  • Bledé hovienka, ktoré obzvlášť zapáchajú alebo plávajú (steatorea)

Časom sa môžu objaviť aj iné príznaky, pretože vaše telo nedostáva dostatok živín. Patria medzi ne:

  • anémia
  • Bolesť kostí alebo kĺbov
  • svrbivá, pľuzgierovitá vyrážka (lekári ju nazývajú herpetiformná dermatitída)
  • Bolesti hlavy
  • Únava
  • Oslabenie kostí
  • Zmeny nálady
  • Ústne vredy a zubné problémy
  • problémy s nervovým systémom vrátane necitlivých alebo brniacich rúk alebo nôh, problémov s rovnováhou alebo zmien vedomia
  • Znížená funkcia sleziny (hyposplenizmus)
  • Strata hmotnosti

Príznaky celiakie u žien

Niektoré príznaky postihujú najmä ženy (a tie, ktoré boli pri narodení priradené k ženám). Môžu vyplývať z podvýživy a/alebo z imunitnej reakcie vášho tela na lepok. Patria medzi ne:

  • nepravidelná menštruácia
  • skorá menopauza
  • Potrat
  • Neliečená celiakia je spojená s neplodnosťou (problém s otehotnením) u žien aj mužov.
  • Príznaky celiakie u detí
  • Deti s celiakiou majú častejšie ako dospelí črevné problémy vrátane:
  • nadúvanie alebo opuch brucha
  • Zápcha
  • Hnačka
  • Bledé, zapáchajúce výkaly
  • žalúdočné ťažkosti alebo vracanie
  • Strata hmotnosti

Ak celiakia bráni telu dieťaťa vstrebávať potrebné živiny, môže mať problémy vrátane:

  • chudokrvnosť
  • Poškodená zubná sklovina
  • oneskorené dospievanie
  • u dojčiat neprospievanie
  • mrzutosť alebo zmeny nálady
  • neurologické problémy, ako sú poruchy učenia a poruchy pozornosti s hyperaktivitou (ADHD)
  • pomalý rast a nízky vzrast

Príčiny a rizikové faktory celiakie

Príčiny celiakie

Celiakia je spôsobená abnormálnou reakciou vášho imunitného systému na lepok. Váš imunitný systém reaguje na zvyčajne neškodnú bielkovinu, akoby predstavovala hrozbu pre vaše telo, a produkuje proti nej protilátky. To spôsobuje zápal (opuch) vo vašom čreve, ktorý poškodzuje klky a vedie k príznakom celiakie.

Nie je úplne jasné, prečo k tejto reakcii dochádza. Vedci sa domnievajú, že celiakia postihuje najmä ľudí, ktorí majú určité génové zmeny (mutácie). Nie každý, kto má mutáciu, však ochorenie dostane.
Lekári si myslia, že celiakiu môžu vyvolať veci, ktoré sú pre telo a imunitný systém stresujúce, napríklad vírusová infekcia, operácia, tehotenstvo alebo emocionálna trauma.

Rizikové faktory celiakie

Ak ju má jeden z vašich blízkych rodinných príslušníkov, napríklad rodič alebo súrodenec, máte šancu, že dostanete celiakiu, 1 z 10. Podobne ako mnohé iné poruchy imunity, aj táto choroba častejšie postihuje ženy (a tie, ktoré boli pri narodení identifikované ako ženy). Tie tvoria 60 % až 70 % osôb s diagnostikovaným ochorením.

Ochorenie sa tiež najčastejšie vyskytuje medzi belochmi a ľuďmi, ktorí majú iné ochorenia, vrátane:

  • Hashimotova tyreoiditída
  • cukrovka 1. typu
  • Addisonova choroba
  • Downov syndróm
  • reumatoidná artritída
  • Turnerov syndróm (stav, pri ktorom žene chýba chromozóm X)
  • Skleróza multiplex (SM)
  • Autoimunitná hepatitída
  • Sjögrenov syndróm
  • Idiopatická dilatačná kardiomyopatia
  • IgA nefropatia
  • Lupus
  • Syndróm dráždivého čreva (IBS)
  • Chronická pankreatitída
  • Psoriáza
  • Sklerodermia
  • Williamsov syndróm
  • Primárna biliárna cirhóza
  • Neznášanlivosť laktózy
  • Črevný lymfóm
  • Rakovina čreva

Kedy vzniká celiakia?

Celiakiou môžete ochorieť v každom veku. Najpravdepodobnejšie je však jej diagnostikovanie:

  • U detí vo veku od 8 mesiacov do 1 roka (keď prvýkrát začnú jesť potraviny obsahujúce lepok).
  • u dospelých v strednom veku, medzi 40. a 60. rokom života
  • Niektorí ľudia trpia celiakiou roky, kým sa im stanoví správna diagnóza.

Komplikácie celiakie

Neliečená celiakia môže časom viesť k ďalším zdravotným problémom.

Dlhodobá podvýživa v dôsledku celiakie môže spôsobiť:

  • Slabé alebo zmäknuté kosti
  • oslabenú zubnú sklovinu
  • Oneskorený rast a vývoj u detí
  • problémy s rovnováhou a koordináciou
  • brnenie a necitlivosť nervov
  • problémy s učením a pozornosťou

Pokračujúci (chronický) zápal spôsobený neliečenou celiakiou môže mať za následok:

  • Iné potravinové neznášanlivosti, ako je neznášanlivosť laktózy. Laktóza je cukor, ktorý sa prirodzene nachádza v mliečnych výrobkoch.
  • Vredy a jazvy v čreve, ktoré môžu viesť k zúženiu a upchatiu. Vredy by sa mohli zmeniť aj na nebezpečný otvor v črevnej stene.
  • Narušený imunitný systém, ktorý vás robí náchylnejšími na iné ochorenia vrátane iných autoimunitných porúch.
  • Ochorenie pečene, ktoré môže vzniknúť v dôsledku abnormálne vysokých hladín pečeňových enzýmov. Viaceré typy ochorení pečene boli spojené s celiakiou.
  • Ochorenie tenkého čreva nazývané kolagénna sprue, pri ktorom sa tkanivo nazývané kolagén hromadí a vytvára usadeniny vo vašom tenkom čreve. To môže trvalo narušiť schopnosť vášho čreva absorbovať živiny.
  • V zriedkavých prípadoch rakovina. Celiakia sa spája s vyšším rizikom adenokarcinómu tenkého čreva, T-bunkového lymfómu spojeného s enteropatiou (EATL) a non-Hodgkinovho lymfómu.

Typy celiakie

Nereagujúca celiakia

Ak sa váš stav nezlepší pri dodržiavaní podľa vás bezlepkovej diéty, ide o tzv. nereagujúcu celiakiu. Najčastejšie ste vystavení lepku bez toho, aby ste si to uvedomovali.
Môžete mať aj iný problém, ako napr:

  • iné črevné ochorenie, napríklad syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo mikroskopickú kolitídu
  • Problémy s trávením niektorých druhov cukru, ako je laktóza (typ, ktorý sa nachádza v mliečnych výrobkoch) alebo fruktóza (typ, ktorý sa nachádza v ovocí)
  • Príliš veľa baktérií v tenkom čreve

Refraktérna celiakia

Ak dodržiavate prísnu bezlepkovú diétu 6 mesiacov až rok a stále máte príznaky celiakie, môžete mať refraktérnu celiakiu. Tento zriedkavý typ postihuje len 1 % až 2 % ľudí s celiakiou a takmer vždy ide o osoby vo veku 50 rokov alebo staršie. Ak vaše ochorenie nereaguje na bezlepkovú diétu, lekár bude pátrať po iných problémoch, ktoré by mohli spôsobovať vaše príznaky. Neexistuje žiadna štandardná liečba refraktérnej celiakie, takže budete musieť byť v starostlivosti špecialistu. .

Liečba celiakie

Najdôležitejším spôsobom liečby celiakie je prijatie bezlepkovej diéty do konca života. Po niekoľkých týždňoch držania diéty by sa vaše tenké črevo malo začať uzdravovať a vy sa začnete cítiť lepšie.

Celiakia diéta

Aj malé množstvo lepku môže byť škodlivé. Preto sa budete musieť vyhýbať všetkým potravinám a nápojom, ktoré obsahujú pšenicu, raž alebo jačmeň alebo sú z nich vyrobené. To znamená čítať etikety všetkých hotových alebo spracovaných potravín, ktoré kupujete, a kontrolovať jedálne lístky v reštauráciách (alebo sa pýtať obsluhy), aby ste zistili, ktoré potraviny neobsahujú lepok. Niekedy sa aj potraviny, ktoré prirodzene neobsahujú lepok, pripravujú alebo balia v zariadeniach, ktoré ho vystavujú jeho pôsobeniu.
Namiesto chleba, cestovín, cereálií a iných škrobov vyrobených z pšenice, raže alebo jačmeňa si vyberte:

  • ryžu .
  • zemiaky a sladké zemiaky
  • kukuricu a popcorn
  • Fazuľu
  • orechy
  • Ovos
  • Proso
  • Quinoa
  • Amarant
  • Cestoviny, chlieb a obilniny, ktoré sú označené ako bezlepkové

Namiesto piva, ale alebo stoutu si vyberte:

  • Víno
  • Tvrdý jablčný mušt
  • bezlepkové pivo
  • bezlepkové nápoje, ako je ľahký rum, zemiaková vodka, gin a tequila