10 domácich prostriedkov na mastnú pleť

Obsah:

  • Čo je mastná pleť?
  • 10 domácich prostriedkov na mastnú pleť
  • Prevencia mastnej pleti

Čo je mastná pleť?

Mastnotu na pokožke môžete znížiť pomocou niektorých produktov vrátane medu a aloe. Pomôcť môžu aj návyky, ako je vyhýbanie sa vyprážaným jedlám.

Mastná pleť je výsledkom nadprodukcie kožného mazu z mazových žliaz. Tieto žľazy sa nachádzajú pod povrchom pokožky.

Maz je mastná látka zložená z tukov. Maz nie je úplne zlý, pretože pomáha chrániť a hydratovať pokožku a udržiavať vlasy lesklé a zdravé.

Príliš veľa mazu však môže viesť k mastnej pokožke, čo môže viesť k upchatiu pórov a akné. Genetika, hormonálne zmeny alebo dokonca stres môžu zvýšiť produkciu kožného mazu.

Mastnú pleť a akné je náročné zvládnuť. Napriek tomu domáce prostriedky často zmierňujú príznaky bez použitia liekov na predpis alebo drahých režimov starostlivosti o pleť. Tu je 10 prostriedkov na mastnú pleť, ktoré môžete vyskúšať doma.

10 domácich prostriedkov na mastnú pleť

Umývajte si tvár

Zdá sa to byť samozrejmé, ale mnohí ľudia s mastnou pleťou si tvár neumývajú denne. Ak je vaša pleť mastná, mali by ste si tvár umývať dvakrát denne - ale nepreháňajte to. Vyhnite sa drsným mydlám alebo čistiacim prostriedkom. Namiesto toho používajte jemné mydlo, napríklad glycerínové mydlo.

Papieriky na čistenie pleti

Tieto tenké, malé papieriky nezabránia nadmernej činnosti vašich mazových žliaz, ale umožnia vám zotrieť prebytočný olej z tváre, aby ste minimalizovali lesklú a mastnú pleť. Blotovacie papieriky sú lacné a dostupné bez lekárskeho predpisu. Používajte ich podľa potreby počas celého dňa.

Med

Med je jedným z najuznávanejších prírodných prostriedkov na starostlivosť o pleť. Vďaka svojim antibakteriálnym a antiseptickým schopnostiam môže prospievať mastnej a aknóznej pleti.

Med je tiež prírodný zvlhčovadlo, takže pomáha udržiavať pokožku vlhkú, ale nie mastnú. Humektanty totiž odvádzajú vlhkosť z pokožky bez toho, aby ju nahrádzali.

Ak chcete med použiť na liečbu akné a mastnej pleti, naneste si na tvár tenkú vrstvu, najlepšie surovú, nechajte ju zaschnúť asi 10 minút a potom ju dôkladne opláchnite teplou vodou.

Kozmetický íl

Kozmetické íly, nazývané aj liečivé íly, sa používajú na pomoc pri absorpcii kožného tuku a na liečbu mnohých kožných ochorení. Francúzsky zelený íl je obľúbenou liečbou mastnej pleti a akné, pretože je vysoko absorpčný. Francúzsky zelený íl sa dodáva vo forme prášku.

Ako si vyrobiť kúpeľnú masku z francúzskeho zeleného ílu:

  1. Pridajte filtrovanú vodu alebo ružovú vodu do približne čajovej lyžičky ílu, kým nevznikne konzistencia podobná pudingu.
  2. Zmes ílu naneste na tvár a nechajte ju pôsobiť, kým nezaschne.
  3. Odstráňte íl teplou vodou a osušte ho.

Hlinené masky odstraňované vodou sú k pleti oveľa šetrnejšie ako masky, ktoré sa odlupujú.

Ovsené vločky

Ovsené vločky pomáhajú upokojiť zapálenú pleť a absorbovať prebytočný olej. Pomáha tiež odlupovať odumretú pokožku. Pri používaní v pleťových maskách sa ovsené vločky zvyčajne melú. Môže sa kombinovať s jogurtom, medom alebo roztlačeným ovocím, ako sú banány, jablká alebo papája. Použitie ovsených vločiek na tvár:

  1. Zmiešajte 1/2 šálky mletých ovsených vločiek s horúcou vodou a vytvorte pastu.
  2. Vmiešajte 1 polievkovú lyžicu medu.
  3. Zmes ovsených vločiek vmasírujte do tváre na približne tri minúty, opláchnite teplou vodou a osušte.
  4. Prípadne naneste zmes ovsených vločiek na tvár a nechajte ju pôsobiť 10 - 15 minút; opláchnite teplou vodou a osušte.

Vaječné bielky a citróny

Vaječné bielky a citróny sú ľudovým prostriedkom na mastnú pleť. O oboch zložkách sa predpokladá, že sťahujú póry. Kyselina v citrónoch a iných citrusových plodoch môže pomôcť absorbovať olej. Podľa štúdieTrusted Source z roku 2008majú citróny aj antibakteriálne schopnosti. Tento liek však nie je dobrou voľbou pre ľudí s alergiou na vajcia.

Ako si vyrobiť masku na tvár z vaječného bielka a citróna:

  1. Zmiešajte 1 vaječný bielok s 1 čajovou lyžičkou čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy.
  2. Naneste na tvár a nechajte pôsobiť, kým maska nezaschne.
  3. Odstráňte ju teplou vodou a osušte.

Mandle

Rozomleté mandle nielenže exfoliujú pleť, ale pomáhajú aj pohlcovať prebytočnú mastnotu a nečistoty. Ako používať mandľový peeling na tvár:

  1. Zomelte surové mandle na jemno, aby ste získali 3 čajové lyžičky.
  2. Pridajte 2 polievkové lyžice surového medu.
  3. Krúživými pohybmi jemne naneste na tvár.
  4. Opláchnite teplou vodou a osušte.

Môžete si tiež pripraviť mandľovú masku na tvár tak, že mandle pred pridaním medu rozdrvíte na pastu. Masku nechajte pôsobiť 10-15 minút. Opláchnite teplou vodou a osušte. Nepoužívajte, ak máte alergiu na orechy.

Aloe vera

Aloe vera je známa tým, že upokojuje popáleniny a iné kožné ochorenia. Podľa Mayo Clinic existujú dobré vedecké dôkazy, že pomáha liečiť šupinatú pokožku spôsobenú mastnými škvrnami. Mnoho ľudí používa aloe vera na liečbu mastnej pokožky.

Tenkú vrstvu si môžete naniesť na tvár pred spaním a nechať ju pôsobiť až do rána. Je známe, že aloe vera spôsobuje alergickú reakciu na citlivú pokožku. Ak ste aloe vera doteraz nepoužívali, vyskúšajte malé množstvo na predlaktí. Ak sa do 24 až 48 hodín neobjaví žiadna reakcia, malo by byť použitie bezpečné.

Paradajky

Paradajky obsahujú kyselinu salicylovú, ktorá je bežným domácim prostriedkom proti akné. Kyseliny v paradajkách môžu pomôcť absorbovať prebytočné kožné oleje a uvoľniť póry. Ak chcete vyrobiť exfoliačnú paradajkovú masku:

  1. Zmiešajte 1 čajovú lyžičku cukru s dužinou z 1 paradajky.
  2. Krúživými pohybmi naneste na pleť.
  3. Masku nechajte pôsobiť 5 minút.
  4. Dôkladne opláchnite teplou vodou a osušte.

Na pleť môžete naniesť aj len paradajkovú dužinu alebo plátky paradajok.

Jojobový olej

Hoci sa myšlienka nanášania oleja na mastnú pleť zdá kontraproduktívna, jojobový olej je ľudovým prostriedkom na liečbu mastnej pleti, akné a iných kožných problémov.

Predpokladá sa, že jojoba napodobňuje kožný maz, čím „oklame“ mazové žľazy, aby produkovali menej kožného mazu, a pomáha udržiavať rovnováhu hladiny oleja. Túto teóriu však nepotvrdzuje žiadny vedecký výskum.

Napriek tomu sa v štúdii z roku 2012 zistilo, že aplikácia masky z liečivého ílu a jojobového oleja dva až trikrát týždenne pomáha liečiť kožné lézie a mierne akné.

Trocha jojobového oleja je veľmi účinná. Príliš veľké množstvo môže zhoršiť mastnú pleť. Skúste niekoľko dní v týždni vmasírovať niekoľko kvapiek do čistej pleti a uvidíte, ako zareagujete. Ak sa vám výsledky páčia, používajte ho denne.

Prevencia mastnej pleti

Ak je mastná pleť spôsobená genetikou alebo hormónmi, je ťažké jej predchádzať. Pomôcť môže dôsledná starostlivosť o pleť a vyhýbanie sa nezdravým potravinám, ako sú vyprážané jedlá, potraviny s vysokým obsahom cukru a spracované potraviny.

Je lákavé používať ťažké kozmetické prípravky na zakrytie následkov mastnej pleti, ale to môže stav ešte zhoršiť. Keď sa mastná pleť prejaví, obmedzte používanie make-upu, najmä podkladovej bázy. Namiesto výrobkov na báze oleja si vyberte výrobky na báze vody. Hľadajte výrobky označené ako nekomedogénne, ktoré menej upchávajú póry.

Mnoho ľudí tvrdí, že domáce prostriedky na mastnú pleť fungujú. Väčšina prostriedkov nie je dobre preskúmaná. Úspech domáceho prostriedku závisí od mnohých vecí, napríklad od vašej konkrétnej situácie a kvality výrobkov, ktoré používate.

Je možné, že sa u vás vyvinie alergia na prostriedky, ktoré používate už nejaký čas. Ak sa vaša pokožka stane citlivou na niektorý výrobok, prestaňte ho používať.

Ak domáci prostriedok zhorší príznaky, prestaňte ho používať a obráťte sa na svojho lekára alebo dermatológa. Lekársku pomoc by ste mali vyhľadať aj vtedy, ak sú príznaky mastnej pleti, ako napríklad akné, závažné, pretože môžu viesť k infekcii alebo jazvám.