9 VÝHOD KOLAGÉNU PRE MUŽOV

Obsah:

  • ČO JE KOLAGÉN A PREČO HO POTREBUJEME?
  • 9 NEUVERITEĽNÝCH VÝHOD KOLAGÉNU PRE MUŽOV
  • AKO SI VYBRAŤ DOPLNOK KOLAGÉNU PRE DOSIAHNUTIE NAJLEPŠÍCH VÝSLEDKOV
  • OTÁZKY TÝKAJÚCE SA KOLAGÉNOVÝCH DOPLNKOV PRE MUŽOV

Hoci sa kolagén najčastejšie propaguje ako doplnok starostlivosti o pleť pre ženy, výhody kolagénu pre mužov sú rovnako rozmanité a dôležité - a nielen pre pleť. Áno, kolagén môže byť prospešný pre všetky pohlavia, ale existuje niekoľko spôsobov, ako z neho môžu profitovať najmä muži.

Niektoré výhody kolagénu pre mužov sa budú prekrývať s výhodami kolagénu pre ženy, ale nie všetky budú rovnaké. Preto sme zhrnuli 9 hlavných výhod kolagénu pre mužov a návod, ako z kolagénového doplnku vyťažiť čo najviac.

Ale skôr než sa vrhneme priamo na výhody kolagénu pre mužov, poďme si povedať, čo je kolagén a prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička.

ČO JE KOLAGÉN A PREČO HO POTREBUJEME?

Kolagén je najrozšírenejšia bielkovina, ktorá sa nachádza v ľudskom tele. Potrebujete ho na tvorbu nových kožných buniek, opravu poškodených chrupaviek a obnovu ďalších štruktúr spojivového tkaniva, ako sú orgány, svaly, šľachy a väzy.

Hoci kolagén produkujete prirodzene, jeho produkcia sa vekom znižuje. Tento pokles syntézy kolagénu je dôvodom, prečo mnohí z nás po dvadsiatke začínajú pozorovať stuhnuté kĺby, dlhšie trvajúce bolesti svalov alebo dokonca vrásky a vypadávanie vlasov.

Pridávanie hydrolyzovaného kolagénového proteínu do stravy je jedným zo spôsobov, ako bojovať proti niektorým z týchto faktorov starnutia.

Čo je hydrolyzovaný kolagén? Hydrolyzovaný kolagén prešiel procesom chemickej hydrolýzy, pri ktorej sa molekuly bielkovín rozkladajú na menšie časti. Tieto malé kúsky vaše telo oveľa ľahšie vstrebáva a využíva.
Vďaka tomu je hydrolyzovaný kolagén (označovaný aj ako kolagénové peptidy) najlepším kolagénom pre kĺby, kosti a svaly. Odporúčame najmä tekutý hydrolyzovaný kolagénový doplnok kvôli jeho jednoduchému použitiu.

kolagen pre muzov

9 NEUVERITEĽNÝCH VÝHOD KOLAGÉNU PRE MUŽOV

Hoci existuje množstvo výhod kolagénu, tieto výhody kolagénu pre mužov, ktoré sme sa rozhodli uviesť, odrážajú niektoré bežné sťažnosti a skúsenosti, ktoré muži uvádzajú s pribúdajúcim vekom.

1. KOLAGÉN DOKÁŽE BOJOVAŤ PROTI MUŽSKEJ PLEŠATOSTI

Jednou z najvýraznejších vecí, ktoré mnohí muži s pribúdajúcim vekom pociťujú, je rednutie vlasov alebo plešatosť. Niektorí muži začnú pociťovať ustupujúcu líniu vlasov už vo svojich dvadsiatich rokoch, zatiaľ čo iní si rednutie vlasov môžu všimnúť až po tridsiatke alebo štyridsiatke.

Ak ste si začali všímať rednúce vlasy alebo ustupujúcu líniu vlasov, kolagén vám môže prospieť.
Vrstvy kože, ktoré držia vlasy na svojom mieste, vekom slabnú, čo niekedy spôsobuje predčasné vypadávanie vlasov. Keďže kolagén je základnou bielkovinou pre pružnosť a zdravie pokožky, môže tiež pomôcť zlepšiť pevnosť vlasov. Jednou z výhod kolagénu pre mužov je teda zníženie vypadávania vlasov.

Kolagén tvorí 70 % dermy, strednej vrstvy kože. Dermis je časť kože, ktorá obsahuje korienky vlasov a drží každý prameň na svojom mieste. Ak teda máte zdravú dermis, je pravdepodobnejšie, že budete mať aj zdravé vlasy.
Kolagén tiež podporuje rast vlasov vďaka svojej bielkovinovej štruktúre. Bielkoviny sa skladajú zo stavebných blokov nazývaných aminokyseliny; sú dôležitou súčasťou štruktúry vašich vlasov.

Vlasy sa skladajú z bielkoviny nazývanej keratín. Keďže keratín aj kolagén sú bielkoviny, niektoré aminokyseliny v kolagéne sú potrebné aj na tvorbu keratínu.

Keď užívate kolagénový doplnok, vaše telo rozkladá kolagén na štruktúry aminokyselín a potom ich distribuuje tam, kde sú najviac potrebné. To znamená, že niektoré aminokyseliny pôjdu na výrobu kolagénu a niektoré môžu byť namiesto toho presmerované na pomoc pri syntéze keratínu.

Je dôležité poznamenať, že prínosy kolagénu pre mužov (vrátane zdravia vlasov) sú pravdepodobne účinnejšie, keď sa kolagén užíva perorálne v porovnaní s lokálnou aplikáciou. Keď kolagén konzumujete, vaše telo ho môže nasmerovať tam, kde ho najviac potrebujete.

2. KOLAGÉN MÔŽE POMÔCŤ UDRŽAŤ SVALOVÚ HMOTU A SILU

Ak sa snažíte nabrať svaly, určite vás poteší, že jednou z výhod kolagénu pre mužov je, že môže pomôcť budovať a udržiavať svalovú hmotu.

Vedeli ste, že 1 až 10 % štruktúry vašich svalov tvorí kolagén? Aj keď sa to nezdá ako významné percento, zvážte, že cievy, nervy a iné spojivové tkanivá obsahujú kolagén ako štrukturálnu zložku.
V tele sa vytvárajú rôzne typy kolagénu na spevnenie tvaru kostí, svalov alebo väzov, ale všetky majú rovnakú hlavnú funkciu: posilniť a chrániť danú oblasť tela.

Bez správneho množstva kolagénu by teda všetky tieto štruktúry mali problém vykonávať rutinnú prácu pri budovaní svalov, a čo je ešte horšie, niektorí muži by s pribúdajúcim vekom svalovú hmotu strácali.
Sarkopénia je syndróm definovaný postupným úbytkom kostrovej svalovej hmoty a svalovej sily v priebehu starnutia. Tento úbytok svalovej hmoty môže byť spôsobený rôznymi faktormi vrátane niektorých telesných postihnutí, nesprávnej stravy a nedostatku fyzickej aktivity.

Aj keď netrpíte sarkopéniou, strata svalovej sily je medzi mužmi s pribúdajúcim vekom rozšírená.
Ak chcete pokračovať v aktivitách, ktoré vás bavia, je dôležité, aby ste s pribúdajúcim vekom pokračovali vo fyzickej aktivite. Na to sa však musíte cítiť dostatočne zdravý na to, aby ste vstali a hýbali sa!
Množstvo kolagénu, ktoré potrebujete na udržanie zdravých svalov, sa u jednotlivých ľudí líši. Napriek tomu, bez ohľadu na množstvo, kolagén je jednou z vecí, ktoré poskytujú vášmu telu nástroje potrebné na udržanie silných svalov.

Kolagén môžu využívať aj iné štruktúry dôležité pre svalovú silu vrátane ciev a šliach.

3. KOLAGÉN MÔŽE ZLEPŠIŤ ZDRAVIE KĹBOV

Ako môžu potvrdiť mnohí športovci, zdravie a pohyblivosť vašich kĺbov sú rovnako dôležité ako zdravie vašich svalov.
Vedeli ste však, že kolagén je jedným z hlavných štrukturálnych proteínov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravé a funkčné kĺby?
Keďže kolagén je takou dôležitou štruktúrou vo vašich chrupavkách, väzoch, kostiach a iných kĺbových tkanivách, jednou z výhod kolagénu pre mužov sú zdravšie kĺby.

Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že správny druh kolagénových doplnkov by mohol zmierniť bolesť kĺbov súvisiacu so športom a má potenciál byť účinný aj pri prevencii poranení kĺbov.
Je to pravdepodobne preto, že kolagén je takou neoddeliteľnou súčasťou celkovej štruktúry kĺbov. Keď sa prirodzená produkcia kolagénu v tele zníži, telo nedokáže držať krok s požiadavkami aktívneho životného štýlu. Silnejšia celková štruktúra kĺbov je skvelým spôsobom, ako podporiť prevenciu zranení.

4. KOLAGÉN MÔŽE URÝCHLIŤ ZOTAVENIE

Ak utrpíte zranenie, vašou prioritou číslo jeden je čo najrýchlejšie sa uzdraviť. Nemôžete sa však vrátiť k svojmu pravidelnému režimu, kým vaše svaly alebo šľachy nebudú pripravené opäť znášať záťaž fyzického cvičenia.
Skrátenie času potrebného na zotavenie by mohlo byť jednou z ďalších veľkých výhod kolagénu pre mužov.

Čas zotavenia sa líši v závislosti od miesta a závažnosti zranenia, ale všetky zranenia majú niečo spoločné. Telo potrebuje čas na odstránenie poškodeného spojivového tkaniva a jeho nahradenie vlákno po vlákne novým kolagénovým tkanivom.

Aj keď nie ste v posilňovni, vaše telo môže potrebovať nadbytok bielkovín, aby sa proces zotavenia dokončil čo najrýchlejšie. Užívanie kolagénových doplnkov je skvelý spôsob, ako sa uistiť, že dosahujete svoje denné bielkovinové ciele, čo môže urýchliť čas zotavenia.

5. KOLAGÉN MÔŽE PODPORIŤ ZDRAVIE SRDCA

Jedným z menej známych potenciálnych prínosov kolagénu pre mužov je, že by mohol podporovať dobré zdravie srdca.
Podľa CDC sú srdcové ochorenia hlavnou príčinou úmrtí mužov . Je to problém, ktorý sa často rieši len opatreniami, ako je zníženie hmotnosti a výber zdravého životného štýlu.
Tieto opatrenia sú užitočné, ale existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že jednou z výhod kolagénu pre mužov je jeho podpora zdravých štruktúr srdca.

Kolagén zabezpečuje niektoré životne dôležité štruktúry v celom obehovom systéme. Vaše tepny sú základnou sieťou spájajúcou vaše srdce a zvyšok tela. Keď vaše telo neprodukuje dostatok kolagénu, vaše tepnové štruktúry sa časom stávajú slabšími a slabšími.

V jednej štúdii, v ktorej pacienti s aterosklerózou (zúžením tepien) konzumovali kolagén počas 6 mesiacov, sa zistilo, že príjem kolagénu zlepšil štruktúru ich tepien a zvýšil hladinu HDL (dobrého cholesterolu).

Hoci existujú určité dôkazy, že jedným z prínosov kolagénu pre mužov je možnosť zníženia rizikových faktorov zdravotných problémov súvisiacich so srdcom, na definitívne určenie všetkých prínosov kolagénu pre mužov a ich srdce je potrebný ďalší výskum.

6. KOLAGÉN MÔŽE POMÔCŤ PREDCHÁDZAŤ INKONTINENCII MOČU U MUŽOV

Posledným na našom zozname výhod kolagénu pre mužov je, že kolagén môže pomôcť predchádzať inkontinencii moču u mužov.

Možno sa nad tým až do vysokého veku príliš nezamýšľate, ale niektoré ťažkosti, s ktorými sa môžete stretnúť v geriatrickom veku, by ste mali riešiť skôr.
V prípade inkontinencie moču je jednou z hlavných príčin slabé svalstvo močového mechúra. Ako ste sa už dozvedeli, kolagén vám pomáha udržiavať svalovú hmotu a svalovú silu. Platí to aj pre svaly vo vašom močovom mechúre.

Je dôležité si uvedomiť, že svaly nie sú určené len na fyzickú aktivitu. Veľmi dôležité sú aj svaly, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu vašich čriev alebo tráviaceho traktu.
Výskum sa zaoberal úlohou, ktorú by kolagén mohol zohrávať v boji proti mužskej inkontinencii moču, pričom dosiahol sľubné výsledky. U mnohých účastníkov tejto štúdie došlo k výraznému zlepšeniu kontroly močového mechúra.

7. KOLAGÉN MÔŽE ZLEPŠIŤ ZDRAVIE ČRIEV

Jednou z mnohých výhod kolagénu pre mužov je, že môže zlepšiť zdravie tráviaceho traktu. Ak trpíte nepriechodnosťou čriev, IBS alebo inými tráviacimi problémami, kolagén vám môže pomôcť.
Ako?
Kolagén obsahuje aminokyselinu glycín, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní zdravia črevnej sliznice. Kolagén má aj protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v tráviacom trakte.

8. KOLAGÉN MÔŽE CHRÁNIŤ VAŠE KOSTI

Kolagén je životne dôležitá bielkovina v štrukturálnom rámci našich kostí. S pribúdajúcim vekom sa produkcia kolagénu znižuje, čo prispieva k strate hustoty kostí a zvýšenému riziku zlomenín.
Pravidelné dopĺňanie kolagénu môže podporiť zdravie kostí tým, že podporuje syntézu buniek tvoriacich kosti a zvyšuje hustotu kostí. Môže tiež chrániť pred poruchami kostí súvisiacimi s vekom, znížiť pravdepodobnosť zlomenín a zlepšiť celkovú pevnosť kostry.

9. KOLAGÉN MÔŽE POMÔCŤ PREDCHÁDZAŤ ZRANENIAM

Ak hľadáte účinné metódy prevencie športových zranení, zaraďte kolagénové doplnky na prvé miesto svojho zoznamu.
Pre športovcov je jednou z najlepších výhod kolagénu pre mužov to, že zlepšuje pevnosť a pružnosť našich šliach a väzov.
Naše spojivové tkanivá sú najnáchylnejšie na zranenia spôsobené tupým násilím alebo nadmerným používaním a zabezpečenie dostatočnej hladiny kolagénu v tele môže znížiť pravdepodobnosť roztrhnutia šliach alebo väzov.
Ako vidíte, výhod kolagénu pre mužov je veľa. Ako však nájsť najlepší kolagénový doplnok pre mužov?

AKO SI VYBRAŤ DOPLNOK KOLAGÉNU PRE DOSIAHNUTIE NAJLEPŠÍCH VÝSLEDKOV

Pri toľkých potenciálnych výhodách pridania kolagénu do stravy je lákavé chcieť si kúpiť prvý doplnok, ktorý nájdete. Preto by ste mali vedieť, že nie každý kolagén je rovnaký.
Pri nakupovaní kolagénového doplnku, ktorý bude dobre fungovať a umožní vám využiť všetky výhody kolagénu pre mužov, hľadajte hydrolyzovaný kolagénový doplnok, ktorý sa ľahko vstrebáva.

Chcete sa tiež uistiť, že neobsahuje žiadne škodlivé zložky, pretože väčšina doplnkov nie je regulovaná Úradom pre kontrolu potravín a liečiv. Pri kúpe kolagénového doplnku si prečítajte veľa recenzií a hľadajte renomovanú spoločnosť.
Výhod tekutého kolagénu pre mužov je veľmi veľa a nemohli sme sa dotknúť všetkých, ale dúfame, že teraz už viete, že je to oveľa viac ako doplnok krásy.

Najlepšie kolagénové produkty vám pomôžu stať sa silnejšími a zdravšími. A používanie hydrolyzovaného kolagénového proteínu vám nielen uľahčí trávenie, ale je aj rýchlejšie pôsobiaci, takže je ideálnym partnerom pri náročnom tréningu.

OTÁZKY TÝKAJÚCE SA KOLAGÉNOVÝCH DOPLNKOV PRE MUŽOV

JE KOLAGÉN VHODNÝ PRE MUŽOV?

Určite! Ako sme podrobne uviedli vyššie, kolagén má pre mužov mnoho úžasných výhod, od rýchlejšieho hojenia rán až po zvýšenie svalovej hmoty a lepšie zdravie kĺbov.

ZVYŠUJE KOLAGÉN TESTOSTERÓN?

Toto je častý omyl a neexistujú žiadne presvedčivé štúdie, ktoré by naznačovali, že kolagén zvýši hladinu testosterónu.

EXISTUJÚ NEJAKÉ VEDĽAJŠIE ÚČINKY KOLAGÉNOVÝCH DOPLNKOV PRE MUŽOV?

Keďže kolagén je prirodzenou súčasťou vášho tela, kolagénové doplnky sa považujú za bezpečné pre väčšinu mužov. Niektorí jedinci však môžu byť alergickí na určité zdroje kolagénu - napríklad na mäkkýše.
Mali by ste tiež dbať na dodržiavanie dávkovania uvedeného na kolagénovom doplnku, pretože požitie príliš veľkého množstva bielkovín naraz vám môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

AKO DLHO TRVÁ, KÝM SA DOSTAVIA VÝSLEDKY UŽÍVANIA KOLAGÉNOVÝCH DOPLNKOV?

Ako dlho trvá, kým sa dostavia výsledky, závisí od vašej biológie - a tiež od toho, ktoré z výhod kolagénu pre mužov dúfate získať. Niektorí ľudia vidia zlepšenie už za niekoľko týždňov, ale môže trvať až 90 dní, kým sa naplno prejavia výhody kolagénu pre mužov.