11 užitočných tipov na užívanie probiotík

Obsah:

  • ČO SA STANE, KEĎ ZAČNETE UŽÍVAŤ PROBIOTIKÁ
  • 11 TIPOV NA UŽÍVANIE PROBIOTÍK
  • AKÉ DRUHY POTRAVÍN SÚ ŠKODLIVÉ PRE ZDRAVIE ČRIEV
  • ZLEPŠENIE ZDRAVIA ČRIEV POMOCOU PROBIOTÍK

Uvažovali ste niekedy o užívaní probiotického doplnku? Je pravdepodobné, že ste počuli ľudí hovoriť o výhodách probiotík pre ženy a mužov, a možno vás zaujímalo, čo sa stane, keď užívate probiotiká, a či sú pre vás vhodné. Probiotiká sú dobré baktérie, ktoré pomáhajú podporovať váš tráviaci systém a podporujú celkové zdravie. A hoci môžu byť skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie vašich čriev, je dôležité vybrať si správne probiotiká a správne ich užívať. Nasledujúce tipy na užívanie probiotík vám pomôžu vyťažiť z tohto doplnku čo najviac, aby ste mohli žiť zdravšie.

ČO SA STANE, KEĎ ZAČNETE UŽÍVAŤ PROBIOTIKÁ

Keď začnete užívať probiotiká, môžete si všimnúť určité zmeny vo vašom tráviacom systéme. Sú to príznaky toho, že probiotiká fungujú. Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré môžu pomôcť zlepšiť zdravie vašich čriev tým, že rozkladajú potravu, absorbujú živiny a udržiavajú vaše črevá zdravé. Na začiatku však niektorí ľudia pociťujú príznaky plynatosti alebo nadúvania. Zvyčajne ide o dočasný vedľajší účinok, ktorý zmizne, keď si vaše telo zvykne na nové baktérie. Po skončení adaptačného obdobia probiotiká podporujú váš tráviaci systém a zdravý tráviaci systém zlepšuje vaše celkové zdravie.

11 TIPOV NA UŽÍVANIE PROBIOTÍK

Telo každého človeka je jedinečné, preto neexistuje jeden „správny“ spôsob, pokiaľ ide o užívanie probiotík. Pravdepodobne zistíte, že máte svoje vlastné preferencie a tolerancie, pokiaľ ide o tento doplnok. Možno však budete chcieť začať s týmito tipmi na užívanie probiotík, aby ste zistili, čo vám najlepšie vyhovuje.

  1. Užívanie probiotík je najúčinnejšie, ak sa užívajú nalačno. Z tohto dôvodu je najlepší čas na užívanie probiotík hneď ráno pred raňajkami, pred jedlom alebo tesne pred spaním v noci.
  2. Začnite s malou dávkou a postupne ju časom zvyšujte. Tým, že začnete s nižšou dávkou, pomôžete svojmu telu prispôsobiť sa baktériám a postupne môžete nájsť dávku, ktorá vám najlepšie vyhovuje.
  3. Hľadajte probiotiká, ktoré neobsahujú mlieko a lepok. Je to dôležité najmä vtedy, ak máte citlivosť na niektorú z týchto zložiek, ale je to aj dobré všeobecné pravidlo. Mliečne výrobky aj lepok dráždia črevá, takže aj keď si nie ste vedomí svojej citlivosti, je dobré sa im pri používaní probiotických doplnkov vyhýbať.
  4. Probiotiká skladujte na chladnom a suchom mieste. Pri pohľade na svoj probiotický doplnok to pravdepodobne nepoznáte, ale ako sme už povedali, probiotiká obsahujú živé mikroorganizmy. Správne skladovanie doplnku pomôže, aby zostal dlhšie čerstvý a životaschopný.
  5. Pred ich použitím skontrolujte dátum spotreby. Mikroorganizmy môžu žiť len tak dlho a probiotiká majú zvyčajne trvanlivosť približne tri roky. Vtedy sa ich účinnosť znižuje. Skôr ako ich začnete užívať, skontrolujte dátum spotreby, aby ste sa uistili, že sú stále dobré.
  6. Antibiotiká a probiotiká sa nezmiešavajú. Antibiotiká sú navrhnuté tak, aby zabíjali dobré aj zlé baktérie v črevách, preto je najlepšie počkať, kým ukončíte liečbu antibiotikami a kým sa z vášho organizmu dostanú von, a až potom zaviesť alebo znovu zaviesť probiotiká do vášho jedálnička.
  7. Užívajte ich pravidelne. Najlepší spôsob užívania probiotík je byť dôsledný. Najlepšie výsledky a najviac výhod dosiahnete, ak ich budete užívať každý deň. To im umožní čo najlepšie podporiť tráviaci systém vášho tela.
  8. Vyberte si dobrú značku. Existuje veľa probiotík, ale nie všetky probiotiká sú rovnaké a niektoré značky sú účinnejšie ako iné. Pri výbere probiotika sa uistite, že ste si urobili prieskum a našli ste také, ktoré je známe svojimi kvalitnými zložkami, ako napríklad Coloxio.
  9. Nepreháňajte to. Viac nie je vždy lepšie - niekedy je to jednoducho viac a občas je to príliš veľa. Probiotiká sú vo všeobecnosti bezpečné a dobre tolerované, ale je dôležité to s nimi nepreháňať. Držte sa odporúčaného dávkovania a neužívajte viac, ako potrebujete. Ak sa u vás vyskytnú vedľajšie účinky, napríklad plynatosť alebo nadúvanie, znížte dávku alebo užívajte probiotiká s jedlom. Väčšina problémov, ktoré ľudia zažívajú pri užívaní probiotík, je dôsledkom nedodržiavania pokynov.
  10. Užívajte probiotiká s viacerými kmeňmi zdravých baktérií. Hľadajte probiotikum, ktoré obsahuje aspoň desať kmeňov baktérií. Výskumné štúdie ukázali, že tieto baktérie lepšie obnovujú črevné baktérie ako tie, ktoré sa nachádzajú v potravinách, ako je jogurt, ktorý môže podporovať len asi päť jedinečných druhov zdravých baktérií.
  11. Dôležité je množstvo jednotiek tvoriacich kolónie (CFU). Odporúčame doplnok s obsahom najmenej 10 miliárd živých organizmov v jednej dávke. 

Dodržiavaním týchto tipov na užívanie probiotík sa môžete uistiť, že z probiotík získate maximum a podporíte zdravie svojich čriev.

AKÉ DRUHY POTRAVÍN SÚ ŠKODLIVÉ PRE ZDRAVIE ČRIEV

Už sme spomínali, že mliečne výrobky a lepok môžu byť škodlivé pre zdravie čriev a tiež, že antibiotiká ničia baktérie. Existujú aj určité potraviny, ktoré môžu mať negatívny vplyv na zdravie čriev. Napríklad spracované potraviny a sladké potraviny môžu v črevách živiť škodlivé baktérie a kvasinky, čo vedie k tráviacim problémom. Okrem toho potraviny s vysokým obsahom nasýtených tukov alebo nezdravých transmastných kyselín môžu poškodiť sliznicu čriev a sťažiť správnu činnosť probiotík.

Na podporu zdravia čriev je dôležité zaradiť do stravy dostatok potravín bohatých na probiotiká. Niekoľko možností zahŕňa jogurt, kefír, kyslú kapustu, kimči a miso. Tieto potraviny v kombinácii s probiotickým doplnkom môžu pomôcť obnoviť rovnováhu črevnej flóry. Majú aj ďalšie zdravotné prínosy, ako je posilnenie imunitných funkcií a zníženie zápalov.

ZLEPŠENIE ZDRAVIA ČRIEV POMOCOU PROBIOTÍK

Probiotiká môžu byť dôležitou súčasťou vašej rutiny zameranej na zdravie čriev, preto je dôležité zaviesť tieto tipy na užívanie probiotík, aby ste si boli istí, že z doplnku stravy vyťažíte čo najviac. Pravidelné užívanie probiotík je skvelý spôsob, ako posilniť zdravie čriev, aby ste mali prístup ku všetkým výhodám, ktoré môžu ponúknuť. A ako sme videli, existuje veľa rôznych spôsobov, ako sa uistiť, že v strave prijímate dostatok probiotík.

Ak chcete získať ešte viac informácií, pozrite si náše príspevoky na blogu o probiotikách.