Bolesť kĺbov

Obsah:

  • Čo je bolesť kĺbov?
  • Čo spôsobuje bolesť kĺbov?
  • Aké sú rizikové faktory bolesti kĺbov?
  • Aká je liečba bolesti kĺbov?
  • Záver

Bolesť kĺbov môžete pociťovať v kĺboch celého tela. Môže byť príznakom mnohých rôznych zdravotných ťažkostí. Najčastejšou príčinou bolesti kĺbov je artritída. Existuje viac ako 100 druhov artritídy. Bolesť kĺbov môže byť od miernej až po silnú. Liečba sa líši od jednoduchej domácej starostlivosti až po chirurgický zákrok v závislosti od vášho stavu.

Čo je bolesť kĺbov?

Bolesť kĺbov je nepríjemný pocit, ktorý postihuje jeden alebo viac kĺbov vo vašom tele. Kĺb je miesto, kde sa spájajú konce dvoch alebo viacerých kostí. Napríklad bedrový kĺb je miesto, kde sa stretáva stehnová kosť s panvou.

Kĺbové ťažkosti sú bežné a zvyčajne ich pociťujete v rukách, nohách, bokoch, kolenách alebo chrbtici. Bolesť kĺbov môže byť stála alebo môže prichádzať a odchádzať. Niekedy môžu byť vaše kĺby stuhnuté, bolestivé alebo bolestivé. Niektorí ľudia sa sťažujú na pocit pálenia, pulzovania alebo „škrípania“. Okrem toho môžu byť vaše kĺby ráno stuhnuté, ale pri pohybe a aktivite sa uvoľnia a cítite sa lepšie. Príliš veľká aktivita by však mohla vašu bolesť zhoršiť.

Bolesť kĺbov môže ovplyvniť funkciu vašich kĺbov a môže obmedziť vašu schopnosť vykonávať základné úlohy. Silné, bolestivé kĺby môžu narušiť kvalitu vášho života. Liečba by sa mala zamerať nielen na bolesť, ale aj na návrat ku každodenným činnostiam a plnohodnotný život.

Čo spôsobuje bolesť kĺbov?

Medzi najčastejšie príčiny bolesti kĺbov patria:

  • Osteoartróza: Osteoartritída, bežný typ artritídy, vzniká časom, keď sa vaša chrupavka - ochranný vankúš medzi kosťami - opotrebuje. Vaše kĺby sa stávajú bolestivými a stuhnutými. Osteoartróza sa vyvíja pomaly a zvyčajne sa objavuje po 45. roku života.
  • Reumatoidná artritída (RA): RA je chronické ochorenie, ktoré spôsobuje opuch a bolesť kĺbov. Často sa vám deformujú kĺby (zvyčajne sa vyskytujú v prstoch rúk a zápästí).
  • Dna: Dna: Dna je bolestivé ochorenie, pri ktorom sa v kĺbe zhromažďujú kyslé kryštály z vášho tela, čo spôsobuje silnú bolesť a opuch. Zvyčajne sa vyskytuje vo vašom palci na nohe.
  • Bursitída: Nadmerné používanie spôsobuje burzitídu. Zvyčajne sa vyskytuje vo vašom bedrovom kĺbe, kolene, lakti alebo ramene.
  • Zápal šliach: Tendinitída: Zápal šliach - pružných pásov, ktoré spájajú kosti a svaly. Zvyčajne sa vyskytuje v oblasti lakťa, päty alebo ramena. Často ju spôsobuje nadmerné používanie.

Okrem toho môžu bolestivý pohyb kĺbov spôsobiť vírusové infekcie, vyrážka alebo horúčka. Bolesť kĺbov môžu spôsobiť aj zranenia, napríklad zlomeniny kostí alebo podvrtnutia.

Aké sú rizikové faktory bolesti kĺbov?

Bolesť kĺbov zvykne postihovať ľudí, ktorí majú:

  • artritídu alebo iné dlhodobé (chronické) ochorenia.
  • Predchádzajúce poranenia kĺbu.
  • Opakovane používaný a/alebo nadmerne používaný sval.
  • Depresia, úzkosť a/alebo stres.
  • Nadváhu (s BMI alebo indexom telesnej hmotnosti vyšším ako 25) alebo obezitu(s BMI vyšším ako 30).

Vek je tiež faktorom stuhnutých a bolestivých kĺbov. Po rokoch používania a opotrebovania kĺbov sa môžu problémy objaviť po 45. roku života.

Aká je liečba bolesti kĺbov?

Hoci na bolesť kĺbov možno neexistuje liek, existujú spôsoby, ako ju zvládnuť. Niekedy môže bolesť ustúpiť užívaním voľnopredajných liekov alebo vykonávaním jednoduchých každodenných cvičení. Inokedy môže bolesť signalizovať problémy, ktoré sa dajú odstrániť len liekmi na predpis alebo operáciou.

Liečba bolesti kĺbov zahŕňa:

  • Jednoduché domáce prostriedky: Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže odporučiť, aby ste na postihnuté miesto niekoľkokrát denne na krátky čas priložili nahrievací vankúšik alebo ľad. Úľavu môže priniesť aj namáčanie v teplej vani.
  • Cvičenie: Cvičenie môže pomôcť získať späť silu a funkciu. Najlepšia je chôdza, plávanie alebo iné aeróbne cvičenie s nízkou záťažou. Ľudia, ktorí sa zúčastňujú náročných tréningov alebo športových aktivít, ich možno budú musieť obmedziť alebo začať cvičiť s nízkou záťažou. Pomôžu aj jemné strečingové cvičenia. Pred začatím alebo pokračovaním v akomkoľvek cvičebnom programe sa poraďte so svojím lekárom.
  • Úbytok hmotnosti: Váš poskytovateľ vám môže v prípade potreby navrhnúť zníženie hmotnosti, aby sa znížilo zaťaženie vašich kĺbov.
  • Lieky: Paracetamol (Tylenol®) alebo nesteroidné protizápalové lieky (NSAID ) vám môžu pomôcť zmierniť bolesť. Oba lieky sú dostupné bez lekárskeho predpisu, ale silnejšie dávky môžu vyžadovať lekársky predpis. Ak máte v anamnéze žalúdočné vredy, ochorenie obličiek alebo pečene, poraďte sa so svojím lekárom, či je to pre vás vhodná voľba.
  • Lokálna liečba: Váš poskytovateľ vám môže odporučiť lokálnu liečbu, ako sú masti alebo gély, ktoré si môžete vmasírovať do kože na postihnutú oblasť kĺbu, aby ste zmiernili bolesť. Niektoré z nich môžete nájsť vo voľnom predaji alebo vám ich môže poskytovateľ predpísať na lekársky predpis.
  • Doplnky stravy: Doplnky stravy, ako je glukosamín, môžu pomôcť zmierniť bolesť. Pred užívaním akýchkoľvek voľnopredajných doplnkov sa poraďte so svojím poskytovateľom.

Ak tieto lieky alebo liečba nezmiernia vašu bolesť, poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám ich môže predpísať:

  • Podporné pomôcky - napríklad ortézu, palicu alebo ortopedickú pomôcku v topánke - ktoré vám pomôžu podporiť kĺb a umožnia ľahší pohyb.
  • Fyzikálnu alebo pracovnú terapiu spolu s vyváženým fitnes programom, ktorý postupne pomôže zmierniť bolesť a zlepšiť flexibilitu.
  • Antidepresíva na zlepšenie spánku.
  • Steroidy, často podávané injekčne do kĺbu, na krátkodobú úľavu od bolesti a opuchu.
  • Lieky proti bolesti na zmiernenie bolesti.

Je dôležité si uvedomiť, že lieky, dokonca aj tie, ktoré sú dostupné bez lekárskeho predpisu, pôsobia na ľudí rôzne. To, čo pomáha jednému človeku, nemusí fungovať u iného. Pri užívaní akéhokoľvek lieku sa určite starostlivo riaďte pokynmi svojho poskytovateľa a informujte ho, ak sa u vás vyskytnú vedľajšie účinky.

Aké chirurgické možnosti sú k dispozícii na zmiernenie bolesti kĺbov?

Operácia môže byť možnosťou, ak je vaša bolesť kĺbov dlhotrvajúca a nezmierňuje sa liekmi, fyzikálnou terapiou alebo cvičením.

Medzi dostupné chirurgické možnosti patria:

Artroskopia

Artroskopia je zákrok, pri ktorom chirurg urobí dva alebo tri malé rezy (rezy) v tele nad vaším kĺbom. Pomocou artroskopu - tenkého, ohybného, optického nástroja - sa dostane do vášho kĺbu a opraví chrupavku alebo odstráni kostné úlomky v kĺbe alebo v jeho blízkosti.

Zlúčenie kĺbov

Zlúčenie kĺbov je zákrok, pri ktorom chirurg spojí konce vašich kostí, čím sa odstráni kĺb. Chirurg môže použiť platničky, skrutky, čapy alebo tyče, ktoré udržia vaše kosti na mieste, kým sa zahoja. Chirurgovia najčastejšie vykonávajú fúzie kĺbov na rukách, členkoch a chrbtici.

Osteotómia

Počas osteotómie chirurg upraví alebo pretvaruje dlhé kosti vašej ruky alebo nohy, aby odľahčil poškodenú časť kĺbu. Tento zákrok môže pomôcť zmierniť bolesť a obnoviť pohyblivosť vášho kĺbu.

Náhrada kĺbu

Ak iné spôsoby liečby nepomáhajú, možno budete potrebovať operáciu výmeny kĺbu, ktorá nahradí váš kĺb, keď sa opotrebuje chrupavka, ktorá tlmí a chráni konce kostí. Môže sa to týkať bedrových, kolenných a ramenných kĺbov. Chirurg vám odstráni časti kostí a implantuje umelý kĺb vyrobený z kovu alebo plastu. Tento zákrok má vynikajúce výsledky a väčšina ľudí po tomto type operácie pociťuje dlhodobú úľavu od bolesti.

Záver

Bolesť kĺbov možno považovať za červenú vlajku - vaše telo vysiela signál, že niečo nie je v poriadku. Napriek tomuto varovaniu nie je vždy jednoduché zistiť, prečo vás niečo bolí a ako to napraviť. Ak pociťujete bolesť kĺbov, navštívte svojho lekára. Položí vám veľa otázok, aby sa pokúsil zistiť, čo sa deje. Môže to trvať nejaký čas a trochu pokusov a omylov, ale nakoniec by ste mali začať pociťovať úľavu a byť schopní vrátiť sa k veciam, ktoré máte radi.