Aspirácia kĺbov

Obsah:

  • Čo je artrocentéza (aspirácia kĺbu)?
  • Čo spôsobuje bolesť kĺbov?
  • Ako funguje artrocentéza (aspirácia kĺbov)?
  • Čo sú to kĺbové injekcie?
  • Čo je to viskosuplementácia?
  • Ako sa vykonáva artrocentéza (aspirácia kĺbu) a kĺbové injekcie?
  • Riziká/prínosy aspirácie kĺbu 
  • Zotavenie po aspirácií kĺbov 
  •  Záver

 Aspirácia kĺbov

Aspirácia kĺbu je postup na odstránenie prebytočnej tekutiny z kĺbu (zvyčajne kolena, členka, lakťa alebo bedrového kĺbu) pomocou ihly. Injekcia do kĺbu zahŕňa injekčné podanie liekov, napríklad kortikosteroidov, do kĺbu na zmiernenie bolesti.

Čo je artrocentéza (aspirácia kĺbu)?

Artrocentéza (aspirácia kĺbov) môže pomôcť vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti nájsť príčinu opuchnutých, bolestivých kĺbov. Môže tiež priniesť úľavu od príznakov.

Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti používajú tenkú ihlu na odstránenie (aspiráciu) tekutiny z postihnutého kĺbu. Po aspirácii môže váš poskytovateľ do kĺbu vstreknúť lieky. Tieto lieky dočasne zmierňujú bolesť a zápal.

Čo spôsobuje bolesť kĺbov?

Kĺby sú súčasťou vášho kostrového systému. Sú spojením, kde sa stretávajú dve kosti.

Tkanivo chrupavky na koncoch kostí im pomáha pohybovať sa a kĺzať. Synoviálna tekutina odpružuje a maže kĺby a chrupavky. Bolesť kĺbov, zápal a opuch sa objavujú, keď niečo znižuje synoviálnu tekutinu, chrupavku alebo oboje.

Medzi stavy, ktoré spôsobujú bolesť kĺbov, patria:

  • Artritída vrátane osteoartrózy, dny a psoriatickej artritídy.
  • Autoimunitné ochorenia vrátane reumatoidnej artritídy a lupusu.
  • Bakteriálne infekcie vrátane boreliózy.
  • Burzitída a zápal šliach.

Ako funguje artrocentéza (aspirácia kĺbov)?

Nahromadenie tekutiny v kĺboch (výpotok) vytvára tlak na kĺb. Prebytočná tekutina spôsobuje bolesť a opuch. Môže sa stať, že sa vám bude ťažko ohýbať a hýbať kĺbom.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže tekutinu vypustiť a vzorku poslať do laboratória. Testy môžu určiť príčinu nahromadenia tekutiny.

Ako liečba sa používa odsávanie kĺbov, ktoré zmierňuje opuch a tlak na kĺb. Po tomto zákroku by ste mali mať menšiu bolesť a ľahšie sa vám bude hýbať. Prebytočná tekutina sa často vracia späť. Možno budete potrebovať aspiráciu kĺbov znova.

Zdravotnícki pracovníci zvyčajne používajú artrocentézu na:

  • bedrá, kolená, členky a chodidlá.
  • Lakte, ramená, zápästia a ruky.

Čo sú to kĺbové injekcie?

Po aspirácii kĺbov vám môže poskytovateľ zdravotnej starostlivosti do kĺbu vstreknúť kortikosteroidy. Tento protizápalový liek zmierňuje bolesť, opuch a stuhnutosť. Lieky môžu tiež spomaliť návrat prebytočnej tekutiny do kĺbu.

Steroidné injekcie najlepšie účinkujú pri zápalových stavoch, ako je artritída a zápal šliach. Účinky liečby trvajú niekoľko mesiacov. V priebehu roka by ste nemali dostať viac ako štyri injekcie do toho istého kĺbu. Nadmerné používanie steroidov môže poškodiť kĺb a oslabiť podporné šľachy a väzy.

Čo je to viskosuplementácia?

Viskozuplementácia je typ kĺbovej injekcie, ktorá sa špeciálne používa na liečbu osteoartrózy. Výskum účinnosti tejto liečby ukazuje zmiešané výsledky. Niektorí ľudia majú po liečbe menšiu bolesť a lepší pohyb. U niektorých ľudí však nedochádza k žiadnym zmenám.

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám do kĺbu (zvyčajne do kolena) vstrekne kyselinu hyalurónovú. Táto látka sa prirodzene vyskytuje v synoviálnej tekutine obklopujúcej kĺby.

Počas niekoľkých týždňov dostanete jednu až päť injekcií. Zlepšenie príznakov môže trvať niekoľko týždňov. Viskosuplementácia môže zmierniť bolesť a zlepšiť pohyblivosť približne na šesť mesiacov. Liečbu môžete podstúpiť znova.

Ako sa vykonáva artrocentéza (aspirácia kĺbu) a kĺbové injekcie?

Aspirácia kĺbov a injekcie sa vykonávajú v ordinácii vášho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. Váš poskytovateľ môže na usmernenie postupov použiť snímky z ultrazvuku alebo röntgenové snímky (fluoroskopia).

Váš poskytovateľ najprv vydezinfikuje kožu. V prípade menších kĺbov váš poskytovateľ nanesie na kožu znecitlivujúci krém. Na znecitlivenie väčšej časti kĺbu, ako sú boky alebo ramená, môžete potrebovať lokálne anestetikum.

Počas aspirácie kĺbu a podávania injekcie váš poskytovateľ:

  1. zavedie tenkú ihlu do kĺbu.
  2. K ihle pripojí prázdnu injekčnú striekačku a odoberie tekutinu z kĺbu (aspirácia). Váš poskytovateľ môže potrebovať viacero injekčných striekačiek, aby odstránil všetku tekutinu.
  3. Odstráni striekačku s prebytočnou tekutinou a nahradí ju striekačkou, ktorá obsahuje lieky.
  4. Použije tú istú ihlu a vstupné miesto na injekciu lieku do kĺbu.
  5. Umiestni obväz na ošetrovanú oblasť.

Čo mám robiť po absolvovaní artrocentézy (aspirácie kĺbu) a kĺbových injekcií?

V závislosti od ošetrovanej oblasti môže byť potrebné:

  • 48 hodín nezdvíhať nič ťažké ani zaťažovať ošetrovanú oblasť.
  • Užívajte nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) na zmiernenie nepríjemných pocitov.
  • Váš poskytovateľ vás môže požiadať, aby ste podali správu o okamžitých a dlhodobých účinkoch zákroku. To môže pomôcť pri diagnostike.

Riziká/prínosy aspirácie kĺbu

Aké sú možné riziká alebo komplikácie artrocentézy (aspirácie kĺbu) a kĺbových injekcií?

Aspirácie kĺbov a injekcie sú relatívne bezpečné. Zriedkavo sa vyskytnú tieto komplikácie:

  • Alergická reakcia: Niektorí ľudia sú alergickí na anestetikum alebo injekčný liek. Vo veľmi zriedkavých prípadoch to môže spôsobiť anafylaxiu, život ohrozujúcu reakciu.
  • Infekcia: Zriedkavo sa u ľudí po podaní steroidných injekcií objavia infekcie.
  • Vzplanutie po injekcii: Odhaduje sa, že u 1 z 50 ľudí sa niekoľko hodín po podaní injekcie objaví postinjekčné vzplanutie. Spôsobuje opuch kĺbov a bolesť, ktorá do niekoľkých dní ustúpi.

Zotavenie po aspirácií kĺbov

Aká je účinnosť artrocentézy (aspirácie kĺbov) a kĺbových injekcií?

Aspirácia kĺbov a injekcie môžu dočasne zmierniť zápal a bolesť kĺbov. Zákroky môžu tiež zlepšiť pohyblivosť.

Záver

Aspirácia kĺbov môže pomôcť vášmu poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti určiť príčinu zápalu a bolesti kĺbov. Zákrok je tiež terapeutický. V kombinácii s injekciami do kĺbov môžete získať dočasnú úľavu od príznakov. Porozprávajte sa so svojím poskytovateľom o tom, či sú tieto zákroky pre vás vhodnou voľbou.