7 tipov pre zdravie kĺbov a proaktívnu liečbu

Obsah:

  • 7 tipov pre zdravie kĺbov a proaktívnu liečbu
  • Záver

Bolesť kĺbov je jedným z tých stavov, na ktoré sa ľudia často sťažujú, ale málokedy podniknú nejaké kroky. Iste, keď už bolesť začne, existuje mnoho rôznych spôsobov, ako zabrániť zápalu, od voľnopredajných liekov až po kortikosteroidové injekcie. Napriek tomu môžete byť v otázke zdravia svojich kĺbov aj aktívni.

Tu je teda niekoľko tipov pre zdravie kĺbov, ktoré by ste mali dodržiavať, a niekoľko proaktívnych postupov na zmiernenie bolesti a zápalu.

7 tipov pre zdravie kĺbov a proaktívnu liečbu

1. Udržiavanie zdravej hmotnosti

Jednou z príčin bolesti kĺbov je, že vaše kĺby nesú väčšiu hmotnosť, než na akú boli navrhnuté. Vidíte, že ako žijete, dýchate a hýbete sa, vaše telo sa pomaly zhoršuje. Neľakajte sa, vaše telo má aj zázračné regeneračné vlastnosti, ale tie dokážu len toľko.

Preto je vaším cieľom nevystavovať telo väčšej záťaži, než z akej sa dokáže zotaviť, a udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti je prvým krokom. To je nesmierne dôležité aj pre tých, ktorí trpia bolesťami krížovo-krížového kĺbu. Celkovo nosenie menšej hmotnosti uľaví vašim kĺbom.

2. Osvojte si protizápalovú diétu

Pri snahe schudnúť je dôležité, že pokiaľ ide o rady týkajúce sa zdravia kĺbov, nie sú to len kalórie, ktoré majú význam. Problém by mohol spôsobiť aj charakter živín za predpokladu, že jete veľa červeného mäsa a iných potravín, ktoré spôsobujú zápaly.

Vo všeobecnosti sa chcete vyhýbať rafinovaným sacharidom, spomínanému červenému mäsu a nasýteným transmastným tukom. Všeobecne platí, že spracované a vyprážané potraviny sú veľkým nie. Okrem toho by ste sa mali vyhýbať aj mliečnym výrobkom.

Na druhej strane, tučné ryby, orechy, bobuľovité ovocie a listová zelenina sú potraviny pre zdravé kĺby, ktoré by ste nemali ignorovať.

A ešte niečo: rovnako dôležité je zostať hydratovaný, takže sa snažte venovať viac pozornosti svojej výžive a strave všeobecne.

3. Zostaňte aktívni

Jedna z prvých vecí, ktorú sa chcete naučiť, je - ako posilniť svaly okolo kĺbov a väzov. Totiž zatiaľ čo kĺby a väzy sa môžu posilniť a zosilniť len do takej miery, okolie, najmä svaly, im môžu pomôcť udržať celkovú hmotnosť a tlak. To znamená, že ak zostanete aktívni a budete aktívne pracovať na týchto svaloch, zvýšite celkovú odolnosť postihnutej oblasti.

Len majte na pamäti, že nie všetky aktivity pomáhajú. Napríklad lyžovanie vyvíja na kĺby neuveriteľný tlak. Niektoré športy, ako napríklad basketbal alebo futbal, stavajú vaše kĺby do neprirodzených polôh. Pristávate na nohy, robíte prudké posuny a otočky a celkovo vyvíjate neuveriteľný tlak na vlastné kĺby. Namiesto toho si radšej nájdite aktivity pre ľudí s bolesťami kĺbov a upravte svoj životný štýl. plávanie je úžasné. Pohyblivé kĺby bez prudkých nárazov. Jazda na bicykli a eliptický trenažér tiež.

4. Strečing a rozcvička

Teraz sa musíte počas cvičenia a pred každou intenzívnou fyzickou aktivitou pretiahnuť a zahriať kĺby. Výrazne tým znížite pravdepodobnosť vyvrtnutia kĺbov a zvýšite svoju celkovú odolnosť.

Vo všeobecnosti platí, že strečing pred a po tréning u zvýši pohyblivosť vašich kĺbov a výrazne zlepší váš celkový športový výkon (a účinnosť tréningu).

Musíte si pretiahnuť všetky kĺby. Preto robte kotúče krku a ramien, ako aj krúženie zápästím, abecedu členkov a objatia kolien. Nemalo by to trvať dlhšie ako niekoľko minút. Pokiaľ ide o zahrievacie cviky, vykonávanie poskoku, švihov nohami a vysokých kolien patrí k najlepším tipom na zdravie kĺbov, aké kedy dostanete.

5. Kĺbové doplnky

Niekedy nezískate dostatok mikroživín z bežnej stravy a možno to budete musieť doplniť prostredníctvom doplnkov. Glukozamín a chondroitín sú dva takéto doplnky, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v chrupavkách a spojivových tkanivách. Predpokladá sa, že oba do určitej miery podporujú udržiavanie a obnovu kĺbovej chrupavky (jedného z tkanív s najnižšou prirodzenou regeneračnou schopnosťou v celom vašom tele).

Aj keď tieto dve látky sú najdôležitejšími doplnkami pre zdravie kĺbov, existuje niekoľko ďalších mikroživín, ktoré by ste mali zvážiť. Pomôcť môže aj metylsulfonylmetán, kurkuma a omega-3 mastné kyseliny. Práve posledne menované sú dôvodom, prečo sme na začiatku článku spomenuli konzumáciu tučných rýb ako jeden zo základných tipov na zdravie kĺbov.

6. Chronický stres zhoršuje bolesť kĺbov

Je dobre zdokumentované, že stresové hormóny ako kortizol a adrenalín (pri dlhodobo zvýšenej hladine) prispievajú k zápalom. Inými slovami, chronický stres môže viesť k chronickému zápalu.

Ďalšia vec, ktorú si treba uvedomiť, je, že stres spôsobuje svalové napätie, čo vedie k bolesti a stuhnutosti. Toto napätie tiež spôsobuje ďalšie zaťaženie kĺbov. Týka sa to najmä krku a chrbta.

Nehovoriac o tom, že stres môže oslabiť váš imunitný systém. Už len to môže spôsobiť, že sa stanete obeťou chorôb, ktorých príznakom je zápal kĺbov.

Čo teda pomáha pri bolestiach kĺbov? Udržiavať hladinu stresu na čo najnižšej úrovni! Napriek tomu to nie je tak, že by ste predtým nemali dôvod alebo záujem viesť život bez stresu.

7. Zlepšite si držanie tela

Práca na držaní tela je pre zdravie vašej chrbtice nesmierne dôležitá, preto s tým musíte okamžite niečo urobiť. Okrem chrbtice ovplyvňuje aj váš krk, ramená, boky, kolená, panvu a krížovo-kostný kĺb.

Aj keď sa to dnes nemusí zdať také zlé, čím ste starší, tým je to horšie. Ak vás teda zaujíma, ako si s pribúdajúcim vekom udržať zdravé kĺby, možno by ste mali začať pracovať na svojom držaní tela.

Na začiatok by ste si mohli skúsiť vytvoriť ergonomickejšie pracovné miesto. Ak cvičíte, venujte osobitnú pozornosť jadru tela a chrbtu. Pravidelné cvičenie, lepšie pracovné prostredie a vedomé uvedomenie prinesú veľký rozdiel.

Záver

Dodržiavanie týchto niekoľkých tipov týkajúcich sa zdravia kĺbov vám zabezpečí menej bolesti kĺbov a vyššiu pohyblivosť aj s pribúdajúcim vekom. Najlepšie na týchto tipoch je, že sú skvelé pre vaše zdravie všeobecne. Vyhýbať sa stresovým situáciám, jesť protizápalové potraviny a cvičiť sú dobré tipy týkajúce sa životného štýlu. Navyše prospievajú vašim kĺbom, takže je to scenár, ktorý je výhodný pre všetkých.