Antioxidanty

Obsah:

  • Čo sú antioxidanty?
  • Antioxidanty v potravinách
  • Druhy antioxidantov v potrave
  • Mali by ste užívať antioxidačné doplnky?
  • Záver

Antioxidanty sú molekuly, ktoré pomáhajú telu bojovať proti škodlivým voľným radikálom, ktoré sú spojené so zdravotnými problémami, ako je cukrovka a rakovina. Nachádzajú sa v mnohých rastlinných potravinách. Príkladom sú vitamíny E a C.

Možno ste už počuli veľa rečí o antioxidantoch.

Málokto však vie, čo sú a ako fungujú.

V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o antioxidantoch.

Čo sú antioxidanty?

Antioxidanty sú molekuly, ktoré bojujú proti voľným radikálom vo vašom tele.

Voľné radikály sú zlúčeniny, ktoré môžu spôsobiť škody, ak sa ich hladina vo vašom tele príliš zvýši. Sú spojené s viacerými ochoreniami vrátane cukrovky, srdcových ochorení a rakoviny.

Vaše telo má vlastnú antioxidačnú obranu, ktorá udržiava voľné radikály pod kontrolou.

Antioxidanty sa však nachádzajú aj v potravinách, najmä v ovocí, zelenine a iných rastlinných, plnohodnotných potravinách. Niektoré vitamíny, napríklad vitamíny E a C, sú účinnými antioxidantmi.

Antioxidačné konzervačné látky zohrávajú kľúčovú úlohu aj pri výrobe potravín, pretože zvyšujú ich trvanlivosť.

Antioxidanty sú molekuly, ktoré neutralizujú voľné radikály, nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť vaše bunky.

Voľné radikály sa vo vašom tele tvoria neustále.

Bez antioxidantov by voľné radikály veľmi rýchlo spôsobili vážne poškodenie, ktoré by nakoniec viedlo k smrti.

Voľné radikály však plnia aj dôležité funkcie, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie.

Napríklad vaše imunitné bunky využívajú voľné radikály v boji proti infekciám.

Vaše telo preto potrebuje udržiavať určitú rovnováhu voľných radikálov a antioxidantov.

Keď voľné radikály prevyšujú počet antioxidantov, môže to viesť k stavu nazývanému oxidačný stres.

Dlhodobý oxidačný stres môže poškodiť vašu DNA a ďalšie dôležité molekuly v tele. Niekedy dokonca vedie k smrti buniek.

Poškodenie DNA zvyšuje riziko vzniku rakoviny a niektorí vedci predpokladajú, že zohráva kľúčovú úlohu v procese starnutia.

Je známe, že nadmernú tvorbu voľných radikálov a oxidačný stres podporuje niekoľko faktorov životného štýlu, stresu a životného prostredia vrátane:

  • znečistenie ovzdušia
  • cigaretový dym
  • príjem alkoholu
  • toxíny
  • vysoká hladina cukru v krvi
  • vysoký príjem polynenasýtených mastných kyselín
  • žiarenie vrátane nadmerného opaľovania
  • bakteriálne, plesňové alebo vírusové infekcie
  • nadmerný príjem železa, horčíka, medi alebo zinku
  • príliš veľa alebo príliš málo kyslíka v tele
  • intenzívne a dlhodobé cvičenie, ktoré spôsobuje poškodenie tkaniva (9Dôveryhodný zdroj)
  • nadmerný príjem antioxidantov, ako sú vitamíny C a E
  • nedostatok antioxidantov

Dlhodobý oxidačný stres vedie k zvýšenému riziku negatívnych zdravotných následkov, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a niektoré druhy rakoviny.

Vaše telo potrebuje udržiavať určitú rovnováhu medzi voľnými radikálmi a antioxidantmi. Keď sa táto rovnováha naruší, môže to viesť k oxidačnému stresu.

antioxidanty_1

Antioxidanty v potravinách

Antioxidanty sú nevyhnutné pre prežitie všetkých živých organizmov.

Vaše telo si vytvára vlastné antioxidanty, napríklad bunkový antioxidant glutatión.

Rastliny a živočíchy, ako aj všetky ostatné formy života majú vlastnú obranu proti voľným radikálom a oxidačnému poškodeniu.

Antioxidanty sa preto nachádzajú vo všetkých celých potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu.

Dôležitý je dostatočný príjem antioxidantov. V skutočnosti váš život závisí od príjmu niektorých antioxidantov - konkrétne vitamínov C a E.

V potravinách sa však vyskytujú aj mnohé iné, nie esenciálne antioxidanty. Hoci sú pre váš organizmus nepotrebné, zohrávajú dôležitú úlohu pre celkové zdravie.

Zdravotné výhody spojené so stravou bohatou na rastliny sú prinajmenšom čiastočne spôsobené množstvom antioxidantov, ktoré poskytujú .

Bobuľové ovocie, zelený čaj, káva a tmavá čokoláda sú známe ako dobré zdroje antioxidantov.

Podľa niektorých štúdií je káva najväčším zdrojom antioxidantov v západnej strave, čo je však čiastočne spôsobené tým, že priemerný človek neje toľko potravín bohatých na antioxidanty.

Mäsové výrobky a ryby tiež obsahujú antioxidanty, ale v menšej miere ako ovocie a zelenina.

Antioxidanty môžu predĺžiť trvanlivosť prírodných aj spracovaných potravín. Preto sa často používajú ako prídavné látky do potravín. Napríklad vitamín C sa často pridáva do spracovaných potravín, aby pôsobil ako konzervačná látka.

Vaša strava je základným zdrojom antioxidantov, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych a rastlinných potravinách - najmä v zelenine, ovocí a bobuľovinách.

Druhy antioxidantov v potrave

Antioxidanty možno rozdeliť na rozpustné vo vode alebo v tukoch.

Antioxidanty rozpustné vo vode pôsobia v tekutine vo vnútri a mimo buniek, zatiaľ čo antioxidanty rozpustné v tukoch pôsobia predovšetkým v bunkových membránach.

Medzi dôležité antioxidanty v potrave patria:

  • Tento vo vode rozpustný antioxidant je základnou živinou v potrave.
  • Vitamín E. Tento antioxidant rozpustný v tukoch zohráva kľúčovú úlohu pri ochrane bunkových membrán pred oxidačným poškodením.
  • Flavonoidy. Táto skupina rastlinných antioxidantov má mnoho priaznivých účinkov na zdravie.

Mnohé látky, ktoré bývajú antioxidantmi, majú aj iné dôležité funkcie.

Medzi významné príklady patria kurkuminoidy v kurkume a oleokantal v extra panenskom olivovom oleji. Tieto látky fungujú ako antioxidanty, ale majú aj silnú protizápalovú aktivitu.

V potravinách sa vyskytuje mnoho druhov antioxidantov vrátane flavonoidov a vitamínov C a E.

Mali by ste užívať antioxidačné doplnky?

Príjem antioxidantov v potrave je nevyhnutný pre optimálne zdravie, ale viac nie je vždy lepšie.

Nadmerný príjem izolovaných antioxidantov môže mať toxické účinky a môže dokonca skôr podporovať oxidačné poškodenie, než mu predchádzať - tento jav sa označuje ako „antioxidačný paradox“.

Niektoré štúdie dokonca ukazujú, že vysoké dávky antioxidantov zvyšujú riziko úmrtia.

Z tohto dôvodu väčšina zdravotníckych odborníkov odporúča ľuďom, aby sa vyhýbali vysokým dávkam antioxidačných doplnkov, hoci na vyvodenie pevných záverov sú potrebné ďalšie štúdie.

Oveľa lepším nápadom je konzumácia veľkého množstva celých potravín bohatých na antioxidanty. Štúdie naznačujú, že potraviny znižujú oxidačné poškodenie vo väčšej miere ako výživové doplnky.

Jedna štúdia napríklad porovnávala účinky pitia šťavy z krvavých pomarančov a cukrovej vody, pričom obe obsahovali rovnaké množstvo vitamínu C. Zistilo sa, že šťava mala výrazne väčšiu antioxidačnú silu.

Tieto výsledky naznačujú, že zlúčeniny v potravinách pôsobia synergicky. Užívanie len jednej alebo dvoch izolovaných živín nebude mať rovnaké priaznivé účinky.

Najlepšou stratégiou na zabezpečenie dostatočného príjmu antioxidantov je dodržiavanie stravy bohatej na rôzne druhy zeleniny a ovocia spolu s ďalšími zdravými návykmi.

Ak však máte nedostatok niektorých živín alebo nie ste schopní dodržiavať zdravú stravu, môžu byť prospešné doplnky stravy v nízkych dávkach, ako sú multivitamíny.

Štúdie naznačujú, že pravidelné užívanie vysokých dávok antioxidačných doplnkov môže byť škodlivé. Ak je to možné, získavajte svoju dennú dávku antioxidantov z celých potravín, ako je ovocie a zelenina.

Záver

Primeraný príjem antioxidantov je nevyhnutný pre zdravú stravu, hoci niektoré štúdie naznačujú, že vysoké dávky doplnkov stravy môžu byť škodlivé.

Najlepšou stratégiou je prijímať dennú dávku antioxidantov zo zdravých rastlinných potravín, ako je ovocie a zelenina.